TERMIUM Plus®

La banque de données terminologiques et linguistiques du gouvernement du Canada.

PUFFED [13 fiches]

Fiche 1 2018-04-26

Anglais

Subject field(s)
  • Hair Styling
DEF

Backcombing to produce a puffed effect.

OBS

teasing: term officially approved by the Lexicon Project Committee (New Brunswick).

Français

Domaine(s)
  • Coiffure
CONT

Le crêpage consiste à peigner les mèches à rebrousse-poil avec un peigne ou une brosse. Il a pour but d'accroître le volume de la coiffure.

OBS

crêpage : terme uniformisé par le Comité du projet de lexiques (Nouveau-Brunswick).

Espagnol

Conserver la fiche 1

Fiche 2 2015-04-17

Anglais

Subject field(s)
  • Milling and Cereal Industries
CONT

Puffed cereal products are prepared by placing the material in pressure cookers or puffing guns.

OBS

The guns, so-called, are pressure vessels about 6 in. in diameter and 30 in. long. They are provided with a steam inlet, a bleed-off valve, and a means for heating the gun - usually by a gas flame. A charge of pellets [made from cereals] at 11 to 12% moisture is dropped into the open end of the gun from a gravity chute leading from the storage bins on the floor above. The end of the gun is sealed by a trip-valve. All valves are closed, sealing the gun. If the gun is heated by gas flames, it is slowly rotated while the temperature, and consequently the pressure, is slowly built up. The temperature may reach 500 to 800 degrees F, and the pressure at the end point may be 100 to 200 psi. ... When the pressure reaches the necessary level, the end of the gun is suddenly opened by a trigger mechanism. The contents explode ... into a cage or bin with a floor opening leading to a conveyor belt.

Français

Domaine(s)
  • Minoterie et céréales
OBS

Renseignement communiqué par une traductrice de la compagnie General Foods.

Espagnol

Conserver la fiche 2

Fiche 3 2012-10-17

Anglais

Subject field(s)
  • Hair Styling
OBS

A 19th century French word used to denote a puffed out part of a dress. Re-used in 1958 to describe and name a puffed, short hair style popularised by Princess Margaret, still commonly worn in 1965.

OBS

bouffant: term officially approved by the Lexicon Project Committee (New Brunswick).

Français

Domaine(s)
  • Coiffure
CONT

L'utilisation combinée de bigoudis et de boucles plates permet toutes sortes de variantes et convient en particulier pour les coiffures «bouffantes».

OBS

coiffure bouffante : terme uniformisé par le Comité du projet de lexiques (Nouveau-Brunswick).

Espagnol

Conserver la fiche 3

Fiche 4 2008-07-09

Anglais

Subject field(s)
  • Milling and Cereal Industries
CONT

Corn flakes, puffed rice, puffed wheat, flaked cereals, instant "Quick" or pre-cooked cereals. Oatbran, rolled oats. Shredded wheat, Muesli.

Français

Domaine(s)
  • Minoterie et céréales
CONT

L'alimentation au sein, dure en moyenne 24 mois mais peut être prolongée jusqu'à l'âge de 3 ans. L'introduction de bouillies (mil) dans l'alimentation intervient à partir du 6ème mois en zone urbaine et du 10 ou 12ème mois en zone rurale. Toutefois, dans les villes, la tendance est d'utiliser les céréales précuites pour la bouillie et de substituer un régime à base de lait en poudre à l'allaitement maternel. En zone rurale, l'enfant commence à partager le repas des adultes à partir du 18ème mois.

Espagnol

Campo(s) temático(s)
  • Molinería y cereales
CONT

[...] cereal precocido de maíz, con una mezcla vitamínica mineral calculada para el aporte de un 30% de las recomendaciones diarias de un niño menor de 5 años.

Conserver la fiche 4

Fiche 5 2006-03-17

Anglais

Subject field(s)
  • Cooking Appliances
DEF

A cast iron pan with seven rounded 2.25-in.-wide indentations used for making aebleskiver.

OBS

Aebleskiver; ebleskiver : A Danish puffed cake or doughnut made in a specially designed pan with indentations for individually frying each cake...

Français

Domaine(s)
  • Appareils de cuisson des aliments

Espagnol

Conserver la fiche 5

Fiche 6 2005-10-05

Anglais

Subject field(s)
  • Restaurant Industry (General)
CONT

It’s more than taste or childhood memories that bring doughnuts and Southern Californians together. It’s their cars. People here spend more time in traffic than anyone else, and doughnuts are good car food, powdered sugar aside.

CONT

Car food can be... grain-based and herbal food beverages, tea, bakery goods, bakery products... cookies, corn chips... crackers, doughnuts... pasta or rice, ready to eat food bars, granola... muffins, package combinations consisting of primarily bread, crackers and/or cookies, pretzels, puffed corn snacks, cheese flavored puffed corn snacks, rice based snack foods, tortilla chips, truffles(chocolate), wheat-based snack foods, brownies and cereal bars.

Français

Domaine(s)
  • Restauration (Généralités)

Espagnol

Conserver la fiche 6

Fiche 7 2004-12-10

Anglais

Subject field(s)
  • Genetics
  • Molecular Biology
DEF

A puffed section of a polytene chromosome, considered the site of RNA transcription.

OBS

Because the chromonemata may be spun laterally in a series of loops, it gives the appearance of a portion of a lampbrush chromosome.

Français

Domaine(s)
  • Génétique
  • Biologie moléculaire
DEF

[Renflement sur] un chromosome polytène, caractérisé par sa grande taille et sa forme en anneau.

OBS

Le [renflement] correspond à la déspiralisation locale de l'ADN et est lié à une synthèse active d'ARN.

OBS

Ne pas confondre avec [le terme «renflement chromosomique»] puisque les anneaux de Balbiani ne sont qu'un type, extrême par les dimensions atteintes, des formations connues sous le nom anglais de «puffs».

OBS

Terme habituellement utilisé au pluriel.

Espagnol

Conserver la fiche 7

Fiche 8 2000-08-23

Anglais

Subject field(s)
  • Food Industries
CONT

Most interesting was learning about Alexander P. Anderson. He was from Goodhue County where Red Wing is located and invented puffed rice. I will do some research on this as it piqued my curiosity.

Français

Domaine(s)
  • Industrie de l'alimentation

Espagnol

Conserver la fiche 8

Fiche 9 1998-03-24

Anglais

Subject field(s)
  • Hair Styling
  • Hats and Millinery
DEF

... indoor cap with puffed crown, the pleated border exposing forehead, but wrapping cheeks and continued beneath chin.

CONT

In the last decades of the 18th century, the dormeuse, a mob cap from France, becomes all the rage. It is very large and elaborately trimmed with layers of lace and ruching. Like all caps at this time, it consists of a crown or ’bag’, a frill or ’wing’, and lappets.

Français

Domaine(s)
  • Coiffure
  • Chapellerie
DEF

[...] grand bonnet porté aux environs de 1780, soit par des dames agées en costume de ville, soit comme partie du costume d'intérieur ou négligé.

CONT

Les bonnets appelés dormeuses, aussi volumineux que les perruques, étaient ornés de rubans et de ruches.

Espagnol

Conserver la fiche 9

Fiche 10 1997-12-23

Anglais

Subject field(s)
  • Clothing (General)
  • Sewing (General)
CONT

Removing fullness from a bishop or a puffed sleeve or a gathered(dirndl) skirt can usually be accomplished without affecting fit at all, because in these and numerous other styles, the fullness present is style fullness(additional width or length added to achieve a certain look or design effect). An inch less... does not critically affect the look, and fit...

CONT

Fullness of a cut

Français

Domaine(s)
  • Vêtements (Généralités)
  • Couture (Généralités)
DEF

Qualité de ce qui est ample, largeur étendue au delà du nécessaire.

OBS

Ampleur donnée à un modèle par un styliste.

CONT

Ampleur d'une coupe.

Espagnol

Conserver la fiche 10

Fiche 11 1991-04-18

Anglais

Subject field(s)
  • Sewing (General)
  • Clothing (General)
CONT

Fullness removal. Removing fullness from a bishop or puffed sleeve or a gathered(dirndl) skirt can usually be accomplished without affecting fit at all, because in these and numerous other styles, the fullness present is style fullness(additional width or length added to achieve a certain look or design effect). An inch less... does not critically affect the look and fit...

Français

Domaine(s)
  • Couture (Généralités)
  • Vêtements (Généralités)

Espagnol

Conserver la fiche 11

Fiche 12 1986-09-08

Anglais

Subject field(s)
  • Small Household Appliances
OBS

Hot-oil poppers cook kernels in a thin film of oil... Moisture inside the heated kernels expands-turning to steam-and exerts pressure on the outer shell. Eventually, the hull shatters and you’re left with a puffed kernel of corn.... Hot-oil machines collect the puffed corn in a dome-shaped lid which later becomes the serving bowl.

Français

Domaine(s)
  • Petits appareils ménagers
OBS

Il y a deux sortes de machines électriques pour faire éclater le maïs : celles qui fonctionnent avec de l'air chaud et celles qui fonctionnent avec de l'huile chaude. Ces dernières font cuire les grains dans une mince couche d'huile [...]. L'humidité que renferment les grains chauffés se dilate, bout et exerce une pression sur la cosse extérieure. Finalement, la cosse se brise et il ne reste plus que le maïs éclaté. [...] Les machines à huile chaude ramassent le maïs, une fois éclaté, dans un couvercle en forme de dôme qui peut ensuite servir de plat de service.

Terme(s)-clé(s)
  • machine à maïs éclaté à huile chaude
  • machine à faire éclater le maïs à huile chaude

Espagnol

Conserver la fiche 12

Fiche 13 1984-05-08

Anglais

Subject field(s)
  • Food Preservation and Canning
OBS

Concentrate is puffed to 20 times original volume by vacuum drying(29-in. vacuum and temper. up to 300 °F.)-cheaper than freeze-drying. The sponge-like structure can be obtained only by drying from a liquid film and cannot be produced by lyophilization or freeze-drying, a more costly drying procedure. The extremely low pressures necessary for freeze-drying are not required for this type of liquid-film or "puff" drying. In producing such heat-sensitive products as orange powder, using a liquid film of approximately 1/8 in. thickness, the drying cycle is 1 hr.

Français

Domaine(s)
  • Conservation des aliments et conserverie

Espagnol

Conserver la fiche 13

Avis de droit d’auteur pour la banque de données TERMIUM Plus®

© Services publics et Approvisionnement Canada, 2025
TERMIUM Plus®, la banque de données terminologiques et linguistiques du gouvernement du Canada
Un produit du Bureau de la traduction

En vedette

Portail linguistique du Canada

Accédez à une collection de ressources canadiennes sur tous les aspects du français et de l'anglais, y compris des jeux.

Outils d'aide à la rédaction

Les outils d’aide à la rédaction du Portail linguistique ont fait peau neuve! Faciles à consulter, ils vous donnent accès à une foule de renseignements utiles pour mieux écrire en français et en anglais.

Lexiques et vocabulaires

Accédez aux lexiques et vocabulaires du Bureau de la traduction.

Date de modification :