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HIGHLY VISCOUS LIQUID [4 fiches]

Fiche 1 2011-09-09

Anglais

Subject field(s)
  • Electrochemistry
CONT

Development of ionic liquids as green reaction media and catalysts.... Ionic liquids are in general defined as liquid electrolytes composed entirely of ions. More recently, the melting point criterion has been proposed to distinguish between molten salt(high melting, highly viscous, and very corrosive medium) and ionic liquids(liquid below 100°C and relatively low viscosity). Generally, ionic liquids include liquid compounds which involves organic compounds(tetrabutylphosphonium chloride, mp 80°C) and organominerals(triethylammonium chloride/copper chloride, 1/1, mp 25°C).

Français

Domaine(s)
  • Électrochimie
CONT

De nombreux solvants organiques sont nocifs du point de vue de l’écologie et de la santé publique, et dangereux car souvent volatils et inflammables. Des solvants alternatifs ont été proposés, comme l’eau, les liquides ioniques ou le CO2 supercritique.

OBS

[…] le terme «liquide ionique» peut prêter à confusion car la terminologie n’est pas arrêtée. Selon les auteurs, on trouvera les termes : «liquides ioniques à basse température», «sels fondus basse température», voire même «solutions aqueuses concentrées». Notamment, le terme «liquide ionique» est employé depuis longtemps pour caractériser les sels fondus à température ambiante et l’on pourrait penser que seule une différence de température de fusion distingue les liquides ioniques des sels fondus classiques. Toutefois, leurs propriétés spécifiques, comme par exemple leur grande stabilité vis-à-vis de l’eau ou de l’oxygène, justifient de les regrouper dans une famille à part entière, différente de celle des sels fondus classiques.

Espagnol

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Fiche 2 2000-10-13

Anglais

Subject field(s)
  • Chemistry
  • Food Additives
DEF

Volatile oil from... flowers of Rosa gallica L. and R. damascena Mill. and varieties of these species(Rosaceae). Constit. 70-75% free geraniol and citronellol; small amounts of their esters; terpenes. Colorless or pale yellow liquid; viscous et 25°; highly fragrant, rose odor... Very slightly sol in water, sparingly sol in alcohol; sol in fatty oils, chloroform... Use : Largely in perfumery; for flavoring lozenges, ointments, and toilet prepns.

CONT

Rose bulgarian ... Attar of roses ... used for a variety of flavors ... for beverages, ice cream, ices, candy, ... and jellies.

Français

Domaine(s)
  • Chimie
  • Additifs alimentaires
DEF

Liquide incolore tirant plus ou moins sur le jaune, volatil, peu miscible à l'eau, miscible à l'alcool. On l'obtient par distillation de rosacées (Rosa gallica et R. Damascena, principalement). Aromatisant. Il entre aussi dans la composition de pommades, parfums et cosmétiques.

Terme(s)-clé(s)
  • essence de roses
  • huile de rose

Espagnol

Campo(s) temático(s)
  • Química
  • Aditivos alimentarios
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Fiche 3 1997-09-11

Anglais

Subject field(s)
  • Technical Textiles
  • Fluid Mechanics and Hydraulics (Physics)
  • Rheology
CONT

Filtration under high pressure and high temperature have imposed the use of fitration media with a high mechanical resistance. A range of metal fibre filters have been developed to meet these demanding requirements, as in central polymer fitration. ... Sintered fibre media have reached now the highest required performance level in circumstances of very high temperature, highly viscous liquids and highly corrosive atmospheres.

Terme(s)-clé(s)
  • liquid of highly viscous

Français

Domaine(s)
  • Textiles techniques
  • Mécanique des fluides et hydraulique (Physique)
  • Rhéologie
CONT

Une meilleure compréhension technologique de la plage des pressions aux différentes étapes de la filtration des polymers [...]. Les médias filtrants frittés ont atteint les performances optimales requises pour les très hautes températures, la très forte viscosité des fluides et les environnements hautement corrosifs.

Espagnol

Conserver la fiche 3

Fiche 4 1990-01-15

Anglais

Subject field(s)
  • Biological Sciences
DEF

The growing of microorganisms, often fungi, on a solid material rather than in a liquid medium.

CONT

The fermentation of solid substrates such as starchy or cellulosic materials can be approached in two different ways. The solid material can be suspended in an aqueous medium. A general problem with such preparations is that gelatinization of the starches, etc. can generate highly viscous broths causing poor mixing and O2 transfer at dry weight concentrations higher than 2% w/v. There is also the obvious diseconomy of adding so much water to the substrate only to remove it from the product. Alternatively, then, the problem is approached through 'solid state fermentation’, the growth of microorganisms on solid materials without the presence of free liquid.

OBS

Such techniques can be divided into two basic types: thin layer and deep bed. In the former system, the organisms are grown on the surface of the substrate, which is spread on shallow trays about 2-4 cm deep; the trays are incubated in air-conditioned rooms or cabinets. The simplest deep bed systems consist of heaps of substrate that may be stirred periodically by hand. More sophisticated, fully automated systems include rotating drums, conveyor belt systems, which pass through air-conditioned tunnels, or deep tanks through which air is blown. The substrates used are generally based on wheat bran.

Français

Domaine(s)
  • Sciences biologiques
CONT

La production de P.O.U. [peut s'effectuer par la] fermentation en milieu solide. (...) Il s'agit en l'occurrence d'ensemencer à l'aide d'une suspension de levures (Pichia burtonii, Candida tropicalis ...) ou de spores de champignons filamenteux (Aspergillus niger, Rhizopus sp. ...) amylolytiques, du manioc ou du mais réduits en semoule d'une granulométrie de quelques mm, et de favoriser la croissance microbienne. Pour cela on assure simultanément une humidité d'environ 50 à 60 %, grâce à une solution de sulfate d'ammonium, de phosphate de potassium et d'urée et un courant d'air humide. (...) La croissance des micro-organismes, qui dure une trentaine d'heures s'effectue au milieu non stérile et se traduit par l'envahissement du substrat par le mycélium (ensemble des cellules fongiques); on a donc un enrichissement global du milieu en protéines nobles, riches en acides aminés essentiels et en particulier en lysine.

Espagnol

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