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La banque de données terminologiques et linguistiques du gouvernement du Canada.

FRY [100 fiches]

Fiche 1 - données d’organisme externe 2023-03-08

Anglais

Subject field(s)
  • Compartment - National Occupational Classification (NOC)

Français

Domaine(s)
  • Tiroir – Classification nationale des professions (CNP)

Espagnol

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Fiche 2 2022-10-28

Anglais

Subject field(s)
  • Fish
  • Marine Biology
  • Aquaculture
DEF

A young salmon, between the fry and smolt stage, that remains in fresh water before migrating to sea.

Français

Domaine(s)
  • Poissons
  • Biologie marine
  • Aquaculture
DEF

Jeune saumon, entre la phase d'alevin et celle de saumoneau, qui vit en eau douce avant sa migration en eau de mer.

OBS

tocon : terme utilisé dans le sud-ouest de la France.

Espagnol

Campo(s) temático(s)
  • Peces
  • Biología Marina
  • Acuicultura
DEF

Cría del salmón cuando aún no ha salido de los ríos al mar.

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Fiche 3 - données d’organisme externe 2022-10-20

Anglais

Subject field(s)
  • Compartment - National Occupational Classification (NOC)

Français

Domaine(s)
  • Tiroir – Classification nationale des professions (CNP)

Espagnol

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Fiche 4 - données d’organisme externe 2022-10-20

Anglais

Subject field(s)
  • Compartment - National Occupational Classification (NOC)

Français

Domaine(s)
  • Tiroir – Classification nationale des professions (CNP)

Espagnol

Conserver la fiche 4

Fiche 5 - données d’organisme externe 2022-10-20

Anglais

Subject field(s)
  • Compartment - National Occupational Classification (NOC)

Français

Domaine(s)
  • Tiroir – Classification nationale des professions (CNP)

Espagnol

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Fiche 6 2022-10-14

Anglais

Subject field(s)
  • Aquaculture
  • Commercial Fishing
DEF

Take captive fish, fry, juveniles, [or other] for rearing purposes.

Français

Domaine(s)
  • Aquaculture
  • Pêche commerciale
DEF

S'emparer d'organismes marins[,] poissons, alevins, juvéniles, [ou autre] dans le but d'en faire l'élevage.

Espagnol

Campo(s) temático(s)
  • Acuicultura
  • Pesca comercial
CONT

En el Sistema Lagunar Huizache-Caimanero, de manera habitual, se lograba capturar alrededor de 90 toneladas de camarón y a partir de la aplicación del nuevo esquema de reclutamiento asistido se alcanzó una producción de 205 toneladas.

OBS

capturar: La Fundación del Español Urgente (Fundéu BBVA), con el asesoramiento de la Real Academia Española, indica que los verbos "capturar" y "captar" no tienen el mismo significado, por lo que no es adecuado usarlos como sinónimos.

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Fiche 7 2021-11-29

Anglais

Subject field(s)
  • Commercial Fishing
  • Special-Language Phraseology
CONT

Put-grow-take involves stocking fish at fry, fingerling, advanced fingerling, or yearling life stages which require two or more years of growth to reach harvestable sizes.

PHR

PGT fishery, PGT stocking

Français

Domaine(s)
  • Pêche commerciale
  • Phraséologie des langues de spécialité
PHR

programme d'ECP, programme d'ensemencement-croissance-prise

Espagnol

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Fiche 8 2021-10-30

Anglais

Subject field(s)
  • Animal Diseases
  • Fish
  • Aquaculture
CONT

Bacterial gill disease(BGD) is a major cause of mortality in young cultured freshwater fish worldwide. Given that the pathogen, Flavobacterium branchiophilum, is considered ubiquitous in the freshwater environment, outbreaks of BGD are thought to be precipitated by environmental determinants.... The population at risk for BGD is usually limited to intensively reared fry and small fingerling-sized fish; however, older adolescent and market-size fish can also be affected.

Français

Domaine(s)
  • Maladies des animaux
  • Poissons
  • Aquaculture
CONT

La maladie bactérienne des branchies est causée par la bactérie à Gram négatif filamenteuse Flavobacterium branchiophilum et se retrouve dans l'environnement aquatique. Cette maladie est plus souvent diagnostiquée chez les alevins, mais elle peut atteindre les poissons de toute taille si les conditions sont favorables.

Espagnol

Conserver la fiche 8

Fiche 9 2021-10-26

Anglais

Subject field(s)
  • Animal Biology
  • Fish
  • Aquaculture
DEF

[A developmental period] of fish following the absorption of the yolk sac ...

Français

Domaine(s)
  • Biologie animale
  • Poissons
  • Aquaculture
DEF

[Phase] du poisson suivant la résorption de son sac vitellin.

Espagnol

Campo(s) temático(s)
  • Biología animal
  • Peces
  • Acuicultura
Conserver la fiche 9

Fiche 10 2021-10-26

Anglais

Subject field(s)
  • Aquaculture
DEF

[An elongated receptacle] used for [incubating] fish eggs [or] rearing... hatched larvae until reaching fry size.

Français

Domaine(s)
  • Aquaculture
DEF

[Cuve] allongée, utilisée pour l'incubation d'œufs de poissons [ou] pour l'élevage des larves jusqu'au stade d'alevins.

Espagnol

Campo(s) temático(s)
  • Acuicultura
Conserver la fiche 10

Fiche 11 2021-10-26

Anglais

Subject field(s)
  • Aquaculture
DEF

[A receptacle] in which the artificial rearing of fertilized fish eggs and newly-hatched fry takes place.

OBS

Incubators provide a regulated flow of water of the required temperature for the development and hatching of fertilized eggs and prevention of infections.

Français

Domaine(s)
  • Aquaculture
DEF

Enceinte [...] dans laquelle s'effectue le développement de l'œuf et de l'alevin, depuis sa fécondation jusqu'à la résorption de la vésicule vitelline.

OBS

Les incubateurs sont aménagés de façon à profiter d'une circulation d'eau à température réglée pour assurer le développement et l'éclosion d'œufs fertilisés et pour diminuer le risque d'infection.

Espagnol

Campo(s) temático(s)
  • Acuicultura
Conserver la fiche 11

Fiche 12 2021-10-25

Anglais

Subject field(s)
  • Aquaculture
CONT

At hatching the [fish] sac fry are golden and fall through the egg basket and school in a tight cluster on the bottom of the tank. Sac fry do not need to be fed because they receive nourishment from the attached yolk sac. If a... fry-rearing trough is used, the sac fry are siphoned into a bucket using a [half-inch] hose and then transferred to the rearing trough. The yolk sac is absorbed by the fry in about 3 to 5 days, depending on water temperature.

Français

Domaine(s)
  • Aquaculture

Espagnol

Conserver la fiche 12

Fiche 13 2021-05-27

Anglais

Subject field(s)
  • Fish
  • Aquaculture
CONT

When the yolk sac is almost completely absorbed, alevins begin to feed exogenously; this is … commonly referred to as "swim-up fry. "Unlike most species, salmonids have a functional stomach present before external feeding begins... Food taken at first feeding is related to the gape of the mouth, but also to prey abundance, size, availability, and mobility.

Français

Domaine(s)
  • Poissons
  • Aquaculture

Espagnol

Conserver la fiche 13

Fiche 14 2021-05-27

Anglais

Subject field(s)
  • Marine Biology
  • Fish
  • Aquaculture
DEF

A critical stage of salmonid fry during which the animal is ready to accept feed on its own.

Français

Domaine(s)
  • Biologie marine
  • Poissons
  • Aquaculture
DEF

Stade de développement critique des alevins [de salmonidés] au moment où ils doivent se nourrir seuls.

Espagnol

Conserver la fiche 14

Fiche 15 2021-05-26

Anglais

Subject field(s)
  • Aquaculture
DEF

A [receptacle] used during the [fattening] period of aquatic animals.

CONT

Upon reaching 1 gram in weight the fry are transferred from the combi-tanks to a... grow-out tank for the start of on-growing.

Terme(s)-clé(s)
  • on-growing tank

Français

Domaine(s)
  • Aquaculture
DEF

[Récipient] utilisé pendant la phase [où les] animaux aquatiques [deviennent plus gros].

CONT

Après avoir atteint le poids de 1 g, les alevins sont transférés des bassins combinés dans un bassin de grossissement […] pour amorcer leur [engraissement].

Espagnol

Campo(s) temático(s)
  • Acuicultura
DEF

Depósito donde se alimentan [los animales] destinados al consumo.

Conserver la fiche 15

Fiche 16 2021-03-31

Anglais

Subject field(s)
  • Marine Biology
  • Fish
  • Aquaculture
DEF

[A period of development] of fish from hatching to end of dependence on [the] yolk sac as [a] primary source of nutrition.

Français

Domaine(s)
  • Biologie marine
  • Poissons
  • Aquaculture
DEF

[Phase] de croissance du poisson allant de l'éclosion jusqu'à la fin de sa dépendance des réserves alimentaires de son sac vitellin.

Espagnol

Conserver la fiche 16

Fiche 17 - données d’organisme externe 2021-03-18

Anglais

Subject field(s)
  • Compartment – Nomenclature 4.0
  • Museums and Heritage (General)
OBS

French fry cutter : an item in the "Food Processing and Preparation Tools and Equipment" class of the "Tools and Equipment for Materials" category.

Français

Domaine(s)
  • Tiroir – Nomenclature 4.0
  • Muséologie et patrimoine (Généralités)
OBS

éminceur pour frites : objet de la classe «Outils et équipement de transformation et de préparation des aliments» de la catégorie «Outillage et équipement pour le traitement des matières».

Espagnol

Conserver la fiche 17

Fiche 18 - données d’organisme externe 2021-03-18

Anglais

Subject field(s)
  • Compartment – Nomenclature 4.0
  • Museums and Heritage (General)
OBS

fry basket : an item in the "Food Processing and Preparation Tools and Equipment" class of the "Tools and Equipment for Materials" category.

Français

Domaine(s)
  • Tiroir – Nomenclature 4.0
  • Muséologie et patrimoine (Généralités)
OBS

panier à friture : objet de la classe «Outils et équipement de transformation et de préparation des aliments» de la catégorie «Outillage et équipement pour le traitement des matières».

Espagnol

Conserver la fiche 18

Fiche 19 2021-01-21

Anglais

Subject field(s)
  • Environmental Management
  • Fish
CONT

Fish planting is one of the big jobs a ranger had to do in summer.... It was done by loading the fry in pack cans, usually five gallon cans, then transporting the cans by truck and pack mules to the lakes and streams in the remote areas of [Yosemite National] Park. This moving of the fry had to be done with great care to insure that the temperature of the water in the cans was held within a few degrees to the water temperature of the hatchery where they were spawned.

Français

Domaine(s)
  • Gestion environnementale
  • Poissons
DEF

Déversement de poissons vivants dans un cours d'eau, dans le but de rehabiliter les populations halieutiques indigènes.

Espagnol

Campo(s) temático(s)
  • Gestión del medio ambiente
  • Peces
CONT

La Junta de Andalucía llevó a cabo hoy en El Rompido (Huelva) una repoblación de peces mediante la liberación al mar de 500 juveniles lenguados y 250 parrachos, un pez plano parecido al rodaballo y de valor comercial superior.

Conserver la fiche 19

Fiche 20 2021-01-18

Anglais

Subject field(s)
  • Aquaculture
  • Fish
DEF

To provide a culture medium, either natural or artificial, with seed [i.e. young stages of aquatic animals or alga used for stocking farms or to start the production cycle].

OBS

In French, the term "aleviner" refers to fry.

Français

Domaine(s)
  • Aquaculture
  • Poissons
DEF

Action de peupler un milieu de culture naturel ou artificiel avec des alevins […]

OBS

En anglais, le terme «seed» désigne n'importe quel type de semence.

Espagnol

Campo(s) temático(s)
  • Acuicultura
  • Peces
CONT

El pre-engorde I [consiste en] sembrar alevines revertidos de 10 g de peso en un total de 3 hectáreas, a densidad de 140 000 ej/ha, para alcanzar 100 g de peso en 90 días [...].

Conserver la fiche 20

Fiche 21 2021-01-18

Anglais

Subject field(s)
  • Aquaculture
  • Animal Housing Facilities
CONT

Before the sea pen rearing, the juvenile Chinook are raised to approximately 3 grams … Once the fry reach an average of 7. 5 grams in size, they are transferred to sea pens and reared to 9-15 grams. The juveniles react well to the low salinity levels … and thrive with the plankton blooms in the marine environment.

Terme(s)-clé(s)
  • seapen culture
  • seapen rearing
  • seapen farming

Français

Domaine(s)
  • Aquaculture
  • Logement des animaux d'élevage

Espagnol

Campo(s) temático(s)
  • Acuicultura
  • Alojamiento de los animales de cría
Conserver la fiche 21

Fiche 22 2021-01-18

Anglais

Subject field(s)
  • Animal Reproduction
  • Marine Biology
  • Zoology
  • Aquaculture
CONT

… in the hatchery setting, adult fish are killed humanely prior to... artificial spawning... The females are sliced open, the eggs are removed and milt(sperm) from a male is squeezed into the bucket of eggs. The fertilized eggs are disinfected, then placed into incubation trays where a continuous flow of well oxygenated water will move past the eggs while the eggs develop into alevin and then free-swimming fry.

Français

Domaine(s)
  • Reproduction des animaux
  • Biologie marine
  • Zoologie
  • Aquaculture
Terme(s)-clé(s)
  • fraie artificiel
  • fraye artificiel

Espagnol

Campo(s) temático(s)
  • Reproducción de animales
  • Biología Marina
  • Zoología
  • Acuicultura
CONT

[En los peces,] el desove artificial consiste en sacar los huevos de la hembra y el esperma del macho para, a continuación, realizar la fecundación.

Conserver la fiche 22

Fiche 23 2020-09-30

Anglais

Subject field(s)
  • Aquaculture
DEF

A population of eggs, larvae, fry or spat used to start the production cycle.

Terme(s)-clé(s)
  • seed stock

Français

Domaine(s)
  • Aquaculture
DEF

Ensemble des œufs, larves, alevins ou naissains destiné à amorcer le cycle de production.

Espagnol

Conserver la fiche 23

Fiche 24 2020-06-05

Anglais

Subject field(s)
  • Fish
  • Aquaculture
DEF

A very young fish which has not yet fully absorbed its yolk sac.

OBS

Especially a young salmon, clupeid or trout fry with the yolk sac still attached.

Français

Domaine(s)
  • Poissons
  • Aquaculture
DEF

Très jeune poisson vivant encore des réserves alimentaires de son sac vitellin.

Espagnol

Campo(s) temático(s)
  • Peces
  • Acuicultura
CONT

Los alevines se irán alimentando en los primeros días de vida de su propio saco vitelino hasta alcanzar tamaño suficiente para abandonar la boca de la madre.

Conserver la fiche 24

Fiche 25 2018-03-14

Anglais

Subject field(s)
  • Commercial Fishing
CONT

Five different types of gravel-box incubators are presently in use along the Pacific coast of North America; all require a well-oxygenated, plentiful water supply containing little or no sediment. The boxes employ features of both spawning channels and hatcheries but are much smaller in scale. Once the mixture of eggs and gravel has been placed in the box, incubation, hatching, and development to the fry stage occur in natural sequence.

Français

Domaine(s)
  • Pêche commerciale
CONT

Le long de la côte du Pacifique de l'Amérique du Nord, il y a actuellement cinq types différents d'incubateurs d'œufs de saumon. Dans chacun d'eux, les œufs sont disposés dans les interstices d'une couche de gravier et sont exposés au renouvellement constant d'une eau bien oxygénée, ne contenant que peu ou pas de sédiments.

Espagnol

Conserver la fiche 25

Fiche 26 2018-03-09

Anglais

Subject field(s)
  • Aquaculture
  • Animal Reproduction
DEF

A cascade arrangement of trays placed beside a stream which supplies water by gravity feed for the incubation of eggs and yolk fry.

CONT

The average number of eggs in the streamside incubators was 7,200 eggs per incubator. If streamside incubation were to be used as an alternate incubation strategy for a watershed or large river, a greater number of eggs would be needed per incubator. If the entire incubator was used it could potentially incubate 100,000 eggs. It would be beneficial to investigate the potential of streamside incubators to incubate greater numbers of eggs.

Français

Domaine(s)
  • Aquaculture
  • Reproduction des animaux
DEF

Auge équipée de plateaux que l'on place près d'un ruisseau d'où provient une alimentation d'eau par gravité pour l'incubation des œufs et des alevins vésiculés.

Espagnol

Conserver la fiche 26

Fiche 27 2018-03-09

Anglais

Subject field(s)
  • Animal Diseases
  • Fish
  • Aquaculture
DEF

A form of dropsy in which the yolk sac is visible as a blue-grey coloration caused by exposure of developing eggs or fry to waters containing too much nitrogen gas(which can be due to pump malfunction).

Français

Domaine(s)
  • Maladies des animaux
  • Poissons
  • Aquaculture
DEF

Forme d'hydropsie qui se caractérise par la coloration bleu-gris du sac vitellin due au contact des œufs ou des alevins avec des eaux contenant un excès d'azote gazeux (pouvant être attribuable à un mauvais fonctionnement des pompes).

Espagnol

Conserver la fiche 27

Fiche 28 2018-02-27

Anglais

Subject field(s)
  • Place Names (outside Canada)
OBS

A former federated country situated on the west-central Balkan Peninsula [1929-2003].

OBS

Capital: Belgrade.

OBS

Inhabitant: Yugoslav; Yugoslavian.

OBS

Federal Republic of Yugoslavia: 1992-2003.

OBS

Socialist Federal Republic of Yugoslavia: 1963-1992.

OBS

Federal People’s Republic of Yugoslavia: 1946-1963.

OBS

Kingdom of Yugoslavia: 1929-1945.

OBS

Kingdom of Serbs, Croats, and Slovenes: 1918-1929.

Français

Domaine(s)
  • Toponymes (hors Canada)
OBS

Ancien État de l'Europe méridionale, constitué, de 1945-1946 à 1992, de six Républiques fédérées (Bosnie-Herzégovine, Croatie, Macédoine, Monténégro, Serbie, Slovénie).

OBS

Capitale : Belgrade.

OBS

Habitant : Yougoslave.

OBS

République fédérale de Yougoslavie : nom depuis le 27 avril 1992, après la désintégration de la République socialiste fédérale de Yougoslavie.

OBS

République socialiste fédérale de Yougoslavie : nom de 1963 à 1992.

OBS

République populaire fédérale de Yougoslavie : nom de 1946 à 1963.

OBS

Royaume de Yougoslavie : nom de 1929 à 1945.

OBS

Royaume des Serbes, Croates et Slovènes : nom de 1918 à 1929.

Espagnol

Campo(s) temático(s)
  • Topónimos (fuera de Canadá)
OBS

Antiguo estado federal de Europa meridional, en la península de los Balcanes, compuesto desde el fin de la segunda guerra mundial hasta 1991-1992 por seis repúblicas: Bosnia-Herzegovina, Croacia, Eslovenia, Macedonia, Montenegro y Serbia.

OBS

Capital: Belgrado

OBS

Habitante: yugoslavo, yugoslava.

OBS

República Federal de Yugoslavia: nombre a partir de 1992.

OBS

República Federal Socialista de Yugoslavia; RFSY: nombre desde 1963 hasta 1992, año en que Serbia y Montenegro proclamaron la República Federal de Yugoslavia.

OBS

República Federal Popular de Yugoslavia: nombre desde 1945 hasta 1963, año en que pasó a llamarse República Federal Socialista de Yugoslavia.

OBS

Reino de Yugoslavia: nombre desde 1929 hasta 1945, año en que pasó a llamarse República Federal Popular de Yugoslavia.

OBS

Reino de los Serbios, Croatas y Eslovenos: nombre desde 1918 hasta 1929, año en que pasó a llamarse Reino de Yugoslavia.

Conserver la fiche 28

Fiche 29 2017-09-28

Anglais

Subject field(s)
  • Idiomatic Expressions
DEF

To have other business to attend to.

Français

Domaine(s)
  • Expressions idiomatiques
DEF

[Avoir] d'autres affaires en tête, plus importantes.

Espagnol

Conserver la fiche 29

Fiche 30 2017-04-12

Anglais

Subject field(s)
  • Slaughterhouses
  • Meats and Meat Industries
DEF

Butchers’ term for heart, liver and lungs of an animal.

CONT

"Pluck" and "fry" are used to refer to calf or lamb heart, liver, spleen and sweetbreads when all are removed in one piece...

Français

Domaine(s)
  • Abattoirs
  • Salaison, boucherie et charcuterie
DEF

Ensemble des gros viscères d'un animal (cœur, foie, rate, poumons).

CONT

Chez le veau et le mouton, les poumons, le cœur, le foie, la rate et le ris, enlevés en un seul bloc, s'appellent la fressure [...]

OBS

Ce mot n'est pas employé pour les abats de bœuf, ces derniers étant séparés.

Espagnol

Campo(s) temático(s)
  • Mataderos
  • Industria cárnica, de fiambres y embutidos
DEF

Conjunto de las entrañas del animal.

Terme(s)-clé(s)
  • asaduras
Conserver la fiche 30

Fiche 31 2016-02-29

Anglais

Subject field(s)
  • Fish
  • Aquaculture
  • Commercial Fishing
DEF

The young stage of fishes, particularly after the yolk sac has been absorbed and active feeding commenced.

OBS

Underyearling Atlantic salmon are called "fry" during their first summer and "parr" thereafter until they become "smolts" and go to sea.

Français

Domaine(s)
  • Poissons
  • Aquaculture
  • Pêche commerciale
DEF

Stade débutant au moment où le poisson arrête de puiser sa nourriture du sac vitellin et prenant fin lorsque les marques du tacon sont clairement visibles, c'est-à-dire 6 à 10 semaines après le démarrage.

OBS

Utilisé pour toutes les espèces de la résorption totale du sac vitellin jusqu'au stade d'alevin avancé (environ 1½ pouce).

OBS

Nomenclature à utiliser en pisciculture aux différents stades de production.

Espagnol

Campo(s) temático(s)
  • Peces
  • Acuicultura
  • Pesca comercial
DEF

Etapa [del pez] comprendida entre la eclosión hasta inicio de la smoltificación.

CONT

Cuando el huevo eclosiona, el pez joven (el alevín) dispone aún de algunas reservas en el saco vitelino que cuelga de su vientre, el vitelo.

Conserver la fiche 31

Fiche 32 2016-02-02

Anglais

Subject field(s)
  • Aquaculture
CONT

A fry rearing pond is a small pond in which fry are placed for growing into fingerlings of suitable size for stocking.

CONT

The requirements for fry rearing ponds... are : they should not be built too large(a maximum of 5000 m), excellent quality of water supply, perfect drainage, good vehicle access, suitable harvesting devices(e. g. designed for small fish).

Français

Domaine(s)
  • Aquaculture
DEF

Petit étang où sont élevés des alevins, jeunes poissons destinés au peuplement des étangs ou des rivières.

CONT

Les étangs d'alevinage sont de petites tailles (200 à 2 000 m), facilement remplissables, vidangeables et font l'objet d'une préparation spéciale.

Espagnol

Campo(s) temático(s)
  • Acuicultura
Conserver la fiche 32

Fiche 33 2012-12-27

Anglais

Subject field(s)
  • Prepared Dishes (Cooking)
  • Restaurant Menus
DEF

Potatoes that have been peeled or scrubbed, cut into fine fingers and fried in oil or fat.

OBS

French fries: The name does not come from the fact that their origin is French, but because the potatoes are "frenched" - cut into lengthwise strips.

OBS

French fry; french fry; fry; chip potato; chip; french-fried potato : terms usually used in the plural.

Terme(s)-clé(s)
  • French fries
  • french fried potatoes
  • chip potatoes
  • chips
  • fries

Français

Domaine(s)
  • Plats cuisinés
  • Menus (Restauration)
DEF

Pomme de terre coupée en bâtonnets et cuite en haute friture.

OBS

frite; pomme de terre frite; pomme frite; patate frite : termes généralement utilisés au pluriel.

Terme(s)-clé(s)
  • frites
  • pommes de terre frites
  • pommes frites
  • patates frites

Espagnol

Campo(s) temático(s)
  • Platos preparados (Cocina)
  • Menú (Restaurantes)
OBS

Las papas o patatas están cortadas en forma de bastones.

Conserver la fiche 33

Fiche 34 2012-10-30

Anglais

Subject field(s)
  • Regulations and Standards (Food)
  • Meats and Meat Industries
DEF

A test panel to determine acceptability of product.

Français

Domaine(s)
  • Réglementation et normalisation (Alimentation)
  • Salaison, boucherie et charcuterie
CONT

Un échange de vues a eu lieu sur l'utilisation de tests rapides au cours de l'inspection des viandes. On a cité notamment certains tests simples permettant de constater l'imperfection de la saignée, de déterminer la teneur en eau et le pH de la viande, ainsi que les épreuves d'ébullition et friture couramment pratiquées pour déceler les odeurs anormales.

Espagnol

Campo(s) temático(s)
  • Reglamentación y normalización (Alimentación)
  • Industria cárnica, de fiambres y embutidos
Conserver la fiche 34

Fiche 35 2012-01-16

Anglais

Subject field(s)
  • Culinary Techniques
DEF

Cook food in hot fat deep enough to completely cover the item being fried.

OBS

The oil or fat used for deep-frying should have a high smoke point.

Terme(s)-clé(s)
  • deep fry

Français

Domaine(s)
  • Techniques culinaires
DEF

Faire cuire par immersion dans un corps gras bouillant, notamment dans l'huile.

Espagnol

Campo(s) temático(s)
  • Técnicas culinarias
DEF

Cocer un alimento por inmersión en una grasa hirviendo.

Conserver la fiche 35

Fiche 36 2011-12-29

Anglais

Subject field(s)
  • Culinary Techniques
DEF

Cook in hot fat.

Français

Domaine(s)
  • Techniques culinaires
DEF

Faire cuire un aliment dans un corps gras bouillant.

Espagnol

Conserver la fiche 36

Fiche 37 2011-06-07

Anglais

Subject field(s)
  • Aquaculture
OBS

"The fry will be sampled for F. L., weight and KD values during emergence and will be allowed to emerge and enter the 3m FRP tanks without handling. The alevins will be fed an artificial diet(biodiet) administered by automatic Tess feeders at a prescribed rate.

Terme(s)-clé(s)
  • Biodiet

Français

Domaine(s)
  • Aquaculture
OBS

BiodietMC : Marque de commerce.

Espagnol

Conserver la fiche 37

Fiche 38 2010-04-06

Anglais

Subject field(s)
  • Titles of Monographs
  • Sciences - General
  • Commercial Fishing
OBS

Fisheries and Oceans Canada. Serie: Canadian Technical Report of Fisheries and Aquatic Sciences.

Terme(s)-clé(s)
  • Coho salmon smolt production from Kelvin Creek(Cowichan River Watershed) B. C. during four years of colonisation with hatchery and salvaged wild fry

Français

Domaine(s)
  • Titres de monographies
  • Sciences - Généralités
  • Pêche commerciale

Espagnol

Conserver la fiche 38

Fiche 39 2010-04-06

Anglais

Subject field(s)
  • Titles of Monographs
  • Sciences - General
  • Commercial Fishing
OBS

Fisheries and Oceans Canada. Serie: Canadian Technical Report of Fisheries and Aquatic Sciences.

Terme(s)-clé(s)
  • Coho salmon smolt and adult production from Grant Lake(Cowichan River, Vancouver Island, B. C.) following two years of colonisation with hatchery-reared and salvaged fry

Français

Domaine(s)
  • Titres de monographies
  • Sciences - Généralités
  • Pêche commerciale

Espagnol

Conserver la fiche 39

Fiche 40 2009-11-25

Anglais

Subject field(s)
  • Culinary Techniques
  • Food Industries
DEF

A cooking stage where the strips are cooked for about a minute and a half in oil that's a bit hotter than normal french fry cooking temperatures.

OBS

In French fries cooking.

Terme(s)-clé(s)
  • par frying, partial frying, parfrying

Français

Domaine(s)
  • Techniques culinaires
  • Industrie de l'alimentation
CONT

Pommes de terre pelées précuites [...] [La] friture partielle [...] permet d'allonger la durée de conservation au réfrigérateur et [de raccourcir] le temps de cuisson pour l'utilisateur final.

Espagnol

Conserver la fiche 40

Fiche 41 2008-07-29

Anglais

Subject field(s)
  • Culinary Techniques
DEF

To cook in a little fat in frying pan, shaking or stirring all the time.

OBS

Often used in Chinese cookery.

Français

Domaine(s)
  • Techniques culinaires
DEF

Cuire toute pièce d'aliment de faible volume à feu vif dans un corps gras tout en secouant la poêle ou le wok.

OBS

Cette technique s'applique aux aliments suivants : viande de boucherie [...] volailles, poissons, divers [...]

OBS

Terme confirmé par l'Institut du tourisme et de l'hôtellerie.

Espagnol

Campo(s) temático(s)
  • Técnicas culinarias
Conserver la fiche 41

Fiche 42 2007-02-10

Anglais

Subject field(s)
  • Culinary Techniques
CONT

Eggplant Battered and Fried... Soak eggplant slices in the batter. Lift out and fry in the hot fat. When browned on one side, turn.

Français

Domaine(s)
  • Techniques culinaires
OBS

Le beignet est une pâte, plus épaisse que celle de la crêpe, qui enrobe des fruits, des légumes, du poisson et que l'on fait frire.

Espagnol

Conserver la fiche 42

Fiche 43 2006-09-28

Anglais

Subject field(s)
  • Beekeeping
OBS

Group : a bike of wild bees, cluster(around the queen), cast(an afterswarm), college, colony, drift, an erst, fry(swarm of young bees), game, grist, hive, peck(enough to fill a peck), rabble, stand or swarm of bees; a range of bee hives. Cry/sound : hum, buzz.

Français

Domaine(s)
  • Élevage des abeilles
OBS

Groupe: un essaim, une colonie d'abeilles. Mâle: faux-bourdon. Femelle: reine, ouvrière. Petit: larve, couvain. Cri: bourdonner.

Espagnol

Campo(s) temático(s)
  • Cría de abejas
DEF

Insecto himenóptero, de unos quince milímetros de largo, de color pardo negruzco y con vello rojizo.

OBS

La abeja es un insecto que vive formando colonias o colmenas, su cuerpo está dividido en tres partes, que son: cabeza, tórax y abdomen, libres las tres y con movimiento. La primera y la tercera se unen al tórax, por un delgado punto de articulación.

CONT

La miel, el polen y el agua son alimentos naturales de las abejas. Las abejas son uno de los principales ejemplos de trabajo colectivo en el reino animal, en cuya sociedad, cada casta (reina, obreras y zánganos) cumple una función [...]. En una colmena hay miles de obreras, cientos de zánganos y una reina.

Conserver la fiche 43

Fiche 44 2006-09-23

Anglais

Subject field(s)
  • Recipes
OBS

Lobster meat shape in form of cutlets, crumb, and fry same as croquettes.

Français

Domaine(s)
  • Recettes de cuisine

Espagnol

Conserver la fiche 44

Fiche 45 2006-09-11

Anglais

Subject field(s)
  • Names of Special Years, Weeks, Days
  • Criminology
OBS

The Canadian Association of Elizabeth Fry Societies’ hope is to challenge and gradually break down the negative stereotypes that exist about women who come into conflict with the law. National Elizabeth Fry Week is always the week preceding Mother's Day. The majority of women who come into conflict with the law are mothers. Most of them were the sole supporters of their families at the time they were incarcerated.

Français

Domaine(s)
  • Désignations d'années, de semaines et de jours spéciaux
  • Criminologie
OBS

L'objectif de l'Association canadienne des sociétés Elizabeth Fry consiste à sensibiliser davantage le public sur la situation des femmes aux prises avec la justice. La semaine nationale Elizabeth Fry se déroule toujours la semaine précédant la Fête des mères. La majorité des femmes ayant des démêlés avec la justice sont mères, et elles sont souvent seules pour subvenir aux besoins de leur famille. Mères condamnées à la prison, enfants condamnés à la séparation. C'est pour attirer l'attention sur cette réalité que nous terminons la semaine Elizabeth Fry le jour de la Fête des mères.

Espagnol

Conserver la fiche 45

Fiche 46 2006-06-07

Anglais

Subject field(s)
  • Household Utensils and Appliances (General)

Français

Domaine(s)
  • Équipement ménager (Généralités)

Espagnol

Conserver la fiche 46

Fiche 47 2006-05-11

Anglais

Subject field(s)
  • Animal Diseases
  • Fish
DEF

A virus infection of salmonids causing high mortality mainly in fry and fingerlings...

OBS

The IPN virus can be transmitted through the water; it is shed in the feces and other excretions of carrier fish.

Français

Domaine(s)
  • Maladies des animaux
  • Poissons
DEF

[...] maladie infectieuse aiguë, entraînant une mortalité élevée, que l'on observe surtout chez de petits alevins de truite d'Amérique (saumon de fontaine).

Espagnol

Campo(s) temático(s)
  • Enfermedades de los animales
  • Peces
OBS

Término proveniente del Código Sanitario Internacional para los Animales Acuáticos, 2002.

Conserver la fiche 47

Fiche 48 2006-03-17

Anglais

Subject field(s)
  • Household Articles - Various
CONT

Sauté or fry in nonstick cookware, using stock, wine, cooking sprays, or a minimum of polyunsaturated oil. Remove fat from soups, sauces, and gravy using a fat separator(a small pitcher with a specially designed spout available at kitchen and discount stores). You can also refrigerate the food and scoop off the fat that rises to the top.

CONT

You will reduce its fat content by preventing the fat from the turkey soaking into the dressing. Use less butter or margarine when you’re preparing the stuffing. Don’t forget to skim the fat off of the gravy with a gravy separator or by refrigerating it.

Français

Domaine(s)
  • Articles ménagers divers
CONT

Vous pouvez facilement dégraisser les sauces chaudes au moyen d'une tasse pour dégraisser les sauces que vous trouverez dans tout magasin d'articles ménagers : versez la sauce dans la tasse pour dégraisser les sauces; ensuite, au bout de quelques minutes versez la sauce séparée de la graisse.

OBS

Facilite l'opération «dégraissage» avec un minimum de manipulation.

Espagnol

Conserver la fiche 48

Fiche 49 2005-09-27

Anglais

Subject field(s)
  • National Bodies and Committees (Canadian)
  • Social Services and Social Work
OBS

CAEFS(Canadian Association of Elizabeth Fry Societies) is an association of self-governing, community-based Elizabeth Fry Societies that work with and for women and girls in the justice system, particularly those who are, or may be, criminalized. Together, Elizabeth Fry Societies develop and advocate the beliefs, principles and positions that guide CAEFS. The association exists to ensure substantive equality in the delivery and development of services and programs through public education, research, legislative and administrative reform, regionally, nationally and internationally.

Français

Domaine(s)
  • Organismes et comités nationaux canadiens
  • Services sociaux et travail social
OBS

L'ACSEF (Association canadienne des sociétés Elizabeth Fry) est une association de sociétés autonomes dont la mission est de venir en aide aux femmes confrontées au système de justice pénale ou qui sont susceptibles de faire l'objet d'accusations criminelles ou pénales. Ensemble, les Sociétés Élizabeth Fry déterminent les valeurs et les positions de l'Association et en font la promotion, cherchant à faire reconnaître le droit de ces femmes à un traitement juste et égalitaire dans les services et les programmes qui leurs sont destinés, en sensibilisant le public, par la recherche et en intervenant dans les débats portant sur les réformes administratives et législatives, tant au plan régional que national et international.

Espagnol

Conserver la fiche 49

Fiche 50 2005-07-11

Anglais

Subject field(s)
  • Place Names (outside Canada)
  • Political Geography and Geopolitics
OBS

YO: code used only by NATO.

Français

Domaine(s)
  • Toponymes (hors Canada)
  • Géographie politique et géopolitique
OBS

Ensemble des États qui composaient la Yougoslavie avant son éclatement. Ce sont : Croatie, Slovénie, république fédérale de Yougoslavie (Serbie, Monténégro, Kosovo), Bosnie-Herzégovine, Macédoine.

OBS

YO : code réservé à l'usage de l'OTAN.

Espagnol

Conserver la fiche 50

Fiche 51 2005-06-07

Anglais

Subject field(s)
  • Private-Sector Bodies and Committees
  • Social Organization
OBS

Title confirmed by the association.

OBS

The Elizabeth Fry Society of Ottawa is a United Way agency devoted to helping women and female youth who are, or who may be at risk of coming into conflict with the law. Our services and programs are confidential and free of charge.

Français

Domaine(s)
  • Organismes et comités du secteur privé
  • Organisation sociale
OBS

Appellation confirmée par l'organisme.

Espagnol

Conserver la fiche 51

Fiche 52 2005-01-04

Anglais

Subject field(s)
  • Chocolate and Confectionery
CONT

The first solid chocolate bar was made in 1847 by Joseph Fry of Fry & Sons of Bristol. This paved the way for hundreds more chocolate manufacturers, and there are now thousands of different bars of chocolate to choose from.

Français

Domaine(s)
  • Confiserie et chocolaterie
OBS

C'est-à-dire dont la matière première est le chocolat.

Espagnol

Conserver la fiche 52

Fiche 53 2004-06-15

Anglais

Subject field(s)
  • Employment Benefits
CONT

The design of the Canadian indexed bonds was developed by William M. Mercer Limited in co-operation with Sun Life Assurance Company, Burns Fry Limited, Gardiner Watson and Murray & Company. We await with interest to see if sufficient securities become available for this new development to have a major impact on pension fund management in Canada.

Français

Domaine(s)
  • Avantages sociaux
CONT

Les obligations indexées canadiennes ont été conçues par William M. Mercer Limitée en collaboration avec la Sun Life, Compagnie d'assurance-vie, Burns Fry Limitée, Gardiner Watson et Murray & Company. Nous sommes impatients de savoir si de telles obligations seront émises en nombre suffisant pour avoir des répercussions importantes sur la gestion des caisses de retraite au Canada.

Espagnol

Campo(s) temático(s)
  • Beneficios sociales
Conserver la fiche 53

Fiche 54 - données d’organisme externe 2004-03-05

Anglais

Subject field(s)
  • Embryology
  • Compartment - Canadian Nuclear Safety Commission
CONT

Ideally this test should include egg, alevin and fry stages, but may require modifications depending on the logistics and cost.

Français

Domaine(s)
  • Embryologie
  • Tiroir - Commission canadienne de sûreté nucléaire
CONT

Idéalement, ces études devraient inclure les stades d'oeuf, de larve et d'alevin, mais des modifications seront peut-être requises, selon la logistique et les coûts.

Espagnol

Conserver la fiche 54

Fiche 55 2003-07-11

Anglais

Subject field(s)
  • Culinary Techniques
DEF

A colourful mix of spicy, fun foods, often drenched -- literally -- in island flavors.

OBS

Meats are flavored with marinades and fry rubs and smoked in a closed pit environment to deliver jerked food delight. Hot pepper sauces, fruit-based sauces, and chiles soak foods in flavor. Soups and stews--pepperpot, quimbomba, sopito, conch chowder, bebele and more--are abundant and diverse favorites on island menus. The typical recipe revolves around meats and seafood mixed with spices, peppers, vegetables and potatoes or other tubers.

Français

Domaine(s)
  • Techniques culinaires
CONT

C'est à la Guadeloupe et à la Martinique que l'on trouve la meilleure cuisine des Caraïbes. Bien préparés, les plats créoles mêlent toutes les influences des îles, française, indienne, africaine, à des ingrédients d'une fraîcheur exceptionnelle. Les poissons et les crustacés se distinguent en toute logique.

Espagnol

Conserver la fiche 55

Fiche 56 2003-06-03

Anglais

Subject field(s)
  • Hunting and Sport Fishing
DEF

An artificial fly that is designed to sink just below the surface of the water.

CONT

The term ’wet fly’ covers all those representations of insects which spend all or some of their lives underwater, including larval and nymph stages of the ephemerids whose winged stages are the inspiration for so many dry fly patterns. It also includes imitations of drowned terrestrial insects, not to mention the representation of the fry of various fish-even trout.

Français

Domaine(s)
  • Chasse et pêche sportive
DEF

[... mouche assez peu fournie, destinée] à imiter des larves ou des insectes morts qui ont coulé, ou encore des insectes qui vont pondre sur le fond.

CONT

Les mouches artificielles sont dites «sèches» si elles sont destinées à flotter en surface ou «noyées» dans le cas contraire.

CONT

La plupart des mouches noyées ressemblant à des insectes aptères ou à de petits poissons.

Espagnol

Conserver la fiche 56

Fiche 57 2003-03-31

Anglais

Subject field(s)
  • Recipes
  • Restaurant Menus
DEF

To cook in a frying pan with a small amount of fat.

Terme(s)-clé(s)
  • pan fry

Français

Domaine(s)
  • Recettes de cuisine
  • Menus (Restauration)
DEF

Cuire un aliment à la poêle avec du beurre ou de l'huile.

Espagnol

Conserver la fiche 57

Fiche 58 2002-04-09

Anglais

Subject field(s)
  • Mathematical Geography
  • Tectonics
CONT

The Fry method is a very powerful way to determine the finite strain ellipse in a deformed rock, but the problems of reproductibility and objectivity of the measurements still remain.

Français

Domaine(s)
  • Géographie mathématique
  • Tectonique
DEF

Méthode graphique de visualisation de la distance moyenne existant entre des marqueurs ponctuels de déformations n'interagissant pas au cours de la déformation, pour les différentes orientations du plan de représentation.

Espagnol

Conserver la fiche 58

Fiche 59 2001-10-23

Anglais

Subject field(s)
  • Recipes
CONT

This dish is said to have been created during the California Gold Rush in a rowdy burg called Hangtown (now Placerville) because of the town’s frequent hangings. It consists of fried breaded oysters cooked together with eggs and fried bacon, rather like an omelet or scramble.

Français

Domaine(s)
  • Recettes de cuisine

Espagnol

Conserver la fiche 59

Fiche 60 2001-09-05

Anglais

Subject field(s)
  • Federal Government Bodies and Committees (Canadian)
  • Social Services and Social Work
OBS

In order to provide the necessary stewardship to the [Voluntary Sector] Initiative, a Reference Group of Ministers was established by the Prime Minister in February 2000. Chaired by Minister Lucienne Robillard, the Reference Group is comprised of Deputy Prime Minister Herb Gray, Ministers Sheila Copps, Allan Rock, Martin Cauchon, Jane Stewart, and Maria Minna, and Secretary of State Hedy Fry. The Reference Group of Ministers provides strategic policy direction and co-ordination for the government, stewardship of the relationship and a locus for dialogue between the government and sector leadership. Oversight of the development of the Accord will be one of the Reference Group of Ministers’ responsibilities.

Français

Domaine(s)
  • Organismes et comités fédéraux (Gouvernement canadien)
  • Services sociaux et travail social
OBS

Afin d'assurer la gérance nécessaire à l'Initiative [sur le secteur bénévole], le Premier ministre a établi, en février 2000, un comité dit Groupe de référence ministériel. Celui-ci réunit, sous la présidence de Mme Lucienne Robillard, le vice-premier ministre, Herb Gray, ainsi que les ministres Sheila Copps, Allan Rock, Martin Cauchon, Jane Stewart et Maria Minna et la secrétaire d'État Hedy Fry.

Espagnol

Conserver la fiche 60

Fiche 61 2001-07-09

Anglais

Subject field(s)
  • Wastewater Treatment
CONT

Process of treatment provides rapid sorption and adsorption of pollutants working in high load regime. After sludge moves for the regeneration in the special unit. Sludge separation is done in the clarifier equipped with thin film modules. Portion of sludge circulates between biosorber and sludge blanket into clarifier. Mostly sludge with the special equipment is removed from clarifier and pumped to regenerator. Biosorber and regenerator is equipped with plastic media. Fixed biocenosis is characterised by lot of microorganisms with the predator and bacteriofaque type of feeding(much more than in suspended sludge)... Mineralizator. Vertical cylinder-shaped reservoir equipped with aerators, plastic media thin film modules, pumps, electric equipment and automation. Reservoir is divided by semi-submersed partition walls forming clarifier. Mineralization of sludge takes place in aerobic conditions. Excessive sludge supply to mineralizator is continuous due to clarifier. Sludge water by gravity enters reactor. Due to plastic media using in the sludge mineralization trophic conditions for upper level of food pyramid is completed. Thus considerable part(90-95%) of excessive sludge is reduced due to complete trophic relations. Mineralized sludge mainly consists of zooglea, protozoa, metazoa and bacteriophagus which are perfect food for fishes fry. If sludge has not accumulated toxic substances, it can be discharged into any water bodies.

Français

Domaine(s)
  • Traitement des eaux usées
DEF

Éléments sédimentés en cours de minéralisation dans un milieu naturel, qui ne sont plus susceptibles d'évolution rapide.

OBS

La biocénose des boues stabilisées tend vers la biocénose des sols humides et des vases stabilisées (L'analyse écologique des boues activées, 1976, p. 57).

OBS

vases stabilisées; vases minéralisées : termes le plus souvent utilisés au pluriel.

Terme(s)-clé(s)
  • vase stabilisée
  • vase minéralisée

Espagnol

Conserver la fiche 61

Fiche 62 2001-05-17

Anglais

Subject field(s)
  • Commercial Fishing
CONT

From their gravel incubation beds in the stream, the fry migrate to a nearby lake where they feed on plankton for one, two, or three years.

Français

Domaine(s)
  • Pêche commerciale
CONT

En quittant leur lieu d'incubation dans le lit de gravier de leur cours d'eau, ils entreprennent leur migration vers un lac voisin, où ils se nourrissent de plancton pendant une période de deux à trois ans.

Espagnol

Conserver la fiche 62

Fiche 63 2001-05-17

Anglais

Subject field(s)
  • Commercial Fishing
CONT

Emergence is followed by immediate migration : stream-dwelling chinook and coho fry move to the shelter of the nearshores; sockeye start for their nearby nursery lake; chum and pink begin their downstream migration toward the sea.

Français

Domaine(s)
  • Pêche commerciale
CONT

Dès qu'ils savent nager, les alevins entreprennent leur migration: ceux du saumon quinnat et du coho, qui séjournent dans des cours d'eau, vont s'abriter près des rives. Ceux du saumon rouge se dirigent vers leur lac de séjour.

Espagnol

Conserver la fiche 63

Fiche 64 2001-05-04

Anglais

Subject field(s)
  • Fish
CONT

In the short journey from natal stream to their nursery lake, sockeye fry run a gauntlet of waiting sculpins, trout, char, whitefish, and squawfish.

Français

Domaine(s)
  • Poissons
CONT

Dans le court déplacement du cours d'eau natal au lac de séjour, les alevins du saumon rouge doivent franchir un véritable barrage de poissons voraces : chabots, truites, ombles, corégones, cyprinoïdes d'Oregon.

Espagnol

Conserver la fiche 64

Fiche 65 2001-05-04

Anglais

Subject field(s)
  • Commercial Fishing
CONT

The typical daily "fry run" starts shortly after dusk, peaking about midnight.

Français

Domaine(s)
  • Pêche commerciale
CONT

En général, la descente quotidienne des alevins débute peu après le crépuscule et atteint son point culminant vers minuit.

Espagnol

Conserver la fiche 65

Fiche 66 2001-04-11

Anglais

Subject field(s)
  • Recipes

Français

Domaine(s)
  • Recettes de cuisine
OBS

animelles : Testicules des animaux de boucherie.

Espagnol

Conserver la fiche 66

Fiche 67 2001-01-26

Anglais

Subject field(s)
  • Culinary Techniques
DEF

A dish of food that has been cooked by brisk frying in a wok or large frying pan on a high heat with only a little oil.

Terme(s)-clé(s)
  • stir fry

Français

Domaine(s)
  • Techniques culinaires
DEF

Un plat détaillé en morceaux que l'on fait «sauter» à chaleur vive dans une poêle ou un wok avec peu de matière grasse.

Espagnol

Campo(s) temático(s)
  • Técnicas culinarias
Conserver la fiche 67

Fiche 68 2001-01-01

Anglais

Subject field(s)
  • Occupation Names (General)
  • Food Industries
OBS

In the National Occupational Classification (NOC), an official occupational title in Group 9461 - Process Control and Machine Operators, Food and Beverage Processing.

Français

Domaine(s)
  • Désignations des emplois (Généralités)
  • Industrie de l'alimentation
OBS

Dans la Classification nationale des professions (CNP), titre de profession officiel dans le Groupe 9461 - Opérateurs/opératrices de machines et opérateurs/opératrices au contrôle de procédés dans la transformation des aliments et des boissons.

Espagnol

Conserver la fiche 68

Fiche 69 2000-08-18

Anglais

Subject field(s)
  • Ear, Nose and Larynx (Medicine)
DEF

Toneless "rattle" produced by the vocal cords.

Français

Domaine(s)
  • Oreille, nez et larynx (Médecine)

Espagnol

Conserver la fiche 69

Fiche 70 2000-04-04

Anglais

Subject field(s)
  • Titles of Monographs
  • Citizenship and Immigration
OBS

Immigration and Refugee Board of Canada (IRB), September 1992.

Français

Domaine(s)
  • Titres de monographies
  • Citoyenneté et immigration
OBS

Commission de l'immigration et du statut de réfugié (CISR).

Espagnol

Conserver la fiche 70

Fiche 71 2000-01-21

Anglais

Subject field(s)
  • Federal Government Bodies and Committees (Canadian)
  • Organizations and Associations (Admin.)
OBS

The Honourable Hedy Fry, Secretary of State(Multiculturalism)(Status of Women), joined with Jean Augustine, Member of Parliament for Etobicoke-Lakeshore, and Isabel Metcalfe, President of the Ottawa Chapter of the Calgary-based Famous 5 Foundation, to celebrate the unanimous passage of a motion in the House of Commons that recommended the Famous 5 Foundation statue be placed on Parliament Hill.

OBS

Source(s): Status of Women Canada December 12, 1997 News Release.

Terme(s)-clé(s)
  • Famous Five Foundation

Français

Domaine(s)
  • Organismes et comités fédéraux (Gouvernement canadien)
  • Organismes et associations (Admin.)
OBS

L'honorable Hedy Fry, Secrétaire d'État (Multiculturalisme) (Situation de la femme), se joint à Isabel Metcalfe, présidente du bureau d'Ottawa de la Fondation Famous 5, dont le siège social est à Calgary, pour célébrer l'adoption unanime d'une motion à la Chambre des communes, par laquelle on recommande l'installation de la statue des Cinq femmes célébres sur la Colline parlementaire.

OBS

Source(s) : Communiqué du 12/12/1997 de Condition féminine Canada.

Terme(s)-clé(s)
  • Fondation Famous Five

Espagnol

Conserver la fiche 71

Fiche 72 1999-11-10

Anglais

Subject field(s)
  • Titles of Federal Laws and Regulations (Canadian)
  • Personnel Management (General)

Français

Domaine(s)
  • Titres de lois et de règlements fédéraux canadiens
  • Gestion du personnel (Généralités)

Espagnol

Conserver la fiche 72

Fiche 73 1999-11-10

Anglais

Subject field(s)
  • Special-Language Phraseology
CONT

On the afternoon of 1 May, a NATO aircraft carried out an attack against the Luzan bridge, interdicting a key north-south supply route for FRY military and special police operating between Pristina and Podujevo in Kosovo.

Français

Domaine(s)
  • Phraséologie des langues de spécialité
CONT

Dans l'après-midi du 1er mai, un avion de l'OTAN a effectué une attaque contre le pont de Luzan pour interdire l'utilisation d'un axe d'approvisionnement essentiel nord-sud par les forces armées et les forces spéciales de police de la RFY opérant entre Pristina et Podujevo au Kosovo.

Espagnol

Conserver la fiche 73

Fiche 74 1999-05-13

Anglais

Subject field(s)
  • Titles of Monographs
  • Sciences - General
  • Commercial Fishing
OBS

Fisheries and Oceans Canada. Serie: Canadian Technical Report of Fisheries and Aquatic Sciences.

Français

Domaine(s)
  • Titres de monographies
  • Sciences - Généralités
  • Pêche commerciale

Espagnol

Conserver la fiche 74

Fiche 75 1999-05-13

Anglais

Subject field(s)
  • Titles of Monographs
  • Sciences - General
  • Commercial Fishing
OBS

Fisheries and Oceans Canada. Serie: Canadian Technical Report of Fisheries and Aquatic Sciences.

Français

Domaine(s)
  • Titres de monographies
  • Sciences - Généralités
  • Pêche commerciale

Espagnol

Conserver la fiche 75

Fiche 76 1999-05-13

Anglais

Subject field(s)
  • Titles of Monographs
  • Sciences - General
  • Commercial Fishing
OBS

Fisheries and Oceans Canada. Serie: Canadian Technical Report of Fisheries and Aquatic Sciences.

Français

Domaine(s)
  • Titres de monographies
  • Sciences - Généralités
  • Pêche commerciale

Espagnol

Conserver la fiche 76

Fiche 77 1998-10-28

Anglais

Subject field(s)
  • Private-Sector Bodies and Committees
OBS

Information confirmed by the association.

Terme(s)-clé(s)
  • EFSE

Français

Domaine(s)
  • Organismes et comités du secteur privé
OBS

Renseignement confirmé par l'organisme.

Espagnol

Conserver la fiche 77

Fiche 78 1998-10-28

Anglais

Subject field(s)
  • Private-Sector Bodies and Committees
OBS

Information confirmé par l’organisme.

Français

Domaine(s)
  • Organismes et comités du secteur privé
OBS

Renseignement confirmé par l'organisme.

Espagnol

Conserver la fiche 78

Fiche 79 1998-10-28

Anglais

Subject field(s)
  • Private-Sector Bodies and Committees
OBS

Information confirmed by the association.

Français

Domaine(s)
  • Organismes et comités du secteur privé
OBS

Renseignement confirmé par l'organisme.

Espagnol

Conserver la fiche 79

Fiche 80 1998-10-28

Anglais

Subject field(s)
  • Private-Sector Bodies and Committees
OBS

Information confirmed by the association.

Terme(s)-clé(s)
  • EFSS

Français

Domaine(s)
  • Organismes et comités du secteur privé
OBS

Renseignement confirmé par l'organisme.

Espagnol

Conserver la fiche 80

Fiche 81 1998-10-28

Anglais

Subject field(s)
  • Private-Sector Bodies and Committees
OBS

Information confirmed by the association.

Terme(s)-clé(s)
  • SCEFS

Français

Domaine(s)
  • Organismes et comités du secteur privé
OBS

Renseignement confirmé par l'organisme.

Espagnol

Conserver la fiche 81

Fiche 82 1998-09-14

Anglais

Subject field(s)
  • Private-Sector Bodies and Committees
OBS

Information confirmed by the association.

Français

Domaine(s)
  • Organismes et comités du secteur privé
OBS

Renseignement confirmé par l'organisme.

Espagnol

Conserver la fiche 82

Fiche 83 1998-08-27

Anglais

Subject field(s)
  • Private-Sector Bodies and Committees
OBS

Information confirmed by the organization.

Terme(s)-clé(s)
  • EFSNB

Français

Domaine(s)
  • Organismes et comités du secteur privé
OBS

Information confirmée par l'organisme.

Espagnol

Conserver la fiche 83

Fiche 84 1998-08-19

Anglais

Subject field(s)
  • Private-Sector Bodies and Committees
OBS

Information confirmed by the organization.

Français

Domaine(s)
  • Organismes et comités du secteur privé
OBS

Renseignement confirmé par l'organisme.

Espagnol

Conserver la fiche 84

Fiche 85 1998-08-19

Anglais

Subject field(s)
  • Private-Sector Bodies and Committees
OBS

Information confirmed by the organization.

Terme(s)-clé(s)
  • EFSSC

Français

Domaine(s)
  • Organismes et comités du secteur privé
OBS

Information confirmée par l'organisme.

Espagnol

Conserver la fiche 85

Fiche 86 1998-07-22

Anglais

Subject field(s)
  • Private-Sector Bodies and Committees
OBS

Information confirmed by association.

Terme(s)-clé(s)
  • EFST

Français

Domaine(s)
  • Organismes et comités du secteur privé
OBS

Renseignement confirmé par l'organisme.

Espagnol

Conserver la fiche 86

Fiche 87 1998-07-22

Anglais

Subject field(s)
  • Private-Sector Bodies and Committees
OBS

Information confirmed by the organization.

Terme(s)-clé(s)
  • CEFSO

Français

Domaine(s)
  • Organismes et comités du secteur privé
OBS

Information confirmée par l'organisme.

Espagnol

Conserver la fiche 87

Fiche 88 1998-07-15

Anglais

Subject field(s)
  • Private-Sector Bodies and Committees
OBS

Information confirmed by the organization.

Terme(s)-clé(s)
  • COEFS

Français

Domaine(s)
  • Organismes et comités du secteur privé
OBS

Information confirmée par l'organisme.

Espagnol

Conserver la fiche 88

Fiche 89 1998-07-15

Anglais

Subject field(s)
  • Private-Sector Bodies and Committees
OBS

Information confirmed by the organization.

Terme(s)-clé(s)
  • EFSK

Français

Domaine(s)
  • Organismes et comités du secteur privé
OBS

Information confirmée par l'organisme.

Espagnol

Conserver la fiche 89

Fiche 90 1998-07-15

Anglais

Subject field(s)
  • Private-Sector Bodies and Committees
OBS

Information confirmed by the organization.

Terme(s)-clé(s)
  • EFSP

Français

Domaine(s)
  • Organismes et comités du secteur privé
OBS

Information confirmée par l'organisme.

Espagnol

Conserver la fiche 90

Fiche 91 1998-07-15

Anglais

Subject field(s)
  • Private-Sector Bodies and Committees
OBS

Information confirmed by the organization.

Terme(s)-clé(s)
  • EFSM

Français

Domaine(s)
  • Organismes et comités du secteur privé
OBS

Information confirmée par l'organisme.

Espagnol

Conserver la fiche 91

Fiche 92 1998-07-15

Anglais

Subject field(s)
  • Private-Sector Bodies and Committees
OBS

Information confirmed by the organization.

Terme(s)-clé(s)
  • EFSP

Français

Domaine(s)
  • Organismes et comités du secteur privé
OBS

Information confirmée par l'organisme.

Espagnol

Conserver la fiche 92

Fiche 93 1998-07-15

Anglais

Subject field(s)
  • Private-Sector Bodies and Committees
OBS

Information confirmed by the organization.

Terme(s)-clé(s)
  • EFSCB

Français

Domaine(s)
  • Organismes et comités du secteur privé
OBS

Information confirmée par l'organisme.

Espagnol

Conserver la fiche 93

Fiche 94 1998-07-15

Anglais

Subject field(s)
  • Private-Sector Bodies and Committees
OBS

Information confirmed by the organization.

Terme(s)-clé(s)
  • EFSMNS

Français

Domaine(s)
  • Organismes et comités du secteur privé
OBS

Information confirmée par l'organisme.

Espagnol

Conserver la fiche 94

Fiche 95 1998-07-14

Anglais

Subject field(s)
  • Private-Sector Bodies and Committees
OBS

Information confirmed by the organization.

Français

Domaine(s)
  • Organismes et comités du secteur privé
OBS

Information confirmée par l'organisme.

Terme(s)-clé(s)
  • SEFQ

Espagnol

Conserver la fiche 95

Fiche 96 1998-07-14

Anglais

Subject field(s)
  • Private-Sector Bodies and Committees
OBS

Information confirmed by the organization.

Terme(s)-clé(s)
  • EFSS

Français

Domaine(s)
  • Organismes et comités du secteur privé
OBS

Information confirmée par l'organisme.

Espagnol

Conserver la fiche 96

Fiche 97 1998-07-11

Anglais

Subject field(s)
  • Private-Sector Bodies and Committees
OBS

Information confirmed by the organization.

Français

Domaine(s)
  • Organismes et comités du secteur privé
OBS

Information confirmée par l'organisme.

Espagnol

Conserver la fiche 97

Fiche 98 1998-07-11

Anglais

Subject field(s)
  • Private-Sector Bodies and Committees
OBS

Information confirmed by the organization.

Français

Domaine(s)
  • Organismes et comités du secteur privé
OBS

Information confirmée par l'organisme.

Espagnol

Conserver la fiche 98

Fiche 99 1998-06-03

Anglais

Subject field(s)
  • Computer Hardware
  • Regional Dialects and Expressions
DEF

To fail. Said especially of smoke-producing hardware failures.

OBS

More generally, to become nonworking. [This term is] never said of software, only of hardware and humans.

Français

Domaine(s)
  • Matériel informatique
  • Régionalismes et usages particuliers
DEF

Tomber en panne. Surtout pour les pannes de matériel produisant de la fumée.

OBS

Plus généralement, désigne un état de paralysie fonctionnelle. Usage : concerne essentiellement le matériel et les êtres humains, jamais le logiciel.

Espagnol

Conserver la fiche 99

Fiche 100 1998-02-16

Anglais

Subject field(s)
  • Aquaculture

Français

Domaine(s)
  • Aquaculture

Espagnol

Campo(s) temático(s)
  • Acuicultura
Conserver la fiche 100

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