TERMIUM Plus®

La banque de données terminologiques et linguistiques du gouvernement du Canada.

SKINNED [22 fiches]

Fiche 1 2024-09-09

Anglais

Subject field(s)
  • Slaughterhouses
  • Meats and Meat Industries
CONT

During slaughtering, the process of stunning and the subsequent fall to the ground(along with some of the agitation that may lead up to slaughter) can result in bruised tissue. After an animal is skinned, the carcass should be inspected for bruising and any damaged tissue removed.

Français

Domaine(s)
  • Abattoirs
  • Salaison, boucherie et charcuterie

Espagnol

Campo(s) temático(s)
  • Mataderos
  • Industria cárnica, de fiambres y embutidos
CONT

La acumulación de sangre y linfa en el tejido contusionado en conjunto con la muerte celular constituye un favorable medio de cultivo microbiano y el manejo adicional aplicado a las canales para remover la zona contusa también incrementa la contaminación bacteriana.

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Fiche 2 2018-11-26

Anglais

Subject field(s)
  • Meats and Meat Industries
  • Pig Raising
CONT

The sheet ribbed belly is similar to the bone-in belly except the spareribs are removed in one piece as well as most of the associated bones and cartilage. The sheet ribbed belly should be relatively square in appearance. Sheet ribbed bellies may be purchased skin-on or skin-off with the fat at the edge of the cut tapered to meet the lean.

OBS

The pork belly comes from the cut of the shoulder, the leg and the loin. The pork belly ribs are pulled out, then the pork belly is skinned. Following that, the posterior extremity is trimmed at a 90° angle and the ventral line is cut parallel to the line of the loin, according to the desired dimensions.

Français

Domaine(s)
  • Salaison, boucherie et charcuterie
  • Élevage des porcs
OBS

plat de côtes : Morceau [qui] fait partie des cinq pièces de la poitrine-hachage, placée à proximité de l'épaule.

Espagnol

Conserver la fiche 2

Fiche 3 2015-10-09

Anglais

Subject field(s)
  • Meats and Meat Industries
  • Labelling (Packaging)
OBS

Prepared from a fully skinned tenderloin which has the side seam, silverskin and all external fat removed.

Terme(s)-clé(s)
  • fully skinned tenderloin steak

Français

Domaine(s)
  • Salaison, boucherie et charcuterie
  • Étiquetage (Emballages)
OBS

Préparé à partir d'un filet complètement paré auquel on a enlevé la commissure latérale, la membrane argentée et tout le gras externe.

Espagnol

Conserver la fiche 3

Fiche 4 2015-09-24

Anglais

Subject field(s)
  • Funeral Services
  • Oriental Religions
  • Anthropology
DEF

A funeral practice of the Tibetan and other eastern traditions in which a dead body is generally carried to a mountaintop, then skinned and dissected to be offered to vultures, and finally burnt, i. e. the remaining bones, while prayers are chanted.

Français

Domaine(s)
  • Pompes funèbres
  • Religions orientales
  • Anthropologie
CONT

[L'ancienne cité] laissait ses morts à l’air libre, pour qu’ils soient dévorés par les vautours jusqu’à ce que leurs os soient prêts à être ramassés et inhumés. [...] Les «enterrements à ciel ouvert» ont toujours lieu à Bombay, les Parsis déposent leurs morts au sommet des tours de silence vieilles de trois siècles [...] pour qu’ils soient «purifiés» par les oiseaux. Dans les traditions tantriques hindoues et bouddhistes, les Tibétains pratiquent aussi l’enterrement à ciel ouvert [...]

Espagnol

Conserver la fiche 4

Fiche 5 2013-07-15

Anglais

Subject field(s)
  • Beverages
DEF

A green coffee prepared by "wet-processing" of the fruit.

OBS

What is washed or wet-processed coffee? This is coffee prepared by removing the skin and pulp from the bean while the coffee fruit is still moist. Most of the world's great coffees are processed by the wet method, which generally intensifies acidity. In the traditional wet process, the coffee skins are removed(pulping), the skinned beans are allowed to sit in tanks where enzymes loosen the sticky fruit pulp or mucilage(fermentation), after which the loosened fruit is washed off the beans(washing). In the more modern shortcut demucilage or aquapulp method, the pulp or mucilage is scrubbed from the beans by machine.

OBS

wet-processed coffee: term and definition standardized by ISO.

Français

Domaine(s)
  • Boissons (Industrie de l'alimentation)
DEF

Café vert préparé au moyen d'un traitement dit par voie humide des fruits.

OBS

café préparé par voie humide : terme et définition normalisés par l'ISO.

Espagnol

Campo(s) temático(s)
  • Bebidas
DEF

Café [que] se prepara eliminando la piel y pulpa del grano mientras que el fruto del café está todavía húmedo.

OBS

La mayoría de los mejores cafés del mundo son procesados usando el método húmedo, el cual generalmente intensifica la acidez.

Conserver la fiche 5

Fiche 6 2013-02-22

Anglais

Subject field(s)
  • Prepared Dishes (Cooking)
  • Restaurant Menus
CONT

Baked Eel. Have eel skinned, split and back-bone removed.... Dredge with flour, season with salt and pepper, place in buttered baking pan and add 1/2 cup water. Cover. Bake in hot oven... for 20 minutes or until eel is browned.

Français

Domaine(s)
  • Plats cuisinés
  • Menus (Restauration)

Espagnol

Campo(s) temático(s)
  • Platos preparados (Cocina)
  • Menú (Restaurantes)
Conserver la fiche 6

Fiche 7 2011-06-14

Anglais

Subject field(s)
  • Meats and Meat Industries
  • Slaughterhouses
  • Gravity (Physics)
CONT

Hot carcass weight should be obtained [to the nearest pound] immediately after dressing and prior to carcass chilling. Equations for estimating carcass lean were developed using skin-on, head-off carcasses. The carcasses should be weighed without any of the offal(liver, heart, tongue, kidney, leaf fat). Jowls and feet should be left on the carcass. Hot carcass weights should be adjusted to a skin-on, head-off basis. If pork carcasses are skinned, the hot carcass weights should be multiplied by 1. 06 to adjust to skin-on weight. If carcasses are head-on, the hot carcass weights should be multiplied by 0. 94 to adjust to head-off weight. If the carcasses are skinned and head-on, no adjustment is necessary because skin-off, head-on carcasses weigh approximately the same as skin-on, head-off carcasses.

Français

Domaine(s)
  • Salaison, boucherie et charcuterie
  • Abattoirs
  • Pesanteur (Physique)
CONT

Le gain net par jour d'engraissement (poids mort chaud moins le demi-poids vif au début, divisé par le nombre de jours d'engraissement) est également calculé [...]

OBS

À l'abattoir, les demi-carcasses ont été pesées chaudes environ une heure après l'abattage et froides environ 40 heures après l'abattage.

OBS

poids mort : Poids de la carcasse d'un animal de boucherie [...] Il faut préciser si le poids est indiqué avec ou sans la réfaction de chaud.

Espagnol

Campo(s) temático(s)
  • Industria cárnica, de fiambres y embutidos
  • Mataderos
  • Gravedad (Física)
DEF

Medición en kilogramos de una canal, posterior a su lavado y que se realiza inmediatamente después del sacrificio.

CONT

El peso de la canal caliente se obtiene a la salida de las canales del túnel de oreo, que dura aproximadamente unos 20 minutos. El peso de la canal en frío se obtiene a las 24h. del oreo, realizado en cámara frigorífica a temperatura de unos 20 °C.

CONT

Una vez [los animales] desollados, eviscerados y lavados se determinó el peso de canal caliente y tras 24 h a 4 °C, se determinó el peso de canal fría.

Conserver la fiche 7

Fiche 8 2010-02-22

Anglais

Subject field(s)
  • Medical and Surgical Equipment
OBS

In the area of prosthetics, various materials are used in the manufacturing of artificial limbs. The term in reference applies to a limb made of polyurethane foam which was given a "skinned" finish, that is to say that the outer appearance of the limb resembles skin in colour and texture.

Français

Domaine(s)
  • Équipement médico-chirurgical
OBS

Solution proposée par un fabricant de prothèses inférieures, à Montréal.

Espagnol

Conserver la fiche 8

Fiche 9 2008-07-10

Anglais

Subject field(s)
  • Fruits and Vegetables (Types and Processing - Food Ind.)
  • Regulations and Standards (Food)
DEF

The canned product prepared from clean, sound, succulent, shelled peas of smooth skinned or late maturing sweet wrinkled varieties packed in water with or without the addition of salt and sugar, invert sugar or dextrose, in dry or liquid form, and to which may be added a natural vegetable seasoning ingredient; and... may include alkalis in an amount not exceeding 0. 01 per cent of calcium hydroxide and 0. 05 per cent of magnesium hydroxide. [Processed Products Regulations]

Français

Domaine(s)
  • Fruits et légumes (Types et traitement - Alimentation)
  • Réglementation et normalisation (Alimentation)
DEF

Produit en conserve préparé à partir de pois propres, sains, succulents, décortiqués des variétés sucrées, ridées, à peau lisse ou à maturation tardive, conservé dans l'eau avec ou sans addition de sel et de sucre, de sucre inverti ou de dextrose à l'état sec ou liquide, et auquel un assaisonnement végétal naturel peut être ajouté; et peuvent contenir des alcalis en une quantité qui ne dépasse pas 0,01 pour cent d'hydroxyde de calcium et 0,05 pour cent d'hydroxyde de magnésium. [Règlement sur les produits transformés]

Espagnol

Conserver la fiche 9

Fiche 10 2008-07-02

Anglais

Subject field(s)
  • Fruits and Vegetables (Types and Processing - Food Ind.)
CONT

Donut Nectarine. Also known as a "Flat Nectarine" or "Saturn Nectarine", this is a recent mutation of flat peach with whom it shares the qualities.

OBS

A nectarine is a mutation of peach from fuzzy skinned to no fuzzy skinned, or glaucoused from pubescence. There are a number of factors that go along with the glaucous skin of the nectarine. Nectarines generally have more red color in the skin, smaller size, more sugars, more acids, and higher density.

Français

Domaine(s)
  • Fruits et légumes (Types et traitement - Alimentation)
CONT

[Des] nectarines plates viennent d'être créés : elles conservent le goût de pêche mais leur aspect extérieur et leur forme peuvent les faire apparaître comme un fruit nouveau.

Espagnol

Conserver la fiche 10

Fiche 11 2008-06-19

Anglais

Subject field(s)
  • Beverages
DEF

A rich, Italian wine to which brandy has been added to convert the sugar into a higher alcohol content.

CONT

As a fortified wine, Marsala is made in both dry or sweet varieties. The dry Marsala is commonly used as an ingredient in recipes for Chicken Marsala or Veal Marsala and is the variety often used to flavor a variety of poultry, meat, and vegetable dishes. The sweet Marsala is mostly used for desserts or served as a dessert wine.

CONT

Available in three different hues, Marsala can be purchased as a gold(oro), amber(ambra) or ruby(rubino) colored beverage depending on the grapes used to produce the beverage. Gold and amber Marsala is made from white skin grapes such as Grillo, Catarrato, Inzolia, and Domaschino varietals. Ruby Marsala is produced from the darker skinned red grapes such as pignatello, calabrese, nerello mascalese, or nero d’avola grapes.

OBS

According to the Oxford English Dictionary, the term "Marsala wine" is rare.

Français

Domaine(s)
  • Boissons (Industrie de l'alimentation)
DEF

Vin blanc liquoreux produit dans la région de Marsala en Sicile et caractérisé par une couleur plus ou moins foncée et une saveur forte.

CONT

Le marsala est fait avec un vin blanc aromatique, le passito, auquel on ajoute de l'eau-de-vie. On obtient ainsi le «marsala vergine», qui est blanc, très sec [...] Plus ou moins additionné de sirop de raisin, qui lui donne une teinte brune et un goût de caramel, il devient «superiore» [...] Il est aussi utilisé en cuisine (piccata de veau, sabayon).

Espagnol

Conserver la fiche 11

Fiche 12 2008-02-11

Anglais

Subject field(s)
  • Seafood and Freshwater Food (Food Industries)
CONT

Wet salt cod can be found in the refrigerator case of many supermarkets; it is skinned, boned, and packed in 1-pound wooden boxes.

Français

Domaine(s)
  • Produits de mer et d'eau douce (Industr. alim.)
OBS

Morue salée avant le séchage.

Espagnol

Conserver la fiche 12

Fiche 13 2007-10-29

Anglais

Subject field(s)
  • Slaughterhouses
CONT

Stationary or elevating type platforms should be located away from the dressing rail to avoid common contact of skinned portions of carcasses.

Français

Domaine(s)
  • Abattoirs
CONT

Les plates-formes, qu'elles soient fixes ou élévatrices, doivent être situées à l'écart du rail d'habillage, afin d'éviter tout contact avec les portions dépouillées de la carcasse.

Espagnol

Conserver la fiche 13

Fiche 14 2004-06-29

Anglais

Subject field(s)
  • Sports Facilities and Venues
  • Baseball and Softball
CONT

Turfgrass management is a complex science.... But maintaining a quality-skinned infield is an art that you can learn only on a ball field.... If the soil is too tightly compacted it will not allow water to pass through, and skinned infields will drain at less than 1/10 inch per hour.

Français

Domaine(s)
  • Installations et sites (Sports)
  • Baseball et softball

Espagnol

Campo(s) temático(s)
  • Instalaciones y sedes deportivas
  • Béisbol y softball
Conserver la fiche 14

Fiche 15 2001-10-26

Anglais

Subject field(s)
  • Food Industries
  • Commercial Fishing
CONT

Hake blocks : Defatted fishblock deep skinned boneless or bone-in fillets.

Français

Domaine(s)
  • Industrie de l'alimentation
  • Pêche commerciale
DEF

Enlever la peau d'un poisson.

Espagnol

Conserver la fiche 15

Fiche 16 2001-04-04

Anglais

Subject field(s)
  • Small Arms
  • Armour
DEF

Combination purpose bullet used against soft skinned and lightly armoured vehicles and capable of penetrating fuel tanks and igniting their content.

Terme(s)-clé(s)
  • armour piercing incendiary bullet
  • armor-piercing incendiary bullet
  • armor piercing incendiary bullet

Français

Domaine(s)
  • Armes légères
  • Arme blindée
DEF

Balle bivalente utilisée contre les véhicules non blindés et les véhicules blindés légers, pouvant pénétrer les réservoirs à essence et mettre leur contenu à feu.

OBS

balle perforante-incendiaire : terme et définition uniformisés par le Groupe de travail de terminologie des armes légères.

OBS

balle perforante incendiaire : terme uniformisé par le Groupe de travail de terminologie des munitions.

Espagnol

Conserver la fiche 16

Fiche 17 1993-02-26

Anglais

Subject field(s)
  • Food Industries
  • Commercial Fishing
  • Seafood and Freshwater Food (Food Industries)
OBS

Fillets, pieces or steaks(cutlets), skinned or unskinned, brined, often dyed, and hot or cold-smoked.

Français

Domaine(s)
  • Industrie de l'alimentation
  • Pêche commerciale
  • Produits de mer et d'eau douce (Industr. alim.)
OBS

Filets, morceaux ou tranches, avec ou sans peau, saumurés, souvent teints, et fumés à chaud ou à froid.

Espagnol

Conserver la fiche 17

Fiche 18 1986-08-14

Anglais

Subject field(s)
  • Slaughterhouses
DEF

A calf dressed with hide intact, skinned after chilling and offered to the trade as a whole carcass unsplit.

Français

Domaine(s)
  • Abattoirs

Espagnol

Conserver la fiche 18

Fiche 19 1986-07-18

Anglais

Subject field(s)
  • Slaughterhouses
DEF

An area where the prone animal is skinned.

Français

Domaine(s)
  • Abattoirs
CONT

Les box d'abattage et de saignée doivent, autant que possible, être séparés des aires de dépouillement et d'habillage proprement dits.

Espagnol

Conserver la fiche 19

Fiche 20 1985-08-14

Anglais

Subject field(s)
  • Prepared Dishes (Cooking)
DEF

Boiled beets, skinned and quartered or sliced(unless very small). Combined with a sweet-sour sauce of butter, vinegar, water and sugar thickened slightly with cornstarch. May be flavored with grated orange or oranged extract.

Français

Domaine(s)
  • Plats cuisinés
CONT

Betteraves Harvard. 2 c. à thé de farine de mais. 1/2 tasse de sucre. 1/3 tasse de vinaigre. 1/3 tasse d'eau. 4 tasses de betteraves cuites, coupées en tranches. 3 c. à soupe de beurre. Sel et poivre.

Espagnol

Conserver la fiche 20

Fiche 21 1978-04-26

Anglais

Subject field(s)
  • Paleontology
  • Reptiles and Amphibians
DEF

Cold-blooded, smooth skinned vertebrates which start life as an aquatic larva breathing by means of gills and later undergo a somewhat rapid metamorphosis into the adult lung-breathing form. Frogs, toads and newts are well known examples.

OBS

Not to be confused with the term amphibian which in English is used to denote a subdivision of the class Amphibia. In French the distinction is not made.

Français

Domaine(s)
  • Paléontologie
  • Reptiles et amphibiens
CONT

Dans la nature actuelle, les amphibiens nous offrent le spectacle unique du passage d'un Vertébré de la vie aquatique à la vie terrestre au cours de son développement individuel. [...] Les amphibiens ont remplacé le membre pair du type nageoire [...] des poissons par le membre pair pentadactyle [...] des Tétrapodes [...] La peau est nue ou couverte de petites écailles, mais elle est toujours perméable et capable d'assurer les échanges avec le milieu extérieur.

Espagnol

Conserver la fiche 21

Fiche 22 1976-06-19

Anglais

Subject field(s)
  • Machine-Tooling (Metallurgy)
CONT

Hardness tests are to be performed after the test area has been skinned.

Français

Domaine(s)
  • Usinage (Métallurgie)
CONT

Les mesures de dureté seront faites après écroûtage de la zone d'essai

Espagnol

Conserver la fiche 22

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