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La banque de données terminologiques et linguistiques du gouvernement du Canada.

ACCESS FOOD [78 fiches]

Fiche 1 2025-04-15

Anglais

Subject field(s)
  • Demography
  • Human Geography
CONT

Many of the northern and remote communities... are underserved in the context of not having sufficient access to essential services and are experiencing disproportionate levels of poverty and food insecurity. These problems are due to being so remote and because of isolation as well as the impacts of colonization and socioeconomic inequities.

Terme(s)-clé(s)
  • SUSTAGRIDUR2025

Français

Domaine(s)
  • Démographie
  • Géographie humaine
CONT

Comme chaque collectivité nordique et autochtone a ses propres besoins et ses propres situations particulières, toute solution durable pour lutter contre l'insécurité alimentaire doit s'appuyer sur le savoir local et les initiatives existantes.

Espagnol

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Fiche 2 2024-08-08

Anglais

Subject field(s)
  • Titles of Federal Government Programs (Canadian)
  • Food Industries
  • Hygiene and Health
OBS

The objective of Nutrition North Canada(NNC) is to help make perishable, nutritious food more accessible and more affordable than it otherwise would be to residents of eligible isolated northern communities without year-round surface(road, rail or marine) access.

Français

Domaine(s)
  • Titres de programmes fédéraux (Gouvernement canadien)
  • Industrie de l'alimentation
  • Hygiène et santé
OBS

L'objectif de Nutrition Nord Canada est de veiller à ce que les résidants des collectivités nordiques isolées admissibles qui sont privées d'une route, d'un chemin de fer ou d'un service maritime praticables toute l'année aient un meilleur accès à des aliments périssables et nutritifs à un prix plus abordable.

Espagnol

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Fiche 3 2024-07-31

Anglais

Subject field(s)
  • Water Resources Management
  • Property Law (common law)
  • Indigenous Peoples
OBS

Water rights include not only the right to water, but also the right to have access to water sources where people [can] fish for food.

Français

Domaine(s)
  • Gestion des ressources en eau
  • Droit des biens et de la propriété (common law)
  • Peuples Autochtones
OBS

Les droits relatifs à l'eau englobent non seulement le droit à l'eau, mais également le droit d'avoir accès à des sources d'eau où il est possible de pêcher à des fins alimentaires.

Espagnol

Campo(s) temático(s)
  • Gestión de recursos hídricos
  • Derecho de propiedad (common law)
  • Pueblos indígenas
CONT

En Chile, como en muchos otros países, muchos derechos sobre el agua estaban vinculados a los derechos sobre la tierra.

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Fiche 4 2024-06-27

Anglais

Subject field(s)
  • Dietetics
CONT

The food environment alters how dietary choices are made and how we produce, access, prepare, and consume food as a society... Taste, health, social status, cost, and resources are all influencers of what foods are chosen to eat, but culture and tradition are also key factors... Events also influence production and consumption : social events and gatherings, holiday traditions, special occasions, and religious or ritual observances that call for special foods... For some, food choice can be deeply personal and often hinge on our ideals, sense of identity, and habits...

Français

Domaine(s)
  • Diététique

Espagnol

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Fiche 5 2024-01-29

Anglais

Subject field(s)
  • Agriculture - General
  • Areal Planning (Urban Studies)
  • Urban Sociology
DEF

... a type of planned community that integrates agriculture into a residential neighborhood.

CONT

The goal of agrihoods is to combine real estate and food, centering the neighborhood around community and health with shared common spaces and access to fresh food. Residents are encouraged to work on the farm, but the bulk of the labor is maintained by professional farmers who sell the produce to residents and local restaurants and markets.

Terme(s)-clé(s)
  • agri-hood

Français

Domaine(s)
  • Agriculture - Généralités
  • Aménagement du territoire
  • Sociologie urbaine

Espagnol

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Fiche 6 2024-01-26

Anglais

Subject field(s)
  • Sociology of Ideologies
  • Economic and Industrial Sociology
  • Environment
  • Philosophy (General)
CONT

The overarching goal of an ecological society is to maintain the long-term health of the biosphere while equitably providing for human needs. People will eat healthy food, live in housing in well-designed cities or rural communities, breathe clean air, drink clean water, have access to good sanitation facilities, pursue health-promoting cultural, intellectual and physical activities, and develop their full potential in whatever directions they please.

Français

Domaine(s)
  • Sociologie des idéologies
  • Sociologie économique et industrielle
  • Environnement
  • Philosophie (Généralités)

Espagnol

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Fiche 7 2023-06-02

Anglais

Subject field(s)
  • Food Industries
  • Hygiene and Health
DEF

The condition in which adequate food supplies are available for a target population.

CONT

Food security exists when all the people, at all times, have physical and economic access to sufficient, safe and nutritious food to meet their dietary needs and food preferences for an active and healthy life.

OBS

[Not to be confused with] nutrition security [which] differs from food security in that it also considers the aspects of adequate caring practices, health and hygiene in addition to dietary adequacy.

OBS

food security: designation and definition standardized by the Canadian Capability-Based Planning Terminology Committee and the Translation Bureau.

Français

Domaine(s)
  • Industrie de l'alimentation
  • Hygiène et santé
DEF

Fait d'avoir des quantités suffisantes de nourriture, en ce qui concerne une population donnée.

CONT

La sécurité alimentaire existe lorsque tous les êtres humains ont, à tout moment, un accès physique et économique à une nourriture suffisante, saine et nutritive leur permettant de satisfaire leurs besoins énergétiques et leurs préférences alimentaires pour mener une vie saine et active.

OBS

[Ne pas confondre avec] la sécurité nutritionnelle [qui] se distingue de la sécurité alimentaire en ce sens qu'elle tient compte des pratiques de soins, de la santé et de l'hygiène en plus [du caractère adéquat] des régimes alimentaires.

OBS

sécurité alimentaire : désignation et définition normalisées par le Comité de terminologie de la planification axée sur les capacités au Canada et le Bureau de la traduction.

Espagnol

Campo(s) temático(s)
  • Industria alimentaria
  • Higiene y Salud
DEF

Disponibilidad suficiente de alimentos en una población determinada que satisfagan en todo momento sus necesidades de nutrición.

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Fiche 8 2022-12-19

Anglais

Subject field(s)
  • Collaboration with the FAO
  • Ecosystems
  • Commercial Fishing
CONT

Climate change will have potentially significant impacts on the four dimensions of food security : availability of aquatic foods will vary through changes in habitats, stocks and species distribution; stability of supply will be impacted by changes in seasonality, increased variance in ecosystem productivity and increased supply variability and risks; access to aquatic foods will be affected by changes in livelihoods and catching or farming opportunities; utilization of aquatic products will also be impacted and, for example, some societies and communities will need to adjust to species not traditionally consumed.

Français

Domaine(s)
  • Collaboration avec la FAO
  • Écosystèmes
  • Pêche commerciale
CONT

Les changements climatiques risquent d'avoir de sérieuses répercussions sur les quatre dimensions de la sécurité alimentaire : la disponibilité de produits alimentaires aquatiques variera avec les changements survenant dans la répartition des habitats, des stocks et des espèces; la stabilité de l'offre souffrira de l'irrégularité des saisons, de la variance accrue de la productivité de l'écosystème et des aléas de plus en plus marqués en matière d'approvisionnement.

Espagnol

Conserver la fiche 8

Fiche 9 2022-08-31

Anglais

Subject field(s)
  • Collaboration with the FAO
  • Commercial Fishing
  • Environmental Management
  • Ecology (General)
CONT

The estimation of fisheries potential from individual lakes, reservoirs and rivers is important for management. Such estimates can be used to guide policy with regard to the amount of investment in administrative, transport, marketing, and research infrastructure to be invested, to assess the number of fishermen who should be permitted access and the food supplies to be anticipated. Knowledge of fisheries potential is also important in estimating the exploitation status of the waterbody for formulating management strategies...

Français

Domaine(s)
  • Collaboration avec la FAO
  • Pêche commerciale
  • Gestion environnementale
  • Écologie (Généralités)

Espagnol

Campo(s) temático(s)
  • Colaboración con la FAO
  • Pesca comercial
  • Gestión del medio ambiente
  • Ecología (Generalidades)
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Fiche 10 2022-08-12

Anglais

Subject field(s)
  • Beekeeping
CONT

Therefore the most important way that municipal governments in London, Toronto, and elsewhere can encourage the growth of multispecies urban commons is to increase access to public land for grassroots initiatives intent on developing urban agriculture, community gardens, community food forests, and collective apiaries.

Français

Domaine(s)
  • Élevage des abeilles
CONT

Chaque rucher devrait avoir une portée éducative, on encourage les ruchers collectifs, accessibles à 10 ou 15 familles qui en bénéficient toutes et se séparent la production.

Espagnol

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Fiche 11 2022-06-06

Anglais

Subject field(s)
  • Architecture
CONT

Active Buildings can promote physical activity. The buildings where we live, work, study, worship and play can encourage healthy living, by supporting active transportation, active recreation, exposure to green space and nature and access to healthy food and beverages.

Français

Domaine(s)
  • Architecture
CONT

Le bâtiment actif. L'aménagement des bâtiments peut aussi influencer la pratique [d'activités physiques quotidiennes]. En termes de contribution à l'augmentation de la pratique [d'activités physiques], l'exemple le plus connu reste sans aucun doute la place accordée à l'escalier dans un édifice. On peut cependant se pencher sur l'aménagement du corridor, la disposition des différents espaces ainsi que l'aménagement de douches et de casiers qui peuvent en soi créer une invitation au déplacement plutôt qu'à la sédentarité.

Espagnol

Conserver la fiche 11

Fiche 12 2022-03-28

Anglais

Subject field(s)
  • International Bodies and Committees
  • Agricultural Economics
  • Food Industries
OBS

The Food and Agriculture Organization(FAO) is a specialized agency of the United Nations that leads international efforts to defeat hunger. [Its] goal is to achieve food security for all and make sure that people have regular access to enough high-quality food to lead active, healthy lives.

Terme(s)-clé(s)
  • Food and Agriculture Organisation of the United Nations
  • Food and Agriculture Organisation
  • Food and Agricultural Organization of the United Nations
  • Food and Agricultural Organisation of the United Nations

Français

Domaine(s)
  • Organismes et comités internationaux
  • Économie agricole
  • Industrie de l'alimentation
OBS

L'Organisation pour l'alimentation et l'agriculture (FAO) est l'agence spécialisée des Nations Unies qui mène les efforts internationaux vers l'élimination de la faim. [Son] objectif est d'atteindre la sécurité alimentaire pour tous et d'assurer un accès régulier et suffisant à une nourriture de bonne qualité permettant à tous, de mener une vie saine et active.

Espagnol

Campo(s) temático(s)
  • Organismos y comités internacionales
  • Economía agrícola
  • Industria alimentaria
OBS

La FAO es la agencia de las Naciones Unidas que lidera el esfuerzo internacional para poner fin al hambre. [Su] objetivo es lograr la seguridad alimentaria para todos y, al mismo tiempo, garantizar el acceso regular a alimentos suficientes y de buena calidad para llevar una vida activa y sana.

Terme(s)-clé(s)
  • Organización de las Naciones Unidas para la Agricultura y la Alimentación
  • Organización para la Agricultura y la Alimentación
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Fiche 13 2022-02-03

Anglais

Subject field(s)
  • Social Problems
  • Social Services and Social Work
CONT

The strengths of this approach are obvious, homeless people need services, beds, food, resources and support in order to survive, so targeting those services does give one access to the homeless population.

Français

Domaine(s)
  • Problèmes sociaux
  • Services sociaux et travail social
CONT

Des définitions plus concises de l'itinérance sont nécessaires à des fins pratiques, comme pour dénombrer la population sans abri ou fournir des services à celle-ci.

Espagnol

Conserver la fiche 13

Fiche 14 2022-01-31

Anglais

Subject field(s)
  • Penal Administration
CONT

Confinement conditions may include extended periods of no human contact, inadequate food, infrequent access to showers, lack of access to the outdoors, and sometimes a total lack of stimuli.

OBS

living conditions: designation used in the Corrections and Conditional Release Act.

Français

Domaine(s)
  • Administration pénitentiaire

Espagnol

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Fiche 15 2022-01-24

Anglais

Subject field(s)
  • Scientific Instruments
  • Animal Husbandry
  • Pets
  • Biological Sciences
CONT

Newly weaned rats should be closely monitored to ensure they are able to access food and water(for example, by placing a longer sipper tube on the water bottles).

Français

Domaine(s)
  • Instruments scientifiques
  • Élevage des animaux
  • Animaux d'agrément
  • Sciences biologiques
CONT

Les rats nouvellement sevrés devraient faire l'objet d'un suivi étroit pour s'assurer qu'ils ont accès à des aliments et à de l'eau (par exemple, en plaçant un tube à boire de longueur appropriée sur les bouteilles d’eau).

Espagnol

Conserver la fiche 15

Fiche 16 2021-08-02

Anglais

Subject field(s)
  • Titles of Federal Government Programs (Canadian)
  • Food Industries
  • Agriculture - General
OBS

The Local Food Infrastructure Fund(LFIF) is a five-year, $50 million initiative ending March 31, 2024. The program is part of the Government of Canada's Food Policy which is Canada's roadmap for a healthier and more sustainable food system in Canada. The LFIF objective is to strengthen food systems and to facilitate access to safe and nutritious food for at-risk populations.

Français

Domaine(s)
  • Titres de programmes fédéraux (Gouvernement canadien)
  • Industrie de l'alimentation
  • Agriculture - Généralités
OBS

Le Fonds des infrastructures alimentaires locales (FIAL) est une initiative quinquennale de 50 millions de dollars qui prendra fin le 31 mars 2024. Ce programme fait partie de la Politique alimentaire du gouvernement du Canada, soit la feuille de route vers un système alimentaire canadien plus sain et plus durable. Les objectifs du FIAL consistent à renforcer les systèmes alimentaires et à faciliter l'accès à des aliments sains et nutritifs pour les populations à risque.

Espagnol

Conserver la fiche 16

Fiche 17 2021-04-27

Anglais

Subject field(s)
  • Occupation Names (General)
  • Organization Planning
  • Labour and Employment
CONT

All essential workers in Alberta will be able to access child care services... The list of eligible essential workers now includes workers in key retailers like grocery stores, taxi drivers, telecommunications staff, charities and non-profit workers providing critical help, food producers, pharmacists, laundromats and the media, among others. Previously, only front-line health workers, critical infrastructure workers, and police officers, firefighters and other first responders qualified.

Français

Domaine(s)
  • Désignations des emplois (Généralités)
  • Planification d'organisation
  • Travail et emploi
CONT

Québec solidaire estime par ailleurs que les agriculteurs devraient eux aussi avoir accès aux services de garde pour les travailleurs essentiels. La liste des services essentiels devrait aussi s'allonger pour y inclure les marchés publics et les kiosques à la ferme.

Espagnol

Campo(s) temático(s)
  • Nombramiento de cargos (Generalidades)
  • Planificación de organización
  • Trabajo y empleo
Conserver la fiche 17

Fiche 18 2020-11-18

Anglais

Subject field(s)
  • Archaeology
  • Paleontology
DEF

A mound of shells, bones, and other refuse that accumulated at a site of prehistoric human habitation.

CONT

What is a "kitchen midden?" The first human group to arrive in a new land first had to find a protected dry spot with easy access to fresh water and food resources before it could settle down. Next to the village but more or less removed from the living area, a rubbish dump developed(bones from consumed animals, shells, etc). The dump grew, generation after generation, century after century, at a rate that has been estimated very roughly at around 20 cm(8 inches) per century. The little hill soon grows big enough to provide a convenient platform for a small village at its top. With people continuing to produce refuse at the top, the hill keeps growing, but perhaps at a slower rate.

Français

Domaine(s)
  • Archéologie
  • Paléontologie
CONT

Sur le site de San Nicolás, les fouilles, malheureusement limitées par les difficultés d'accès, donnèrent des séries d'outils d'obsidienne finement taillés. De grands monticules de débris de cuisine ont été rencontrés à Punta de Lomas et à Chaviña et les parties basses de ces monticules sont vraisemblablement aussi pré-céramiques.

CONT

En France et à l’étranger subsistent des témoins des habitudes culinaires humaines pendant la préhistoire (buttes artificielles constituées de millions de coquilles d’huîtres appelées par les préhistoriens danois « amas de déchets de cuisine »).

OBS

Le terme danois «kjökkenmöddinger» signifie «tas de déchets de cuisine préhistoriques».

Espagnol

Conserver la fiche 18

Fiche 19 2020-09-08

Anglais

Subject field(s)
  • Atmospheric, Climatic and Meteorological Phenomena
  • Water Resources Management
CONT

In an extreme drought, water supplies will fail to meet demand causing increasingly more serious and widespread socioeconomic effects.

CONT

Extreme drought can affect food production and access to clean water. A lack of easily accessible healthy food can lead to poor nutrition(particularly in at risk populations), while a lack of clean water can lead to water-borne illnesses.

Français

Domaine(s)
  • Phénomènes météorologiques, climatiques et atmosphériques
  • Gestion des ressources en eau
CONT

[…] ils prévoient estimer les conditions pouvant mener à l'occurrence conjointe d'une vague de chaleur dévastatrice et d'une sécheresse extrême et étendue; les conséquences sur l'agriculture, l'alimentation en eau et la santé publique pouvant être sérieuses dans un tel cas.

Espagnol

Conserver la fiche 19

Fiche 20 2019-04-02

Anglais

Subject field(s)
  • Titles of Provincial Government Programs (Canadian)
  • Loans
OBS

The Social Enterprise Fund provides access to loan capital for social entrepreneurs to address challenges in the environment, social issues, local food security, culture and other public benefit missions.

Français

Domaine(s)
  • Titres de programmes de gouvernements provinciaux canadiens
  • Prêts et emprunts
OBS

Le Social Enterprise Fund offre des capitaux d'emprunt pour permettre à des entrepreneurs sociaux de s'appliquer à résoudre les défis dans les domaines social, de l'environnement, de la sécurité alimentaire locale et de la culture, ainsi que d'autres projets dans l'intérêt public.

Espagnol

Conserver la fiche 20

Fiche 21 2018-09-10

Anglais

Subject field(s)
  • Food Industries
  • Hygiene and Health
  • Collaboration with the FAO
OBS

[Food and nutrition security] exists when all people at all times have physical, social and economic access to food of sufficient quantity in calories and quality in terms of variety, diversity, nutrient content and safety to meet their dietary needs and food preferences for an active and healthy life, coupled with a sanitary environment, adequate health, education and care.

Français

Domaine(s)
  • Industrie de l'alimentation
  • Hygiène et santé
  • Collaboration avec la FAO
OBS

Le terme «sécurité alimentaire et nutritionnelle» est une autre manière de combiner les notions de sécurité alimentaire et de sécurité nutritionnelle. Son utilisation s'est répandue ces dernières années et les communautés spécialisées dans la santé publique et la nutrition, en particulier, l'ont préconisé afin de souligner la nécessité d'intégrer plus étroitement la nutrition dans les politiques et programmes de sécurité alimentaire. Il est privilégié par ceux qui souhaitent mettre en avant l'ensemble des liens existant entre la sécurité alimentaire et la sécurité nutritionnelle, non seulement sur le plan linguistique, mais aussi sur le plan conceptuel, en particulier au niveau des ménages et des individus. Le fait d'adjoindre le qualificatif «nutritionnelle» au terme «sécurité alimentaire» souligne que le relèvement des niveaux de nutrition est l'objectif ultime.

Espagnol

Campo(s) temático(s)
  • Industria alimentaria
  • Higiene y Salud
  • Colaboración con la FAO
Conserver la fiche 21

Fiche 22 2018-05-25

Anglais

Subject field(s)
  • Regulations and Standards (Food)
  • Collaboration with the FAO
DEF

The formal and informal interactions across scales between public and/or private entities ultimately aiming at the realization of food availability, food access, and food utilization, and their stability over time.

Terme(s)-clé(s)
  • governance of food security

Français

Domaine(s)
  • Réglementation et normalisation (Alimentation)
  • Collaboration avec la FAO

Espagnol

Conserver la fiche 22

Fiche 23 2018-04-09

Anglais

Subject field(s)
  • Private-Sector Bodies and Committees
  • Social Problems
OBS

Mission : Interfaith Food Bank is committed to recognizing the human dignity of those in need and providing food and access to services and resources generated from within [its] community.

Terme(s)-clé(s)
  • Lethbridge Interfaith Food Bank Society

Français

Domaine(s)
  • Organismes et comités du secteur privé
  • Problèmes sociaux
Terme(s)-clé(s)
  • Lethbridge Interfaith Food Bank Society

Espagnol

Conserver la fiche 23

Fiche 24 2018-04-09

Anglais

Subject field(s)
  • Private-Sector Bodies and Committees
  • Dietetics
OBS

... mission. To create a favourable climate to ensure food supplements access to the market worldwide.

OBS

IADSA is the leading international expert association regarding the globalisation of food supplement markets and increasing regulatory challenges. Bringing together food supplement associations from 6 continents, IADSA aims to build an international platform for debate and a sound legislative and political environment for the development of the food supplement sector worldwide.

Français

Domaine(s)
  • Organismes et comités du secteur privé
  • Diététique

Espagnol

Conserver la fiche 24

Fiche 25 2018-01-25

Anglais

Subject field(s)
  • Titles of Programs and Courses
  • Food Safety
  • Regulations and Standards (Food)
OBS

The program will provide technical expertise and necessary infrastructure to address specific food quality and process control systems to meet market and regulatory requirements. Technical support is also provided to assist industry develop and implement of quality assurance and national on-farm food safety programming. Adopting of food safety protocols and standards will assist Saskatchewan food processors in mitigating risks while ensuring market access.

Français

Domaine(s)
  • Titres de programmes et de cours
  • Salubrité alimentaire
  • Réglementation et normalisation (Alimentation)

Espagnol

Conserver la fiche 25

Fiche 26 2017-10-25

Anglais

Subject field(s)
  • Private-Sector Bodies and Committees
  • Social Services and Social Work
OBS

[The] Saskatoon Food Bank and Learning Centre [has] a vision of a food secure community where all people have access to safe, affordable, and nutritious food. [It] also believes it's important to address the underlying issues contributing to hunger and poverty in [the] community. [The] Learning Centre operates various learning, self-help and life skills programs that are supportive of learning needs and aspirations within a family oriented, empowering and self-directed environment. [It] receives no core government funding and relies solely on the generosity of the community to operate.

Français

Domaine(s)
  • Organismes et comités du secteur privé
  • Services sociaux et travail social

Espagnol

Conserver la fiche 26

Fiche 27 2017-08-09

Anglais

Subject field(s)
  • Regulations and Standards (Food)
  • Food Safety
  • Crop Protection
  • Zoology
CONT

Although developing countries face increasingly strict sanitary and phytosanitary standards in their export markets, they can maintain and improve market access-and improve domestic food safety and agricultural productivity-by adopting a strategic approach to food safety, agricultural health and trade.

OBS

sanitary and phytosanitary standard: term usually used in the plural.

Terme(s)-clé(s)
  • sanitary and phytosanitary standards

Français

Domaine(s)
  • Réglementation et normalisation (Alimentation)
  • Salubrité alimentaire
  • Protection des végétaux
  • Zoologie
CONT

L'application de normes sanitaires et phytosanitaires est un élément important du développement du commerce mondial des produits périssables à forte valeur ajoutée (produits horticoles et poisson, par exemple), dans la mesure où ces normes permettent de gérer efficacement les risques liés à la propagation des ennemis des cultures et des maladies animales, et à la présence de contaminants et d'agents pathogènes microbiens dans les aliments.

OBS

norme sanitaire et phytosanitaire: terme habituellement utilisé au pluriel.

Terme(s)-clé(s)
  • normes sanitaires et phytosanitaires

Espagnol

Campo(s) temático(s)
  • Reglamentación y normalización (Alimentación)
  • Inocuidad Alimentaria
  • Protección de las plantas
  • Zoología
Conserver la fiche 27

Fiche 28 2017-08-09

Anglais

Subject field(s)
  • Food Industries
CONT

Even if individuals’ food intake is adequate today, they are still considered food-insecure if periodically they have inadequate access to food, risking deterioration of their nutrition status. Adverse weather conditions, political instability or economic factors(unemployment, rising food prices) may have an impact on individuals’ food security status.

Français

Domaine(s)
  • Industrie de l'alimentation
CONT

Même si votre apport alimentaire est adéquat aujourd'hui, vous êtes toujours considéré à risque de souffrir d'insécurité alimentaire si sur une base régulière, vous avez un accès inadéquat aux aliments, et vous risquez une détérioration de votre état nutritionnel. Les conditions climatiques défavorables (sécheresses, inondations), l'instabilité politique (troubles sociaux), ou les facteurs économiques (chômage, augmentation du prix des aliments) pourraient avoir un impact sur votre état de sécurité alimentaire.

Espagnol

Conserver la fiche 28

Fiche 29 2017-07-06

Anglais

Subject field(s)
  • Food Industries
  • Agricultural Economics
CONT

FAO's [Food and Agriculture Organization of the United Nations] measure of undernourishment reflects the proportion of the population that has access to sufficient dietary energy supply and is based on food balance sheets(FBS) derived from supply utilization accounts(SUA), which measure the amount of food available for consumption.

Français

Domaine(s)
  • Industrie de l'alimentation
  • Économie agricole
Terme(s)-clé(s)
  • bilan disponibilité utilisation

Espagnol

Conserver la fiche 29

Fiche 30 2017-06-05

Anglais

Subject field(s)
  • Titles of Conventions, Treaties and Agreements (Documents)
  • Food Safety
  • Hygiene and Health
OBS

In accordance with the purpose of the World Food Summit [held in 1996], the Rome Declaration on World Food Security and the World Food Summit Plan of Action were adopted by Heads, Deputy Heads, and high-level representatives of the States. The Rome Declaration reaffirms "the right of everyone to have access to safe and nutritious food, consistent with the right to adequate food and the fundamental right of everyone to be free from hunger...

Français

Domaine(s)
  • Titres de conventions, de traités et d'accords (Documents)
  • Salubrité alimentaire
  • Hygiène et santé
OBS

Le [Sommet mondial de l'alimentation] de 1996 a mis en présence près de 10 000 participants et a abouti à l'adoption de la Déclaration de Rome sur la sécurité alimentaire mondiale et du Plan d'action du Sommet mondial de l'alimentation. La Déclaration de Rome énonce sept engagements qui établissent les fondements d'une sécurité alimentaire durable pour tous [...]

Espagnol

Campo(s) temático(s)
  • Títulos de convenciones, tratados y acuerdos (Documentos)
  • Inocuidad Alimentaria
  • Higiene y Salud
Conserver la fiche 30

Fiche 31 2017-02-28

Anglais

Subject field(s)
  • Social Problems
CONT

Seasonal food insecurity occurs when there is a cyclical pattern of inadequate access to food(e. g. food shortages in pre-harvest period).

Français

Domaine(s)
  • Problèmes sociaux

Espagnol

Conserver la fiche 31

Fiche 32 2017-02-15

Anglais

Subject field(s)
  • Labour and Employment
  • Agriculture - General
  • Special-Language Phraseology
CONT

The improvement of economic conditions sufficient for sustainable access to adequate food depends in large measure on the implementation of minimum wage provisions. This is particularly true for low-caste agricultural labourers and freed bonded labourers.

Français

Domaine(s)
  • Travail et emploi
  • Agriculture - Généralités
  • Phraséologie des langues de spécialité
CONT

L’amélioration des conditions économiques permettant d’assurer un accès durable à une alimentation adéquate dépend dans une large mesure de l’application des dispositions relatives au salaire minimum. Cela vaut particulièrement pour la main-d’œuvre agricole de castes inférieures et les travailleurs asservis qui ont été affranchis.

Espagnol

Conserver la fiche 32

Fiche 33 2017-01-25

Anglais

Subject field(s)
  • Non-Gov. Provincial Bodies and Committees (Canadian)
  • Social Services and Social Work
OBS

The Community Kitchen Program of Calgary operates a self-empowering model to address the needs of marginalized Calagarians. [It teaches] participants how to prepare nutritious meals and budget their finances [...] as well as providing a means to access nutritious food.

Terme(s)-clé(s)
  • Community Kitchen Programme of Calgary

Français

Domaine(s)
  • Organismes et comités provinciaux non gouv. canadiens
  • Services sociaux et travail social
Terme(s)-clé(s)
  • Community Kitchen Programme of Calgary

Espagnol

Conserver la fiche 33

Fiche 34 2017-01-24

Anglais

Subject field(s)
  • Titles of Internet Pages
  • Animal Husbandry
  • Plant and Crop Production
OBS

The International Portal on Food Safety, Animal and Plant Health(IPFSAPH) was formally launched in 2004 following the recognition by a number of international organisations on the need for a single access of official information on food safety, animal and plant health.

Français

Domaine(s)
  • Titres de pages Internet
  • Élevage des animaux
  • Cultures (Agriculture)

Espagnol

Conserver la fiche 34

Fiche 35 2016-10-28

Anglais

Subject field(s)
  • Planting Techniques (Farming)
  • Agricultural Chemicals
DEF

A method of application in which fertilizer is concentrated in specified parts of the soil which may be either on or below the surface.

CONT

Precision placement is truly the most environmentally friendly fertilizing and seeding option to date. The fertilizer is placed below the soil surface and below the surface residue. By not having to spread fertilizer on the soil surface, threatening wind and water erosion is no longer an environmental hazard. Plant roots are able to access this fertilizer as they grow downward in search of moisture and plant food.

OBS

precision placement: term extracted from the “Glossaire de l’agriculture” and reproduced with permission of the Organisation for Economic Co-operation and Development.

Français

Domaine(s)
  • Techniques de plantation
  • Agents chimiques (Agriculture)
OBS

Suivi ou non d'un enfouissement.

OBS

épandage localisé : terme extrait du «Glossaire de l’agriculture» et reproduit avec l’autorisation de l’Organisation de coopération et de développement économiques.

Espagnol

Conserver la fiche 35

Fiche 36 2016-10-26

Anglais

Subject field(s)
  • Environmental Economics
  • Farm Management and Policy
  • Grain Growing
CONT

For IRRI [International Rice Research Institute], the task is especially challenging: to spearhead a ’double green revolution’ (an increase in grain supplies with protection of the environment) in rice, the staple food on which nearly two and a half billion people already depend.

CONT

In the 21st century, ecological access to food seems to be the biggest challenge because of the damage being done to land, flora and the atmosphere. What we need is a new "double green revolution"-environmentally sustainable as well as yield-increasing.

Français

Domaine(s)
  • Économie environnementale
  • Gestion et politique agricole
  • Culture des céréales
CONT

La révolution doublement verte est une réponse par anticipation aux risques de dégradation à long terme de la situation alimentaire mondiale et des ressources naturelles.

OBS

C'est parce qu'elle devra associer productivité élevée et viabilité écologique que la nouvelle révolution est dite «doublement verte». Fondamentalement destinée à réduire la pauvreté et l'insécurité alimentaire, elle ne s'appuie plus sur des bases purement techniques. Elle doit partir de la demande des populations pauvres, créer des emplois pour ceux qui n'ont que peu ou pas de terre, s'occuper autant des petites exploitations que des autres, de l'ensemble des régions agricoles et non plus seulement des régions à potentiel élevé. Elle doit impliquer fortement les politiques agricoles de façon à créer, à toutes les échelles, des environnements économiques favorables.

OBS

révolution doublement verte : terme extrait du «Glossaire de l’agriculture» et reproduit avec l’autorisation de l’Organisation de coopération et de développement économiques.

Espagnol

Campo(s) temático(s)
  • Economía del medio ambiente
  • Gestión y política agrícola
  • Cultivo de cereales
Conserver la fiche 36

Fiche 37 2016-10-26

Anglais

Subject field(s)
  • Foreign Trade
  • Agricultural Economics
OBS

Trade provides U. S. consumers with access to a wider variety of foods at reasonable prices, including those not produced domestically. U. S. food processors [also] rely on global markets for many food ingredients, such as cocoa(combined with domestic sugar and dairy products) for chocolate.

OBS

agricultural trade: term extracted from the “Glossaire de l’agriculture” and reproduced with permission of the Organisation for Economic Co-operation and Development.

Français

Domaine(s)
  • Commerce extérieur
  • Économie agricole
CONT

Le commerce des produits agricoles est vital du point de vue économique pour les agriculteurs des pays exportateurs qui cherchent à vendre leurs produits sur les marchés internationaux afin de leur assurer des moyens d'existence fiables.

OBS

échanges de produits agricoles; échanges agricoles : termes extraits du «Glossaire de l’agriculture» et reproduits avec l’autorisation de l’Organisation de coopération et de développement économiques.

Espagnol

Campo(s) temático(s)
  • Comercio exterior
  • Economía agrícola
Conserver la fiche 37

Fiche 38 2016-10-25

Anglais

Subject field(s)
  • Private-Sector Bodies and Committees
  • Food Industries
  • Social Services and Social Work
OBS

Eden Food for Change is committed to increasing access to good food in a dignified manner, developing food skills to encourage healthy eating and empowering the community through education, outreach and advocacy.

OBS

... in 2002, Eden Food Bank was incorporated and became an officially registered charity. ... In 2007 [its] name was changed to Eden Community Food Bank ... In the spring of 2014, [it] adapted again to meet the needs of [its] community and announced a transition away from the stereotypical food bank model of food collection and distribution to a community food centre model that better responds to the needs of hungry families taking a more relational, long-term and sustainable approach.

Français

Domaine(s)
  • Organismes et comités du secteur privé
  • Industrie de l'alimentation
  • Services sociaux et travail social

Espagnol

Conserver la fiche 38

Fiche 39 2016-04-27

Anglais

Subject field(s)
  • Food Safety
  • Dietetics
  • Hygiene and Health
DEF

A sudden drop in the ability to access enough food to maintain good nutritional status.

Français

Domaine(s)
  • Salubrité alimentaire
  • Diététique
  • Hygiène et santé
DEF

Brusque détérioration des possibilités d’accès à une nourriture suffisante pour permettre le maintien d’un état nutritionnel satisfaisant.

Espagnol

Campo(s) temático(s)
  • Inocuidad Alimentaria
  • Dietética
  • Higiene y Salud
DEF

Disminución brusca de la capacidad de acceder a alimentos suficientes para mantener un buen estado nutricional.

Conserver la fiche 39

Fiche 40 2016-04-20

Anglais

Subject field(s)
  • Food Industries
  • Hygiene and Health
DEF

The ability to access food physically, economically and socially, at individual or household level.

Français

Domaine(s)
  • Industrie de l'alimentation
  • Hygiène et santé

Espagnol

Campo(s) temático(s)
  • Industria alimentaria
  • Higiene y Salud
DEF

Capacidad física, económica y social (individual o de la familia) de acceder a los alimentos.

CONT

Para ser compatible con la dignidad humana, el derecho a una alimentación adecuada debe ser interpretado como el derecho de poder alimentarse por sus propios medios, con dignidad. [...] los Estados deberán favorecer el acceso a los recursos naturales productivos, particularmente a la tierra, al agua, a las semillas, así como a los servicios y al trabajo, para que todas las personas tengan acceso a la alimentación [...]

Conserver la fiche 40

Fiche 41 2015-09-09

Anglais

Subject field(s)
  • Federal Government Bodies and Committees (Canadian)
  • Agricultural Economics
OBS

The Market Access Secretariat(MAS) is a single-window to the Federal Market Access Team, a portfolio which includes Agriculture and Agri-Food Canada(AAFC), the Canadian Food Inspection Agency(CFIA), and Foreign Affairs Trade and Development Canada(DFATD) and takes a collaborative approach to advance interests for Canadian agriculture abroad.

Français

Domaine(s)
  • Organismes et comités fédéraux (Gouvernement canadien)
  • Économie agricole
OBS

Le Secrétariat de l’accès aux marchés (SAM) est le guichet unique pour communiquer avec l’Équipe fédérale chargée de l’accès aux marchés, un portefeuille composé d’Agriculture et Agroalimentaire Canada (AAC), de l’Agence canadienne d’inspection des aliments (ACIA) et du ministère des Affaires étrangères, du Commerce et du Développement.

Espagnol

Conserver la fiche 41

Fiche 42 2015-08-13

Anglais

Subject field(s)
  • Federal Government Bodies and Committees (Canadian)
  • Homeopathy
OBS

As part of the Health Products and Food Branch of Health Canada, the Natural and Non-prescription Health Products Directorate(NNHPD) is the regulating authority for natural health products for sale in Canada. [Its] role is to ensure that Canadians have ready access to natural health products that are safe, effective and of high quality while respecting freedom of choice and philosophical and cultural diversity.

OBS

[In] June 2014, [the] NHPD changed its name to the Natural and Non-prescription Health Products Directorate (NNHPD).

Terme(s)-clé(s)
  • Natural and Non-prescription Health Product Directorate
  • Natural Health Product Directorate

Français

Domaine(s)
  • Organismes et comités fédéraux (Gouvernement canadien)
  • Homéopathie
OBS

La Direction des produits de santé naturels et sans ordonnance (DPSNSO) fait partie de la Direction générale des produits de santé et des aliments (DGPSA) de Santé Canada. Elle est l'autorité réglementaire pour les produits de santé naturels vendus au Canada. [Son] rôle consiste à s'assurer que la population canadienne ait un accès rapide à des produits de santé naturels sécuritaires, efficaces et de grande qualité, tout en respectant la liberté de choix ainsi que la diversité philosophique et culturelle.

OBS

En juin 2014, la DPSN est renommée la Direction des produits de santé naturels et sans ordonnance (DPSNSO).

Espagnol

Conserver la fiche 42

Fiche 43 2015-06-10

Anglais

Subject field(s)
  • Titles of Federal Government Programs (Canadian)
  • Agriculture - General
OBS

The AgriMarketing Program helps farmers and food processors compete in markets at home and abroad. It supports the agriculture industry by creating and maintaining access to markets and taking advantage of market opportunities.

Terme(s)-clé(s)
  • AgriMarketing Programme

Français

Domaine(s)
  • Titres de programmes fédéraux (Gouvernement canadien)
  • Agriculture - Généralités
OBS

Le Programme Agri-marketing aide les agriculteurs et les transformateurs d'aliments à concurrencer sur les marchés canadiens et étrangers. Il soutient l'industrie agricole en lui ouvrant et en maintenant l'accès aux marchés et en saisissant des débouchés commerciaux.

Espagnol

Conserver la fiche 43

Fiche 44 2013-04-17

Anglais

Subject field(s)
  • Federal Government Bodies and Committees (Canadian)
  • Regulations and Standards (Food)
OBS

Health Canada. The Bureau of Food Regulatory, International and Interagency Affairs represents Canada in international organizations to influence the development of consensus policies, standards and agreements on food safety issues; liaises with other federal departments and agencies, provinces and territories, industry and other interested parties to develop nationally harmonized standards and policies for safe and nutritious foods; and manages the preparation of amendments to the Food and Drugs Act and Regulations related to the safety and nutritional quality of food sold in Canada and coordinates responses to access to information requests for the Directorate. The Bureau also acts as the Canadian contact point for the Codex Alimentarius Commission.

Terme(s)-clé(s)
  • FRIIAD

Français

Domaine(s)
  • Organismes et comités fédéraux (Gouvernement canadien)
  • Réglementation et normalisation (Alimentation)
OBS

Santé Canada. Le Bureau de la réglementation des aliments, des affaires internationales et interagences représente le Canada dans les organisations internationales afin de stimuler le développement de politiques, de normes et d'ententes consensuelles sur les questions touchant la salubrité des aliments; il assure la liaison avec d'autres ministères et organismes fédéraux, les provinces et les territoires, l'industrie et d'autres parties intéressées pour créer des normes et des politiques sur les aliments sains et nourrissants harmonisées à l'échelle nationale; il administre la préparation des modifications à la Loi sur les aliments et drogues et son Règlement reliées à la salubrité et la qualité nutritionnelle des aliments vendus au Canada, en plus de coordonner les réponses aux demandes d'accès à l'information pour le compte de la Direction. Le Bureau constitue également le point de contact canadien de la Commission du Codex Alimentarius.

Terme(s)-clé(s)
  • DPRAAII

Espagnol

Campo(s) temático(s)
  • Organismos y comités federales (canadienses)
  • Reglamentación y normalización (Alimentación)
Conserver la fiche 44

Fiche 45 2012-09-27

Anglais

Subject field(s)
  • Emergency Management
DEF

The distribution of food to families, individuals and communities who have no access to their own normal food supplies or who are unable to prepare their food following a disaster or other incident.

OBS

emergency feeding activity: term and definition standardized by the Canadian Capability-Based Planning Terminology Committee and the Translation Bureau.

Français

Domaine(s)
  • Gestion des urgences
DEF

Distribution d'aliments aux familles, aux personnes et aux collectivités qui sont privées de leurs ressources alimentaires habituelles ou qui sont incapables de préparer leurs aliments à la suite d'une catastrophe ou d'un autre incident.

OBS

activité de ravitaillement d'urgence : terme et définition normalisés par le Comité de terminologie de la planification axée sur les capacités au Canada et le Bureau de la traduction.

Espagnol

Conserver la fiche 45

Fiche 46 2012-02-15

Anglais

Subject field(s)
  • Regulations and Standards (Food)
  • Economic Co-operation and Development
CONT

Therefore, hungry communities in food surplus districts do not have sufficient access to food aid or subsidized food such as rice.

Français

Domaine(s)
  • Réglementation et normalisation (Alimentation)
  • Coopération et développement économiques
CONT

Dans les districts de déficit alimentaire, les ruptures chroniques dans l'accès régulier à la nourriture laissent penser à des contraintes structurelles, alors que dans les districts de surplus alimentaire, des facteurs externes, comme les catastrophes naturelles ou la discrimination, constituent les principales causes de la faim.

Espagnol

Conserver la fiche 46

Fiche 47 2012-02-15

Anglais

Subject field(s)
  • Regulations and Standards (Food)
  • Economic Co-operation and Development
CONT

This Dalit community lives in a food surplus area, but due to caste discrimination and lack of access to productive resources, it faces chronic hunger and malnutrition.

Français

Domaine(s)
  • Réglementation et normalisation (Alimentation)
  • Coopération et développement économiques
CONT

Une attention toute particulière a été portée aux communautés dalits et autochtones, qui ont toutes deux déclarésouffrir d'insécurité alimentaire chronique bien que vivant dans une zone de surplus alimentaire du Népal.

Espagnol

Conserver la fiche 47

Fiche 48 2011-09-23

Anglais

Subject field(s)
  • Security
  • Emergency Management
  • Management Operations (General)
DEF

A means by which a hazard can harm an organization’s assets or negatively impact areas for which the organization is responsible.

OBS

An organization's areas of responsibility include public health, critical infrastructure, access to government programs, food safety, transportation, environmental protection.

OBS

exposure pathway: term and definition standardized by the Translation Bureau and the Office of Critical Infrastructure Protection and Emergency Preparedness (OCIPEP).

Français

Domaine(s)
  • Sécurité
  • Gestion des urgences
  • Opérations de la gestion (Généralités)
DEF

Moyen par lequel un danger peut causer des dommages aux actifs d'une organisation ou avoir une incidence négative sur les secteurs de responsabilité de l'organisation.

OBS

Les secteurs de responsabilité d'une organisation comprennent la santé publique, les infrastructures essentielles, l'accès aux programmes gouvernementaux, la salubrité des aliments, les transports, la protection environnementale.

OBS

voie d'exposition : terme et définition normalisés par le Bureau de la traduction et le Bureau de la protection des infrastructures essentielles et de la protection civile (BPIEPC).

Espagnol

Campo(s) temático(s)
  • Seguridad
  • Gestión de emergencias
  • Operaciones de la gestión (Generalidades)
Conserver la fiche 48

Fiche 49 2011-05-24

Anglais

Subject field(s)
  • Trade Names
  • Artificial Intelligence
OBS

Scientists at the Los Alamos National Laboratory here believe they have created the "research rat of the future", a computer program that duplicates the complex systems of the human body. The duplicate is called HUMTRN(pronounced HYOOM-tran), short for human transport. It is a "living", or dynamic, computer data bank that gives simultaneous access to 10 million pieces of information on what happens when any chemically identifiable substance is taken into the human body. It is programmed to eat, breathe, work, perspire, eliminate waste, grow, develop sexually, age, and die. Anything put into the system-food), water, and air, for example-involves another set of computer duplicates, the scientists say, creating an elaborate, computerized version of the food chain and the air and soil. HUMTRN uses computer models of cattle, plants, farms, and climates.

OBS

A trademark of Los Alamos National Laboratory.

Terme(s)-clé(s)
  • HUMTRN

Français

Domaine(s)
  • Appellations commerciales
  • Intelligence artificielle
OBS

HUMTRNMC : Marque de commerce de Los Alamos National Laboratory.

Espagnol

Conserver la fiche 49

Fiche 50 2010-12-15

Anglais

Subject field(s)
  • International Relations
  • Special-Language Phraseology
CONT

The obligation to respect existing access to adequate food requires states parties not to take any measures that result in preventing such access.

Français

Domaine(s)
  • Relations internationales
  • Phraséologie des langues de spécialité
CONT

L'obligation qu'ont les États parties de respecter le droit de toute personne d'avoir accès à une nourriture suffisante leur impose de s'abstenir de prendre des mesures qui aient pour effet de priver quiconque de cet accès.

Espagnol

Conserver la fiche 50

Fiche 51 2010-12-15

Anglais

Subject field(s)
  • International Relations
CONT

Women, especially those in female-headed households, are among the most food insecure because they do not have access to land

Français

Domaine(s)
  • Relations internationales
CONT

Les femmes, surtout celles vivant dans un foyer dirigé par une femme, font partie de la population qui souffre le plus de l'insécurité alimentaire car elles n'ont pas accès à la terre.

Espagnol

Conserver la fiche 51

Fiche 52 2010-11-30

Anglais

Subject field(s)
  • Sociology of Women
  • Sociology of Human Relations
CONT

Conduct a gender vulnerability analysis related to women's access to adequate food and its connection to the enjoyment of other human rights.

Français

Domaine(s)
  • Sociologie des femmes
  • Sociologie des relations humaines
CONT

Procéder à une analyse de vulnérabilité en fonction du sexe portant sur l'accès des femmes à une alimentation suffisante et sur les liens avec la jouissance d'autres droits de la personne.

Espagnol

Conserver la fiche 52

Fiche 53 2010-09-16

Anglais

Subject field(s)
  • Economic Co-operation and Development
CONT

Hunger and malnutrition are pervasive across Nepal both in food surplus and food deficit districts. In food deficit districts, chronic shortages in sustainable access to food suggest structural constraints, whereas in food surplus districts, external influences such as natural disaster or discrimination are the primary causes of hunger.

Français

Domaine(s)
  • Coopération et développement économiques
CONT

La faim et la malnutrition sévissent dans tout le Népal, tant dans les districts de surplus alimentaire que dans ceux de déficit alimentaire. Dans les districts de déficit alimentaire, les ruptures chroniques dans l’accès régulier à la nourriture laissent penser à des contraintes structurelles, alors que dans les districts de surplus alimentaire, des facteurs externes, comme les catastrophes naturelles ou la discrimination, constituent les principales causes de la faim.

Espagnol

Conserver la fiche 53

Fiche 54 2010-07-28

Anglais

Subject field(s)
  • Rights and Freedoms
  • Special-Language Phraseology
CONT

In food deficit districts, chronic shortages in sustainable access to food suggest structural constraints, whereas in food surplus districts, external influences such as natural disaster or discrimination are the primary causes of hunger.

Français

Domaine(s)
  • Droits et libertés
  • Phraséologie des langues de spécialité
CONT

Dans les districts de déficit alimentaire, les ruptures chroniques dans l’accès régulier à la nourriture laissent penser à des contraintes structurelles, alors que dans les districts de surplus alimentaire, des facteurs externes, comme les catastrophes naturelles ou la discrimination, constituent les principales causes de la faim.

Espagnol

Conserver la fiche 54

Fiche 55 2010-07-08

Anglais

Subject field(s)
  • Rights and Freedoms
  • Economic Co-operation and Development
CONT

The right to adequate food is realized when every man, woman and child, aloneor in community with others, has physical and economic access at all time toadequate food or means for its procurement.

Français

Domaine(s)
  • Droits et libertés
  • Coopération et développement économiques
CONT

Le droit à une nourriture suffisante est réalisé lorsque chaque homme, chaque femme et chaque enfant, seul ou en communauté avec d’autres, a physiquement et économiquement accès à tout moment à une nourriture suffisante ou aux moyens de se la procurer.

Espagnol

Conserver la fiche 55

Fiche 56 2010-05-20

Anglais

Subject field(s)
  • National Bodies and Committees (Non-Canadian)
  • Economic Co-operation and Development
DEF

The Nepal Food Corporation(NFC), established in 1974, distributes cereals at subsidized prices in food deficit areas and delivers emergency food relief to communities that have been affected by natural disasters. The NFC assures support prices for farmers and affordable prices for customers. However, the NFC does not monitor the impact of its food distribution on nutrition or sustainable access to food for vulnerable groups.

Français

Domaine(s)
  • Organismes et comités nationaux non canadiens
  • Coopération et développement économiques
DEF

La Nepal Food Corporation (NFC), créée en 1974, distribue des céréales subventionnées dans les régions de déficit alimentaire et apporte des secours alimentaires d’urgence aux communautés victimes de désastres naturels. Elle garantit des prix de soutien aux fermiers et des prix abordables aux clients. Toutefois, elle n’effectue pas de suivi de l’impact de ses distributions de nourriture sur la nutrition, ni de la durabilité de l’accès à la nourriture pour les groupes vulnérables.

Espagnol

Conserver la fiche 56

Fiche 57 2010-04-20

Anglais

Subject field(s)
  • Labour Law
  • Labour and Employment
CONT

The improvement of economic conditions sufficient for sustainable access to adequate food depends in large measure on the implementation of minimum wage provisions.

Français

Domaine(s)
  • Droit du travail
  • Travail et emploi
CONT

L’amélioration des conditions économiques permettant d’assurer un accès durable à une alimentation adéquate dépend dans une large mesure de l’application des dispositions relatives au salaire minimum.

Espagnol

Conserver la fiche 57

Fiche 58 2010-04-09

Anglais

Subject field(s)
  • Federal Government Bodies and Committees (Canadian)
  • Agriculture - General
  • Labelling (Packaging)
  • Food Industries
OBS

The Single Access Food Labelling Service is a food production service of Agriculture and Agri-Food Canada. To provide the Canadian agri-food industry, importers and exporters with a single access service for food label approval.

Français

Domaine(s)
  • Organismes et comités fédéraux (Gouvernement canadien)
  • Agriculture - Généralités
  • Étiquetage (Emballages)
  • Industrie de l'alimentation
OBS

Le Service d'étiquetage des aliments à guichet unique est un service de production des aliments d'Agriculture et Agroalimentaire Canada. Il offre à l'industrie agroalimentaire et aux importateurs et exportateurs canadiens un guichet unique responsable de l'approbation facultative des étiquettes pour aliments.

Espagnol

Conserver la fiche 58

Fiche 59 2010-03-10

Anglais

Subject field(s)
  • Economic Co-operation and Development
  • Social Policy (General)
CONT

Access to land is inextricably linked to access to adequate food, for freed bonded labourers and for other marginalized groups in Nepal. There has been some land redistribution but efforts focus on resettlement for living space(shelter), not food production.

Français

Domaine(s)
  • Coopération et développement économiques
  • Politiques sociales (Généralités)
CONT

Accélérer le rythme de la réforme agraire et de la redistribution des terres, en offrant notamment des mécanismes de recours.

Espagnol

Conserver la fiche 59

Fiche 60 2009-11-16

Anglais

Subject field(s)
  • Labour and Employment
  • Economic Co-operation and Development
CONT

Lack of adequate rehabilitation plans for ex-bonded labourers.

CONT

Access to land is inextricably linked to access to adequate food, for freed bonded labourers and for other marginalized groups in Nepal.

Français

Domaine(s)
  • Travail et emploi
  • Coopération et développement économiques
CONT

Manque de projets de réinsertion adéquats pour les travailleurs affranchis.

Espagnol

Conserver la fiche 60

Fiche 61 2009-10-22

Anglais

Subject field(s)
  • Rights and Freedoms
  • Labour and Employment
CONT

The International Fact-Finding Mission paid particular attention to restricted or denied access to productive resources, internal displacement linked to infrastructure development, the situation of bonded labourers, agrarian reform and the rights of peasants, as well as the impact of food aid.

Français

Domaine(s)
  • Droits et libertés
  • Travail et emploi
CONT

La mission a porté une attention toute particulière aux restrictions ou interdictions d'accès aux ressources productives, aux déplacements de personnes à l'intérieur du pays liés au développement des infrastructures, à la situation des travailleurs asservis pour dettes, à la réforme agraire et aux droits des paysans, ainsi qu'aux répercussions de l'aide alimentaire.

Espagnol

Conserver la fiche 61

Fiche 62 2009-10-20

Anglais

Subject field(s)
  • International Relations
  • Political Geography and Geopolitics
CONT

The state may not interfere with the ability of people to access adequate food.

Français

Domaine(s)
  • Relations internationales
  • Géographie politique et géopolitique
CONT

Les déplacements de population et l'insécurité d'occupation de la terre constituent des obstacles sérieux à un accès durable à une nourriture suffisante au Népal.

CONT

Poursuivre la politique d'établissement des droits de l'ensemble des citoyens à l'éducation, à la santé, au logement, à l'emploi et à une alimentation suffisante.

Espagnol

Conserver la fiche 62

Fiche 63 2009-03-26

Anglais

Subject field(s)
  • Customs and Excise
  • Foreign Trade
  • Transport of Goods
CONT

An official may provide, allow to be provided or provide access to customs information to the following persons [...](j. 1) an official of the Canadian Food Inspection Agency for the purpose of administering or enforcing any Act referred to in section 11 of the Canadian Food Inspection Agency Act if the information relates to the import, export or in-transit movement of goods into or out of Canada.

Terme(s)-clé(s)
  • in transit movement of goods

Français

Domaine(s)
  • Douanes et accise
  • Commerce extérieur
  • Transport de marchandises
CONT

[La Turquie] continue, au sein d'instances bilatérales et multilatérales, d'engager les pays à lever les obstacles au transport en transit de marchandises notamment, en faisant valoir les principes et accords multilatéraux cités ci-après.

Terme(s)-clé(s)
  • déplacement en transit de marchandises

Espagnol

Conserver la fiche 63

Fiche 64 2008-05-26

Anglais

Subject field(s)
  • Names of Events
  • Trade Fairs, Exhibitions, and Shows
OBS

On show at Expo 2015 : the great issues of sustainable development. Expo 2015 will be an extraordinary universal event displaying tradition, creativity and innovation in the business of food. It will bring together many themes that have already been handled by this event in the past, and set them out anew in light of new global possibilities whose common core is the idea that everyone on the planet should have access to food that is healthy, safe and sufficient.

Français

Domaine(s)
  • Noms de manifestations et d'activités diverses
  • Salons, foires et expositions (Commerce)
OBS

Les grands problèmes du développement durables seront présentés à l'Expo : L'Expo 2015 sera une extraordinaire manifestation universelle qui donnera de la visibilité à la tradition, à la créativité et à l'innovation dans le secteur de l'alimentation, en reprenant des thèmes déjà traités lors des éditions précédentes de cette exposition et en les reconsidérant à la lumière des nouveaux cadres globaux au centre desquels il y a le thème du droit à une alimentation saine, sûre et suffisante pour toute notre planète.

Espagnol

Conserver la fiche 64

Fiche 65 2007-04-16

Anglais

Subject field(s)
  • Titles of Federal Government Programs (Canadian)
  • Aquaculture
OBS

Fisheries and Oceans Canada(DFO) works with the Canadian Food Inspection Agency(CFIA) to deliver the National Aquatic Animal Health Program(NAAHP). The NAAHP improves protection of Canadian aquaculture and wild fisheries from diseases to maintain the country's competitive access to seafood trade markets. The NAAHP will complement measures already in place--on the farm and through provincial aquatic animal health management programs.

Français

Domaine(s)
  • Titres de programmes fédéraux (Gouvernement canadien)
  • Aquaculture
OBS

Pêches et Océans Canada (MPO) collabore avec l'Agence canadienne d'inspection des aliments (ACIA) pour gérer le Programme national sur la santé des animaux aquatiques (PNSAA). Le PNSAA vise à protéger les ressources aquatiques canadiennes (sauvages et d'élevage) des maladies infectieuses graves et à maintenir un accès concurrentiel aux marchés internationaux. Le PNSAA accompagne les mesures déjà en place dans milieux d'élevage et les programmes provinciaux de gestion de santé des animaux aquatiques.

Espagnol

Campo(s) temático(s)
  • Títulos de programas federales (Gobierno canadiense)
  • Acuicultura
Conserver la fiche 65

Fiche 66 2007-03-09

Anglais

Subject field(s)
  • Names of Special Years, Weeks, Days
  • Grain Growing
OBS

The International Year of Rice promotes improved production and access to this vital food crop, which feeds more than half the world's population while providing income for millions of rice producers, processors and traders. Development of sustainable rice-based systems will reduce hunger and poverty, and contribute to environmental conservation and a better life for present and future generations.

Français

Domaine(s)
  • Désignations d'années, de semaines et de jours spéciaux
  • Culture des céréales
OBS

L'Année internationale du riz a pour objectif d'encourager un accroissement de la production rizicole ainsi qu'un accès amélioré à cette récolte vivrière primordiale qui nourrit plus de la moitié de la population mondiale tout en faisant vivre des millions de personnes chargées de la production, du traitement et du commerce du riz. Le développement de systèmes de riziculture viables permettra d'éliminer la faim et de réduire la pauvreté tout en contribuant à préserver l'environnement et à assurer une vie meilleure aux générations présentes et futures pour qui le riz, c'est la vie.

Espagnol

Campo(s) temático(s)
  • Designaciones de años, semanas y días especiales
  • Cultivo de cereales
OBS

El Año Internacional del Arroz promueve un aumento de la producción y un mayor acceso a este cultivo alimentario vital, que da de comer a más de la mitad de la población mundial a la vez que proporciona ingresos a millones de productores arroceros, procesadores y comerciantes. El desarrollo de unos sistemas sostenibles basados en el arroz mitigará el hambre y la pobreza y contribuirá a la conservación medioambiental y a ofrecer una mejor vida a las generaciones actuales y futuras para las que el Arroz es Vida.

Conserver la fiche 66

Fiche 67 2006-02-15

Anglais

Subject field(s)
  • Private-Sector Bodies and Committees
  • Food Industries
OBS

The Toronto Food Policy Council partners with business and community groups to develop policies and programs promoting food security. Our aim is a food system that fosters equitable food access, nutrition, community development and environmental health.

Français

Domaine(s)
  • Organismes et comités du secteur privé
  • Industrie de l'alimentation

Espagnol

Conserver la fiche 67

Fiche 68 2005-06-20

Anglais

Subject field(s)
  • Federal Government Bodies and Committees (Canadian)
  • Federal Administration
OBS

Agriculture Canada.

OBS

The Corporate Management Branch supports departmental programs through administrative, informatics and financial planning services, by managing the Department's physical assets and the Canadian Agriculture Library, and by developing the Food and Agriculture Emergency Response System(FAERS). It also helps improve management practices and applies control and accountability measures. The branch administers the Access to Information and Privacy Acts and monitors compliance with departmental and central agency requirements.

Français

Domaine(s)
  • Organismes et comités fédéraux (Gouvernement canadien)
  • Administration fédérale
OBS

Agriculture Canada.

OBS

La Direction générale de la gestion intégrée appuie les programmes du Ministère par ses services administratifs, informatiques et de planification financière en administrant les biens matériaux et la Bibliothèque canadienne de l'agriculture et en développant un Système de mesures d'urgence pour Agriculture et Agroalimentaire. La Direction générale veille aussi à améliorer les pratiques de gestion et applique les mesures de contrôle et de responsabilisation. Elle administre les Lois sur l'accès à l'information et la protection des renseignements personnels et surveille de conformité aux exigences du ministère et des agences centrales.

Espagnol

Conserver la fiche 68

Fiche 69 2004-08-23

Anglais

Subject field(s)
  • Federal Government Bodies and Committees (Canadian)
  • Horticulture
OBS

The Horticulture Section of the Canadian Food Inspection Agency(CFIA) is responsible for the establishment and maintenance of policies and standards for the horticultural industry to prevent the introduction and spread of regulated quarantine pests into Canada. This section of the CFIA website is committed to helping producers, importers, exporters, regulatory organizations and any other individual or group involved in the horticulture industry to access information related to the program.

Français

Domaine(s)
  • Organismes et comités fédéraux (Gouvernement canadien)
  • Horticulture
OBS

La Section de l'horticulture de l'Agence canadienne d'inspection des aliments (ACIA) doit établir et tenir à jour les directives et les normes destinées à l'industrie horticole afin de prévenir l'introduction et la propagation d'organismes nuisibles réglementés justiciables de quarantaine au Canada. La présente section aide les producteurs, les importateurs, les exportateurs, les organismes de réglementation et tout autre groupe ou individu de l'industrie horticole à accéder à l'information sur le programme.

Espagnol

Conserver la fiche 69

Fiche 70 2003-02-13

Anglais

Subject field(s)
  • Titles of International Programs
  • Food Industries
  • Economics
OBS

The Special Programme for Food Security(SPFS) aims to help those living in developing countries, in particular the low-income food deficit countries(LIFDCs) to improve their food security through rapid increases in food production and productivity, by reducing year-to-year variability in food production on an economically and environmentally sustainable basis and by improving people's access to food, in line with the 1996 World Food Summit Plan of Action.

Terme(s)-clé(s)
  • Special Program for Food Security in Low-Income Food-Deficit Countries

Français

Domaine(s)
  • Titres de programmes internationaux
  • Industrie de l'alimentation
  • Économique
OBS

Le principal objectif du Programme Spécial pour la Sécurité Alimentaire (PSSA) est d'aider les pays en voie de développement, et en particulier les pays à faible revenu et à déficit vivrier (PFRDV), à améliorer leur sécurité alimentaire à travers un accroissement de la productivité et de la production alimentaire, en réduisant la variabilité de la production d'une année à l'autre sur une base durable sur le plan économique et environnemental et en facilitant l'accès à la nourriture pour les populations, en concordance avec le Plan d'Action du Sommet Mondial de l'Alimentation du 1996.

Espagnol

Campo(s) temático(s)
  • Títulos de programas internacionales
  • Industria alimentaria
  • Economía
OBS

El principal objetivo del Programa Especial para la Seguridad Alimentaria (PESA) es ayudar a los que viven en los países en desarrollo, especialmente en los de bajos ingresos con déficit de alimentos (PBIDA) a mejorar su seguridad alimentaria mediante un incremento acelerado de la productividad y la producción de alimentos, reduciendo la variabilidad anual de la producción alimentaria en forma económica y ecológicamente sostenible y mejorando el acceso de la población a los alimentos, de conformidad con el Plan de Acción de la Cumbre Mundial sobre la Alimentación de 1996.

Conserver la fiche 70

Fiche 71 2000-08-30

Anglais

Subject field(s)
  • Economic Co-operation and Development
CONT

The wide scope of development cooperation complicates performance reporting. Tangible results are more easily quantified(e. g. access to water, food aid). For other initiatives, results may be more qualitative and long-term(e. g. human capacity building, democratic development).

Français

Domaine(s)
  • Coopération et développement économiques
CONT

L'étendue du champ de la coopération au développement complique la préparation de rapports sur le rendement. Il est plus facile de quantifier les résultats concrets (accès à l'eau, aide alimentaire, etc.) que les autres. Dans certains cas, les résultats sont davantage qualitatifs et n'apparaissent qu'à long terme (p. ex. dans le cas d'interventions axées sur le développement des ressources humaines ou sur le développement démocratique).

Espagnol

Campo(s) temático(s)
  • Cooperación y desarrollo económicos
CONT

El amplio alcance de la cooperación en favor del desarrollo complica la preparación de los informes sobre el rendimiento. Resulta más fácil cuantificar los resultados concretos (el acceso al agua, la ayuda alimentaria, etc.) que el resto. En algunas iniciativas, los resultados son más bien cualitativos y no se manifiestan más que a largo plazo (por ej.: en las intervenciones en favor del desarrollo de recursos humanos, el desarrollo democrático).

Conserver la fiche 71

Fiche 72 2000-08-16

Anglais

Subject field(s)
  • Titles of Federal Government Programs (Canadian)
OBS

SFI is Alberta's welfare program. It includes temporary income support to ensure people with no other resources have access to food, clothing, shelter, and health services. SFI generally provides a standard allowance, a shelter allowance, and health coverage. In some cases, additional special benefits may be available for training and job search, emergencies, or medical and children's needs. Rates vary by the number of adults and children in a household, and by how soon the client is expected to return to the workforce.

Français

Domaine(s)
  • Titres de programmes fédéraux (Gouvernement canadien)

Espagnol

Conserver la fiche 72

Fiche 73 1999-10-18

Anglais

Subject field(s)
  • Labelling (Packaging)
  • Food Industries
CONT

Agriculture Canada has recently announced a Single Access Food Labelling Service for the Canadian food industry, providing the industry with a single window for advice and assessment and a commitment to complete food labelling assessments within ten working days. The government will issue by the summer of 1994 a declaration of quality service delivery standards to Canadians that all departments and public servants will be expected to honour.

Français

Domaine(s)
  • Étiquetage (Emballages)
  • Industrie de l'alimentation
CONT

Agriculture Canada a annoncé récemment l'établissement d'un Service à accès unique d'étiquetage des aliments à l'intention de l'industrie alimentaire canadienne, pour que celle-ci puisse obtenir des conseils et évaluations à un seul endroit, le gouvernement s'engageant à procéder à une évaluation complète de l'étiquetage des produits alimentaires en 10 jours ouvrables au maximum. Le gouvernement publiera d'ici l'été de 1994 une déclaration des normes de qualité dans la prestation des services à laquelle tous les ministères et fonctionnaires fédéraux devront se conformer.

Espagnol

Conserver la fiche 73

Fiche 74 1999-05-18

Anglais

Subject field(s)
  • Position Titles
  • Foreign Trade
  • Beverages
  • Food Industries

Français

Domaine(s)
  • Titres de postes
  • Commerce extérieur
  • Boissons (Industrie de l'alimentation)
  • Industrie de l'alimentation

Espagnol

Conserver la fiche 74

Fiche 75 1999-04-21

Anglais

Subject field(s)
  • Titles of Monographs
  • Food Industries
OBS

Canadian Food Inspection Agency, annual report’s title.

Français

Domaine(s)
  • Titres de monographies
  • Industrie de l'alimentation
OBS

Titre du rapport annuel de l'Agence canadienne d'inspection des aliments.

Espagnol

Conserver la fiche 75

Fiche 76 1997-07-29

Anglais

Subject field(s)
  • Camping and Caravanning
  • Parks and Botanical Gardens
DEF

On a campground, a cable used for hanging food to prevent wildlife from gaining access.

OBS

Term used by Parks Canada.

Français

Domaine(s)
  • Camping et caravaning
  • Parcs et jardins botaniques
DEF

Dans un terrain de camping, câble servant à suspendre de la nourriture afin de la rendre inaccessible aux animaux sauvages.

OBS

Terme en usage à Parcs Canada.

Espagnol

Conserver la fiche 76

Fiche 77 1994-10-21

Anglais

Subject field(s)
  • Labelling (Packaging)
  • Food Industries
CONT

Agriculture Canada has recently announced a Single Access Food Labelling Service for the Canadian food industry, providing the industry with a single window for advice and assessment and a commitment to complete food labelling assessments within ten working days. The government will issue by the summer of 1994 a declaration of quality service delivery standards to Canadians that all departments and public servants will be expected to honour.

Terme(s)-clé(s)
  • Single Access Food Labeling Service

Français

Domaine(s)
  • Étiquetage (Emballages)
  • Industrie de l'alimentation
CONT

Agriculture Canada a annoncé récemment l'établissement d'un Service à accès unique d'étiquetage des aliments à l'intention de l'industrie alimentaire canadienne, pour que celle-ci puisse obtenir des conseils et évaluations à un seul endroit, le gouvernement s'engageant à procéder à une évaluation complète de l'étiquetage des produits alimentaires en 10 jours ouvrables au maximum. Le gouvernement publiera d'ici l'été de 1994 une déclaration des normes de qualité dans la prestation des services à laquelle tous les ministères et fonctionnaires fédéraux devront se conformer.

Espagnol

Conserver la fiche 77

Fiche 78 1994-10-21

Anglais

Subject field(s)
  • Federal Administration
CONT

The government will establish and publish by 1995 standards of services for each government department. A number are already in place. For example, the 1993 personal Income Tax Guide states that processing personal income tax returns normally takes four to six weeks and describes how taxpayers can get assistance and have problems resolved. Agriculture Canada has recently announced a Single Access Food Labelling Service for the Canadian food industry, providing the industry with a single window for advice and assessment and a commitment to complete food labelling assessments within ten working days. The government will issue by the summer of 1994 a declaration of quality service delivery standards to Canadians that all departments and public servants will be expected to honour.

Terme(s)-clé(s)
  • quality service delivery standards

Français

Domaine(s)
  • Administration fédérale
CONT

Le gouvernement établira et publiera d'ici 1995 des normes de services pour chaque ministère fédéral. Un certain nombre de ces normes sont déjà en vigueur. Par exemple, le Guide d'impôt 1993 des particuliers indique le traitement des déclarations de revenu de ces derniers prend normalement de quatre à six semaines et décrit la façon dont les contribuables peuvent obtenir de l'aide, notamment pour résoudre certains problèmes. Agriculture Canada a annoncé récemment l'établissement d'un Service à accès unique d'étiquetage des aliments à l'intention de l'industrie alimentaire canadienne, pour que celle-ci puisse obtenir des conseils et évaluations à un seul endroit, le gouvernement s'engageant à procéder à une évaluation complète de l'étiquetage des produits alimentaires en 10 jours ouvrables au maximum. Le gouvernement publiera d'ici l'été de 1994 une déclaration des normes de qualité dans la prestation des services à laquelle tous les ministères et fonctionnaires fédéraux devront se conformer.

Terme(s)-clé(s)
  • normes de qualité dans la prestation des services

Espagnol

Conserver la fiche 78

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