TERMIUM Plus®

La banque de données terminologiques et linguistiques du gouvernement du Canada.

DEXTRAN [20 fiches]

Fiche 1 2015-02-23

Anglais

Subject field(s)
  • Chemical Elements and Compounds
  • Food Additives
  • Dentistry
OBS

A hydrophilic colloidal material used largely in food products as emulsifying, thickening and gelling agents. They readily absorb water, thus increasing viscosity and imparting smoothness and body texture to the product, even in concentrations of less than 1%. Natural types are plant exudates(gum arabic), seaweed extracts(agar), plant seed gums or mucilages(guar gum), cereal gums(starches), fermentation gums(dextran), and animal products(gelatin). Semisynthetic types are modified celluloses and modified starches. Completely synthetic types are also available, e. g., polyvinylpyrrolidone. Most are carbohydrate polymers, but a few, such as gelatin and casein, are proteins.

Français

Domaine(s)
  • Éléments et composés chimiques
  • Additifs alimentaires
  • Dentisterie
DEF

Colloïde dont l'une des phases est l'eau [...]

CONT

Hydrocolloïde [...] Polysaccharide à haut poids molecular comportant des zones hydrophobes et hydrophiles, qui lui assurent des propriétés d'émulsifiants et d'épaississants pour les éléments localisés dans la phase aqueuse d'un produit alimentaire. La plupart sont des molécules chimiquement neutres, seuls quelques-uns se comportent comme des polyanions (carraghénanes). Selon leur origine, ils se classent en cinq catégories : substances extraites de productions alimentaires (amidons, caséines, gélatines); substances créées ou modifiées par voie chimique (celluloses modifiées, PVP); substances extraites de végétaux marins : algues (agar-agar, alginanes, carraghénanes); substances extraites de végétaux (gomme arabique, pectines); substances sécrétées par des microorganismes (xanthanes, scléroglucanes).

OBS

Ces produits - naturels ou industriels - sont employés à titre d'additifs - à des taux usuels variant de 0,1 à 1,0% - pour conférer à des préparations alimentaires une viscosité ou une gélification.

Espagnol

Campo(s) temático(s)
  • Elementos y compuestos químicos
  • Aditivos alimentarios
  • Odontología
DEF

Coloide cuya fase de dispersión es el agua.

Conserver la fiche 1

Fiche 2 2012-10-19

Anglais

Subject field(s)
  • Analytical Chemistry
  • Biotechnology
DEF

Gel produced by cross-linking selected dextran fractions with epichlorhydrin and marketed in bead form. Various types of gels are available, differing in pore size and swelling characteristics, according to the degree of cross-linking.

CONT

Sephadex is used in gel filtration. Gels in which the matrix is a minor component are used for fractionation of high molecular weight substances; denser gels are used for separation of low molecular weight compounds. Sephadex is available in eight porosities which provide the fractionation of globular proteins with molecular weights of up to 8 x 105 and linear polymers of up to 2 x 105.

OBS

Sephadex® is a registered trademark of Pharmacia Biotechnology AB.

Terme(s)-clé(s)
  • Sephadex®

Français

Domaine(s)
  • Chimie analytique
  • Biotechnologie
DEF

Nom déposé d'un gel de dextran modifié, obtenu par réticulation des macromolécules par l'épichlorhydrine pour former un réseau tridimensionnel de chaînes de polysaccharides se présentant sous forme de très petits grains sphériques (perles).

CONT

Les gels de dextrane utilisés (type Sephadex) sont des polyosides comportant un nombre variable de liaisons croisées lesquelles déterminent un degré de porosité; la pénétration des macromolécules dans ces gels est plus ou moins facile selon leur taille d'où le nom de «tamis moléculaires» que l'on donne parfois à ces colonnes de gel de dextrane : les plus grosses molécules, exclues du gel, sortiront les premières de la colonne, tandis que les plus petites, pouvant y pénétrer, seront retardées et sortiront en dernier.

OBS

Sephadex® : marque déposée.

Terme(s)-clé(s)
  • Sephadex

Espagnol

Campo(s) temático(s)
  • Química analítica
  • Biotecnología
Conserver la fiche 2

Fiche 3 2011-08-25

Anglais

Subject field(s)
  • Chemical Elements and Compounds
OBS

Term(s) taken from a Canadian laboratory-equipment company’s catalogue.

Français

Domaine(s)
  • Éléments et composés chimiques
OBS

Terme(s) tiré(s) du catalogue d'une compagnie canadienne d'équipement de laboratoire.

Espagnol

Conserver la fiche 3

Fiche 4 2011-07-22

Anglais

Subject field(s)
  • Chemical Elements and Compounds
  • Medication
OBS

Term(s) taken from a Canadian laboratory-equipment company’s catalogue.

Français

Domaine(s)
  • Éléments et composés chimiques
  • Médicaments
OBS

Terme(s) tiré(s) du catalogue d'une compagnie canadienne d'équipement de laboratoire.

Espagnol

Conserver la fiche 4

Fiche 5 2011-06-06

Anglais

Subject field(s)
  • Chemical Elements and Compounds
  • Food Additives
  • Pharmacy
DEF

Any of numerous polysaccharides (C6H10O5)n that yield only glucose on hydrolysis [and are] of very high molecular weight usually obtained by fermentation of sugar with bacteria of the genus Leuconostoc (as L. mesenteroides).

OBS

Used in the brewing industry (antifoaming agent) and in candy. A barley malt substitute.

OBS

It is also used in the production of media for gel filtration chromatography(Sephadex), plasma volume expanders, ion exchangers and flow improvers. It also causes fouling problems and distorts crystal shape, producing long needles, in sugar processing. Dextran is produced commercially by growing Leuconostoc mesenteroides on sucrose-based media.

OBS

Clinical dextran has been standardized to a low molecular weight(75, 000).

Français

Domaine(s)
  • Éléments et composés chimiques
  • Additifs alimentaires
  • Pharmacie
DEF

Polysaccharide de haut poids moléculaire, produit par la fermentation du saccharose sous l'action de certaines bactéries (Leuconostoc, Acetobacter, etc.). Employé en brasserie (antimousse) et en confiserie. Substitut du malt d'orge.

OBS

Certains dextranes servent en confiserie.

OBS

Le dextrane de synthèse (dextran) est utilisé dans les transfusions sanguines. Les propriétés physico-chimiques de ce produit s'apparentent au plasma.

Terme(s)-clé(s)
  • dextran

Espagnol

Campo(s) temático(s)
  • Elementos y compuestos químicos
  • Aditivos alimentarios
  • Farmacia
DEF

Cualquiera de los polisacáridos obtenidos por polimerización de isomaltosa mediante enlaces 1->6.

Conserver la fiche 5

Fiche 6 2011-06-01

Anglais

Subject field(s)
  • Medication
DEF

A polysulfated polysaccharide and an antiviral agent given to people living with HIV. The drug is thought to attach itself to host cell surfaces, conferring a negative charge that limits viral binding to CD4.

Français

Domaine(s)
  • Médicaments
CONT

Traitement à visée spécifique du VIH : analogues de nucléosides. Le dextran-sulfate est un long polymère de glucose contenant 20% de sulfates. Il peut être administré per os. Il inhibe la fixation du V.I.H. sur son récepteur (CD4) et la formation de syncitia.

Espagnol

Campo(s) temático(s)
  • Medicamentos
Conserver la fiche 6

Fiche 7 2011-05-31

Anglais

Subject field(s)
  • Analytical Chemistry
DEF

A high-molecular substance which is used as the coloured marker to determine the interstitial volume.

CONT

Blue Dextran for gel permeation chromatography.

Français

Domaine(s)
  • Chimie analytique
CONT

Elle a utilisé 3 types d'électrophorèses : l'électrophorèse de zone classique en gel de polyacrylamide avec du bleu Dextran incorporé dans le gel de concentration, entraînant un retardement de la migration des albumines suivant leur affinité pour le colorant.

Espagnol

Conserver la fiche 7

Fiche 8 2011-03-14

Anglais

Subject field(s)
  • Medication
CONT

Prevention of postoperative thromboembolic complications, a prospective comparison between dextran 70, dihydroergotamin heparin and a sulphated polysaccharide.

Français

Domaine(s)
  • Médicaments

Espagnol

Conserver la fiche 8

Fiche 9 2010-06-04

Anglais

Subject field(s)
  • Immunology
CONT

Cellular distribution and regulatory effects of the immunoregulator dextran sulfate... :[The] results indicate dextran sulfate may regulate the immune response by influencing T cell function and that dextran sulfate may be rapidly metabolized in vivo to a low molecular-weight sub-unit.

Français

Domaine(s)
  • Immunologie
CONT

Réorientation de la médecine du XXIe siècle (...) : En ce qui concerne la recherche thérapeutique publique et privée, les médicaments de la prévention (antithrombotiques, immuno-régulateurs, neuro-drogues) sont prioritaires à côté des médicaments de défense contre les agressions (antibiotiques, antiviraux, anticancéreux).

Espagnol

Conserver la fiche 9

Fiche 10 2010-05-19

Anglais

Subject field(s)
  • Biological Sciences
DEF

Purification technique based on the preferential distribution of a soluble affinity ligand-product complex to one of the phases in an aqueous polymer two-phase system. To achieve this, the affinity ligand is covalently attached to a carrier which is preferably the less polar polymer in the two-phase system, usually PEG (polyethylene glycol) 6000.

OBS

The affinity partitioning approach may also be used for the isolation and separation of enzymes. The partition of the constituents of an enzyme extract in an aqueous two phase system comprising either polyethylene glycol(PEG) and dextran or PEG and potassium phosphate may be attributed mainly to non-specific physicochemical interaction.

Français

Domaine(s)
  • Sciences biologiques
DEF

Séparation par partage de phase dont l'efficacité est augmentée en rendant affine pour une biomolécule à purifier l'une des phases liquides. Le polymère ainsi modifié contrôlerait la répartition de la biomolécule au sein du système biophasique.

Espagnol

Conserver la fiche 10

Fiche 11 2007-04-23

Anglais

Subject field(s)
  • Food Additives
CONT

Well-known organic gel-forming substances are gelatin, collagen, metallic soaps, and such carbohydrate polymers as starches, agar, dextran and pectin. A chemically related group of hydrophilic vegetable gums also swell in water but do not form gels(arabic, tragacanth, karaya, etc.). These are widely used in food products as protective colloids and thickeners.

Français

Domaine(s)
  • Additifs alimentaires
DEF

Produit utilisé comme additif pour donner à une préparation une consistance de gel.

CONT

L'amidon, par ses propriétés colloïdales, est le plus courant des gélifiants. D'autres produits sont couramment utilisés en substitution totale ou partielle de l'amidon comme gélifiants, à savoir les alginates, les carraghénates, la farine de caroube et la gomme de guar. La liste des gélifiants autorisés est comprise dans celle des émulsifiants, épaississants et gélifiants.

OBS

L'équivalent «agent gélifiant» a été adopté par le Comité intergouvernemental de terminologie de l'industrie laitière.

Espagnol

Campo(s) temático(s)
  • Aditivos alimentarios
DEF

Aditivo alimentario que tiende a formar geles.

Conserver la fiche 11

Fiche 12 2005-02-07

Anglais

Subject field(s)
  • Injections, Tubing and Transfusions (Medicine)
  • Muscles and Tendons
CONT

The Z-track method of I. M. [intramuscular] injection prevents leakage, or tracking, into the subcutaneous tissue. It's typically used to administer drugs that irritate or discolor subcutaneous tissue, primarily iron preparations such as iron dextran. It may also be used in elderly patients who have decreased muscle mass.

Terme(s)-clé(s)
  • Z track injection

Français

Domaine(s)
  • Injections, tubages et transfusions (Médecine)
  • Muscles et tendons
OBS

Afin de minimiser les risques de complications locales et de réduire la perte de substances dans les tissus sous-cutanés, on utilise la technique en Z. Cette technique permet à l'aiguille d'atteindre les tissus musculaires profonds en évitant la couche de graisse sous-cutanée. On injecte une bulle d'air (0,1 mL) pour éviter une perte rétrograde dans la région sous-cutanée lorsqu'on retire l'aiguille.

OBS

injection en Z : terme retenu par le réseau Entraide Traduction Santé.

Espagnol

Conserver la fiche 12

Fiche 13 2001-11-26

Anglais

Subject field(s)
  • Chemical Elements and Compounds
  • Medication

Français

Domaine(s)
  • Éléments et composés chimiques
  • Médicaments

Espagnol

Campo(s) temático(s)
  • Elementos y compuestos químicos
  • Medicamentos
Conserver la fiche 13

Fiche 14 1999-09-15

Anglais

Subject field(s)
  • Biological Sciences
DEF

Ion exchange group incorporated into polymeric carriers, such as dextran or cellulose, in the formation of weak ion exchangers of importance in the separation and purification of proteins and other compounds of biological origin.

Français

Domaine(s)
  • Sciences biologiques
DEF

Substance entrant dans la composition des matrices utilisées en chromatographie.

OBS

Ce groupe, placé dans du dextran ou de la cellulose est un échangeur d'ions.

Espagnol

Conserver la fiche 14

Fiche 15 1992-01-20

Anglais

Subject field(s)
  • Pharmacology
CONT

The Dextran is soluble in phthalate buffer.

Français

Domaine(s)
  • Pharmacologie
OBS

Les deux expressions ont été relevées dans la base de données.

Espagnol

Conserver la fiche 15

Fiche 16 1990-01-16

Anglais

Subject field(s)
  • Biological Sciences
DEF

Approach used for the laboratory preparation of immobilized enzyme derivatives as well as for insoluble adsorbents for affinity chromatography. It is based on the activation of water-insoluble polysaccharides, cellulose, cross-linked dextran, and agarose, with cyanogen bromide.... The polysaccharide is activated with cyanogen bromide at high pH(10-11. 5). Compounds containing free amino groups, including peptides and proteins, can then be attached covalently to the activated polymer at mildly alkaline pH values.

Français

Domaine(s)
  • Sciences biologiques

Espagnol

Conserver la fiche 16

Fiche 17 1990-01-16

Anglais

Subject field(s)
  • Biological Sciences
DEF

(-OCH2COOH) a weak acidic group that may be complexed with various polymers such as dextran, sepharose or cellulose to form a weak ion exchanger.

CONT

The introduction of DEAE or CM groups into crosslinked agarose or acrylic copolymers gives ion exchange Sepharoses (Pharmacia) and Trisacryl (LKB). These two types of exchangers have a high capacity for proteins, and small, uniform bead shaped articles which support high flow rates. They do not deform under the pressures normally encountered in chromatography, and more importantly do not shrink or swell when the pH or ionic strength of the buffer is changed.

Français

Domaine(s)
  • Sciences biologiques
CONT

Comme les acides aminés, les protéines peuvent être purifiées par chromatographie sur colonne d'échangeurs d'ions. De préférence aux résines, on utilise dans ce cas la cellulose ou le dextran (Sephadex) comme support sur lequel sont fixées des fonctions polaires; les deux types les plus couramment employés sont le diéthylamino-éthyl (DEAE) comme échangeur d'anions et le carboxyméthyl (CM) comme échangeur de cations.

Espagnol

Conserver la fiche 17

Fiche 18 1988-05-12

Anglais

Subject field(s)
  • Medication
CONT

Usually marketed as a liquid containing 100 mg elemental iron/ml (as a ferric hydroxyde complex ... also marketed as an implant with vitamin B12.

Français

Domaine(s)
  • Médicaments
CONT

Fer assimilable (sous forme de fer-dextran) 10g.

OBS

Utilisé pour prévenir l'anémie ferriprive chez les animaux.

Espagnol

Conserver la fiche 18

Fiche 19 1987-03-13

Anglais

Subject field(s)
  • Medical and Surgical Equipment
DEF

small spherical heads made of dextran polymer that are intended to remove particulate and fluid secretion from wounds by absorption and capillary action.

Français

Domaine(s)
  • Équipement médico-chirurgical

Espagnol

Conserver la fiche 19

Fiche 20 1986-10-14

Anglais

Subject field(s)
  • Biological Sciences
CONT

A number of the ecological factors thought to influence the development of the micro-flora of vacuum-packaged beef were examined(0(subscript) 2 CO2 within the vacuum-package was found to be less important than 0(subscript) 2 concentration in producing a lactic flora. The inhibitory effects of lactic organisms in mixed culture were also studies. Finally, a representative selection of lactic organisms from vacuum-packaged beef was surveyed for their ability to cause proteolysis, lipolysis, dextran production and H(subscript) 2O(subscript) 2 production. Results suggested that a significant proportion were potential spoilers.

OBS

Example taken from the FSTA data base.

Français

Domaine(s)
  • Sciences biologiques

Espagnol

Conserver la fiche 20

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