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La banque de données terminologiques et linguistiques du gouvernement du Canada.

COLD COLOR [5 fiches]

Fiche 1 2018-05-07

Anglais

Subject field(s)
  • Inks and Colour Reproduction (Graphic Arts)
  • Paints and Varnishes (Industries)
OBS

A colour on the blue side of the spectrum (blue, violet or green).

OBS

Experiment has ... confirmed that the "warm-cool" aspect of colour is linked with hue rather than brightness or saturation.

OBS

cool color: term officially approved by the Lexicon Project Committee (New Brunswick).

Terme(s)-clé(s)
  • cold color

Français

Domaine(s)
  • Encres et couleurs (Industrie graphique)
  • Peintures et vernis (Industries)
OBS

[Couleur] qui se trouve, dans le spectre ou dans une gamme, du côté du bleu et du vert [...]

OBS

S'oppose à couleur chaude.

OBS

couleur froide : terme uniformisé par le Comité du projet de lexiques (Nouveau-Brunswick).

Espagnol

Conserver la fiche 1

Fiche 2 2011-11-24

Anglais

Subject field(s)
  • Clothing (Military)
CONT

The U. S. Army Soldier Systems Center... envisions a future smart uniform that "will be able to sense the warrior's surroundings and change color to blend in with the environment, or detect and repel chemical agents. "The uniform could also act as a "data-bus, "passing data and information from a wrist-mounted weapon to a helmet-mounted display.... These smart uniforms might also eventually possess micro-climate subsystems to keep the soldier warm in the cold, and cool in a hot environment. They could also have an embedded "physiological status monitoring system, "to keep track of the soldier's physical health. The data could be transmitted to medics or unit commanders, to watch out for dehydration and other potentially serious medical conditions.

Français

Domaine(s)
  • Habillement (Militaire)

Espagnol

Conserver la fiche 2

Fiche 3 2009-09-11

Anglais

Subject field(s)
  • Culinary Techniques
DEF

To plunge boiled foods, usually vegetables, into ice cold water to halt the cooking process and set the color and texture.

Français

Domaine(s)
  • Techniques culinaires
DEF

Refroidir un aliment aussitôt cuit en le passant sous l'eau froide courante.

Espagnol

Campo(s) temático(s)
  • Técnicas culinarias
Conserver la fiche 3

Fiche 4 1993-07-07

Anglais

Subject field(s)
  • Vessels (Medicine)
DEF

An occupational disorder seen sometimes in those who use vibratory tools, and apparently caused by the multitude of concussions. The hands are painful and dark blue in color, but blanch on exposure to cold

CONT

The stress of continued exposure to vibration causes injury to fingers (vibration-induced white fingers) and hands (dead hand).

Français

Domaine(s)
  • Vaisseaux (Médecine)

Espagnol

Conserver la fiche 4

Fiche 5 1980-07-16

Anglais

Subject field(s)
  • Photography
OBS

The color of the image in black-and-white print : warm, cold, sepia, etc.

Français

Domaine(s)
  • Photographie
OBS

Couleur de l'image dans un tirage en noir et blanc: chaud, froid, sépia, chamois, etc.

Espagnol

Conserver la fiche 5

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