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La banque de données terminologiques et linguistiques du gouvernement du Canada.

CAROTENE [17 fiches]

Fiche 1 2021-08-23

Anglais

Subject field(s)
  • Forage Crops
  • Animal Feed (Agric.)
CONT

The choice between alfalfa and oat hay depends on price per unit of energy or protein and the type of horse being fed. Depending on the area of the country in which it is grown, oat hay can be low in protein and contain only marginal calcium, phosphorus, and carotene.

Français

Domaine(s)
  • Culture des plantes fourragères
  • Alimentation des animaux (Agric.)
CONT

Le foin d'avoine est un fourrage à fort rendement utilisé par les laiteries, les éleveurs d'équidés et les producteurs de bovins à viande pour préserver la santé et la productivité des animaux.

Espagnol

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Fiche 2 2012-10-22

Anglais

Subject field(s)
  • Food Industries
  • Fruits and Vegetables (Types and Processing - Food Ind.)
DEF

The procedure of briefly heating a fruit or vegetable, usually in hot water or steam, to inactivate enzymes and to produce other desirable product changes.

OBS

The procedure is sometimes called "scalding. "If vegetables such as sweet potatoes, carrots, and spinach are blanched before dehydration, there may be less loss of carotene during dehydration.

Français

Domaine(s)
  • Industrie de l'alimentation
  • Fruits et légumes (Types et traitement - Alimentation)
OBS

Passer une denrée à l'eau bouillante pour améliorer ses qualités en vue d'un traitement ultérieur.

Espagnol

Campo(s) temático(s)
  • Industria alimentaria
  • Frutas y verduras (Tipos y procesamiento - Ind. alimentaria)
DEF

Técnica culinaria consistente en la cocción de los alimentos en agua o líquido hirviendo durante un periodo breve de tiempo (entre 10 y 30 segundos), [con el] objetivo de ablandarlos, inactivar algunas enzimas o hacer más fácil su posterior pelado.

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Fiche 3 2012-02-15

Anglais

Subject field(s)
  • Chemical Elements and Compounds
  • Biochemistry
  • Food Additives
Universal entry(ies)
C40H56
formule, voir observation
OBS

The most important of the provitamins A. Widely distributed in the plant and animal kingdom. In plants it occurs almost always together with chlorophyll. Isoln from carrots ... Deep-purple, hexagonal prisms from benzene + methanol. Red, rhombic, almost square leaflets from petr ether ... Use: yellow coloring agent for foods.

OBS

Chemical formula: C40H56

Terme(s)-clé(s)
  • beta, beta carotene

Français

Domaine(s)
  • Éléments et composés chimiques
  • Biochimie
  • Additifs alimentaires
Entrée(s) universelle(s)
C40H56
formule, voir observation
DEF

Provitamine A, pigment caroténoïde présent dans les animaux et les plantes.

CONT

Carotène [est le nom] générique de plusieurs hydrocarbures tétraterpéniques isomères [...] qui donnent sa couleur orange à la carotte (d'où leur nom) [...] Très répandus dans la nature, les carotènes sont des polyènes conjugués, qui renferment ou non des cycles. Le plus important est le ß-carotène [qui] renferme deux cycles et onze doubles liaisons [...] Le carotène est utilisé pour la coloration des potages, charcuteries, sauces [...]

OBS

Formule chimique : C40H56

Terme(s)-clé(s)
  • bêta carotène

Espagnol

Campo(s) temático(s)
  • Elementos y compuestos químicos
  • Bioquímica
  • Aditivos alimentarios
Entrada(s) universal(es)
C40H56
formule, voir observation
DEF

Nombre con el que se designa a una forma de la vitamina A, provitamina A, la cual es muy importante en el mantenimiento del sistema inmunitario.

OBS

El betacaroteno es un antioxidante y se encuentra en forma natural en las verduras de hoja verde oscuro como las lechugas y espinacas, así como en melón, durazno, zanahoria y camotes que tienen propiedades antioxidantes.

OBS

Fórmula química: C40H56

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Fiche 4 2012-01-24

Anglais

Subject field(s)
  • Food Additives
DEF

A hydrocarbon, which may be prepared synthetically, but which occurs naturally in animals and some vegetables (carrots, citrus fruits, red sweet peppers). A coloring for milk, butter, margarine, cheese, delicatessen, ices, liquors and candy.

OBS

A member of the large class of carotenoids.

Terme(s)-clé(s)
  • DP
  • AEB

Français

Domaine(s)
  • Additifs alimentaires
DEF

Hydrocarbure, reproductible par synthèse, naturellement présent dans le règne animal et chez certains végétaux (carotte, agrumes, poivron rouge). Colorant pour le lait, le beurre, la margarine, le fromage, la charcuterie, les glaces, liqueurs et confiseries.

OBS

On connaît trois isomères à cet hydrocarbure (alpha, bêta et gamma) qui sont séparables par chromatographie.

OBS

Carotine est désuet.

Espagnol

Campo(s) temático(s)
  • Aditivos alimentarios
DEF

Precursor de la vitamina A presente de forma natural en las planats. Es un carotenoide. Cristales rojos. Insoluble en agua y soluble en cloroformo, benceno y aceites. Poco tóxico.

Conserver la fiche 4

Fiche 5 2010-08-11

Anglais

Subject field(s)
  • Vegetable Crop Production
Terme(s)-clé(s)
  • oxidation of carotene pigments

Français

Domaine(s)
  • Production légumière

Espagnol

Conserver la fiche 5

Fiche 6 2008-07-11

Anglais

Subject field(s)
  • Fruits and Vegetables (Types and Processing - Food Ind.)
DEF

A subtropical fruit of Andean origin (sometimes known as lucmo in English), native to the dry subtropical Andean coastal valleys of Peru; introduced later in other South American countries.

CONT

Lucuma is a Peruvian fruit that is very nutritious, having high levels of carotene and vitamin B3. The lúcuma is exported all around the world. In some countries it is one of the most popular ice-cream flavors. Lúcuma is a popular flavoring for ice cream in its native range, and in Peru even exceeds the demand for more globally popular flavors such as strawberry, chocolate, and vanilla.

Français

Domaine(s)
  • Fruits et légumes (Types et traitement - Alimentation)
CONT

La lucuma appartient à la famille des sapotacées et est originaire des vallées andines du Pérou. Ce fruit a été retrouvé sur différentes céramiques et textiles pré-incas et est considéré comme étant un des fruits favoris des Incas. Il a une saveur unique, est plutôt sec, est d'une couleur jaune-orangé et possède un arôme unique et agréable. C'est un fruit très nutritif qui contient une quantité considérable de fibres, de vitamines et de minéraux.

Espagnol

Conserver la fiche 6

Fiche 7 2007-12-18

Anglais

Subject field(s)
  • Chemical Elements and Compounds
  • Biochemistry
CONT

The antioxidant activity of ß-carotene and oxygenated carotenoids lutein, canthaxanthin, and astaxanthin was investigated during spontaneous and peroxyl-radical-induced cholesterol oxidation. Cholesterol oxidation, measured as generation of 7-keto-cholesterol(7-KC), was evaluated in a heterogeneous solution with cholesterol, AAPH...

Français

Domaine(s)
  • Éléments et composés chimiques
  • Biochimie
CONT

À l'aide d'une détection appropriée, il est possible aussi, dans le cas des LDL [lipoprotéines de basse densité], de mesurer les hydroperoxydes et les hydroxydes provenant des phospholipides ainsi que les oxystérols comme le 7-céto-cholestérol provenant du cholestérol estérifié [...]

Espagnol

Conserver la fiche 7

Fiche 8 2007-12-17

Anglais

Subject field(s)
  • Chemical Elements and Compounds
CONT

The antioxidant activity of lycopene and its cooperative interaction with vitamin E were studied in a homogenous solution of linoleic acid methyl ester(LAME). Antioxidant property of lycopene, ß-carotene, vitamins C and E, individually or in combination, were assayed by measuring the inhibiting effect of individual or combination of antioxidants on the production of diene hydroperoxides from LAME oxidation induced by azo-initiator 2, 2’-azobis(2, 4-dimethylvaleronitrile)(AMVN).

CONT

A convenient test to determine the efficiency of antioxidants in aqueous systems was setup using 2,2’-azobis(2-amidinopropane).2HCl (AAPH) as a free radical initiator .... The production of conjugated diene hydroperoxide (LOOH) generated through the oxidation of linoleic acid in an aqueous system at 37°C is monitored at 234 nm for 15 minutes using a Cary 100 UV-Vis spectrophotometer.

Français

Domaine(s)
  • Éléments et composés chimiques
CONT

La lipoxygénase est une dioxygénase intramoléculaire à fer non héminique qui catalyse l'incorporation d'oxygène sur des molécules d'acides gras polyinsaturés possédant un système (Z),(Z)-1,4-pentadiénique pour former un hydroperoxyde diénique conjugué.

Espagnol

Conserver la fiche 8

Fiche 9 2006-09-29

Anglais

Subject field(s)
  • Symptoms (Medicine)
  • Dietetics
DEF

An elevated level of carotene in the blood, resulting from excessive ingestion of carotenoids or from decreased ability to convert carotenoids to vitamin A.

Français

Domaine(s)
  • Symptômes (Médecine)
  • Diététique
DEF

Élévation excessive de la concentration plasmatique des pigments caroténoïdes.

Espagnol

Conserver la fiche 9

Fiche 10 2004-09-16

Anglais

Subject field(s)
  • Metrology and Units of Measure
  • Nutritive Elements (Biological Sciences)
DEF

Used as a measure of the comparative potency of natural substances, such as vitamins, before they are obtained in sufficiently pure form to measure by weight. An international unit(i. u.) is arbitrarily defined in terms of a reproducible standard, e. g./i. u. of vitamin A was originally microgram of the purest then known preparation of carotene, later o. 6 microgram of beta-carotene.

Français

Domaine(s)
  • Unités de mesure et métrologie
  • Éléments nutritifs (Sciences biologiques)
OBS

L'unité internationale de vitamine A correspond à l'activité de 0.344g d'acétate de vitamine A. Les besoins quotidiens sont de 30 à 100 U.I. par kilo de poids corporel soit 5000 U.I. pour un homme normal.

Espagnol

Campo(s) temático(s)
  • Metrología y unidades de medida
  • Elementos nutritivos (Ciencias biológicas)
Conserver la fiche 10

Fiche 11 2002-09-26

Anglais

Subject field(s)
  • Biochemistry
CONT

A sterol called sitostanol, also called stanol, is now being used in margarines(Benecol, Take Control). Benecol is derived from pine bark and Take Control from soybeans; both are effective. Studies on stanol margarines have reported lower LDL and total cholesterol with their use, including children with inherited high cholesterol levels, although not all studies are positive. In one 1999 study, sitostanol was significantly effective in reducing cholesterol absorption, but only when it was mixed in a solution containing lecithin. Of concern is the possibility that stanol may block absorption of important fat-soluble nutrients. One study suggested that it may impair absorption of beta carotene and vitamin E but has no effect on vitamins A and D, two other fat soluble vitamins.

Français

Domaine(s)
  • Biochimie
CONT

Quelle est la différence entre les stérols et les stanols? Depuis des décennies, les recherches appuient la capacité des stérols végétaux à réduire le cholestérol sanguin. Les stanols végétaux (ou phytostanols), qui sont formés par l'hydrogénation des stérols végétaux dérivés de la pulpe de bois, sont très peu présents dans le régime alimentaire et n'ont pas été soumis à une recherche aussi intensive. Des essais cliniques indépendants ont montré que les stérols (la forme naturelle et non saturée) et les stanols (la forme hydrogénée et saturée) végétaux sont tout aussi efficaces à réduire le cholestérol et peuvent procurer des bienfaits sur la santé cardiaque. Une étude récente par Jones et al, de l'université McGill, a toutefois révélé que les stérols sont sensiblement plus efficaces que les stanols pour abaisser les taux sanguins de cholestérol total et de cholestérol LDL.

CONT

L'étude de référence [...] montre une réduction modérée mais significative du LDL-Cholestérol, sur de petits échantillons de populations et sur de brèves périodes de suivi. Nous n'avons pas trouvé d'études de réduction de morbidité et de mortalité concernant les margarines enrichies en stérols ou en stanols. Il convient donc de rester vigilant avant de conseiller ces margarines à nos patients présentant une hypercholestérolémie.

Espagnol

Conserver la fiche 11

Fiche 12 2001-08-08

Anglais

Subject field(s)
  • Food Additives
  • Biochemistry
DEF

An enzyme that effects the hydrolysis of carotenoid compounds, used in bleaching of flour.

CONT

Carotenase [is] an enzyme capable of converting carotene into vitamin A...

Français

Domaine(s)
  • Additifs alimentaires
  • Biochimie
DEF

Enzyme, présente notamment dans le foie et l'intestin, responsable de la dégradation des pigments caroténoïdes en vitamine A. Agent de blanchiment de la farine.

CONT

[La] caroténase [est] capable de transformer le carotène en vitamine A.

Espagnol

Campo(s) temático(s)
  • Aditivos alimentarios
  • Bioquímica
Conserver la fiche 12

Fiche 13 2001-06-04

Anglais

Subject field(s)
  • Cheese and Dairy Products
CONT

Ripened cream butter is made using starter-ripened cream. Natural coloring agents(annatto, carotene) may be added.

CONT

It was eventually found that sweet cream could be soured by the addition of naturally soured milk or acid buttermilk. It then became possible to make ripened cream butter under more controlled conditions.

CONT

For the production of cultured cream butter, which is preferred in some areas of the world, appropriate bacteria culture is added to the cream following pasteurization. This culturing or controlled cream ripening process can be accurately monitored with pH measurement as the acid develops.

Terme(s)-clé(s)
  • sour cream butter

Français

Domaine(s)
  • Laiterie, beurrerie et fromagerie
DEF

Beurre fabriqué à partir de crème ayant subi une certaine acidification, soit naturelle, soit par addition de levain.

Espagnol

Conserver la fiche 13

Fiche 14 1999-10-09

Anglais

Subject field(s)
  • Genetics
  • Biochemistry
DEF

A carotenoid hydrocarbon pigment found widely in nature, always associated with chlorophylls; converted to vitamin A in the liver of many animals.

Français

Domaine(s)
  • Génétique
  • Biochimie
OBS

carotène : pigment carténoïde trouvé dans des végétaux ou dans certains tissus animaux.

Espagnol

Campo(s) temático(s)
  • Genética
  • Bioquímica
DEF

Hidrocarburo carotenoide caracterizado por poseer en sus extremos sendas estructuras de ß-ionona.

Conserver la fiche 14

Fiche 15 1998-09-17

Anglais

Subject field(s)
  • Personal Esthetics
  • The Skin
DEF

A [cream] that colors the surface layer of the skin (epidermis) by pigmenting the subcutaneous fats (hypodermis)

OBS

A cream often containing carotene.

Français

Domaine(s)
  • Esthétique et soins corporels
  • Appareil cutané
DEF

Crème colorant la couche superficielle de la peau (épiderme) en pigmentant les graisses sous-cutanées (hypoderme).

OBS

Crème souvent à base de carotène.

Espagnol

Campo(s) temático(s)
  • Estética personal
  • Piel
Conserver la fiche 15

Fiche 16 1997-05-21

Anglais

Subject field(s)
  • Animal Feed Processing Equipment
OBS

In recent years, researchers have been able to isolate some of the components in particular foods which are active agents(eg. tocotrienols, ß-carotene, ß-glucan, lignins, phytoestrogens, phenolic acids, plant sterols, oryzanol, and various antinutrients-phytic acid, tannins and enzyme inhibitors)(Thompson, 1992]. [Source : ethanol project-Lockswrk. en p. 2].

Français

Domaine(s)
  • Alimentation des animaux (Matériel)
OBS

Ces dernières années, les chercheurs ont réussi à isoler certains composants actifs d'aliments particuliers (tocotriénols, ß-carotène, ß-glucane, lignines, phytoestrogènes, acides phénoliques, phytostérols, oryzanol et diverses substances antinutritionnelles - acide phytique, tanins et inhibiteurs enzymatiques) (Thompson, 1992). [Source: projet éthanol - Lockswrk.fr p. 2].

Espagnol

Conserver la fiche 16

Fiche 17 1996-08-30

Anglais

Subject field(s)
  • Food Industries
DEF

A natural concentrated butter flavor extracted from butter oil and suspended uniformly in vegetable oil. Functioning like a liquid butter, the product may be used in candy, soups, sauces, baked goods, and snack foods. Called ButterFlo R. It consists of partially hydrogenated soybean oil, salt natural butter flavor, butter oil, licithin, and carotene for color.

Français

Domaine(s)
  • Industrie de l'alimentation

Espagnol

Conserver la fiche 17

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