TERMIUM Plus®

La banque de données terminologiques et linguistiques du gouvernement du Canada.

DISH WATER [20 fiches]

Fiche 1 2023-05-16

Anglais

Subject field(s)
  • Scientific Research Equipment
  • Medical and Surgical Equipment
  • Microbiology and Parasitology
CONT

M-FC Agar is used for the detection of faecal coliforms by the membrane filtration technique.

CONT

Membrane filtration is the method of choice for the analysis of fecal coliforms in water. Samples to be tested are passed through a filter of particular pore size(generally 0. 45 micrometre). The microorganisms present in the water remain on the filter surface. When the filter is placed in a sterile Petri dish and saturated with an appropriate medium, growth of the desired organisms is encouraged, while that of other organisms is suppressed.... A 100 ml volume of a water sample is drawn through a membrane filter(0. 45 µm pore size) through the use of a vacuum pump. The filter is placed on a Petri dish containing M-FC agar and incubated for 24 hours at 44. 5 °C(112. 1 degrees F). This elevated temperature heat shocks non-fecal bacteria and suppresses their growth.

Terme(s)-clé(s)
  • mFCA

Français

Domaine(s)
  • Matériel et équipement (Recherche scientifique)
  • Équipement médico-chirurgical
  • Microbiologie et parasitologie
CONT

Le terme «coliformes fécaux« ou «coliformes thermotolérants» [désigne] toutes les espèces bactériennes faisant partie de la famille des Enterobacteriaceae qui sont aérobies ou anaérobies facultatives, à Gram négatif, asporulées, en forme de bâtonnet et produisant des colonies bleues en moins de 24 heures à 44,5 °C sur une gélose m-FC contenant du lactose. L'espèce caractéristique et principale des coliformes fécaux est Escherichia coli, mais d'autres souches de coliformes, telles Citrobacter spp, Enterobacter spp et Klebsiella spp, peuvent aussi se reproduire dans un milieu lactosé à 44,5 °C.

OBS

La méthode de filtration sur membrane consiste à recueillir, identifier et dénombrer, à la surface d'une membrane filtrante stérile, les bactéries coliformes d'origine fécale dans un échantillon d'eau. Il s'agit de filtrer à travers une membrane de porosité de 0,45 mm un volume déterminé de l'échantillon, de déposer cette membrane sur un milieu de culture sélectif, la gélose m-FC, et d'incuber cette gélose à 44,5 ± 0,2 °C pendant 24 ± 2 heures. Dans ces conditions, les coliformes fécaux forment des colonies bleues, permettant ainsi de les énumérer et de les identifier de façon présomptive. La présence de coliformes fécaux est confirmée ensuite par une réaction positive au test de l'ONPG [test d'utilisation de o-nitrophényl-β-D-galactopyranoside ou de présence de l'enzyme β-galactosidase] et une réaction négative à l'épreuve de la cytochrome-oxydase. Une confirmation spécifique de E. coli demande aussi une réaction positive de l'épreuve du MUG [test d'utilisation de 4-méthylumbelliféryl-β-D-glucuronide]. La présence de sels biliaires dans le milieu m-FC inhibe la croissance de la majorité des organismes à Gram positif et les micro-organismes sporulants alors que le sel de sodium de l'acide rosolique inhibe la croissance d'une variété de bactéries non coliformes.

OBS

gélose m-FC; milieu gélosé m-FC : L'abréviation anglaise «m-fc» dans ces termes signifie «membrane faecal coliform», c'est-à-dire «coliformes fécaux sur membrane».

Terme(s)-clé(s)
  • gélose mFC

Espagnol

Conserver la fiche 1

Fiche 2 2018-03-08

Anglais

Subject field(s)
  • Cooking Appliances
  • Dishes
  • Collection Items (Museums and Heritage)
CONT

An egg coddler is a porcelain or pottery cup with a lid that is used to prepare a dish called, appropriately enough, coddled eggs. Coddled eggs are very much like poached eggs, except that the egg is cooked inside the coddler. The egg(s) are broken into the buttered coddler, and seasonings are added, if desired. The coddler is then closed with the lid and partially immersed in boiling water for a few minutes. When the eggs are cooked to the desired firmness, the coddler is lifted from the boiling water, the lid removed, and breakfast is served, in a lovely decorated dish.

Français

Domaine(s)
  • Appareils de cuisson des aliments
  • Vaisselle
  • Objets de collection (Muséologie et Patrimoine)
DEF

Ustensile où l'on met à cuire les œufs à la coque.

Espagnol

Conserver la fiche 2

Fiche 3 2018-01-29

Anglais

Subject field(s)
  • Prepared Dishes (Cooking)
  • Restaurant Menus
DEF

A dish prepared chiefly from bean sprouts, bamboo shoots, water chestnuts, onions, mushrooms, and meat or fish and served with rice and soy sauce.

Français

Domaine(s)
  • Plats cuisinés
  • Menus (Restauration)
DEF

Mélange de légumes émincés et sautés accompagnés, le plus souvent, de poulet et de viande de porc ou de bœuf détaillés en lamelles.

Espagnol

Campo(s) temático(s)
  • Platos preparados (Cocina)
  • Menú (Restaurantes)
DEF

Plato típico de origen chino elaborado con carne de pollo, res o cerdo, verduras, germen de bambú o soja, especias y salsa de soja, acompañado con arroz o fideos.

OBS

El término "chop suey" significa "trozos mezclados".

Conserver la fiche 3

Fiche 4 2017-08-03

Anglais

Subject field(s)
  • Prepared Dishes (Cooking)
  • Restaurant Menus
DEF

A dish made from beaten eggs, seasonings and sometimes milk or water, cooked in butter until firm...

CONT

Commonly served folded, the omelet can be prepared as a plain omelet served flat or one that is folded in half or folded into a rounded and somewhat tucked shape. ... The fillings for omelets can also consist of sweet ingredients, such as custard, fruit, jelly, or jam.

Français

Domaine(s)
  • Plats cuisinés
  • Menus (Restauration)
DEF

Mets fait avec des œufs battus, additionnés ou non d'éléments divers, et cuit à la poêle avec un corps gras (beurre, huile ou graisse).

PHR

omelette jardinière

Espagnol

Campo(s) temático(s)
  • Platos preparados (Cocina)
  • Menú (Restaurantes)
DEF

Fritada de huevo batido, en forma redonda o alargada, a la cual se añade a veces algún otro ingrediente.

Conserver la fiche 4

Fiche 5 2014-07-22

Anglais

Subject field(s)
  • Prepared Dishes (Cooking)
  • Restaurant Menus
DEF

A Japanese dish consisting of seafood, fish or vegetables deep fried in a batter usually made of flour, water and eggs.

CONT

Before eating, the tempura is dipped in a sauce made of bonito-based stock, soy sauce and mirin.

Français

Domaine(s)
  • Plats cuisinés
  • Menus (Restauration)
DEF

Plat japonais traditionnel de fruits de mer, de poissons ou de légumes enrobés d'une pâte faite de farine, d'eau et d'œufs, puis frits.

OBS

En général, ce plat est accompagné d'une sauce mélangée faite de bouillon japonais, de mirin et de sauce de soja, et servi avec des condiments comme du radis et du gingembre râpé.

Espagnol

Campo(s) temático(s)
  • Platos preparados (Cocina)
  • Menú (Restaurantes)
DEF

Plato típico de la cocina japonesa elaborado con trozos de pescados y vegetales rebozados en harina y fritos.

Conserver la fiche 5

Fiche 6 2012-12-13

Anglais

Subject field(s)
  • Prepared Dishes (Cooking)
  • Noodles and Pasta
DEF

A dish of tiny noodles or dumplings made with flour, eggs, water or milk, salt and sometimes nutmeg [that] are usually boiled before being tossed with butter or added to soups or other dishes.

OBS

spaetzle; spätzle: collective term usually taking a singular verb. The term most often refers to the whole serving rather than to one single noodle or dumpling.

Terme(s)-clé(s)
  • spaetzles

Français

Domaine(s)
  • Plats cuisinés
  • Pâtes alimentaires
DEF

Spécialité culinaire du sud de l'Allemagne et de l'Alsace qui consiste en de petites lamelles de pâte à base de farine, d'œufs, de crème et de muscade que l'on fait tomber avec une spatule dans un sautoir d'eau bouillante et que l'on passe ensuite au beurre à la poêle.

OBS

Les spätzles accompagnent à merveille les plats de viande ou poisson, grillés ou en sauce et tout particulièrement le gibier avec une pointe d'airelles.

Espagnol

Conserver la fiche 6

Fiche 7 2011-11-16

Anglais

Subject field(s)
  • Equipment (Chemistry)
  • Scientific Research Equipment
  • Medical Instruments and Devices
OBS

Term(s) taken from a Canadian laboratory-equipment company’s catalogue.

Français

Domaine(s)
  • Équipement (Chimie)
  • Matériel et équipement (Recherche scientifique)
  • Instruments et appareillages médicaux
OBS

Terme(s) tiré(s) du catalogue d'une compagnie canadienne d'équipement de laboratoire.

Espagnol

Conserver la fiche 7

Fiche 8 2011-08-08

Anglais

Subject field(s)
  • Restaurant Equipment
CONT

Bain Marie. Stainless Steel water pan with roll rim all round ... Complete with removable perforated stainless steel false bottom, hot water inlet and overflow pipe.

CONT

Literally a "water bath" which provides constant, even and moist heat to delicate foods such as custards and cheesecakes. To make your own, simply place the dish containing the food to be baked inside a larger pan filled part way with water. By the way, a double boiler is a form of bain-marie.

Français

Domaine(s)
  • Équipement (Restaurants)
DEF

Ustensile de forme cylindrique, de matériaux divers, composé de deux récipients, dont le plus grand contient de l'eau et sert d'isolant au plus petit. Utilisé pour cuire ou garder au chaud différentes préparations, en particulier des sauces et des crèmes.

Espagnol

Campo(s) temático(s)
  • Equipo para restaurantes
DEF

Recipiente con agua puesto a la lumbre y en el cual se mete otra vasija para que su contenido reciba un calor suave y constante en ciertas operaciones [...] culinarias.

Conserver la fiche 8

Fiche 9 2010-04-27

Anglais

Subject field(s)
  • Weather Stations and Meteorological Instruments and Equipment
  • Hydrology and Hydrography
  • Metrology and Units of Measure
DEF

Hygrometers in the home are ordinarily of the hair type. Some "hygrometers" are actually stationary psychrometers, with the wet-bulb covered by a wick which carries a constant flow of water from a small dish or tube. Such instruments may give fairly accurate humidity measurements indoors if the air is calm and proper humidity tables are used, but outside the variation of air movement about the wet-bulb produces corresponding variations in the reliability of derived humidity values.

Français

Domaine(s)
  • Stations, instruments et équipements météorologiques
  • Hydrologie et hydrographie
  • Unités de mesure et métrologie
DEF

Hygromètre d'appartement qui donne une lecture correcte de l'humidité ambiante d'une pièce mais dont la lecture serait faussée par la circulation de l'air à l'extérieur.

OBS

fixe : Se dit de ce qui ne remue pas, ne change pas de place, qui est arrêté dans une position déterminée; qui n'est pas mobile : Point fixe. Châssis fixe d'une fenêtre

Espagnol

Conserver la fiche 9

Fiche 10 2010-04-06

Anglais

Subject field(s)
  • Animal Feed (Agric.)
CONT

Positioned in between the spectrum of canned and dry food, the semi moist food has a moisture content of approximately 35%. Additional water will need to be supplied to your cat. It is sold in sealed packages and resembles dry food pellets. It is not as widely available as dry or canned food. Once opened, it can remain in your cat's dish for free-choice feeding but over time, it will dehydrate. Once the food is dried out, nutritional value is lost and cats usually won’t eat it because the appealing aroma is gone. Price-wise, it falls in between canned and dry food.

Français

Domaine(s)
  • Alimentation des animaux (Agric.)
CONT

La nourriture semi-humide : cette nourriture contient plus de sucre que les autres types de nourriture. Elle est plus dispendieuse que les croquettes. Il n’y a aucun avantage à acheter cette nourriture plutôt que les croquettes.

Terme(s)-clé(s)
  • nourriture semi humide

Espagnol

Campo(s) temático(s)
  • Alimentación animal (Agricultura)
Conserver la fiche 10

Fiche 11 2008-11-05

Anglais

Subject field(s)
  • Cooking and Gastronomy (General)
DEF

A dish usually with the taste of a fruit, made like ice cream using mostly water instead of cream.

CONT

Sherbets ... These ices, which in France are usually served between the main courses, take the place nowadays of the liqueurs which formerly used to be served in the middle of the meal and which in some parts of France were called coup du milieu, and in others trou normand. Sherbets are made from fruit, liqueurs and heavy wines.

Français

Domaine(s)
  • Cuisine et gastronomie (Généralités)
DEF

Glace légère à base de liqueur, de jus de fruit. Sorbet au citron, au kirsch.

Espagnol

Campo(s) temático(s)
  • Cocina y gastronomía (Generalidades)
DEF

Refresco de zumo de frutas con azúcar, o de agua, leche o yemas de huevo azucaradas y aromatizadas con esencias u otras sustancias agradables, al que se da cierto grado de congelación pastosa.

Conserver la fiche 11

Fiche 12 2007-08-01

Anglais

Subject field(s)
  • Cooking and Gastronomy
  • Seafood and Freshwater Food (Food Industries)
CONT

Codfish pie. Put the fish in cold water to soak, the night before wanted; then boil it well, and pick it into small pieces; set it on a fish drainer to get cold. Boil four eggs hard, peel and slice them very thin; the same quantity of onion sliced thin. Line the bottom of a pie-dish with a layer of potatoes slices thin; then a layer of onions, then of fish, and of eggs, and so on till the dish is full. Season each layer with a little pepper, then mix a tea-spoonful of mustard and a little mushroom catsup in a gill of water, put in the dish... Cover it with puff-paste, and bake in one hour.

Français

Domaine(s)
  • Cuisine et gastronomie
  • Produits de mer et d'eau douce (Industr. alim.)

Espagnol

Conserver la fiche 12

Fiche 13 2007-07-13

Anglais

Subject field(s)
  • Housework
DEF

Water in which dishes and cooking utensils are washed.

Français

Domaine(s)
  • Ménage
DEF

Eau qui sert ou a servi au lavage de la vaisselle.

Espagnol

Conserver la fiche 13

Fiche 14 2006-03-20

Anglais

Subject field(s)
  • Recipes
  • Pastries (Cooking)
CONT

This easy, versatile dish was enjoyed by our Colonial ancestors both in the morning for breakfast and after dinner for dessert. It's a simple cornmeal mush made with water or milk and sometimes sweetened with molasses, maple syrup or honey. If the dish isn’t sweetened during cooking, a syrup or sweet sauce usually accompanies a hasty pudding. It's served hot, sometimes with milk or cream.

Français

Domaine(s)
  • Recettes de cuisine
  • Pâtisserie (Art culinaire)
CONT

Après le salé, place au sucré! Une variété de saveurs et un véritable délice pour les papilles gustatives. Du «gâteau coco» qui, comme son nom l'indique, est une friandise à base de coco [...], au «pudding maï» (pudding de maïs) fait à partir de farine de maïs, de lait, de sucre, et auquel on ajoute des raisins et de la noix de coco en poudre, en passant par les «poutous» (gâteaux de riz), qui se font hélas! de plus en plus rares.

OBS

pouding : Cette graphie, puisée des Rectifications de l'orthographe recommandées par le Conseil supérieur de la langue française, est attestée dans le Petit Robert (2004).

Terme(s)-clé(s)
  • pouding de maïs

Espagnol

Conserver la fiche 14

Fiche 15 1996-03-14

Anglais

Subject field(s)
  • Dishes
  • Ceramics (Industries)
DEF

A shallow dish with vertical sides for serving butter at the table. Rectangular, circular, and hexagonal versions exist. Some have a cover and two protruding vertical lug handles, and some a pierced strainer on which the butter rests. Occasionally there is provision for ice or iced water to chill the butter. Dishes of this kind are usually accompanied by a tray, or stand.

Français

Domaine(s)
  • Vaisselle
  • Céramique (Industries)

Espagnol

Conserver la fiche 15

Fiche 16 1991-05-27

Anglais

Subject field(s)
  • Meteorological Forecasting, Data Measurement and Analysis
  • Hydrology and Hydrography
  • Metrology and Units of Measure
OBS

Hygrometers in the home are ordinarily of the hair type. Some "hygrometers" are actually stationary psychrometers, with the wet-bulb covered by a wick which carries a constant flow of water from a small dish or tube. A novel humidity "instrument" is the weather house. When the old woman comes out it is supposed to rain; when the young girl appears fair weather is due. One or two strands of eat-gut, their tendency to twist varying with relative humidity, activate this device.

Français

Domaine(s)
  • Prévisions météorologiques et mesure et analyse des données
  • Hydrologie et hydrographie
  • Unités de mesure et métrologie
DEF

Hygromètre qui permet une lecture correcte de l'humidité à l'intérieur d'une maison mais dont la lecture est faussée, en plein air, par la circulation de l'air.

Espagnol

Conserver la fiche 16

Fiche 17 1987-05-04

Anglais

Subject field(s)
  • Restaurant Equipment
OBS

dish table : Work surface with raised sides and end(s) having its surface pitched to a built-in waste outlet, adjoining a sink or warewashing machine. There may be a soiled table used for receiving, sorting and racking ware, located at load end of the sink or washing machine; and a clean table at unload end for draining of rinse water, drying, and stacking ware.

Français

Domaine(s)
  • Équipement (Restaurants)
CONT

La translation des paniers se fait automatiquement à travers les zones de pré-lavage, de lavage et de rinçage respectivement pour sortir ensuite sur une table à vaisselle propre.

Espagnol

Conserver la fiche 17

Fiche 18 1987-03-06

Anglais

Subject field(s)
  • Plywood
  • Xylology (The Study of Wood)
DEF

A test made in the plywood industry for experimenting the reaction of veneer samples to mushrooms.

CONT

Mycological Test. A flat rectangular dish of enamelled iron, glass or porcelain(such as a photographic developing dish), is filled to a depth of 1 in. with a layer of sawdust obtained from the following perishable timbers in their natural condition :-Ash, Beech, Birch, Obeche, Poplar, Ramin, Willow are suitable. This sawdust shall immediately before use have been moistened with sugar solution containing 1/2 oz. domestic sugar(sucrose) to the quart of water so that the sawdust is saturated.... The layer of sawdust shall be loosely compacted.... The dish and contents shall be maintained at 25(plus or minus) 1°C... for four weeks, after which the test-pieces shall be removed, washed in cold water until cool and examined immediately. At the conclusion of the treatment, none of the samples shall show any blistering on the surfaces or separation of the plies at the edges of the sliding of one ply over another.

Français

Domaine(s)
  • Contreplaqués
  • Xylologie (Étude des bois)

Espagnol

Conserver la fiche 18

Fiche 19 1986-06-18

Anglais

Subject field(s)
  • Restaurant Menus
OBS

Dish Table : Work surface with raised sides and end(s) having its surface pitched to a built-in waste outlet, adjoining a sink or warewashing machine. There may be a soiled table used for receiving, sorting and racking ware, located at load end of the sink or washing machine; and a clean table at unload end for draining of rinse water, drying, and stacking ware.

Français

Domaine(s)
  • Menus (Restauration)
CONT

Table à vaisselle souillée avec évier de pré-lavage et gicleur (...)

Espagnol

Conserver la fiche 19

Fiche 20 1986-06-09

Anglais

Subject field(s)
  • Restaurant Equipment
CONT

Hobart Dish Scrapper. The advantages of water scrapping the dishes, before they enter the dishwashing machine have been well established by many installations...

Français

Domaine(s)
  • Équipement (Restaurants)
CONT

Nettoie-plats. [...] nettoie avantageusement en se servant du surplus d'eau provenant de la laveuse à vaisselle.

Espagnol

Conserver la fiche 20

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