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La banque de données terminologiques et linguistiques du gouvernement du Canada.

GLUTAMIC [23 fiches]

Fiche 1 2024-07-31

Anglais

Subject field(s)
  • Genetics
  • Blood
CONT

Sickle cell hemoglobin(HbS) is a hemoglobin(Hb) variant characterized by point mutation causing replacement of glutamic acid by valine at position 6 of the β globin chain, which results in sickling phenomenon in low oxygen states, acidosis, and dehydration.

Terme(s)-clé(s)
  • sickle-cell hemoglobin
  • sickle cell haemoglobin
  • sickle-cell haemoglobin
  • sickle haemoglobin
  • haemoglobin S

Français

Domaine(s)
  • Génétique
  • Sang
CONT

La production d'une hémoglobine mutée appelée hémoglobine S (HbS) est à l'origine de nombreuses complications. Cette HbS a la particularité de polymériser en conditions désoxygénées engendrant la falciformation des globules rouges.

OBS

hémoglobine S : Dans cette désignation, l'abréviation «S» provient du mot anglais «sickle» qui signifie «faucille».

Espagnol

Conserver la fiche 1

Fiche 2 2015-06-02

Anglais

Subject field(s)
  • Biological Sciences
DEF

The essential enzyme that catalyzes the conversion of glutamate to the neurotransmitter GABA [gamma-amino butyric acid].

Français

Domaine(s)
  • Sciences biologiques

Espagnol

Conserver la fiche 2

Fiche 3 2013-08-30

Anglais

Subject field(s)
  • Chemical Elements and Compounds
  • Biochemistry
Universal entry(ies)
DEF

A crystalline tripeptide... of glutamic acid, cysteine, and glycine that occurs in blood and other animal and plant tissues and that plays an important role in the activation of some enzymes and in biological oxidation-reduction processes.

OBS

Use: Nutritional and metabolic research.

OBS

The capital letters "N" must be italicized; the letters "L" are small capitals; the word "gamma" must be replaced by the corresponding Greek letter or italicized.

OBS

Also known under a large variety of variants and commercial names, such as: Copren; Deltathione; Glutathion; Glutatiol; Glutatione; Glutide; Glutinal; GSH; Isethion; Neuthion; Panaron; Tathion; Tathione; Triptide.

OBS

Chemical formulas: C10H17O6N3S or C10H17N3O6S

Français

Domaine(s)
  • Éléments et composés chimiques
  • Biochimie
Entrée(s) universelle(s)
DEF

Tripeptide hydrolysable en cystéine, en glycine et en acide glutamique, couramment rencontré dans les cellules végétales et animales, qui joue dans l'organisme le rôle de transporteur d'hydrogène et que l'on utilise pour les recherches biologiques et biochimiques, en particulier dans le domaine de la conservation des aliments.

OBS

Les lettres majuscules «N» s'écrivent en italique; les lettres «L» sont de petites capitales; le mot «gamma» doit être remplacé par la lettre grecque correspondante ou s'écrire en italique.

OBS

Formules chimiques : C10H17O6N3S ou C10H17N3O6S

Espagnol

Campo(s) temático(s)
  • Elementos y compuestos químicos
  • Bioquímica
Entrada(s) universal(es)
OBS

Molécula formada por tres aminoácidos y utilizada en el cuerpo como un antioxidante. Ayuda a eliminar radicales libres de la sangre y células antes de que puedan causar daño por oxidación.

OBS

El glutatión también colabora en la neutralización hepática de toxinas.

OBS

El glutatión sintético se denomina NAC ó N Acetilcisteina.

CONT

Fórmulas químicas: C10H17O6N3S o C10H17N3O6S

Conserver la fiche 3

Fiche 4 2013-08-30

Anglais

Subject field(s)
  • Chemical Elements and Compounds
  • Dietetics
  • Nutritive Elements (Biological Sciences)
Universal entry(ies)
CONT

Proteins usually are almost neutral molecules; that is, they have neither acidic nor basic properties. This means that the acidic carboxyl(-COO-) groups of aspartic and glutamic acid are about equal in number to the amino acids with basic side chains. Three such basic amino acids, each containing six carbon atoms, occur in proteins. The one with the simplest structure, lysine, is synthesized by plants but not by animals. Even some plants have a low lysine content.

CONT

Lys and K are abbreviations used to denote the amino acid lysine in protein sequences and elsewhere.

OBS

L-lysine: form recommended by the IUPAC (International Union of Pure and Applied Chemistry) for the systematic name corresponding to the CAS number indicated on the present record.

OBS

l: The small letter "l" used as a prefix must be italicized.

OBS

L; S: These letters used as prefixes are small capitals.

OBS

alpha; epsilon: These words must be replaced by the corresponding Greek letter or italicized.

OBS

Chemical formula: C6H14N2O2

Français

Domaine(s)
  • Éléments et composés chimiques
  • Diététique
  • Éléments nutritifs (Sciences biologiques)
Entrée(s) universelle(s)
CONT

La L-lysine est un des 20 acides aminés les plus courants constituant les protéines. Elle possède une chaîne latérale basique avec une fonction amine NH2 et quatre groupements CH2 sur celle-ci. C'est un acide aminé indispensable.

CONT

La lysine est un acide aminé essentiel dans l'alimentation des hommes et des animaux non ruminants; elle ne peut être synthétisée par leur organisme et doit donc être ajoutée à l'alimentation.

OBS

L-lysine : forme recommandée par l'UICPA (Union internationale de chimie pure et appliquée) pour le nom systématique correspondant au numéro CAS indiqué sur la présente fiche.

OBS

l : La lettre «l» minuscule utilisée comme préfixe s'écrit en italique.

OBS

L; S : Ces lettres utilisées comme préfixes sont des petites majuscules.

OBS

alpha; epsilon : Ces mots doivent être remplacés par la lettre grecque correspondante ou s'écrire en italique.

OBS

Formule chimique : C6H14N2O2

Espagnol

Campo(s) temático(s)
  • Elementos y compuestos químicos
  • Dietética
  • Elementos nutritivos (Ciencias biológicas)
Entrada(s) universal(es)
CONT

La lisina (abreviada Lys o K), o L-lisina, es un aminoácido de entre los 9 esenciales para los seres humanos (esencial significa que no es sintetizado por las células humanas, y por tanto debe ingerirse con la dieta). Existen dos rutas conocidas para la biosíntesis de este aminoácido. La primera se lleva a cabo en bacterias y plantas superiores, a través del ácido diaminopimélico, y la segunda en la mayoría de hongos superiores, mediante el ácido a-aminoadípico.

OBS

Fórmula química: C6H14N2O2

Conserver la fiche 4

Fiche 5 2013-08-30

Anglais

Subject field(s)
  • Chemical Elements and Compounds
  • Food Additives
Universal entry(ies)
C5H8NO4·Na
formule, voir observation
C5H8NNaO4
formule, voir observation
142-47-2
numéro du CAS
DEF

The single monosodium salt of glutamic acid used in food to accentuate flavors.

OBS

MSG: This might be an in-house or a non-recognized abbreviation; not to be used alone, to avoid any risk of confusion.

OBS

sodium glutamate: incomplete name.

OBS

alpha: This word must be replaced by the corresponding Greek character or italicized.

OBS

L-: This letter is a small capital.

OBS

Also known under the following commercial designations: Accent; Ajinomoto; Glutacyl; Glutavene; RL-50; Vetsin; Zest.

OBS

Chemical formula: C5H8NO4·Na or C[subsscript 5]H8NNaO4

Terme(s)-clé(s)
  • a-monosodium glutamate

Français

Domaine(s)
  • Éléments et composés chimiques
  • Additifs alimentaires
Entrée(s) universelle(s)
C5H8NO4·Na
formule, voir observation
C5H8NNaO4
formule, voir observation
142-47-2
numéro du CAS
DEF

Sel de sodium de l'acide glutamique qui, parce qu'il a la propriété de stimuler les perceptions gustatives, est utilisé dans l'alimentation comme exhausteur de goût.

OBS

GMS : abréviation non officielle; ne pas l'utiliser seule, pour éviter tout risque de confusion.

OBS

glutamate de sodium : nom incomplet.

OBS

alpha : Ce mot doit être remplacé par la lettre grecque correspondante ou s'écrire en italique.

OBS

L- : Cette lettre est une petite capitale.

OBS

Formule chimique : C5H8NO4·Na ou C5H8NNaO4

Terme(s)-clé(s)
  • glutamate a-monosodique

Espagnol

Campo(s) temático(s)
  • Elementos y compuestos químicos
  • Aditivos alimentarios
Entrada(s) universal(es)
C5H8NO4·Na
formule, voir observation
C5H8NNaO4
formule, voir observation
142-47-2
numéro du CAS
OBS

Fórmula química: C5H8NO4·Na o C5H8NNaO4

Conserver la fiche 5

Fiche 6 2013-08-28

Anglais

Subject field(s)
  • Chemical Elements and Compounds
  • Biochemistry
DEF

An amino acid occurring in biologically active prothrombin and formed in the liner in the presence of vitamin K by carboxylation of glutamic acid residues in prothrombin precursor molecules.

OBS

gamma: This word must be replaced by the corresponding Greek letter or italicized.

Français

Domaine(s)
  • Éléments et composés chimiques
  • Biochimie
CONT

L'ostéocalcine (Oc) est encore appelée GLA protéine ou BGP (bone GLA protein). [...] L'Oc humaine est un peptide monocaténaire de 49 acides aminés (aa) comportant trois résidus d'acide gamma carboxyglutamique (GLA) en positions 17, 21 et 24. Ces résidus GLA confèrent à la molécule d'Oc une très forte affinité pour le calcium.

OBS

gamma: Ce mot doit être remplacé par la lettre grecque correspondante ou s'écrire en italique.

Espagnol

Conserver la fiche 6

Fiche 7 2012-07-11

Anglais

Subject field(s)
  • Biochemistry
  • Molecular Biology
DEF

Enzyme that catalyzes the hydrolysis and synthesis of phosphoric acid esters and the transfer of phosphate groups from phosphoric acid to other compounds.

CONT

Protein phosphorylation is reversible because of the abundant phosphatases present in the cytosol. When protein kinases are turned off, these phosphatases remove the phosphate from the phosphorylated enzyme, and the enzyme activity returns to its former level. The adenylation of tyrosine side chains(in which an AMP moiety from ATP is reversibly added to the tyrosine OH group) provides another important regulatory system, as does the reversible methylation of glutamic acid side chains.

Français

Domaine(s)
  • Biochimie
  • Biologie moléculaire
DEF

Enzyme provoquant une déphosphorylation sur un acide nucléique. [Définition normalisée par l'AFNOR et reproduite avec son autorisation.]

OBS

Des phosphatases sont présentes dans la plupart des tissus de l'organisme et dans le sang (phosphatasémie) sous forme de phosphatases acides (actives en milieu acide) dont la plus importante est la phosphatase prostatique, et de phosphatases alcalines (actives en milieu alcalin) provenant du foie, de l'intestin, du rein et des os.

OBS

phosphatase : terme normalisé par l'AFNOR.

Espagnol

Campo(s) temático(s)
  • Bioquímica
  • Biología molecular
DEF

Enzima hidrolasa cuya actividad libera ácido ortofosfórico inorgánico a partir de algún sustrato fosforilado.

Conserver la fiche 7

Fiche 8 2012-01-03

Anglais

Subject field(s)
  • Chemical Elements and Compounds
DEF

A salt containing one atom of sodium in the molecule.

CONT

Monosodium glutamate [is the] flavouring agent consisting of the white crystalline monosodium salt of glutamic acid, a nonessential amino acid.

Français

Domaine(s)
  • Éléments et composés chimiques
DEF

Sel dont la molécule ne contient qu'un seul atome de sodium.

CONT

[Le] glutamate de sodium [est le] sel monosodique monohydraté de l'acide L(+) glutamique. Il augmente la saveur de nombreux aliments, les hydrolysats protéiques entre autres.

Espagnol

Conserver la fiche 8

Fiche 9 2011-10-21

Anglais

Subject field(s)
  • Biological Sciences
CONT

On forcing a cell suspension at high pressure through a narrow orifice, the rapid pressure drop provides a very powerful means of disrupting the cells. In practice it is simple to design equipment to subject the cell suspension to shear forces before releasing the pressure. By changing the pressure applied, cells may be disrupted completely or only sufficiently to release periplasmic enzymes.... [Experimentors have] used a liquid shear system for the disruption of chloroplasts. The suspension was passed through a needle valve at pressures up to 20, 000 p. s. i. and a flow rate of 10 ml/min. Under these conditions, rupture of E. coli was indicated by an increase in glutamic acid decarboxylase activity.

OBS

In practical terms liquid shear is associated with the generation of heat. As a result subsequent increases in the temperature of the suspension of up to 40 °C may be encountered. Cell suspensions must, therefore, be introduced to the apparatus at 0-4°C to minimise loss of enzyme activity. If recycling is used then cooling before re-entry is essential. Equally, with this type of equipment the best results are obtained by using a homogeneous cell suspension. Irregular particle sizes owing to filamentous or pelleted growth modes reduce the efficiency of cell breakage.

Français

Domaine(s)
  • Sciences biologiques
DEF

Appareil permettant de provoquer la lyse des cellules ou des organites, cellulaires. Les cellules sont placées dans un liquide sous pression d'azote pendant un temps suffisant pour équilibrer les pressions extra-et intracellulaires, puis le liquide est décompressé en passant par une valve étroite, ce qui provoque la rupture des cellules.

Espagnol

Conserver la fiche 9

Fiche 10 2011-09-28

Anglais

Subject field(s)
  • Biochemistry
DEF

The enzyme (EC 2.6.1.1) that catalyzes the reaction of aspartate with 2-oxoglutarate to give glutamate and oxaloacetate. It contains pyridoxal phosphate. Its concentration in blood may be raised in liver and heart diseases that are associated with damage to those tissues.

OBS

An enzyme normally present in many tissues and body fluids; high concentrations are associated with damage to cells, especially of the heart and liver.

Terme(s)-clé(s)
  • aspartate-aminotransferase
  • glutamate-oxaloacetate-transaminase

Français

Domaine(s)
  • Biochimie
CONT

L'une des deux transaminases qui ont été étudiées en clinique dans le sérum sanguin. Elle catalyse la réaction entre l'acide glutamique et l'acide oxalo-acétique d'une part, et l'acide aspartique et l'acide alpha-cétoglutarique d'autre part.

Espagnol

Conserver la fiche 10

Fiche 11 2011-08-09

Anglais

Subject field(s)
  • Biological Sciences
DEF

Enzyme that catalyzes the formation of glutamine from glutamic acid and ammonia using energy from ATP.

Français

Domaine(s)
  • Sciences biologiques
DEF

Enzyme de structure complexe dont le poids moléculaire varie selon les espèces de 350 000 à 600 000 qui catalyse l'amidination de l'acide glutamique en présence d'ATP pour donner la glutamine. L'enzyme permettant ainsi la détoxification ammoniacale est répandue dans tous les tissus des animaux supérieurs (cerveau, muscles, organes glandulaires, etc.).

Espagnol

Conserver la fiche 11

Fiche 12 2011-06-06

Anglais

Subject field(s)
  • Chemical Elements and Compounds
  • Food Additives
  • Biochemistry
Universal entry(ies)
C19H19N7O6
formule, voir observation
DEF

A yellow, crystalline vitamin of the B complex; it is slightly soluble in water, usually occurs in conjugates containing glutamic acid residues, and is found especially in plant leaves and vertebrate livers.

OBS

Folic acid is tasteless and odorless, slightly soluble in methanol and sparingly soluble in water. It is used mostly in medicine and in nutrition as a food additive. The daily maximum ingestion should not exceed 0.01 mg.

OBS

Folic acid used to be called "L. casei factor", "vitamin Bc" and "vitamin M". When commercially synthesized, it is known as "pteroylglutamic acid" (abbreviated "PGA").

OBS

The pure substance is called "folic acid" or "folacin".

OBS

Chemical formula: C19H19N7O6

Terme(s)-clé(s)
  • vitamin B9
  • folate

Français

Domaine(s)
  • Éléments et composés chimiques
  • Additifs alimentaires
  • Biochimie
Entrée(s) universelle(s)
C19H19N7O6
formule, voir observation
DEF

Acide se présentant sous la forme de cristaux jaune-orangé, très peu solubles dans l'eau, plus solubles dans l'alcool. Vitamine du groupe B, préparée aujourd'hui synthétiquement.

OBS

La vitamine B9 connue sous le nom d'acide folique, est présente dans presque toutes les cellules vivantes, mais surtout dans le foie, les muscles, le lait, les légumineuses et les germes de blé.

CONT

L'acide folique active la maturation et la régénération des globules rouges. Il est prescrit dans le traitement de certaines anémies.

OBS

Formule chimique : C19H19N7O6

Terme(s)-clé(s)
  • vitamine Ba9
  • facteur de Day
  • facteur éluat(foie)
  • facteur lactobacillus casée

Espagnol

Campo(s) temático(s)
  • Elementos y compuestos químicos
  • Aditivos alimentarios
  • Bioquímica
Entrada(s) universal(es)
C19H19N7O6
formule, voir observation
DEF

Vitamina cristalina del complejo B, que es usada en el tratamiento de las anemias. Se encuentra en las plantas verdes, la fruta fresca, el hígado y la levadura.

OBS

Vitamina fotolábil hidrosoluble.

OBS

Ciertos microorganismos requieren ácido fólico para su crecimiento, por lo que se usa para su valoración. Aunque es esencial para el hombre, parte de las necesidades pueden ser cubiertas por la flora intestinal.

OBS

Fórmula química: C19H19N7O6

Conserver la fiche 12

Fiche 13 2011-03-23

Anglais

Subject field(s)
  • Chemical Elements and Compounds
  • Biochemistry
  • Food Additives
Universal entry(ies)
E
symbole
Glu
symbole
C5H9NO4
formule, voir observation
HOCO-(CH2)2-CHNH2-COOH
formule, voir observation
56-86-0
numéro du CAS
DEF

A chemical compound having the formula C5H9NO4 or HOCO-(CH2)2-CHNH2-COOH which appears under the form of a white, odorless, crystalline powder, is slightly soluble in cold water, is insoluble in organic solvents, constitutes a non-essential amino acid, and is used as a salt substitute and to improve the taste of beer.

CONT

The truth of the matter is that the glutamic acid found in unprocessed, unadulterated food and in the human body is composed of one form of a single amino acid, L-glutamic acid, and nothing else. In contrast, the processed free glutamic acid used in processed food is always composed of two forms of glutamic acid(L-glutamic acid and D-glutamic acid) and a variety of other chemicals commonly referred to as contaminants.

OBS

L-glutamic acid : Corresponds to the naturally occurring form(see the above context). The prefix "L-"is a small capital.

OBS

E: one-letter chemical symbol.

OBS

Glu: three-letter chemical symbol.

OBS

The word "alpha" must be replaced by the corresponding Greek letter or italicized.

OBS

Chemical formula: C5H9NO4 or HOCO-(CH2)2-CHNH2-COOH

Terme(s)-clé(s)
  • α-aminoglutaric acid
  • α-amino-glutaric acid
  • α-glutamic acid

Français

Domaine(s)
  • Éléments et composés chimiques
  • Biochimie
  • Additifs alimentaires
Entrée(s) universelle(s)
E
symbole
Glu
symbole
C5H9NO4
formule, voir observation
HOCO-(CH2)2-CHNH2-COOH
formule, voir observation
56-86-0
numéro du CAS
DEF

Aminoacide de formule C5H9NO4 ou HOCO-(CH2)2-CHNH2-COOH que l'on peut préparer par synthèse totale ou par fermentation des glucides, que l'on emploie comme condiment et comme additif pour l'alimentation du bétail, et dont l'antipode L, dextrogyre, est un constituant essentiel des protéines.

OBS

acide L-glutamique : Correspond à la forme au naturel (voir aussi «acide D-glutamique», qui se rapporte à un énantiomère de l'acide L-glutamique); les lettres «L» et «D» sont des petites capitales.

OBS

E : symbole chimique à une lettre.

OBS

Glu : symbole chimique à trois lettres.

OBS

Le mot «alpha» doit être remplacé par la lettre grecque correspondante ou être écrit en italique.

OBS

Formule chimique : C5H9NO4 ou HOCO-(CH2)2-CHNH2-COOH

Terme(s)-clé(s)
  • acide α-amino-glutarique
  • acide α-aminoglutarique

Espagnol

Campo(s) temático(s)
  • Elementos y compuestos químicos
  • Bioquímica
  • Aditivos alimentarios
Entrada(s) universal(es)
E
symbole
Glu
symbole
C5H9NO4
formule, voir observation
HOCO-(CH2)2-CHNH2-COOH
formule, voir observation
56-86-0
numéro du CAS
OBS

Aminoácido no esencial. No tóxico. Cristales. Prácticamente insoluble en éter, acetona y ácido acético glacial. Insoluble en alcohol etílico y metanol.

OBS

Fórmula química: C5H9NO4 o HOCO-(CH2)2-CHNH2-COOH

Conserver la fiche 13

Fiche 14 2011-02-07

Anglais

Subject field(s)
  • Chemical Elements and Compounds
Universal entry(ies)
C5H10ClNO4
formule, voir observation
C5H9NO4·ClH
formule, voir observation
138-15-8
numéro du CAS
OBS

L-: This letter is a small capital.

OBS

Also known under the following commercial designations: Achylin, Acidalin, Acidulen, Acigluminum, Acridogen, Acridoride, Flamithin, Flanithin, Glusatin, Pepsidol.

OBS

Chemical formula: C5H10ClNO4 or C5H9NO4·ClH

Français

Domaine(s)
  • Éléments et composés chimiques
Entrée(s) universelle(s)
C5H10ClNO4
formule, voir observation
C5H9NO4·ClH
formule, voir observation
138-15-8
numéro du CAS
OBS

L-: Cette lettre est une petite majuscule.

OBS

Formule chimique : C5H10ClNO4 ou C5H9NO4·ClH

Espagnol

Conserver la fiche 14

Fiche 15 2010-07-27

Anglais

Subject field(s)
  • Chemical Elements and Compounds
CONT

The truth of the matter is that the glutamic acid found in unprocessed, unadulterated food and in the human body is composed of one form of a single amino acid, L-glutamic acid, and nothing else. In contrast, the processed free glutamic acid used in processed food is always composed of two forms of glutamic acid(L-glutamic acid and D-glutamic acid) and a variety of other chemicals commonly referred to as contaminants.

OBS

D-glutamic acid : The letter "D" is a small capital. Compare with "glutamic acid. "

Français

Domaine(s)
  • Éléments et composés chimiques
DEF

Énantiomère de l'acide L-glutamique.

CONT

Les ponts interpeptidiques unissent l'un des groupes carboxyles du deuxième acide aminé (acide aminé «acide», généralement l'acide D-glutamique) d'une unité tétrapeptidique au groupe carboxyle du quatrième acide aminé (la D-alanine) d'une autre unité tétrapeptidique.

CONT

Le peptidoglycane ou muréine est un polymère formé de molécules de N-acétyl-D glucosamine et d'acide N-acétyl-muramique sur lesquelles se fixe une chaîne peptidique comportant cinq acides aminés qui sont la L-alanine, l'acide D-glutamique, la L-lysine et deux D-alanine. Sur la lysine se fixe la pentaglycine.

OBS

acide D-glutamique : Voir aussi «acide L-glutamique», qui correspond à l'acide glutamique tel que présent dans sa forme naturelle. Les lettres «D» et «L» sont des petites majuscules.

Espagnol

Conserver la fiche 15

Fiche 16 2010-04-21

Anglais

Subject field(s)
  • Molecular Biology
  • Plant Biology
DEF

A bicyclic phosphorylated sugar derivative of glutamic acid.

OBS

[Agropine] is synthesized by Agrobacterium strain Ach5.

Français

Domaine(s)
  • Biologie moléculaire
  • Biologie végétale
CONT

Chaque souche d' «Agrobacterium» n'est capable de métaboliser que le seul type d'opine dont elle induit la synthèse chez les plantes qu'elle infecte. Les principales opines sont la nopaline, l'octopine, l'agropine et la mannopine.

Espagnol

Campo(s) temático(s)
  • Biología molecular
  • Biología vegetal
Conserver la fiche 16

Fiche 17 2010-04-20

Anglais

Subject field(s)
  • Molecular Biology
CONT

Melanin-concentrating hormone(MCH) is a cyclic peptide predominantly expressed in the hypothalamus of mammals. This peptide modulates the stress response and regulates many goal-oriented behaviors in the rat brain. MCH mRNA and peptides generated from the precursor, namely MCH and neuropeptide(N) glutamic acid(E) isoleucine(I) amide(NEI), were also found in rodent peripheral tissues including those in adult testis.

Français

Domaine(s)
  • Biologie moléculaire
CONT

Parmi les peptides les plus en vogue citons la galanine, le neuropeptide Y (NPY) et la melanin-concentrating hormone (MCH) pour leurs effets orexigènes et le glucagon-like peptide-1 (GLP-1) et la cholécystokinine (CCK) pour leur effet modérateur sur la prise de nourriture.

Espagnol

Conserver la fiche 17

Fiche 18 2009-08-13

Anglais

Subject field(s)
  • Chemical Elements and Compounds
DEF

A salt or ester of glutamic acid.

CONT

Glutamates have been utilized for years as flavor enhancers in one form or another, that is, as crystalline salts such as MSG or as plant protein hydrolyzates.

Français

Domaine(s)
  • Éléments et composés chimiques
DEF

Sel ou ester de l'acide glutamique.

OBS

Le glutamate de sodium, par exemple, s'emploie comme exhausteur de goût.

Espagnol

Campo(s) temático(s)
  • Elementos y compuestos químicos
Conserver la fiche 18

Fiche 19 2008-10-10

Anglais

Subject field(s)
  • Biochemistry
  • Animal Feed (Agric.)
DEF

A toxin found in linseed [that causes] pyridoxine deficiency in fowls fed on linseed meal.

CONT

Maximum growth of chicks was obtained with the addition of 7 milligrams of pyroxidine per kilogram of diet. Much work was done to identify the apparent pyridoxine antagonist, until its final resolution was made by Klosterman et al.(1967) in the identification of linatine. Linatine is gamma-glutamyl-1-amino-D-proline which can be hydrolytically cleaved to glutamic acid and 1-amino-D-proline. The latter forms a stable complex with pyridoxalphosphate, which presumably induces a pyridoxine deficiency.

Français

Domaine(s)
  • Biochimie
  • Alimentation des animaux (Agric.)

Espagnol

Conserver la fiche 19

Fiche 20 2005-02-18

Anglais

Subject field(s)
  • Symptoms (Medicine)
  • Blood
OBS

Said of a type of anemia

CONT

Sickel cell disease(drepanocytic anemia) is an hemolytic anemia with RBC assuming characteristic sickle cell shape(drepanocytes) due to abnormal B globin subunit(substitution of valine for glutamic acid at the 6th position from the N-terminus). Roughly 8% of American blacks are heterozygous for the trait.

Français

Domaine(s)
  • Symptômes (Médecine)
  • Sang
DEF

Se dit d'une personne atteinte d'anémie falciforme (ou drépanocytose).

Espagnol

Conserver la fiche 20

Fiche 21 2002-08-21

Anglais

Subject field(s)
  • Biochemistry
CONT

Glutamic acid.

Français

Domaine(s)
  • Biochimie

Espagnol

Conserver la fiche 21

Fiche 22 2002-05-08

Anglais

Subject field(s)
  • International Bodies and Committees
  • Chemical Elements and Compounds
  • Food Additives

Français

Domaine(s)
  • Organismes et comités internationaux
  • Éléments et composés chimiques
  • Additifs alimentaires

Espagnol

Conserver la fiche 22

Fiche 23 2000-03-02

Anglais

Subject field(s)
  • Biochemistry
DEF

An enzyme of the transferase class that catalyzes the reaction L-alanine + 2-ketoglutarate [yields] pyruvate + L-glutamate. The reaction transfers nitrogen for excretion or for incorporation into other compounds. The enzyme is found in serum and body tissues, especially in the liver. The activity in the serum is greatly increased in cases of liver disease.

OBS

An enzyme found in high concentrations in hepatocytes of dogs, cats and humans.

Français

Domaine(s)
  • Biochimie
OBS

Enzyme associée surtout aux lésions hépatiques.

Espagnol

Conserver la fiche 23

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