TERMIUM Plus®

La banque de données terminologiques et linguistiques du gouvernement du Canada.

INITIAL MASS [18 fiches]

Fiche 1 2021-05-07

Anglais

Subject field(s)
  • Physics
  • Astrophysics and Cosmography
CONT

Imagine a clump of stars in an empty corner of the universe, isolated from everything else. You know the mass of each star, along with its position and velocity at some initial time t=0. Can you predict the future positions and velocities of all the stars? This is the essence of an N-body problem.

Français

Domaine(s)
  • Physique
  • Astrophysique et cosmographie
DEF

[Problème consistant] à résoudre les équations du mouvement de Newton de N corps interagissant gravitationnellement, connaissant leurs masses ainsi que leurs positions et vitesses initiales.

Espagnol

Conserver la fiche 1

Fiche 2 2015-10-06

Anglais

Subject field(s)
  • Environmental Studies and Analyses
DEF

The period of time after which the concentration or mass of a substance, undergoing degradation or decay, has fallen to half of its initial value.

OBS

half-life period: term and definition standardized by ISO.

Français

Domaine(s)
  • Études et analyses environnementales
DEF

Période de temps après laquelle la concentration ou la masse d'une substance, subissant une dégradation ou une désintégration, atteint la moitié de sa valeur initiale.

OBS

période de demi-vie : terme et définition normalisés par l'ISO.

Espagnol

Campo(s) temático(s)
  • Estudios y análisis del medio ambiente
DEF

Período de tiempo después del cual la concentración o masa de una sustancia sometida a degradación o desintegración ha descendido a la mitad de su valor inicial.

OBS

El término es aplicable solamente a las reacciones de orden cero o uno.

Conserver la fiche 2

Fiche 3 2015-04-08

Anglais

Subject field(s)
  • Breadmaking
DEF

... the period between mixing and makeup.

CONT

Modern practices have reduced the traditionally long fermentation times from six or more hours to two to four hours ...

CONT

After the initial fermentation, the bulk dough mass is cut into pieces calculated to yield the desired size of roll or loaf.

Français

Domaine(s)
  • Boulangerie
DEF

Période de fermentation se situant entre la fin du pétrissage et le premier tourné.

OBS

Le pointage peut se faire en deux parties selon le mode de panification employé: 1 une période de fermentation de masse d'une durée de 3 à 4 heures qui a lieu dans la chambre de fermentation (cette notion s'appelle «fermentation time» en anglais), 2 une courte période de repos pendant laquelle s'effectue une reprise de la fermentation (cette notion s'appelle «floor time» en anglais).

Espagnol

Conserver la fiche 3

Fiche 4 2014-12-18

Anglais

Subject field(s)
  • Aircraft Propulsion Systems
DEF

The effective thrust developed by the engine during flight, taking into consideration the initial momentum of the air mass prior to entering the influence of the engine.

Français

Domaine(s)
  • Propulsion des aéronefs
CONT

Le compte rendu [des données] donnera les renseignements suivants sur l'avion: [...] performances des moteurs: poussée nette, taux de compression des moteurs [...]

Espagnol

Campo(s) temático(s)
  • Sistemas de propulsión de aeronaves
DEF

Fuerza propulsora ejercida por un motor sobre la célula.

Conserver la fiche 4

Fiche 5 2014-11-05

Anglais

Subject field(s)
  • Fruits and Vegetables (Types and Processing - Food Ind.)
DEF

[Said of] fresh fruits or vegetables that have not been subjected to any cutting of their initial harvested mass, "trimming" excepted.

OBS

whole: term and plural definition standardized by the International Organization for Standardization (ISO).

Français

Domaine(s)
  • Fruits et légumes (Types et traitement - Alimentation)
DEF

entiers : [Se dit de] fruits ou de légumes n'ayant subi aucune autre ablation de leur masse initiale que celle de l'émondage.

OBS

entier : Le terme au pluriel (entiers) et la définition au pluriel ont été normalisés par l'Organisation internationale de normalisation (ISO).

Terme(s)-clé(s)
  • entiers

Espagnol

Campo(s) temático(s)
  • Frutas y verduras (Tipos y procesamiento - Ind. alimentaria)
DEF

[Dícese de las] frutas u hortalizas que no se han sometido a cortes o fragmentaciones de su masa inicial cosechada, excepto por la poda.

Conserver la fiche 5

Fiche 6 2011-06-17

Anglais

Subject field(s)
  • Freeze-Drying
DEF

In lyophilization(freeze-drying), the ratio of the mass of the lyophilizated matter to the mass of the initial matter.

OBS

desiccation: any process for evaporating water or removing water vapor from a material.

Français

Domaine(s)
  • Lyophilisation
DEF

Rapport de la masse de matière lyophilisée à la masse de la matière originelle.

OBS

dessiccation : Action de dessécher, ou de se dessécher; élimination de l'eau contenue dans un corps, un matériau ou un ouvrage.

Espagnol

Conserver la fiche 6

Fiche 7 2011-05-10

Anglais

Subject field(s)
  • Sports (General)
  • Games and Competitions (Sports)
DEF

A race formation where all participants start at the same time.

CONT

(Cross-country ski) racing is usually done over 2 to 50 kilometer(1 to 31 mile) courses... On mass starts, it is extremely difficult to make progress because after the initial start on an open field or lake, all the racers descend upon a single track. For this reason, one must sprint at the beginning to reduce the number of persons to be passed.

CONT

... you can see one advantage of a mass start. The recorders know that everyone started at "Zero" minutes, and actually, therefore, the racer’s finishing time is his elapsed race time.

OBS

Mass starts are used in sports where many participants are registered.

Français

Domaine(s)
  • Sports (Généralités)
  • Jeux et compétitions (Sports)
DEF

Début d'une course où tous les participants prennent le départ en même temps.

OBS

Ce genre de départ convient lorsque les participants sont trop nombreux pour des départs par intervalles. C'est le cas des marathons, des courses cyclistes sur route et des courses de longues distances en ski de fond, course automobile, patinage de vitesse, natation, voile, etc. Dans certains cas, on accorde à l'élite le privilège d'occuper le premier rang sur la ligne de départ.

OBS

départ en masse : Relevé sur le dépliant d'information et formulaire d'inscription au Loppet Montebello 1986.

Terme(s)-clé(s)
  • départ groupé

Espagnol

Campo(s) temático(s)
  • Deportes (Generalidades)
  • Juegos y competiciones (Deportes)
OBS

Términos de deportes de patines sobre ruedas y ciclismo.

Conserver la fiche 7

Fiche 8 2010-07-16

Anglais

Subject field(s)
  • Market Prices
DEF

Setting a low initial price on a product in an attempt to reach a mass market immediately.

Français

Domaine(s)
  • Prix (Commercialisation)
DEF

Fixation à un niveau très bas du prix de lancement d'un nouveau produit ou service mis sur le marché de façon à acquérir rapidement une part de marché importante.

Espagnol

Conserver la fiche 8

Fiche 9 2008-10-10

Anglais

Subject field(s)
  • Biochemistry
  • Dietetics
  • Food Additives
CONT

The initial solubilization of yolk platelets demonstrated that the lipid was present in the soluble fraction containing lipovitellin and phosvitin. These two proteins have been resolved and the lipovitellin fraction was shown to exhibit the absorption maximum at 375 nm that characterizes DCD [dorsalizing cytoplasmic determinant]. The lipovitellin was purified and its total lipids extracted and separated on HPLC [high-performance liquid chromatography]. A lipid was found that has identical elution properties from a C18 reverse HPLC column and mass as DCD. Therefore, lipovitellin, a zinc protein known to contain 17% lipid by weight, is the oocyte storage protein for DCD.

Français

Domaine(s)
  • Biochimie
  • Diététique
  • Additifs alimentaires

Espagnol

Conserver la fiche 9

Fiche 10 2007-03-17

Anglais

Subject field(s)
  • Missiles and Rockets
  • Spacecraft
  • Launchers (Astronautics)
DEF

The ratio of a launch vehicle's initial mass at lift-off to the mass of the vehicle without propellant(i. e. its dry mass).

Français

Domaine(s)
  • Missiles et roquettes
  • Engins spatiaux
  • Lanceurs (Astronautique)
DEF

Rapport de la masse sèche d'un étage de fusée à la masse maximale des ergols consommables.

OBS

Cet indice est en général utilisé pour traduire les contraintes imposées au constructeur lors de la phase de conception du lanceur.

Espagnol

Conserver la fiche 10

Fiche 11 2001-06-13

Anglais

Subject field(s)
  • Nuclear Power Stations
  • Nuclear Fission Reactors
DEF

Quotient of the total thermal power of a reactor and the initial mass of fissile and fertile nuclides. [Definition standardized by ISO. ]

OBS

Sometimes the quotient is formed with the mass of the initial charge. It is commonly expressed in megawatts per tonne.

OBS

fuel rating: term standardized by ISO.

Français

Domaine(s)
  • Centrales nucléaires
  • Réacteurs nucléaires de fission
DEF

Quotient de la puissance thermique totale d'un réacteur par la masse initiale des nucléides fissiles et fertiles. [Définition normalisée par l'ISO].

OBS

Parfois le quotient est formé à l'aide de la masse de la charge initiale. Il est communément exprimé en mégawatts par tonne.

OBS

puissance spécifique : terme normalisé par l'ISO.

Espagnol

Campo(s) temático(s)
  • Centrales nucleares
  • Reactores nucleares de fisión
Conserver la fiche 11

Fiche 12 1998-02-16

Anglais

Subject field(s)
  • Chemistry
OBS

Referred to unit of mass of the solid, the difference(at constant temperature) between the enthalpy of a solid completely immersed in a wetting liquid, and that of the solid and the liquid taken separately. It must be specified whether the solid in the initial state is in contact with vacuum or with the vapour of the liquid at a given partial pressure. Measurements of the enthalpy of wetting of a solid equilibrated with varying relative pressures of the vapour of a pure wetting liquid may be used to derive the differential enthalpy of adsorption of the vapour.

Français

Domaine(s)
  • Chimie
OBS

Se réfère à l'unité de masse du solide et a trait à la différence (à température constante) entre l'enthalpie d'un solide complètement immergé dans un liquide mouillant et celles du solide et du liquide séparés. On doit spécifier si, dans son état initial, le solide est sous vide ou à une pression donnée de vapeur du liquide. On peut utiliser des mesures d'enthalpie de mouillage d'un solide en équilibre à diverses pressions relatives de la vapeur du liquide mouillant pour en déduire l'enthalpie différentielle de l'adsorption de vapeur.

Espagnol

Conserver la fiche 12

Fiche 13 1997-11-28

Anglais

Subject field(s)
  • Analytical Chemistry
CONT

By monitoring a desired adsorption frequency and adjusting the spectrophotometer's chart speed to equal that of a thermal conductivity cell placed in the gas stream, the absorption curves represent integrals of the absorbing components since each successive fraction is accumulated in the infrared cell and the front of the mass or chromatographic peak was matched with the initial increase in adsorbance.

Français

Domaine(s)
  • Chimie analytique

Espagnol

Conserver la fiche 13

Fiche 14 1996-04-25

Anglais

Subject field(s)
  • Atomic Physics
  • Medical Imaging
DEF

The quotient of the sum of the initial kinetic energies of all the charged particles liberated by indirectly ionizing particles in a suitably small element of volume of a given substance and the mass of the matter in that volume element.

OBS

The name "kerma" is derived from kinetic energy released in matter.

Français

Domaine(s)
  • Physique atomique
  • Imagerie médicale
DEF

Quotient de la somme des énergies cinétiques initiales de toutes les particules chargées libérées par des particules indirectement ionisantes dans un élément de volume convenablement petit d'une substance donnée par la masse de matière contenue dans cet élément de volume.

OBS

Le nom «kerma» vient de «kinetic energy released in matter».

Espagnol

Conserver la fiche 14

Fiche 15 1994-12-08

Anglais

Subject field(s)
  • Placement of Concrete
CONT

For simulating the actual structure, one must determine the following parameters :-initial temperature of concrete;-...-conductivity of concrete. Generally, this parameter is taken constant in the whole structure, neglecting the role of reinforcement. But, in this case, the end mass was heavily reinforced(300 kg/m3), with numerous bars placed following the heat flux.

Français

Domaine(s)
  • Mise en place du béton
CONT

Pour la simulation de la structure réelle, il reste à connaître les valeurs des paramètres suivants : - la température initiale du béton; - [...] - la conductivité thermique du béton. En général, cette conductivité est gardée constante dans toute la structure (on néglige l'effet des armatures passives). Cependant, dans le cas présent, les massifs d'ancrage étaient fortement armés (300 kg/m3 d'acier), avec de nombreuses barres placées parallèlement au flux de chaleur.

Espagnol

Conserver la fiche 15

Fiche 16 1994-12-06

Anglais

Subject field(s)
  • Analytical Chemistry
CONT

Saturated Liquid Temperature (Bubble Point). In the condenser, this is the temperature at which the last bit of vapor has condensed.

OBS

saturated liquid : If we place a given mass of liquid water with an initial temperature of 20 degrees C in a cylinder... and then add heat continuously, the water will undergo state and phase changes... the temperature of the liquid water will increase... until the temperature reaches 100 degrees C..., at which point the water starts to vaporize(the phenomenon known as boiling).... The water at the start of vaporization... is described as a saturated liquid and at the end of vaporization as a saturated vapor.

Français

Domaine(s)
  • Chimie analytique
CONT

Si l'on chauffe un corps pur [...] la température s'élève [...] jusqu'à la température de vaporisation, à laquelle la vapeur commence à apparaître [...]

Espagnol

Conserver la fiche 16

Fiche 17 1981-04-21

Anglais

Subject field(s)
  • Freeze-Drying
DEF

In freeze-drying, the ratio of the mass of extracted solvent to the mass of the initial product.

Français

Domaine(s)
  • Lyophilisation
DEF

En lyophilisation, rapport de la masse de lyophilisat à la masse du produit originel.

Espagnol

Conserver la fiche 17

Fiche 18 1978-02-11

Anglais

Subject field(s)
  • Geology
OBS

(...) a mass with stress-strain curve composed of an initial, horizontal straight line connecting to a vertical straight line.

Français

Domaine(s)
  • Géologie
OBS

Milieu serré (qui devient plus rigide) c.-à-d. une masse dont la courbe contrainte-déformation unitaire est initialement une ligne droite horizontale reliée à une ligne droite verticale.

Espagnol

Conserver la fiche 18

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