TERMIUM Plus®

La banque de données terminologiques et linguistiques du gouvernement du Canada.

BLEACHED OIL [4 fiches]

Fiche 1 2018-04-23

Anglais

Subject field(s)
  • Hair Styling
CONT

In soap shampoos the vegetable oil and the alkali are boiled together. The resultant saponified liquid is diluted for use as shampoo. Soap shampoos are excellent for untreated or virgin hair(hair that hasn’t been bleached, permed, or dyed).

OBS

soap shampoo: term officially approved by the Lexicon Project Committee (New Brunswick).

Français

Domaine(s)
  • Coiffure
CONT

[...] on fait bouillir l'huile végétale en y ajoutant l'alcali et on dilue ensuite le liquide saponifié pour obtenir un shampoing. Le shampoing-savon est excellent pour les cheveux non traités ou vierges, ceux qui n'ont jamais subi de permanentes, de teintures ou de décolorants.

OBS

shampooing-savon : terme uniformisé par le Comité du projet de lexiques (Nouveau-Brunswick).

Espagnol

Conserver la fiche 1

Fiche 2 2011-06-15

Anglais

Subject field(s)
  • Freezing and Refrigerating
  • Fatty Substances (Food)
DEF

Chilling of edible oils to remove the more saturated glycerides so that the oil remains clear at low temperatures.

CONT

Crystallization, or winterization, of cottonseed oil is required for the production of salad oil to prevent solidification or crystallization at refrigerator temperatures. Refined and bleached oil is gradually chilled during a period of about 36 hr to 42 [degrees F] to crystallize the more solid glycerides. Solids are filtered out and the oil deodorized. Cottonseed oil is sometimes winterized in the extraction solvent.

Français

Domaine(s)
  • Congélation, surgélation et réfrigération
  • Corps gras (Ind. de l'aliment.)
DEF

Refroidissement des huiles alimentaires pour en séparer certains composants qui provoqueraient le figeage par temps froid ou dans le réfrigérateur.

CONT

L'huile raffinée est ensuite blanchie pour en extraire les pigments colorés et la chlorophylle et est frigélisée au besoin. La frigélisation empêche l'huile de devenir trouble lorsqu'elle est refroidie.

Espagnol

Conserver la fiche 2

Fiche 3 2004-06-08

Anglais

Subject field(s)
  • Fatty Substances (Food)
DEF

A refined, bleached, and deodorized oil which has not been further processed to remove the higher melting point portions of the oil.

CONT

Cooking oils tend to crystallize or set up semi-solid at temperatures much below about 70°F. For this reason, heating coils should be installed in storage tanks for cooking oils in contrast to salad oils where no heating coils are usually necessary.

Français

Domaine(s)
  • Corps gras (Ind. de l'aliment.)
CONT

Ainsi les huiles à friture, qui sont destinées à permettre la cuisson jusqu'à 200 °C, doivent résister à l'oxydation et à la polymérisation; à cette fin elles doivent être très pauvres en acide linoléique.

Espagnol

Campo(s) temático(s)
  • Substancias grasas (Industria alimentaria)
Conserver la fiche 3

Fiche 4 2000-09-27

Anglais

Subject field(s)
  • Pharmacy

Français

Domaine(s)
  • Pharmacie

Espagnol

Campo(s) temático(s)
  • Farmacia
Conserver la fiche 4

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