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SOYBEAN PROTEIN [16 fiches]

Fiche 1 2021-11-22

Anglais

Subject field(s)
  • Fruits and Vegetables (Types and Processing - Food Ind.)
  • Dietetics
CONT

Soybean protein concentrates have been used as stabilized dispersions in milk-like beverages and simulated dairy products such as sour cream analog.

Français

Domaine(s)
  • Fruits et légumes (Types et traitement - Alimentation)
  • Diététique

Espagnol

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Fiche 2 2021-10-06

Anglais

Subject field(s)
  • Animal Feed (Agric.)
CONT

Copra meal is a coproduct of the production of coconut oil. Although the amino acid profile and digestibility in copra meal are less favorable than in soybean meal, it can provide significant protein and energy in swine diets and may be used to reduce feed costs.

Français

Domaine(s)
  • Alimentation des animaux (Agric.)
CONT

Le tourteau de coprah est le principal coproduit de l'extraction de l'huile à partir de la pulpe séchée (le coprah) de la noix de coco [...] Ce tourteau moyennement riche en protéines et riche en matières grasses saturées est généralement conseillé pour les vaches laitières et plutôt déconseillé en monogastriques [...]

Espagnol

Campo(s) temático(s)
  • Alimentación animal (Agricultura)
CONT

El aceite de coco se produce mediante la extracción del aceite de la pulpa de coco seca, denominada copra. El residuo de la extracción del aceite por presión mecánica se denomina torta de copra y el producto obtenido de la extracción de la torta de copra con disolventes para aumentar el rendimiento de aceite se llama harina de copra. Estos subproductos de la copra constituyen valiosas fuentes de proteínas en los piensos, especialmente los destinados a ganado vacuno para leche.

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Fiche 3 2021-09-29

Anglais

Subject field(s)
  • Food Industries
  • Animal Feed (Agric.)
CONT

Processed plant proteins. Plants provide the major portion of protein requirements by animals. However, due to their deficiency in one or more amino acids, plant proteins are usually fortified with synthetic amino acids or another protein source... Various processed soybean products have been used in animal and poultry feeding. These [products] include soybean protein concentrates(SPC), soybean protein isolates(SPI), and products in which the soybean was pretreated with enzymes and/or microorganisms. Processed soy products are distinctly different to SBM [soybean meal] [and] they... contain a significantly lower amount of oligosaccharides and antigenic substances.... Replacement of SBM with these processed products in animal diets is believed to result in a better growth performance...

Français

Domaine(s)
  • Industrie de l'alimentation
  • Alimentation des animaux (Agric.)

Espagnol

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Fiche 4 2021-09-29

Anglais

Subject field(s)
  • Animal Feed (Agric.)
  • Forage Crops
CONT

Hay is the result of the cutting, drying and storage of long stem plants, such as various grass or legume species. Grass species include timothy, orchardgrass, ryegrass, fescue, brome and bluegrass;... legume species includes alfalfa(lucerne), clover and birdsfoot trefoil.... grass hay provides sufficient protein to all classes of horse shown except for growing horses and lactating mares.... If protein intake from hay is not being met, one could simply provide more hay, a higher protein hay(some legume, if only grass hay is being offered) or offer another high-protein source such as soybean meal.

Français

Domaine(s)
  • Alimentation des animaux (Agric.)
  • Culture des plantes fourragères
CONT

Le foin est composé principalement de plantes fourragères de la famille des graminées et des légumineuses. Parmi les graminées, on retrouve la fléole (ou mil), le brome, le dactyle, alors que les principales légumineuses sont la luzerne et le trèfle. La production de foin sec à haut contenu en légumineuse est complexe au niveau du séchage et de la conservation. Le foin de graminées ou à prédominance de graminées est plus facile à récolter et à sécher et il est bien adapté pour les chevaux.

Espagnol

Conserver la fiche 4

Fiche 5 2016-11-09

Anglais

Subject field(s)
  • Animal Feed (Agric.)
  • Nutritive Elements (Biological Sciences)
CONT

Cottonseed meal is the most abundant plant protein feed available throughout the U. S., after soybean meal. It can be used in both ruminant and monogastric rations. Cottonseed hulls are a valuable source of roughage for ruminant feeds and fiber for monogastric rations. Whole and delinted cottonseed are concentrated sources of protein and energy for ruminant rations.

OBS

protein plant feed: term extracted from the “Glossaire de l’agriculture” and reproduced with permission of the Organisation for Economic Co-operation and Development.

Français

Domaine(s)
  • Alimentation des animaux (Agric.)
  • Éléments nutritifs (Sciences biologiques)
OBS

aliment végétal à forte teneur en protéines : terme extrait du «Glossaire de l’agriculture» et reproduit avec l’autorisation de l’Organisation de coopération et de développement économiques.

Espagnol

Conserver la fiche 5

Fiche 6 2016-03-03

Anglais

Subject field(s)
  • Animal Feed (Agric.)
CONT

Sunflower seed meal would appear to be the best alternative to soybean as a protein source... However, its lower energy value(because of higher fiber level) must be taken into consideration when it is used in formulations.

Français

Domaine(s)
  • Alimentation des animaux (Agric.)
CONT

Le tourteau de tournesol semble être celui qui remplace le mieux le soja comme source de protéines [...] Cependant, sa valeur énergétique peu élevée (en raison du taux élevé de fibre) doit être prise en considération lorsqu'on l'utilise dans des formules.

Espagnol

Campo(s) temático(s)
  • Alimentación animal (Agricultura)
Conserver la fiche 6

Fiche 7 2014-08-01

Anglais

Subject field(s)
  • Poultry Production
  • Animal Feed (Agric.)
  • Food Industries
CONT

Grain-fed chicken is fed on a blend of wheat, corn and sometimes barley, which makes up about 70% of its feed. The other 30% is made up of mainly protein such as soybean or occasionally canola or fish meal, as well as vitamins and minerals.

Terme(s)-clé(s)
  • grainfed chicken

Français

Domaine(s)
  • Élevage des volailles
  • Alimentation des animaux (Agric.)
  • Industrie de l'alimentation
CONT

Tant le poulet de grain que le poulet régulier sont nourris d'environ 80 % de grains. C'est justement le dernier 20 % de leur alimentation qui fait la différence. Contrairement au poulet régulier, le poulet de grain doit répondre à des critères bien précis […]

OBS

poulet de grain : terme à utiliser selon Agriculture et Agroalimentaire Canada.

Espagnol

Conserver la fiche 7

Fiche 8 2013-07-24

Anglais

Subject field(s)
  • Animal Feed (Agric.)
CONT

The use of phase feeding could be extended to other classes of animals thus reducing the demand for, and subsequently the cost of, feed proteins. These requirements are based on the use of soybean meal as the main protein supplement.

Français

Domaine(s)
  • Alimentation des animaux (Agric.)
CONT

On pourrait appliquer l'alimentation par étape à d'autres groupes d'animaux, ce qui aurait pour effet de réduire la demande de protéines alimentaires ainsi que leur coût. Ces conditions reposent sur l'emploi du tourteau de soja comme principal complément protéique.

CONT

L'AMPC [American Meat Protein Corporation] (USA) commercialise des protéines à usage divers, fabrication de produits de viandes, fabrication de protéines de complément.

Espagnol

Campo(s) temático(s)
  • Alimentación animal (Agricultura)
DEF

Alimento [que] contiene más de 20% de proteína cruda, de origen animal o vegetal.

Conserver la fiche 8

Fiche 9 2012-10-15

Anglais

Subject field(s)
  • Food Industries
CONT

The protein dispersibility index(PDI) is a means of comparing the solubility of a protein in water, and is widely used in the soybean product industry.

Français

Domaine(s)
  • Industrie de l'alimentation
DEF

Indice qui mesure la solubilité des protéines dans l'eau lors d'un mélange à grande vitesse.

CONT

Il existe une autre méthode [...] pour contrôler la qualité du traitement par la chaleur des produits de soja utilisés dans l'alimentation des ruminants et des humains : il s'agit de l'indice de dispersibilité des protéines (IDP).

Espagnol

Campo(s) temático(s)
  • Industria alimentaria
DEF

Indicador del porcentaje total de proteína soluble en agua en condiciones controladas.

CONT

El índice de dispersabilidad de la proteína (PDI) ayuda a pronosticar cómo la proteína de soya se desempeñará en un sistema alimenticio [...] Mientras más pesado es el tratamiento, más bajo es el PDI. Mientras más liviano es el tratamiento, más alto es el PDI.

Conserver la fiche 9

Fiche 10 2009-09-08

Anglais

Subject field(s)
  • Fatty Substances (Food)
  • Animal Feed (Agric.)
DEF

A livestock feedstuff consisting of ground soybean chips, ground oil cake or ground soybean flakes, sold according to its protein content.

OBS

Soybean oil meal has an average protein content of about 45 percent and ranks high as a protein supplement for livestock feeding.

Français

Domaine(s)
  • Corps gras (Ind. de l'aliment.)
  • Alimentation des animaux (Agric.)
OBS

Lorsqu'il s'agit de distinguer, dans un texte, le «soyabean oil meal» du «soyabean oil cake», on peut dire «tourteau de soja moulu» pour «soyabean oil meal». Habituellement, il suffit de dire «tourteau de soja».

Espagnol

Campo(s) temático(s)
  • Substancias grasas (Industria alimentaria)
  • Alimentación animal (Agricultura)
DEF

Subproducto para la alimentación animal que se obtiene moliendo la torta de soja.

CONT

De las escasas toneladas de harina de soja importadas a principios de los años 60, se ha pasado a la importación, al principio de los 80, de aproximadamente 3,2 millones de Tm de habas de soja, de las que se han obtenido aproximadamente 2,5 millones de Tm de harina de soja base 44% de proteína, [...]

Conserver la fiche 10

Fiche 11 2007-02-17

Anglais

Subject field(s)
  • Provincial Government Bodies and Committees (Canadian)
  • Oilseed Crops
OBS

Each year the Ontario Oil and Protein Seed Crop Committee(OOPSCC) assesses soybean varieties for traits such as yield, lodging, seed weight, height, SCN resistance and more.

Français

Domaine(s)
  • Organismes et comités de gouvernements provinciaux canadiens
  • Culture des plantes oléagineuses

Espagnol

Conserver la fiche 11

Fiche 12 2001-11-05

Anglais

Subject field(s)
  • Cheese and Dairy Products
  • Animal Husbandry
CONT

Another new buzzword in young pig management is "phase diets". In the past, traditional feed sources used for older animals have been used in starter diets for newly weaned pigs. Usually, a high percentage of a plant protein source, such as soybean meal(SBM) was used to produce a feed with a higher protein level(somewhere near 20% crude protein) for the younger animals. Additionally, some type of milk byproduct, such as whey, was used in starter diets as a way of easing the nutritional transition from a strictly lactose(milk) diet during the nursing phase to a plant protein-based diet during the growing phase.

Terme(s)-clé(s)
  • milk by-product

Français

Domaine(s)
  • Laiterie, beurrerie et fromagerie
  • Élevage des animaux
CONT

On appelle dérivé laitier tout produit résultant d'un fractionnement physique, chimique ou biologique du lait. Dans cet exposé nous aborderons uniquement ceux provenant de la phase aqueuse du lait, après l'écrémage du lait entier, et ayant une teneur significative en protéines.

Espagnol

Conserver la fiche 12

Fiche 13 2001-08-27

Anglais

Subject field(s)
  • Animal Husbandry
  • Animal Feed (Agric.)
  • Grain Growing
CONT

The manufacture of feed products is a highly specialized, complex business involving the production of scientifically formulated feed compounds from such raw materials as grains(barley, corn, wheat and oats), protein ingredients(canola meal, soybean meal, linseed meal, fish meal and meat meal), grain by-products, vegetable and animal oils, minerals, vitamins and medicating ingredients.

Français

Domaine(s)
  • Élevage des animaux
  • Alimentation des animaux (Agric.)
  • Culture des céréales
CONT

La fabrication des aliments du bétail est une activité hautement spécialisée et complexe, qui suppose la production de composés alimentaires scientifiquement formulés à partir de matières premières comme les céréales (orge, maïs, blé et avoine), d'ingrédients protéinés (tourteaux de canola, de soja et de lin, farines de poisson et de viande), de sous-produits des céréales, d'huiles végétales et animales, de minéraux, de vitamines et de substances médicamenteuses.

Espagnol

Conserver la fiche 13

Fiche 14 2001-05-31

Anglais

Subject field(s)
  • Chemical Elements and Compounds
  • Biochemistry
  • Animal Feed (Agric.)
CONT

Soybean meal is generally accepted as the standard of quality for protein supplements around the world.... The amino acid methionine is a limiting factor in soybean meal but this material is available as an inexpensive synthetic product.

CONT

Cysteine (L-Cysteine) is one of 20 amino acids used by our bodies to make protein molecules. Cysteine ... and the amino acid methionine are the two sulfur containing amino acids.

Français

Domaine(s)
  • Éléments et composés chimiques
  • Biochimie
  • Alimentation des animaux (Agric.)
CONT

Le tourteau de soja est généralement reconnu dans le monde comme étant l'idéal de qualité au point de vue du supplément protéique. [...] L'acide aminé méthionine est un facteur limitatif dans le tourteau de soja mais ce dernier constitue un produit synthétique peu coûteux et accessible.

CONT

Dès 1964, le code génétique était totalement connu. Chaque codon est constitué de trois nucléotides adjacents dans un brin d'ARNm. Soixante et un codons spécifient les 20 acides aminés et chacun d'entre eux n'en spécifie qu'un seul. Le triplet ATG (ou son équivalent AUG dans l'ARN) exerce deux fonctions. D'une part, il code pour l'acide aminé méthionine, d'autre part, il indique le début d'une séquence codant pour une protéine - le codon «départ».

Espagnol

Conserver la fiche 14

Fiche 15 1999-02-03

Anglais

Subject field(s)
  • Animal Feed (Agric.)
CONT

Anderson and Warnick(3) conducted a series of studies to determine the most limiting amino acid in several commonly used feed ingredients. A basal ration formulated to contain 14% from the test ingredient and 4% protein from a mixture of amino acids was fed. One by one the amino acids were removed from the basal ration and chick performance noted. Methionine was found to be the first limiting amino acid insoybean meal. Threonine, valine and lysine were found to be marginal when soybean meal was the only source of protein in the ration.

Français

Domaine(s)
  • Alimentation des animaux (Agric.)

Espagnol

Conserver la fiche 15

Fiche 16 1985-06-17

Anglais

Subject field(s)
  • Biochemistry
CONT

... the rate of production of protein in yeast is several orders of magnitude higher than it is in the soybean plant, which in turns is 10 times higher than it is in cattle.

Français

Domaine(s)
  • Biochimie
CONT

(...) la cinétique de production de protéines par la levure est plusieurs fois supérieure à celle du soja, qui est elle-même dix fois plus grande que celle des animaux de bétail.

Espagnol

Conserver la fiche 16

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