TERMIUM Plus®

La banque de données terminologiques et linguistiques du gouvernement du Canada.

COLOR BARRIER [4 fiches]

Fiche 1 2022-10-28

Anglais

Subject field(s)
  • Social Problems
  • Sociology of Human Relations
DEF

A set of societal or legal barriers that segregates people of color from white people (as by restricting social interaction or requiring separate facilities) and prevents people of color from exercising the same rights and accessing the same opportunities as white people ...

CONT

During baseball’s infancy, a colour barrier was put up by the first formal organization of baseball clubs ... When the first professional league was formed four years later, it had no written rule barring Black players, but it was tacitly understood that they were not welcome.

Français

Domaine(s)
  • Problèmes sociaux
  • Sociologie des relations humaines

Espagnol

Conserver la fiche 1

Fiche 2 2013-04-23

Anglais

Subject field(s)
  • Protection of Life
OBS

Debba Dry Work Barrier Cream(pink in color) is effective against mineral oil based and dry contaminations.

Français

Domaine(s)
  • Sécurité des personnes

Espagnol

Conserver la fiche 2

Fiche 3 2010-12-14

Anglais

Subject field(s)
  • Trade Names
  • Special Packaging
  • Meats and Meat Industries
OBS

... a red meat vacuum-packaging system by Du Pont [which] consists of [a] Surlyn sealant with semi-rigid oxygen barrier composite tray and [a] double layer peel-to-remove vacuum skinpack film. Top film layer provides oxygen barrier that extends product's shelf life to five weeks while retaining meat's unoxygenated deep red color.

OBS

Survac: A trademark of DuPont.

Français

Domaine(s)
  • Appellations commerciales
  • Emballages spéciaux
  • Salaison, boucherie et charcuterie
OBS

Survac : Marque de commerce de la société DuPont.

Espagnol

Conserver la fiche 3

Fiche 4 2009-02-06

Anglais

Subject field(s)
  • Food Industries
DEF

A thin layer that is deposited on the surface of a food and is co-consumed.

OBS

This layer is not self-supporting. Traditionally it is used to improve handling properties(M&M's melt in your mouth, not in your hand) or to prevent moisture loss... It can also be used as an adhesive to seasonings on snack foods..., as a glaze on baked goods... and to increase shelf life and reduce the need of packaging material. The shelf life is extended, because the film acts as a barrier to moisture and/or oil and/or vapor transmission. An edible coating has to have good eating properties : acceptable color, odor, taste, flavor and texture or be undetectable. An other requirement is that it must adhere to the food, but(in most cases) does not stick to packaging material.

Français

Domaine(s)
  • Industrie de l'alimentation
DEF

Film protecteur déposé sur la surface d'un aliment et qui est consommé au même moment que ce dernier.

Espagnol

Campo(s) temático(s)
  • Industria alimentaria
Conserver la fiche 4

Avis de droit d’auteur pour la banque de données TERMIUM Plus®

© Services publics et Approvisionnement Canada, 2025
TERMIUM Plus®, la banque de données terminologiques et linguistiques du gouvernement du Canada
Un produit du Bureau de la traduction

En vedette

Portail linguistique du Canada

Accédez à une collection de ressources canadiennes sur tous les aspects du français et de l'anglais, y compris des jeux.

Outils d'aide à la rédaction

Les outils d’aide à la rédaction du Portail linguistique ont fait peau neuve! Faciles à consulter, ils vous donnent accès à une foule de renseignements utiles pour mieux écrire en français et en anglais.

Lexiques et vocabulaires

Accédez aux lexiques et vocabulaires du Bureau de la traduction.

Date de modification :