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La banque de données terminologiques et linguistiques du gouvernement du Canada.
STORAGE PROTEIN [15 fiches]
Fiche 1 - données d’organisme interne 2021-09-29
Fiche 1, Anglais
Fiche 1, Subject field(s)
- Animal Feed (Agric.)
- Forage Crops
Fiche 1, La vedette principale, Anglais
- grass hay
1, fiche 1, Anglais, grass%20hay
correct
Fiche 1, Les abréviations, Anglais
Fiche 1, Les synonymes, Anglais
Fiche 1, Justifications, Anglais
Record number: 1, Textual support number: 1 CONT
Hay is the result of the cutting, drying and storage of long stem plants, such as various grass or legume species. Grass species include timothy, orchardgrass, ryegrass, fescue, brome and bluegrass;... legume species includes alfalfa(lucerne), clover and birdsfoot trefoil.... grass hay provides sufficient protein to all classes of horse shown except for growing horses and lactating mares.... If protein intake from hay is not being met, one could simply provide more hay, a higher protein hay(some legume, if only grass hay is being offered) or offer another high-protein source such as soybean meal. 1, fiche 1, Anglais, - grass%20hay
Fiche 1, Français
Fiche 1, Domaine(s)
- Alimentation des animaux (Agric.)
- Culture des plantes fourragères
Fiche 1, La vedette principale, Français
- foin de graminées
1, fiche 1, Français, foin%20de%20gramin%C3%A9es
correct, nom masculin
Fiche 1, Les abréviations, Français
Fiche 1, Les synonymes, Français
Fiche 1, Justifications, Français
Record number: 1, Textual support number: 1 CONT
Le foin est composé principalement de plantes fourragères de la famille des graminées et des légumineuses. Parmi les graminées, on retrouve la fléole (ou mil), le brome, le dactyle, alors que les principales légumineuses sont la luzerne et le trèfle. La production de foin sec à haut contenu en légumineuse est complexe au niveau du séchage et de la conservation. Le foin de graminées ou à prédominance de graminées est plus facile à récolter et à sécher et il est bien adapté pour les chevaux. 2, fiche 1, Français, - foin%20de%20gramin%C3%A9es
Fiche 1, Espagnol
Fiche 1, Justifications, Espagnol
Fiche 2 - données d’organisme interne 2016-11-07
Fiche 2, Anglais
Fiche 2, Subject field(s)
- Biological Sciences
- Biotechnology
Fiche 2, La vedette principale, Anglais
- reserve protein
1, fiche 2, Anglais, reserve%20protein
correct
Fiche 2, Les abréviations, Anglais
Fiche 2, Les synonymes, Anglais
- storage protein 2, fiche 2, Anglais, storage%20protein
correct
Fiche 2, Justifications, Anglais
Record number: 2, Textual support number: 1 CONT
Storage proteins serve as reserves of metal ions and amino acids, which can be mobilized and utilized for the maintenance and growth of organisms. They are particularly prevalent in plant seeds, egg whites, and milk. 3, fiche 2, Anglais, - reserve%20protein
Record number: 2, Textual support number: 2 CONT
Globulins is a group of global proteins that are generally insoluble in water and present in blood, eggs, milk, and as a reserve protein in seeds. 4, fiche 2, Anglais, - reserve%20protein
Record number: 2, Textual support number: 1 OBS
storage protein : term extracted from the “Glossaire de l'agriculture” and reproduced with permission of the Organisation for Economic Co-operation and Development. 5, fiche 2, Anglais, - reserve%20protein
Fiche 2, Français
Fiche 2, Domaine(s)
- Sciences biologiques
- Biotechnologie
Fiche 2, La vedette principale, Français
- protéine de réserve
1, fiche 2, Français, prot%C3%A9ine%20de%20r%C3%A9serve
correct, nom féminin
Fiche 2, Les abréviations, Français
Fiche 2, Les synonymes, Français
Fiche 2, Justifications, Français
Record number: 2, Textual support number: 1 CONT
Si le transgène code pour un allergène connu, il est tout à fait probable que la plante transgénique obtenue va exprimer la protéine exogène avec son potentiel allergénique. C'est ce qui s'est passé lorsque la société américaine Pioneer Hi Bred a voulu intégrer dans le soja l'albumine 2S de la noix du Brésil. C'est une protéine de réserve riche en méthionine et cystéine dont l'introduction dans le soja visait à rééquilibrer la composition protéique de la graine (naturellement pauvre en acides aminés soufrés) et donc à augmenter la valeur biologique du soja pour l'alimentation animale. 2, fiche 2, Français, - prot%C3%A9ine%20de%20r%C3%A9serve
Fiche 2, Espagnol
Fiche 2, Campo(s) temático(s)
- Ciencias biológicas
- Biotecnología
Fiche 2, La vedette principale, Espagnol
- proteína de reserva
1, fiche 2, Espagnol, prote%C3%ADna%20de%20reserva
correct, nom féminin
Fiche 2, Les abréviations, Espagnol
Fiche 2, Les synonymes, Espagnol
Fiche 2, Justifications, Espagnol
Fiche 3 - données d’organisme interne 2015-12-11
Fiche 3, Anglais
Fiche 3, Subject field(s)
- Biochemistry
- Biological Sciences
- Plant Biology
Fiche 3, La vedette principale, Anglais
- photosynthesis
1, fiche 3, Anglais, photosynthesis
correct, normalisé
Fiche 3, Les abréviations, Anglais
Fiche 3, Les synonymes, Anglais
Fiche 3, Justifications, Anglais
Record number: 3, Textual support number: 1 DEF
The synthesis of organic matter from carbon dioxide and water in the presence of light by living organisms, employing photochemically reactive pigments. 2, fiche 3, Anglais, - photosynthesis
Record number: 3, Textual support number: 1 CONT
Photosynthesis is the chemical process where plants and some bacteria can capture and organically fix the energy of the sun.... The main product of photosynthesis is a carbohydrate, such as the sugar glucose, and oxygen which is released to the atmosphere. All of the sugar produced in the photosynthetic cells of plants and other organisms is derived from the initial chemical combining of carbon dioxide and water with sunlight. This chemical reaction is catalyzed by chlorophyll acting in concert with other pigment, lipid, sugars, protein, and nucleic acid molecules. Sugars created in photosynthesis can be later converted by the plant to starch for storage, or it can be combined with other sugar molecules to form specialized carbohydrates such as cellulose, or it can be combined with other nutrients such as nitrogen, phosphorus, and sulfur, to build complex molecules such as proteins and nucleic acids. 3, fiche 3, Anglais, - photosynthesis
Record number: 3, Textual support number: 1 OBS
photosynthesis: term and definition standardized by ISO. 4, fiche 3, Anglais, - photosynthesis
Fiche 3, Français
Fiche 3, Domaine(s)
- Biochimie
- Sciences biologiques
- Biologie végétale
Fiche 3, La vedette principale, Français
- photosynthèse
1, fiche 3, Français, photosynth%C3%A8se
correct, nom féminin, normalisé
Fiche 3, Les abréviations, Français
Fiche 3, Les synonymes, Français
- assimilation chlorophyllienne 2, fiche 3, Français, assimilation%20chlorophyllienne
correct, nom féminin
Fiche 3, Justifications, Français
Record number: 3, Textual support number: 1 DEF
Synthèse de matière organique à partir de gaz carbonique et d'eau, en présence de lumière, par des organismes vivants utilisant des pigments réagissant photochimiquement. 3, fiche 3, Français, - photosynth%C3%A8se
Record number: 3, Textual support number: 1 CONT
Toute la matière vivante découle plus ou moins directement de ce phénomène que l'on appelle aussi «assimilation chlorophyllienne». La photosynthèse est un phénomène très complexe qui donne lieu à divers types de réactions chimiques. Les unes sont dites claires, car elles dépendent directement de la lumière et assurent les transformations proprement photochimiques; les autres, dites obscures, précèdent ou prolongent ces transformations photochimiques vers des synthèses organiques, ou la reconstitution de molécules organiques servant aux transferts d'énergie. 4, fiche 3, Français, - photosynth%C3%A8se
Record number: 3, Textual support number: 1 OBS
photosynthèse : terme et définition normalisés par ISO. 5, fiche 3, Français, - photosynth%C3%A8se
Fiche 3, Espagnol
Fiche 3, Campo(s) temático(s)
- Bioquímica
- Ciencias biológicas
- Biología vegetal
Fiche 3, La vedette principale, Espagnol
- fotosíntesis
1, fiche 3, Espagnol, fotos%C3%ADntesis
correct, nom féminin
Fiche 3, Les abréviations, Espagnol
Fiche 3, Les synonymes, Espagnol
- asimilación clorofílica 2, fiche 3, Espagnol, asimilaci%C3%B3n%20clorof%C3%ADlica
correct, nom féminin
Fiche 3, Justifications, Espagnol
Record number: 3, Textual support number: 1 DEF
Síntesis de materia orgánica, a partir de bióxido de carbono y agua en presencia de luz, por organismos vivos que utilizan pigmentos que reaccionan fotoquímicamente. 3, fiche 3, Espagnol, - fotos%C3%ADntesis
Fiche 4 - données d’organisme interne 2013-10-28
Fiche 4, Anglais
Fiche 4, Subject field(s)
- Chemistry
- Food Industries
Fiche 4, La vedette principale, Anglais
- Maillard reaction
1, fiche 4, Anglais, Maillard%20reaction
correct
Fiche 4, Les abréviations, Anglais
Fiche 4, Les synonymes, Anglais
Fiche 4, Justifications, Anglais
Record number: 4, Textual support number: 1 DEF
A discoloration or browning of foods that occurs on heating or prolonged storage as a result of a sugar reacting with the amino group of an amino-acid or protein. 1, fiche 4, Anglais, - Maillard%20reaction
Record number: 4, Textual support number: 1 OBS
It often marks a stage in the deterioration and loss in nutritive value of the food. 1, fiche 4, Anglais, - Maillard%20reaction
Fiche 4, Français
Fiche 4, Domaine(s)
- Chimie
- Industrie de l'alimentation
Fiche 4, La vedette principale, Français
- réaction de Maillard
1, fiche 4, Français, r%C3%A9action%20de%20Maillard
correct, nom féminin
Fiche 4, Les abréviations, Français
Fiche 4, Les synonymes, Français
Fiche 4, Justifications, Français
Record number: 4, Textual support number: 1 DEF
[...] brunissement non enzymatique des denrées alimentaires, soit à froid, mieux à chaud, par réaction entre leurs sucres réducteurs et les acides aminés de certains de leurs constituants. 2, fiche 4, Français, - r%C3%A9action%20de%20Maillard
Fiche 4, Espagnol
Fiche 4, Campo(s) temático(s)
- Química
- Industria alimentaria
Fiche 4, La vedette principale, Espagnol
- reacción de oscurecimiento
1, fiche 4, Espagnol, reacci%C3%B3n%20de%20oscurecimiento
correct, nom féminin
Fiche 4, Les abréviations, Espagnol
Fiche 4, Les synonymes, Espagnol
Fiche 4, Justifications, Espagnol
Fiche 5 - données d’organisme interne 2010-12-22
Fiche 5, Anglais
Fiche 5, Subject field(s)
- Biological Sciences
- Biotechnology
Fiche 5, La vedette principale, Anglais
- stability
1, fiche 5, Anglais, stability
correct
Fiche 5, Les abréviations, Anglais
Fiche 5, Les synonymes, Anglais
Fiche 5, Justifications, Anglais
Record number: 5, Textual support number: 1 CONT
The stability of an enzyme... usually refers to the conformational stability of the protein. The thermal, organic solvent, urea, pH, and storage stability of an enzyme are largely determined by its conformational stability, and inactivation is caused primarily denaturation... The stability of a biocatalyst is usually expressed by means of a half-life value, i. e. the time required for the activity of the reactor to fall to half of its initial activity. It is obviously desirable for the activity to be as stable as possible so that enzyme production and immobilization need only be carried out at infrequent intervals. 2, fiche 5, Anglais, - stability
Fiche 5, Français
Fiche 5, Domaine(s)
- Sciences biologiques
- Biotechnologie
Fiche 5, La vedette principale, Français
- stabilité
1, fiche 5, Français, stabilit%C3%A9
correct, nom féminin
Fiche 5, Les abréviations, Français
Fiche 5, Les synonymes, Français
Fiche 5, Justifications, Français
Record number: 5, Textual support number: 1 DEF
Le fait de se trouver dans son domaine d'équilibre, de ne donner lieu à aucune réaction ou transformation spontanée. 2, fiche 5, Français, - stabilit%C3%A9
Record number: 5, Textual support number: 1 CONT
La stabilité de l'édifice macromoléculaire est assurée par un grand nombre de forces d'interactions non covalentes de faible énergie : les liaisons hydrogène interamides, les liaisons hydrogène entre résidus des chaînes latérales et les interactions hydrophobes, c'est-à-dire, les interactions entre groupes non polaires. Pour certaines protéines, l'existence de ponts disulfures, liaisons covalentes, confère une stabilité supplémentaire en même temps qu'elle impose certaines restrictions à la conformation de la protéine. 3, fiche 5, Français, - stabilit%C3%A9
Record number: 5, Textual support number: 1 OBS
La stabilité des enzymes est accrue lorsqu'elles sont immobilisées. 4, fiche 5, Français, - stabilit%C3%A9
Fiche 5, Espagnol
Fiche 5, Campo(s) temático(s)
- Ciencias biológicas
- Biotecnología
Fiche 5, La vedette principale, Espagnol
- estabilidad
1, fiche 5, Espagnol, estabilidad
correct, nom féminin
Fiche 5, Les abréviations, Espagnol
Fiche 5, Les synonymes, Espagnol
Fiche 5, Justifications, Espagnol
Fiche 6 - données d’organisme interne 2010-12-22
Fiche 6, Anglais
Fiche 6, Subject field(s)
- Biological Sciences
Fiche 6, La vedette principale, Anglais
- concentration
1, fiche 6, Anglais, concentration
correct
Fiche 6, Les abréviations, Anglais
Fiche 6, Les synonymes, Anglais
Fiche 6, Justifications, Anglais
Record number: 6, Textual support number: 1 CONT
Enzymes in solution may be concentrated by a variety of means.... Ultrafiltration has been used for almost two decades to effect concentration and buffer exchange. Its increasing power as a purification step is the result of the development of more selective anisotropic membranes.... Salting out of proteins has been employed for many years and has fulfilled the dual purpose of both purification and concentration of specified proteins.... Although, in certain instances, freeze-drying may be employed for the concentration of proteins, its use is limited by the fact that unless the salt concentration in solutions is sufficiently reduced, eutectic mixtures may be formed... In view of the other methods of concentration which are now available for protein solutions, freeze-drying may best be reserved for the preparation of materials for storage or transportation. 2, fiche 6, Anglais, - concentration
Record number: 6, Textual support number: 1 OBS
See "concentration". 2, fiche 6, Anglais, - concentration
Fiche 6, Français
Fiche 6, Domaine(s)
- Sciences biologiques
Fiche 6, La vedette principale, Français
- concentration
1, fiche 6, Français, concentration
correct, nom féminin
Fiche 6, Les abréviations, Français
Fiche 6, Les synonymes, Français
Fiche 6, Justifications, Français
Record number: 6, Textual support number: 1 DEF
Action d'augmenter la proportion d'une substance dans une solution, notamment par évaporation du solvant. 1, fiche 6, Français, - concentration
Record number: 6, Textual support number: 1 CONT
Après la culture industrielle des cellules eucaryiotes ou la culture de virus, la substance élaborée doit être purifiée. Des procédés de filtration, ultrafiltration ou précipitation sont utilisés pour la concentration, et la chromatographie, sous toutes ses formes, seule ou combinée à la centrifugation zonale en gradients pour la purification. Ces méthodes permettent généralement d'arriver à des substances très pures. 2, fiche 6, Français, - concentration
Record number: 6, Textual support number: 1 OBS
Voir «concentration». 3, fiche 6, Français, - concentration
Fiche 6, Espagnol
Fiche 6, Justifications, Espagnol
Fiche 7 - données d’organisme interne 2010-05-21
Fiche 7, Anglais
Fiche 7, Subject field(s)
- Biological Sciences
Fiche 7, La vedette principale, Anglais
- molecular machinery
1, fiche 7, Anglais, molecular%20machinery
correct
Fiche 7, Les abréviations, Anglais
Fiche 7, Les synonymes, Anglais
Fiche 7, Justifications, Anglais
Record number: 7, Textual support number: 1 CONT
[Protein engineering may soon involve] the assembly of molecular scale units for the storage and rapid processing of information and the de novo design and assembly of complex molecular machines(artificial enzymes) to direct chemical synthesis.... Development of the ability to design protein molecules will open a path to the fabrication of devices to complex atomic specifications, thus sidestepping obstacles facing conventional microtechnology. This path will involve construction of molecular machinery able to position reactive groups to atomic precision. 2, fiche 7, Anglais, - molecular%20machinery
Fiche 7, Français
Fiche 7, Domaine(s)
- Sciences biologiques
Fiche 7, La vedette principale, Français
- machinerie moléculaire
1, fiche 7, Français, machinerie%20mol%C3%A9culaire
correct, nom féminin
Fiche 7, Les abréviations, Français
Fiche 7, Les synonymes, Français
Fiche 7, Justifications, Français
Record number: 7, Textual support number: 1 CONT
Dans les cellules animales, la transcription a lieu dans le noyau. Puis les molécules d'ARN messager portent l'information du noyau au cytoplasme, où une machinerie moléculaire complexe la traduit en protéine par assemblage des acides aminés appropriés. 1, fiche 7, Français, - machinerie%20mol%C3%A9culaire
Fiche 7, Espagnol
Fiche 7, Justifications, Espagnol
Fiche 8 - données d’organisme interne 2008-10-10
Fiche 8, Anglais
Fiche 8, Subject field(s)
- Biochemistry
- Dietetics
- Food Additives
Fiche 8, La vedette principale, Anglais
- lipovitellin
1, fiche 8, Anglais, lipovitellin
correct
Fiche 8, Les abréviations, Anglais
Fiche 8, Les synonymes, Anglais
Fiche 8, Justifications, Anglais
Record number: 8, Textual support number: 1 CONT
The initial solubilization of yolk platelets demonstrated that the lipid was present in the soluble fraction containing lipovitellin and phosvitin. These two proteins have been resolved and the lipovitellin fraction was shown to exhibit the absorption maximum at 375 nm that characterizes DCD [dorsalizing cytoplasmic determinant]. The lipovitellin was purified and its total lipids extracted and separated on HPLC [high-performance liquid chromatography]. A lipid was found that has identical elution properties from a C18 reverse HPLC column and mass as DCD. Therefore, lipovitellin, a zinc protein known to contain 17% lipid by weight, is the oocyte storage protein for DCD. 2, fiche 8, Anglais, - lipovitellin
Fiche 8, Français
Fiche 8, Domaine(s)
- Biochimie
- Diététique
- Additifs alimentaires
Fiche 8, La vedette principale, Français
- lipovitelline
1, fiche 8, Français, lipovitelline
correct, nom féminin
Fiche 8, Les abréviations, Français
Fiche 8, Les synonymes, Français
Fiche 8, Justifications, Français
Fiche 8, Espagnol
Fiche 8, Justifications, Espagnol
Fiche 9 - données d’organisme interne 2008-02-15
Fiche 9, Anglais
Fiche 9, Subject field(s)
- Plant Biology
Fiche 9, La vedette principale, Anglais
- inner bark parenchyma
1, fiche 9, Anglais, inner%20bark%20parenchyma
correct
Fiche 9, Les abréviations, Anglais
Fiche 9, Les synonymes, Anglais
Fiche 9, Justifications, Anglais
Record number: 9, Textual support number: 1 CONT
Seasonal nitrogen storage involves the accumulation of a 32 kDa bark storage protein(BSP) in the inner bark parenchyma and xylem rays. 2, fiche 9, Anglais, - inner%20bark%20parenchyma
Fiche 9, Français
Fiche 9, Domaine(s)
- Biologie végétale
Fiche 9, La vedette principale, Français
- parenchyme libérien
1, fiche 9, Français, parenchyme%20lib%C3%A9rien
correct, nom masculin
Fiche 9, Les abréviations, Français
Fiche 9, Les synonymes, Français
Fiche 9, Justifications, Français
Record number: 9, Textual support number: 1 CONT
[...] le liber est formé avant tout de cellules criblées et de tubes criblés auxquels, chez les Angiospermes, sont associées des cellules-compagnes. Nous y trouvons de plus du parenchyme libérien [...] 1, fiche 9, Français, - parenchyme%20lib%C3%A9rien
Fiche 9, Espagnol
Fiche 9, Justifications, Espagnol
Fiche 10 - données d’organisme interne 2003-12-08
Fiche 10, Anglais
Fiche 10, Subject field(s)
- Orbital Stations
- Research Experiments in Space
Fiche 10, La vedette principale, Anglais
- Cryosystem facility
1, fiche 10, Anglais, Cryosystem%20facility
correct, uniformisé
Fiche 10, Les abréviations, Anglais
Fiche 10, Les synonymes, Anglais
- Cryosystem 2, fiche 10, Anglais, Cryosystem
correct, uniformisé
Fiche 10, Justifications, Anglais
Record number: 10, Textual support number: 1 CONT
Cryosystem : a combined set of facilities for the optimal preparation, preservation and storage of biological samples and protein crystals at extremely low temperatures. The Cryosystem will complement in the ultra-low temperature field(-180°C) another freezer being developed by ESA for the ISS [International Space Station] MELFI, working in the temperature range of +4 to-80°C. Thanks to its capability for ultra-rapid cooling and its relatively large cold volume, the Cryosystem will allow for a great improvement in the quality and quantity of the outcome of scientific investigations on board the ISS, mainly in the field of Life Sciences, Physiology and Biotechnology. 3, fiche 10, Anglais, - Cryosystem%20facility
Record number: 10, Textual support number: 2 CONT
The CRYOSYSTEM facility is composed of the following elements : the Vial Freezer capable of storing up to 880 vials (2 ml or 5 ml), which is provided by AIR LIQUIDE[;] a transportation rack capable of accommodating up to 3 units provided by ASTRIUM. 1, fiche 10, Anglais, - Cryosystem%20facility
Record number: 10, Textual support number: 3 CONT
The major elements of Cryosystem consist of the Cryogenic Storage Freezer (CSF), the Quick/Snap Freezer (QSF), three On-Orbit Preservation Assembly Rack (OPAR) and the Transportation Rack (Track). In addition, Orbital support equipment (OSE) consisting of tools and accessories as needed during on-orbit operations. 4, fiche 10, Anglais, - Cryosystem%20facility
Record number: 10, Textual support number: 1 OBS
Cryosystem facility; Cryosystem: terms officially approved by the International Space Station official approval Group (ISSOAG). 5, fiche 10, Anglais, - Cryosystem%20facility
Fiche 10, Français
Fiche 10, Domaine(s)
- Stations orbitales
- Travaux de recherche dans l'espace
Fiche 10, La vedette principale, Français
- équipement Cryosystem
1, fiche 10, Français, %C3%A9quipement%20Cryosystem
proposition, nom masculin, uniformisé
Fiche 10, Les abréviations, Français
Fiche 10, Les synonymes, Français
Fiche 10, Justifications, Français
Record number: 10, Textual support number: 1 OBS
équipement Cryosystem : terme uniformisé par le Groupe de travail de la terminologie de la Station spatiale internationale (GTTSSI). 1, fiche 10, Français, - %C3%A9quipement%20Cryosystem
Fiche 10, Espagnol
Fiche 10, Justifications, Espagnol
Fiche 11 - données d’organisme interne 2001-10-26
Fiche 11, Anglais
Fiche 11, Subject field(s)
- Food Industries
Fiche 11, La vedette principale, Anglais
- degree of humidity
1, fiche 11, Anglais, degree%20of%20humidity
correct
Fiche 11, Les abréviations, Anglais
Fiche 11, Les synonymes, Anglais
Fiche 11, Justifications, Anglais
Record number: 11, Textual support number: 1 CONT
Cooling methods only become essential in the kitchen however within the context of strictly defined conditions :storage temperatures must not exceed pre-set limits and the degree of humidity must be set with precision. The ambient temperature(18/25’c) in fact provides a perfect breeding ground for bacteria, even more productive when the protein content of the food is high. 2, fiche 11, Anglais, - degree%20of%20humidity
Record number: 11, Textual support number: 1 OBS
Fiche 11, Français
Fiche 11, Domaine(s)
- Industrie de l'alimentation
Fiche 11, La vedette principale, Français
- taux d'humidité
1, fiche 11, Français, taux%20d%27humidit%C3%A9
correct, nom masculin
Fiche 11, Les abréviations, Français
Fiche 11, Les synonymes, Français
Fiche 11, Justifications, Français
Record number: 11, Textual support number: 1 CONT
Farine d'algues Haematococcus, finement moulue et déshydratée (ou Farine d'algues Haematococcus séchée)--ce sont les spores séchées et finement moulues (pulvérisées et homogénéisées) d'une souche non modifiée de Haematococcus (phylum des Chlorophytes, classe des Chlorophycées, ordre des Volvocales, famille des Haematococcacées) qui servent à l'alimentation du poisson comme source du pigment astaxanthine. Cette farine peut être mélangée à un excipient acceptable pour normaliser la concentration d'astaxanthine. Lorsque l'excipient es inclus, il doit être mentionné sur l'étiquette. En cas d'utilisation d'un antioxydant, il doit être également mentionné sur l'étiquette. Le produit doit être étiqueté avec un minimum d'astaxanthine (mg/kg) et un taux d'humidité maximum. 2, fiche 11, Français, - taux%20d%27humidit%C3%A9
Fiche 11, Espagnol
Fiche 11, Justifications, Espagnol
Fiche 12 - données d’organisme interne 2001-06-19
Fiche 12, Anglais
Fiche 12, Subject field(s)
- Grain Growing
- Milling and Cereal Industries
Fiche 12, La vedette principale, Anglais
- flour protein
1, fiche 12, Anglais, flour%20protein
correct
Fiche 12, Les abréviations, Anglais
Fiche 12, Les synonymes, Anglais
Fiche 12, Justifications, Anglais
Record number: 12, Textual support number: 1 CONT
The use of wheat with high protein content and good quality or flour enriched with vital gluten could improve frozen dough stability. Another method to strengthen the flour, namely the use of high-protein air-classified flour, was investigated in this research. A T11 Hurricane Turbo Separator was used to air-classify pin-milled, straight-grade flour from nine wheats. Protein was shifted to the fine fraction, together with damaged starch and enzyme activity. The finer high-protein flour fraction was used to improve frozen dough's quality by blending with straight-grade flour. The bread volume increased with flour protein content. Quality deterioration of dough with extended frozen storage and freeze-thawing was lessened by adding the high-protein flour. This trend was not shown in low-protein wheat flours that(straight grade) contained less than 9 % protein. Other properties of air-classified flour also were investigated to explain their function in making frozen bread dough. 2, fiche 12, Anglais, - flour%20protein
Fiche 12, Français
Fiche 12, Domaine(s)
- Culture des céréales
- Minoterie et céréales
Fiche 12, La vedette principale, Français
- protéine de la farine
1, fiche 12, Français, prot%C3%A9ine%20de%20la%20farine
correct, nom féminin
Fiche 12, Les abréviations, Français
Fiche 12, Les synonymes, Français
Fiche 12, Justifications, Français
Record number: 12, Textual support number: 1 CONT
Pour améliorer la qualité nutritionnelle des farines composées dans le cas où ces dernières contiennent des farines pauvres en protéines. Ceci est particulièrement le cas si l'on utilise des farines de manioc, mais c'est également vrai en cas d'utilisation de céréales secondaires de substitution. L'addition de farines de protéagineuses accroît alors la teneur en protéines de la farine composée. Par ailleurs, les graines protéagineuses sont pauvres en acides aminés soufrés tandis que les céréales sont pauvres en lysine; en mélangeant les deux farines, on rééquilibre la balance des acides aminés et l'on accroît donc la qualité protéique de la farine composée. 2, fiche 12, Français, - prot%C3%A9ine%20de%20la%20farine
Fiche 12, Espagnol
Fiche 12, Justifications, Espagnol
Fiche 13 - données d’organisme interne 1987-12-02
Fiche 13, Anglais
Fiche 13, Subject field(s)
- Food Industries
Fiche 13, La vedette principale, Anglais
- barian
1, fiche 13, Anglais, barian
correct
Fiche 13, Les abréviations, Anglais
Fiche 13, Les synonymes, Anglais
Fiche 13, Justifications, Anglais
Record number: 13, Textual support number: 1 CONT
Hamid Ahmad has chosen beef for his studies on the production, processing, and storage of dried meat products. Mr Hamid is the head of the IDRC-supported Meat Processing Project of the Pakistan Council for Scientific and Industrial Research(PCSIR) in Lahore. His research team has concentrated on the development of products based on traditional Pakistani foods. The product they are most hopeful about is based on "barian", a food traditionally made mainly with pulses(edible seeds of leguminous plants). Because of rising costs and hygiene problems, the practice of using mutton in barian is not as common as it once was. By incorporating beef into the barian, the protein content of this widely used food product is greatly enhanced. 1, fiche 13, Anglais, - barian
Fiche 13, Français
Fiche 13, Domaine(s)
- Industrie de l'alimentation
Fiche 13, La vedette principale, Français
- barian
1, fiche 13, Français, barian
correct, nom masculin
Fiche 13, Les abréviations, Français
Fiche 13, Les synonymes, Français
Fiche 13, Justifications, Français
Fiche 13, Espagnol
Fiche 13, Justifications, Espagnol
Fiche 14 - données d’organisme interne 1985-06-17
Fiche 14, Anglais
Fiche 14, Subject field(s)
- Biochemistry
Fiche 14, La vedette principale, Anglais
- phaseolin 1, fiche 14, Anglais, phaseolin
Fiche 14, Les abréviations, Anglais
Fiche 14, Les synonymes, Anglais
Fiche 14, Justifications, Anglais
Record number: 14, Textual support number: 1 CONT
... the report that the gene for the major storage protein(phaseolin) in seeds of the French bean Phaseolus vulgaris has been cloned using a viral vector is promising. 1, fiche 14, Anglais, - phaseolin
Fiche 14, Français
Fiche 14, Domaine(s)
- Biochimie
Fiche 14, La vedette principale, Français
- phaséoline
1, fiche 14, Français, phas%C3%A9oline
nom féminin
Fiche 14, Les abréviations, Français
Fiche 14, Les synonymes, Français
Fiche 14, Justifications, Français
Record number: 14, Textual support number: 1 CONT
Notons (...) le rapport encourageant selon lequel le gène de la principale protéine de stockage (la phaséoline) des graines de haricot vert (Phaseolus vulgaris) a été cloné en utilisant un virus comme vecteur. 1, fiche 14, Français, - phas%C3%A9oline
Fiche 14, Espagnol
Fiche 14, Justifications, Espagnol
Fiche 15 - données d’organisme interne 1975-03-11
Fiche 15, Anglais
Fiche 15, Subject field(s)
- Biochemistry
- Morphology and General Physiology
Fiche 15, La vedette principale, Anglais
- proteinoplast 1, fiche 15, Anglais, proteinoplast
Fiche 15, Les abréviations, Anglais
Fiche 15, Les synonymes, Anglais
Fiche 15, Justifications, Anglais
Record number: 15, Textual support number: 1 OBS
D. a plastid modified for the storage of protein. 1, fiche 15, Anglais, - proteinoplast
Fiche 15, Français
Fiche 15, Domaine(s)
- Biochimie
- Morphologie et physiologie générale
Fiche 15, La vedette principale, Français
- protéoplaste 1, fiche 15, Français, prot%C3%A9oplaste
Fiche 15, Les abréviations, Français
Fiche 15, Les synonymes, Français
Fiche 15, Justifications, Français
Record number: 15, Textual support number: 1 OBS
E.les «chloroplastes» appartiennent à une famille d'organites cytoplasmiques [qui] accumulent des substances [Selon la nature de la substance accumulée : amidon] ou protéines, on parle d'amyloplaste [...] ou de protéoplaste. 1, fiche 15, Français, - prot%C3%A9oplaste
Fiche 15, Espagnol
Fiche 15, Justifications, Espagnol
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