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La banque de données terminologiques et linguistiques du gouvernement du Canada.

COLOR MIX [7 fiches]

Fiche 1 2023-12-06

Anglais

Subject field(s)
  • Pigments and Colours (Arts)
  • Paints and Varnishes (Industries)
  • Textile Industries
CONT

Greige is a color that is a blend of gray and beige. Some greiges can look more beige, and some greiges can look more gray, depending on the mix of the two colors.

Français

Domaine(s)
  • Pigments et couleurs (Arts)
  • Peintures et vernis (Industries)
  • Industries du textile
CONT

Le grège est [...] un subtil mélange de gris et de beige.

Espagnol

Conserver la fiche 1

Fiche 2 2016-01-19

Anglais

Subject field(s)
  • Glass Manufacturing
DEF

The mixture of colouring agents, usually metal oxides, to be added to [a] batch to produce the desired colour in the glass.

OBS

lt is normally diluted by mixing with a major raw material.

OBS

A special mixture or melt of colouring materials used for colouring glass in a feeder.

OBS

colour mix: term and definition standardized by ISO in 1992.

Terme(s)-clé(s)
  • color mix
  • color mixture

Français

Domaine(s)
  • Fabrication du verre
DEF

Mélange de matières colorantes, généralement des oxydes métalliques, ajouté à [une] composition en vue d’obtenir la teinte de verre désirée.

OBS

Ces matières sont normalement diluées par mélange dans une matière première principale.

OBS

Mélange spécial ou fonte de matières colorantes utilisé pour colorer le verre dans un distributeur.

OBS

mélange colorant : terme et définition normalisés par l'ISO en 1992.

Espagnol

Conserver la fiche 2

Fiche 3 2011-01-19

Anglais

Subject field(s)
  • Dyes and Pigments (Industries)
  • Food Additives
  • Chemical Elements and Compounds
Universal entry(ies)
C18H14N2O8S2Na2
formule, voir observation
DEF

... color [which] shall contain not less than 85% dye.

CONT

Allura Red. Synthetic color [produced by Allied Chemical] permitted in or upon apple(or rhubarb) and [other fruit] jam; Bread; Butter; Concentrated fruit juice; Fig marmalade with pectin; Ice cream mix; Ice milk mix; Icing sugar...

OBS

Chemical formula: C18H14N208S2Na2

Terme(s)-clé(s)
  • FD and C red number 40

Français

Domaine(s)
  • Teintures et pigments (Industries)
  • Additifs alimentaires
  • Éléments et composés chimiques
Entrée(s) universelle(s)
C18H14N2O8S2Na2
formule, voir observation
DEF

Sel sodique rouge foncé. Colorant monoazoïque pour jus de fruits concentrés, beurre, pain, jambon.

OBS

Formule chimique : C18H14N2O8S2Na2.

Espagnol

Conserver la fiche 3

Fiche 4 2007-12-20

Anglais

Subject field(s)
  • Inks and Colour Reproduction (Graphic Arts)
CONT

Screen mix. [This term normally refers] to the use of two or more process colors to produce a third color. For example, [a] 50% magenta screen and a 50% yellow screen will create a red/orange color.

CONT

Pantone Matching Colours. When a layout is being built, there are often multiple versions of a screen mix, but in the final mechanical all the screen mix reds, for instance, should have the same percentages of magenta and yellow. It is therefore necessary to check each area that should be the same colour in the final and eliminate unused colours.

Français

Domaine(s)
  • Encres et couleurs (Industrie graphique)

Espagnol

Conserver la fiche 4

Fiche 5 2001-05-29

Anglais

Subject field(s)
  • Food Industries
  • Chocolate and Confectionery
CONT

The Invention of Dutch Cocoa. Coenraad Van Houten, a chemist and chocolate manufacturer in Amsterdam, patented an invention that was soon to change chocolate from a beverage to a confection. He had devised a process for making chocolate powder by using hydraulic pressure to remove almost half of the cocoa butter from chocolate liquor. This reduced the fat content from over 50% to about 25%, and made a hard cake that could be pulverized. Then, in order to make this powder easier to mix into warm water, he treated it with alkaline salts, which also made the color darker and removed some of the bitterness. This treatment came to be known as "Dutching. "

Terme(s)-clé(s)
  • Dutch cocoa powder
  • soluble cocoa

Français

Domaine(s)
  • Industrie de l'alimentation
  • Confiserie et chocolaterie
DEF

Poudre de cacao ayant subi un traitement à l'ammoniaque, ou par une base, pour en faciliter la dispersion dans les boissons chocolatées.

CONT

Le procédé mécanique par lequel on transforme le tourteau de cacao en poudre de cacao s'appelle le blutage. Lorsque la liqueur de cacao a été traitée avant pressage par des sels alcalins, la poudre de cacao obtenue est dite «solubilisée». Dans ce cas, on parle de cacao solubilisé.

OBS

Le terme «poudre de cacao» désigne le cacao non solubilisé. «Cacao» comme synonyme de «poudre de cacao» est un abus terminologique dans la mesure où cacao désigne la poudre non solubilisée et où «poudre de cacao» englobe les deux notions (solubilisée ou non solubilisée).

Espagnol

Conserver la fiche 5

Fiche 6 1995-07-26

Anglais

Subject field(s)
  • Plastic Materials
CONT

SMC Carrier Films. Two carrier films are used to transport the SMC through the impregnator. Normally the carrier films are 3-4 in.(76-102 mm) wider than the SMC product to prevent the resin mix from flowing out of the roll before the mix viscosity is controlled by chemical thickening. Untreated extruded polyethylene film of 200 gauge [2 mils(0. 05 mm) thick] is the most popular carrier film because of its more favorable cost. The carrier film should be pigmented in a color that contrasts with the SMC product to make it easier for the press operator, while preparing mold charges, to be certain that all the film has been removed.

Français

Domaine(s)
  • Matières plastiques

Espagnol

Conserver la fiche 6

Fiche 7 1987-07-15

Anglais

Subject field(s)
  • Dyes and Pigments (Industries)
  • Food Additives
DEF

Natural color permitted in or upon apple(or rhubarb) and... [other fruit] jam; bread; butter; concentrated fruit juice; liquid, dried or frozen whole egg and egg yolk; fig marmalade with pectin; ice cream mix; ice milk mix; icing sugar... smoked fish; lobster paste and fish roe(caviar) ;tomato catsup... [etc. ].

Terme(s)-clé(s)
  • Saunders wood
  • sanderswood

Français

Domaine(s)
  • Teintures et pigments (Industries)
  • Additifs alimentaires
DEF

Colorant rouge du bois de santal, Pterocarpus santalinus L.

OBS

"Santal" est le nom commun du genre santalum. Il désigne, par extension, le bois de cet arbre et l'essence qui en est extraite. Le terme "bois de santal" (ou "santal") réfère plus particulièrement à Santalum album ("santal citrin" ou "santal du Mysore"), mais s'emploie également pour diverses espèces, dont Santalum spicatum ("santal d'Australie") et quelques autres. Il en est même arrivé à désigner, abusivement, des produits parfois très différents : Guarea cedrata ("santal d'Afrique"), Epicaris Loureiri ("santal de Cochinchine"), etc. Un type de santal bien connu est justement le "rouge de Saunders", extrait de Pterocarpus santalinus.

OBS

Cette observation est inspirée du Grand dictionnaire encyclopédique Larousse (LAROG, 1982, vol. 9, page 9316).

Espagnol

Conserver la fiche 7

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