TERMIUM Plus®

La banque de données terminologiques et linguistiques du gouvernement du Canada.

GIZZARD [19 fiches]

Fiche 1 2023-01-04

Anglais

Subject field(s)
  • Fish
  • Seafood and Freshwater Food (Food Industries)
  • Commercial Fishing
Universal entry(ies)
DEF

A large predominantly pale green whitefish (Coregonus clupeaformis) that is a superior food and sport fish esp. of the Great Lakes.

OBS

lake whitefish: trade name recommended by the "Comité de normalisation de la terminologie des pêches commerciales" and by Fisheries and Oceans Canada.

Français

Domaine(s)
  • Poissons
  • Produits de mer et d'eau douce (Industr. alim.)
  • Pêche commerciale
Entrée(s) universelle(s)
OBS

grand corégone : nom commercial normalisé par l'OLF et le Comité de normalisation de la terminologie des pêches commerciales.

OBS

corégone de lac : terme préconisé par l'Union européenne.

Espagnol

Conserver la fiche 1

Fiche 2 2023-01-04

Anglais

Subject field(s)
  • Fish
Universal entry(ies)
OBS

Dorosoma cepedianum(American gizzard shad) is a species of bony fishes in the family [Clupeidae].

OBS

skipjack: common name also used to refer to some species of the family Scombridae.

Français

Domaine(s)
  • Poissons
Entrée(s) universelle(s)
OBS

alose noyer : appellation commerciale normalisée par l'Office québécois de la langue française.

Espagnol

Conserver la fiche 2

Fiche 3 2022-08-31

Anglais

Subject field(s)
  • Slaughterhouses
  • Poultry Production
CONT

Eviscerated weight... refers to the removal of the weight of the heart, liver, gizzard, proventriculus, lungs, abdominal fat, head and feet.

Français

Domaine(s)
  • Abattoirs
  • Élevage des volailles

Espagnol

Conserver la fiche 3

Fiche 4 2022-01-24

Anglais

Subject field(s)
  • Animal Feed (Agric.)
  • Birds
  • Poultry Production
CONT

Birds with thick gizzards frequently pick up grit—little stones, sand, and small shells. These items collect in the gizzard. When food and digestive juices enter the gizzard, the thick muscles and grit help pulverize the food.

Français

Domaine(s)
  • Alimentation des animaux (Agric.)
  • Oiseaux
  • Élevage des volailles
DEF

[Ensemble de morceaux] de roche, de coquille d'huître ou de sable utilisé par les volailles pour les aider à broyer la nourriture ingérée.

Espagnol

Conserver la fiche 4

Fiche 5 2022-01-24

Anglais

Subject field(s)
  • Animal Feed (Agric.)
  • Birds
  • Poultry Production
CONT

Insoluble grit—sand, flint grit, tiny pebbles—is necessary for the grinding of the food in the gizzard([as] poultry [possess] no teeth). Flint grit... is best broadcast with... grain every two or three months...

Français

Domaine(s)
  • Alimentation des animaux (Agric.)
  • Oiseaux
  • Élevage des volailles

Espagnol

Conserver la fiche 5

Fiche 6 2022-01-24

Anglais

Subject field(s)
  • Animal Feed (Agric.)
  • Birds
  • Poultry Production
CONT

Grit is available in two forms : soluble and insoluble. Soluble grit, such a cuttlebone and crushed oyster shells, dissolves as it passes through the digestive tract and serves as a source of calcium in the avian diet... Insoluble grit, generally found as sand or small pebbles, remains in the gizzard after ingestion and helps with the mechanical breakdown of food... Some species of birds, particularly herbivorous or granivorous species such as galliformes, require insoluble grit in their diet for efficient digestion...

Français

Domaine(s)
  • Alimentation des animaux (Agric.)
  • Oiseaux
  • Élevage des volailles
CONT

Deux types de graviers sont offerts aux oiseaux : soluble et insoluble. Le gravier insoluble est composé de petits cailloux et contient habituellement du silicate et du grès. Il chemine jusqu'au gésier de l'oiseau où il aide à broyer les graines à coque ou les aliments qui ont atteint le tractus digestif en gros morceaux. Le gravier soluble est organique, se compose principalement de gypse et de calcaire (carbonate de calcium) et contient des os de seiche et des coquilles d'huîtres.

Espagnol

Conserver la fiche 6

Fiche 7 2017-12-14

Anglais

Subject field(s)
  • Animal Anatomy
  • Birds
CONT

The gizzard or muscular stomach(where food is ground and macerated) is characterized by a muscular development and a thick keratinoid-like lining, especially in grain eaters. The breakdown of food is often aided by grit in the form of sand grains or small pebbles.

Français

Domaine(s)
  • Anatomie animale
  • Oiseaux
CONT

La partie musculaire de la région stomacale, le gésier, n'est souvent qu'un sac extensible muni d'une musculature peu puissante. Il y a une sécrétion kératineuse très épaisse qui peut fournir une action, laquelle est aidée par les cailloux avalés, par exemple, chez les granivores.

CONT

Certains oiseaux, entre autres les rapaces nocturnes, rejettent d'ailleurs par l'œsophage et le bec, sous forme de «pelotes de réjection», les parties non digestibles de leurs aliments, après que ceux-ci ont été triturés dans ce gésier musculeux.

Espagnol

Campo(s) temático(s)
  • Anatomía animal
  • Aves
DEF

Parte del aparato digestivo de [...] las aves, que garantiza la trituración de los alimentos gracias a su gruesa pared musculosa y a las pequeñas piedras que a menudo contiene.

Conserver la fiche 7

Fiche 8 2017-12-14

Anglais

Subject field(s)
  • Animal Anatomy
  • Birds
DEF

... a fusiform organ [which] varies in size with the species. It is lined with mucous membrane which contains the gastric glands.

CONT

The glandular stomach may only have the function of production of gastric juices and serving as a passageway to the gizzard, or it may have additional functions as a storage organ and as an organ of gastric digestion.

Français

Domaine(s)
  • Anatomie animale
  • Oiseaux
CONT

L'estomac glandulaire (ventricule succenturié) est un renflement fusiforme dont la muqueuse est très riche en glandes.

CONT

L'œsophage aboutit à un estomac glandulaire ou ventricule succenturié relativement peu différencié, qui précède lui-même un plus robuste et volumineux estomac musculeux ou gésier.

Espagnol

Conserver la fiche 8

Fiche 9 2016-11-10

Anglais

Subject field(s)
  • Meats and Meat Industries
CONT

The right kind of chicken always comes as a whole bird. If you have never cooked a whole chicken before, don’t be daunted. It's actually very easy, and the leftovers can be transformed into a delicious chicken soup. Ask the farmer to reserve the head and feet of the birds you buy. These are full of gelatin and help make wonderful chicken stock(broth). Also, tell him to keep the fattest birds for you. Much of the goodness of a properly raised bird is in the fat! Of course, you will also want the organ meats or giblets(liver, heart and gizzard).

OBS

whole bird: term extracted from the “Glossaire de l’agriculture” and reproduced with permission of the Organisation for Economic Co-operation and Development.

Français

Domaine(s)
  • Salaison, boucherie et charcuterie
OBS

volaille entière : terme extrait du «Glossaire de l’agriculture» et reproduit avec l’autorisation de l’Organisation de coopération et de développement économiques.

Espagnol

Conserver la fiche 9

Fiche 10 2006-08-08

Anglais

Subject field(s)
  • Animal Diseases
  • Poultry Production
CONT

Gizzard erosion is a condition seen in broiler chickens caused by gizzerosine toxicity.

OBS

Gizzerosine is formed by a reaction between the 3 amino group of lysine with free histidine during the heating of fish meal. The amount of heat to which fish meal is exposed during the drying process is critical in the formation of gizzerosine.

OBS

So far gizzerosine toxicity have only been described in chickens, possibly due to the high level of fish meal in the diets of this species ... The question of the influence of gizzerosine on horses and other species is however still unanswered.

Français

Domaine(s)
  • Maladies des animaux
  • Élevage des volailles
CONT

Une équipe japonaise vient de reproduire expérimentalement une forte érosion du gésier sur des poulets de chair de différents âges, en leur inoculant un Adénovirus aviaire de type I (souche 99ZH).

OBS

Il a été signalé que la gizzérosine provoque l'érosion du gésier (EG) chez les poulets [...]

OBS

érosion : lésion de la peau ou d'une muqueuse avec perte de substance très superficielle.

Espagnol

Conserver la fiche 10

Fiche 11 2005-04-21

Anglais

Subject field(s)
  • Translation (General)
Terme(s)-clé(s)
  • anti gizzard erosion factor

Français

Domaine(s)
  • Traduction (Généralités)
Terme(s)-clé(s)
  • facteur antiérosion du gésier

Espagnol

Conserver la fiche 11

Fiche 12 2003-11-26

Anglais

Subject field(s)
  • Meats and Meat Industries
  • Regulations and Standards (Food)
DEF

The heart, liver, and gizzard of poultry.

OBS

Term usually used in the plural.

Français

Domaine(s)
  • Salaison, boucherie et charcuterie
  • Réglementation et normalisation (Alimentation)
DEF

Tout ce qu'on enlève à la carcasse des volailles en vue de leur préparation (tête et cou, ailerons, pattes, foie, gésier).

OBS

Abats comestibles chez la volaille.

OBS

Terme habituellement utilisé au pluriel.

Espagnol

Campo(s) temático(s)
  • Industria cárnica, de fiambres y embutidos
  • Reglamentación y normalización (Alimentación)
Conserver la fiche 12

Fiche 13 2001-08-09

Anglais

Subject field(s)
  • Grain Growing
CONT

Durum wheat was grown even earlier in Eastern Canada than in Manitoba, under the name "goose wheat". According to legend, the original seed was taken from the gizzard of a wild goose that had been killed on its flight northward. Presumably, goose wheat was a mixture of several varieties introduced by Russian settlers.

Français

Domaine(s)
  • Culture des céréales
CONT

On cultivait déjà, [...], le blé dur dans l'Est du Canada. On l'appelait «blé d'oie» d'après une légende voulant que la semence originale ait été tirée du gésier d'une oie sauvage abattue pendant son vol migratoire vers le nord. Sans doute ce blé provenait-il de plusieurs variétés apportées par des colons venus de Russie.

Espagnol

Conserver la fiche 13

Fiche 14 2001-02-16

Anglais

Subject field(s)
  • Animal Science
  • Veterinary Medicine
CONT

The carcasses were immediately scalded, feather picked and eviscerated, and then chilled overnight in a refrigerator at 4 degree in order to facilitate the removal of the abdominal pad. The dissection of carcasses was performed according to the procedure described by Jensen(1984), and the abdominal fat pad was removed according to the method outlined by Fancher & Jensen(1989). From one side breast and one thigh plus drumstick of each bird, meat(with skin) was excised and weighed separately. Total meat yields for both breast and thighs(including drumsticks) were calculated as the amount of meat excises xx 2. Weights of the dissected parts of the carcasses and of breast and thigh meat were determined to the nearest 1 g, while those of the abdominal fat pad and organs(liver, heart and gizzard) were measured to the nearest 0.., 1 g. Samples of liver, breast meat and thigh plus drumstick meat were removed and frozen(-20 degree) until analysed.

Français

Domaine(s)
  • Zootechnie
  • Médecine vétérinaire

Espagnol

Conserver la fiche 14

Fiche 15 1999-11-10

Anglais

Subject field(s)
  • Animal Anatomy
DEF

The true or glandular stomach of poultry, lying between the ingluvies(crop) and the ventriculus(gizzard).

Français

Domaine(s)
  • Anatomie animale
CONT

Le passage du bol alimentaire de la bouche au proventricule (ou ventricule succenturié) est relativement lent. (...) Lors de leur passage dans le ventricule succenturié, les aliments sont mélangés au suc gastrique, qui comprend, en particulier, de l'acide chlorhydrique et de la pepsine.

Espagnol

Conserver la fiche 15

Fiche 16 1988-04-22

Anglais

Subject field(s)
  • Breadmaking

Français

Domaine(s)
  • Boulangerie

Espagnol

Conserver la fiche 16

Fiche 17 1986-11-26

Anglais

Subject field(s)
  • Birds
OBS

A part of the stomach of a bird.

Français

Domaine(s)
  • Oiseaux
OBS

Gésier : Partie de l'estomac des oiseaux souvent caractérisée par l'existence d'une musculature puissante et, sur les parois internes, de plaques cornées [revêtement cuticulaire] destinées à broyer les aliments.

OBS

Proposition du Musée des Sciences Naturelles du Canada.

Espagnol

Conserver la fiche 17

Fiche 18 1984-05-22

Anglais

Subject field(s)
  • Farm Equipment

Français

Domaine(s)
  • Matériel agricole

Espagnol

Conserver la fiche 18

Fiche 19 1978-03-14

Anglais

Subject field(s)
  • Paleontology
OBS

A polished stone or pebble from the stomach of some vertebrates and thought to have been used in grinding up their food.

Français

Domaine(s)
  • Paléontologie
OBS

On sait que beaucoup d'Oiseaux actuels avalent des pierres qui restent dans leur gésier, mais le même phénomène s'observe chez les Reptiles et même chez les Mammifères (...) De tels gastrolites ont été observés, amassés en nombre plus ou moins grand à l'emplacement convenable dans le squelette de grands Oiseaux du groupe de "Dinornis" (Quaternaire récent de Nouvelle-Zélande).

Espagnol

Conserver la fiche 19

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