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La banque de données terminologiques et linguistiques du gouvernement du Canada.

CONTAMINATED SHELLFISH [13 fiches]

Fiche 1 2023-05-19

Anglais

Subject field(s)
  • Collaboration with the FAO
  • Commercial Fishing
  • Hunting and Sport Fishing
CONT

Harvesting and eating... bivalve shellfish is a time-honoured tradition, but it must be done safely. It is both illegal and unsafe to harvest shellfish from a closed area. Eating contaminated shellfish can make you very sick and can even be life-threatening.

Français

Domaine(s)
  • Collaboration avec la FAO
  • Pêche commerciale
  • Chasse et pêche sportive

Espagnol

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Fiche 2 2021-09-07

Anglais

Subject field(s)
  • Occupation Names (General)
  • Aquaculture
  • Food Safety
DEF

A person who receives shellfish from approved areas or marginally contaminated areas and subjects such shellfish to an approved controlled depuration process.

Français

Domaine(s)
  • Désignations des emplois (Généralités)
  • Aquaculture
  • Salubrité alimentaire
DEF

Personne qui reçoit des mollusques provenant de secteurs agréés ou secteurs légèrement contaminés et qui les soumet à un processus approuvé de dépuration contrôlée.

Espagnol

Campo(s) temático(s)
  • Nombramiento de cargos (Generalidades)
  • Acuicultura
  • Inocuidad Alimentaria
DEF

Persona [...] que cosecha o recibe moluscos bivalvos provenientes de áreas de cosecha clasificadas como aprobadas o condicionalmente aprobadas, restringidas o condicionalmente restringidas, [y] que somete dichos moluscos a un proceso de depuración aprobado.

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Fiche 3 2021-04-15

Anglais

Subject field(s)
  • Toxicology
  • Mollusks, Echinoderms and Prochordates
  • Crustaceans
  • Regulations and Standards (Food)
DEF

... a marine biotoxin [that] is produced by the diatom Pseudo-nitzschia [species], a type of naturally occurring microscopic algae.

CONT

People can become ill from eating shellfish contaminated with amnesic shellfish poison. … Razor clams are most often affected by amnesic shellfish poison because the algae that produce the toxin are more commonly found in coastal areas. Amnesic shellfish poison has also been detected in mussels, clams, and oysters... Dungeness crab, because they feed on razor clams and other shellfish, can also become toxic.

Terme(s)-clé(s)
  • amnesiac shellfish poison
  • amnesiac shell fish poison
  • amnesic shell fish poison

Français

Domaine(s)
  • Toxicologie
  • Mollusques, échinodermes et procordés
  • Crustacés
  • Réglementation et normalisation (Alimentation)
CONT

L'acide domoïque est une biotoxine marine qui peut s'accumuler dans les mollusques comme les bivalves (myes, palourdes américaines, mactres, couteaux de l'Atlantique, pitots, moules, pétoncles entiers et huîtres). Il peut causer une intoxication […] chez les personnes qui consomment des mollusques ainsi contaminés.

Espagnol

Campo(s) temático(s)
  • Toxicología
  • Moluscos, equinodermos y procordados
  • Crustáceos
  • Reglamentación y normalización (Alimentación)
CONT

[El ácido domoico] en dosis bajas, originaría trastornos gastroentéricos, pero en dosis más elevadas puede ocasionar una lesión grave a células cerebrales provocando síntomas neurológicos que incluyen la pérdida de memoria. El ácido domoico interrumpe la transmisión neuroquímica normal en el cerebro fijándose a los receptores de glutamato, hecho que causa mayor excitación de las neuronas y la rotura final de las células. Por esta razón, es una toxina nociva que puede provocar la muerte cuando se ingiere en dosis elevadas.

PHR

Intoxicación por ácido domoico.

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Fiche 4 2019-05-08

Anglais

Subject field(s)
  • Toxicology
  • Mollusks, Echinoderms and Prochordates
  • Food Safety
  • Collaboration with the FAO
CONT

Azaspiracid shellfish poisoning(AZP) is a foodborne intoxication associated with the consumption of contaminated shellfish harvested from waters affected by growth of certain types of toxic algae.... AZP is caused by the ingestion of toxins that accumulate in certain types of shellfish that have been feeding on the algae that produce the toxins. AZP is a form of food poisoning with symptoms typical of gastroenteritis, broadly similar to DSP [diarrhetic shellfish poisoning].

Français

Domaine(s)
  • Toxicologie
  • Mollusques, échinodermes et procordés
  • Salubrité alimentaire
  • Collaboration avec la FAO

Espagnol

Conserver la fiche 4

Fiche 5 2017-05-05

Anglais

Subject field(s)
  • Food Industries
CONT

Raw foods of animal origin are most likely to be contaminated, which includes meat, poultry, raw eggs, unpasteurized milk, and raw shellfish.

Français

Domaine(s)
  • Industrie de l'alimentation
CONT

Les aliments crus d'origine animale (ACOA) comprennent la viande, la volaille, [...] les fromages de lait cru, le poisson et les produits de la mer.

Espagnol

Campo(s) temático(s)
  • Industria alimentaria
Conserver la fiche 5

Fiche 6 2016-04-27

Anglais

Subject field(s)
  • Titles of Federal Government Programs (Canadian)
  • Aquaculture
OBS

The goal of the program is to protect Canadians from the health risks associated with the consumption of contaminated bivalve molluscan shellfish(for example, mussels, oysters and clams).

Terme(s)-clé(s)
  • Canadian Sanitation Shellfish Programme

Français

Domaine(s)
  • Titres de programmes fédéraux (Gouvernement canadien)
  • Aquaculture
OBS

L'objectif du programme est de protéger les Canadiens contre les risques pour la santé associés à la consommation de mollusques bivalves contaminés (comme les moules, les huîtres et les palourdes).

Espagnol

Conserver la fiche 6

Fiche 7 2008-02-26

Anglais

Subject field(s)
  • Environmental Management
  • Aquaculture
  • Food Safety
CONT

Emergency closure. An approved shellfish harvesting area may be closed when it is suspected that shellfish may be contaminated as a result of an emergency situation which is not predictable nor controllable under a routine monitoring program. These emergency situations may include natural or operational events such as hurricanes, flooding, and emergency oil, toxic chemical and major sewage spills.

Français

Domaine(s)
  • Gestion environnementale
  • Aquaculture
  • Salubrité alimentaire
CONT

Fermeture d'urgence. Un secteur coquillier approuvé peut être temporairement fermé lorsqu'on a des raisons de croire que les coquillages peuvent être contaminés par suite d'une situation d'urgence imprévisible ou incontrôlable, même dans le cadre d'un programme de contrôle courant. Ces situations d'urgence peuvent résulter, entre autres, d'événements naturels ou opérationnels comme des ouragans, des inondations, des déversements de pétrole, de produits chimiques toxiques et d'effluents municipaux.

Espagnol

Campo(s) temático(s)
  • Gestión del medio ambiente
  • Acuicultura
  • Inocuidad Alimentaria
OBS

Guía técnica del Programa Mexicano de Sanidad de Moluscos Bivalvos. Manejo de riesgo y niveles de tolerancia de patógenos. [...] Ordenar el cierre del área cuando se tenga evidencia de que estos niveles son superiores a los señalados en los ordenamientos legales vigentes en la materia.

Conserver la fiche 7

Fiche 8 2006-05-10

Anglais

Subject field(s)
  • Aquaculture
  • Mollusks, Echinoderms and Prochordates
DEF

The transplanting of shellfish from one bed to another(e. g. transplanting contaminated shellfish from a polluted growing area to an uncontaminated area for cleansing).

Français

Domaine(s)
  • Aquaculture
  • Mollusques, échinodermes et procordés
DEF

Le fait de transplanter des coquillages à des fins diverses (par exemple le grossissement, le dessablage, le verdissement).

Espagnol

Conserver la fiche 8

Fiche 9 2006-04-18

Anglais

Subject field(s)
  • Toxicology
  • Mollusks, Echinoderms and Prochordates
DEF

A toxin in molluscs composed of okadaic acid plus several other chemicals(especially the dinoflagellate Dinophysis), that causes gastrointestinal upset when contaminated shellfish are consumed by humans.

Français

Domaine(s)
  • Toxicologie
  • Mollusques, échinodermes et procordés
DEF

Toxine composée d'acide okadaïque ainsi que d'autres substances chimiques (provenant surtout du dinoflagellé Dinophysis), qui cause des troubles gastrointestinaux chez les humains après l'ingestion de mollusques contaminés.

Espagnol

Conserver la fiche 9

Fiche 10 2005-01-18

Anglais

Subject field(s)
  • Toxicology
DEF

A pathological condition in humans caused by the consumption of certain marine mussels or clams that have fed on planktonic dinoflagellates belonging to the genus Gonyaulax. The mussels or clams become contaminated with a neurotoxin produced by the dinoflagellates, and subsequent consumption by humans results in respiratory or gastrointestinal distress. The condition occurs in conjunction with the phenomenon known as the Red Tide, a bloom of dinoflagellate population in marine waters.

CONT

Mussels were a traditional food source for the coastal First Nations peoples, but naturally-occurring plankton containing toxins can make eating mussels deadly. Paralytic shellfish poisoning can occur in any bivalve or hinge-shelled animals. Only eat bivalves from areas approved by the Department of Fisheries and Oceans.

CONT

There are several types of illnesses, caused by marine biotoxins, that are connected with the consumption of contaminated shellfish. They include Paralytic Shellfish Poisoning(PSP), Amnesic Shellfish Poisoning(ASP), and Diarrhetic Shellfish Poisoning(DSP).

Français

Domaine(s)
  • Toxicologie
CONT

Les moules étaient un aliment traditionnel des Premières nations sur la côte, mais le plancton naturel qui contient des toxines peut en faire un aliment fatal. L'empoisonnement marin paralysant peut se produire dans tout mollusque bivalve ou à coquille à charnière. Ne mangez que ceux qui viennent de régions approuvées par Pêches et Océans Canada.

CONT

Plusieurs types de maladies, causées par des biotoxines marines, résultent de la consommation de mollusques ou de crustacés contaminés, notamment l'intoxication par phycotoxine paralysante (IPP), l'intoxication par phycotoxine amnestique (IPA) et l'intoxication par phycotoxine diarrhéique (IPD).

CONT

La marée rouge est une prolifération d'algues qui crée des conditions potentiellement mortelles pour l'être humain. Lorsqu'une marée rouge survient, on relève une explosion de microorganismes appelés dinoflagellés qui produisent l'un des plus puissants poisons naturels au monde. Les mollusques bivalves (coques, moules, pétoncles, huîtres et palourdes) absorbent cette toxine lorsqu'ils consomment les algues en question. La toxine reste dans l'organisme des mollusques bivalves longtemps après que les conditions aient changé et il est impossible de savoir quels mollusques ont été contaminés. Il n'existe pas d'antidote à l'intoxication paralysante par les mollusques.

Espagnol

Campo(s) temático(s)
  • Toxicología
Conserver la fiche 10

Fiche 11 2004-09-03

Anglais

Subject field(s)
  • Hydrology and Hydrography
  • Water Pollution
  • Microbiology and Parasitology
DEF

Discoloration of sea water due to a large number of dinoflagellates which produce a substance that is toxic to many marine vertebrates and to humans consuming contaminated shellfish.

CONT

"Red water" is associated with massive temporary blooms of dinoflagellates such as Glenodinium or Gonyaulax.

OBS

However, not all visible red tides are toxic and the discoloration may not be necessarily red.

Français

Domaine(s)
  • Hydrologie et hydrographie
  • Pollution de l'eau
  • Microbiologie et parasitologie
DEF

Eaux de surface dont la coloration marquée brun rougeâtre, est liée à la prolifération de microorganismes planctoniques, algues ou bactéries.

OBS

S'explique par la présence, ou le nombre extraordinaire, d'organismes microscopiques du groupe des Dinoflagellés, qui provoque des hécatombes de poissons par empoisonnement.

OBS

À noter, cependant, que les «eaux rouges» visibles ne sont pas toutes toxiques et que la coloration de l'eau n'est pas nécessairement rouge.

Espagnol

Campo(s) temático(s)
  • Hidrología e hidrografía
  • Contaminación del agua
  • Microbiología y parasitología
DEF

Floración que ocurre en las aguas marinas por un rápido aumento de dinoflagelados que dan al agua color rojizo y son capaces de producir intoxicaciones.

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Fiche 12 2001-10-10

Anglais

Subject field(s)
  • Crop Protection
  • Agricultural Chemicals
  • Chemical Elements and Compounds
CONT

Mirex. Generic name for dodecachlorooctahydro-1,3,4-metheno-2H-cyclobuta(c,d)pentalene, C10Cl12. Properties: White odorless crystals; soluble in benzene and dioxane; insoluble in water; decomposition at 485°C ... Uses: Systemic insecticide, effective against fire ants, but nonselective. Use has been restricted. May be carcinogenic.

CONT

Some cases in point are the contaminated yellow perch, pike and walleye in Lake St. Louis, the mercury and PAH contamination of shellfish in the Saguenay fjord and in English Bay at Baie Comeau, the contamination of St. Lawrence eel by pesticides such as mirex and DDT and the contamination of the beluga population by a variety of organochlorines.

OBS

dodecachloropentacyclo[5.3.0.02,6.03,9.04,8] decane: In this name, the numbers in the descriptor inserted in square brackets must be interpreted as follows: 5.3.0.02,6.03,9.O4,8.

Français

Domaine(s)
  • Protection des végétaux
  • Agents chimiques (Agriculture)
  • Éléments et composés chimiques
CONT

Mirex. Cristaux blancs [...] Insoluble eau; soluble benzène [...] Toxique. Utilisation - Insecticide.

CONT

À titre d'exemple, qu'il suffise de mentionner les cas de contamination de la Perchaude, du Brochet et du Doré dans le lac Saint-Louis, le cas de la contamination des crustacés par le mercure et les HAP dans le fjord du Saguenay et dans la baie des Anglais à Baie-Comeau, le cas de l'Anguille du Saint-Laurent, contaminée par des pesticides comme le mirex et le DDT et la contamination de la population de Bélugas par différents composés organochlorés.

OBS

dodécachloropentacyclo-[5.3.0.02,6.03,9.04,8] décane : la série de chiffres qui se retrouve entre les termes dodécachloropentacyclo et décane est entre crochets et s'écrit de la façon suivante : 5.3.0.02,6.O3,9.O4,8.

Espagnol

Conserver la fiche 12

Fiche 13 1999-10-18

Anglais

Subject field(s)
  • Seafood and Freshwater Food (Food Industries)
  • Effects of Pollution
OBS

Food and Agriculture Organization of the United Nations.

Terme(s)-clé(s)
  • contaminated shell-fish

Français

Domaine(s)
  • Produits de mer et d'eau douce (Industr. alim.)
  • Effets de la pollution
OBS

Organisation des Nations Unies pour l'alimentation et l'agriculture.

OBS

Terme utilisé le plus souvent au pluriel.

Espagnol

Campo(s) temático(s)
  • Productos del mar y de agua dulce (Ind. alimentaria)
  • Efectos de la polución
Conserver la fiche 13

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