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La banque de données terminologiques et linguistiques du gouvernement du Canada.

ICE CONTENT [19 fiches]

Fiche 1 2019-05-13

Anglais

Subject field(s)
  • Fatty Substances (Food)
  • Regulations and Standards (Food)
  • Collaboration with the FAO
CONT

Milk fat provides creaminess and richness to ice cream and contributes to its melting characteristics. The minimum fat content is 10% and premium ice creams can contain as much as 16% milk fat. Sources of milk fat include milk, cream, and butter.

Français

Domaine(s)
  • Corps gras (Ind. de l'aliment.)
  • Réglementation et normalisation (Alimentation)
  • Collaboration avec la FAO

Espagnol

Conserver la fiche 1

Fiche 2 2011-12-14

Anglais

Subject field(s)
  • Glaciology
  • Geomorphology and Geomorphogeny
CONT

Yedoma is an organic-rich(about 2% carbon by mass) Pleistocene-ageless permafrost with ice content of 50-90% by volume. The amount of carbon trapped in this type of permafrost is much more prevalent than originally thought and may be about 500 GT, that is almost 100 times the amount of carbon released into the air each year by the burning of fossil fuels.... Yedoma currently occupies an area of more than one million square kilometers in northeast Siberia, and in many regions is tens of meters thick.

CONT

Alaska and Canada have a few hundred square miles of yedoma, but Siberia is where global warming is thawing the greatest quantities of this permafrost flash-frozen 40,000 years ago.

Français

Domaine(s)
  • Glaciologie
  • Géomorphologie et géomorphogénie
DEF

Ancienne matière organique à peine décomposée, emprisonnée dans le pergélisol.

CONT

Les complexes de glace (yedoma) pléistocènes de l'Alaska.

Espagnol

Conserver la fiche 2

Fiche 3 2011-09-06

Anglais

Subject field(s)
  • Environmental Studies and Analyses
CONT

Natural Resources Canada noted that the proponents’ environmental alignmentsheets provided no indication of the occurrence of permafrost and that an ice content value of 0% was assigned to all terrain types, including peat bogs.

Français

Domaine(s)
  • Études et analyses environnementales
CONT

Ressources naturelles Canada a également indiqué que les cartes-tracés environnementales ne fournissent aucune indication de l'occurrence de pergélisol et qu'une teneur en glace de 0 p. 100 a été attribuée à tous les types de terrain, y compris les tourbières.

Terme(s)-clé(s)
  • carte tracé environnementale

Espagnol

Conserver la fiche 3

Fiche 4 2011-08-31

Anglais

Subject field(s)
  • Glaciology
DEF

Ice cover resulting from the packing and freezing together of floes, brash ice and other forms of floating ice.

OBS

Over time, a consolidated ice covered is referred to as first year ice. It has a high brine content and generally a smooth surface. In the subsequent summer melt period, brine drainage reduces the brine concentration, and a low saline ice with air voids is produced. This is known as multi year ice.

Français

Domaine(s)
  • Glaciologie

Espagnol

Conserver la fiche 4

Fiche 5 2011-08-01

Anglais

Subject field(s)
  • Drilling and Boring (Construction)
  • Oil Drilling
CONT

The proponents are considering the use of select backfill for the project in areas where the ditch spoil would be subject to large settlement resulting from excess ice content of the soil, particularly where small streams enter the right-of-way and might be diverted along the ditch line.

Français

Domaine(s)
  • Sondage et forage (Construction)
  • Forage des puits de pétrole
CONT

Les promoteurs refroidiraient donc la boue de forage qui transporte les déblais de tranchée à la surface pendant le forage du pergélisol afin de réduire au minimum la décomposition en raison du dégel.

Espagnol

Conserver la fiche 5

Fiche 6 2011-07-13

Anglais

Subject field(s)
  • Glaciology
CONT

The ice content of peat lands is among the highest of all terrain traversed by the Norman Wells oil pipeline and these areas are subject to considerable settlement when thawed...

Français

Domaine(s)
  • Glaciologie
CONT

La teneur en glace des terres de tourbière est parmi les plus élevées de tous les terrains traversés par l'oléoduc Norman Wells et ces zones sont sujettes à un tassement important lorsque dégelées [...]

Espagnol

Conserver la fiche 6

Fiche 7 2011-07-12

Anglais

Subject field(s)
  • Glaciology
  • Soil Science
CONT

Investigations would be conducted before the pipeline was installed to determine the specific extent of each section of high-ice content soil within a terrain group.

Français

Domaine(s)
  • Glaciologie
  • Science du sol
CONT

Des études seraient menées avant l'installation du pipeline afin d'établir la portée particulière de chaque section de sol à teneur élevée en glace au sein d'un groupe de terrains.

Espagnol

Conserver la fiche 7

Fiche 8 2011-06-17

Anglais

Subject field(s)
  • Freezing and Refrigerating
  • Food Industries
DEF

The warming up time required to melt the total ice content of a frozen food.

Français

Domaine(s)
  • Congélation, surgélation et réfrigération
  • Industrie de l'alimentation
DEF

Temps d'exposition à la chaleur nécessaire pour faire fondre complètement la glace contenue dans une denrée congelée.

Espagnol

Conserver la fiche 8

Fiche 9 2011-05-16

Anglais

Subject field(s)
  • Astronomy
  • Petrography
DEF

A diverse class of chondrites (one of the two divisions of stony meteorites), important because of the insights they provide into the early history of the solar system.

CONT

[These chondrites] comprise about 3 percent of all meteorites collected after being seen to fall to Earth. Carbonaceous chondrites are subdivided into six well-established groups—CI, CM, CV, CO, CR, and CK—based on their bulk chemistry, petrology, and oxygen isotopic compositions.

CONT

Carbonaceous chondrites show very little metamorphism but display evidence of chemical alteration by water, which continued after their formation, suggesting the parent body was rocky material mixed with ice. They contain a varied suite of organic compounds... and a high content of inert gases.

Français

Domaine(s)
  • Astronomie
  • Pétrographie
CONT

Une chondrite carbonée ou chondrite de type C est une météorite chondritique. Chondrites carbonées ou chondrites C sont une classe de météorites chondritiques comprenant au moins 7 groupes connus et de nombreuses météorites non groupées.

Espagnol

Campo(s) temático(s)
  • Astronomía
  • Petrografía
CONT

Se han encontrado también aminoácidos en ciertos meteoritos, las condritas carbonáceas, que representan aproximadamente el 5 por ciento de los meteoritos que se estrellan contra la Tierra.

OBS

condrita : meteorito rocoso que contiene pequeñas esferas llamadas cóndrulos.

Conserver la fiche 9

Fiche 10 2011-02-08

Anglais

Subject field(s)
  • Glaciology
DEF

A nearly vertical fracture developed by thermal contraction in frozen ground or in rock with appreciable ice content.

Français

Domaine(s)
  • Glaciologie
CONT

Fente de gel. Le gel provoque la fissuration de la surface du sol, en raison du coefficient de dilatation élevé de la glace; si les températures sont suffisamment basses, des réseaux de fentes de rétraction peuvent se former, ressemblant à celles que l'on observe dans les mares asséchées. La profondeur des fentes peut atteindre plusieurs mètres et leur espacement est variable.

Espagnol

Conserver la fiche 10

Fiche 11 2010-04-21

Anglais

Subject field(s)
  • Oil and Natural Gas Extraction
  • Drilling and Boring (Construction)
CONT

The Project's demand for borrow materials would be about 7. 6 Mm³ placed volume, or 10 Mm³ excavated volume. Placed volume is the engineering volume compacted in place, whereas excavated volume is that taken from the borrow site and includes allowances for bulking, ice or moisture content, and transport. Excavated volume averages 30% more than placed volume.

Français

Domaine(s)
  • Extraction du pétrole et du gaz naturel
  • Sondage et forage (Construction)
CONT

Pour limiter sur les versants en pente très rapide l'ampleur des talus de déblai aussi bien que celle des talus de remblai [...], il importe de réduire au minimum le volume déblayé, en le fixant en remblai dans la mesure du possible par quelques soutènements qui contribueront à la protection des arbres inférieurs par rétention des remblais déversés.

PHR

Volume de déblais de forage.

Espagnol

Conserver la fiche 11

Fiche 12 2008-12-24

Anglais

Subject field(s)
  • Cheese and Dairy Products
CONT

Buttery texture refers to lumps of butterfat large enough to be easily detected in the mouth. When a lump of butterfat is chewed, the sensation is different from that obtained from ice crystals or from lactose crystals. This defect is due to churning(usually during the freezing process), which results from incomplete homogenization, high fat content, mix entering the freezer at too high a temperature and slow freezing.

Français

Domaine(s)
  • Laiterie, beurrerie et fromagerie
OBS

La texture de beurre est causée par un excès de matière grasse dans le mélange. Il se produit un barattage plus ou moins prononcé dans le congélateur si l'homogénéisation a été incomplète et le refroidissement insuffisant à l'entrée de l'appareil.

Espagnol

Campo(s) temático(s)
  • Productos lácteos
Conserver la fiche 12

Fiche 13 2004-05-21

Anglais

Subject field(s)
  • Weather Stations and Meteorological Instruments and Equipment
  • Remote Sensing
DEF

A scanning radiometer that measures microwave radiation in five wavelength bands and 10 channels to determine the wind, sea surface temperature and roughness, cloud water content, precipitation, snow cover and sea ice.

CONT

The scanning multichannel microwave radiometer (SMMR) is an imaging 5-frequency radiometer ... It measures dual-polarized microwave radiances from the earth’s atmosphere and surface, primarily for the purpose of deriving global and nearly all-weather measurements of sea surface temperature, wind speed, and atmospheric liquid water and water vapor.

OBS

This radiometer flew on Seasat (launched in June 1978) and Nimbus-7 (launched in October 1978).

OBS

Reproduced from "Titles, Names and Acronyms related to the activities of the International Oceanographic Commission of Unesco", with the authorization of Unesco.

Terme(s)-clé(s)
  • scanning multi-channel microwave radiometer
  • scanning multi-frequency microwave radiometer
  • scanning multichannel micro-wave radiometer
  • scanning multifrequency micro-wave radiometer

Français

Domaine(s)
  • Stations, instruments et équipements météorologiques
  • Télédétection
DEF

Radiomètre à balayage qui mesure le rayonnement en hyperfréquence dans cinq bandes de longueurs d'onde et 10 canaux pour déterminer le vent, la température de la surface de la mer et sa rugosité, la teneur en eau des nuages, la précipitation, le manteau nival et la glace de mer.

OBS

Reproduit de "Titles, Names and Acronyms related to the activities of the International Oceanographic Commission of Unesco", avec l'autorisation de l'Unesco.

Espagnol

Campo(s) temático(s)
  • Estaciones, instrumentos y equipos meteorológicos
  • Teledetección
DEF

Radiómetro de barrido que mide la radiación en microondas en cinco bandas de longitudes de onda y diez canales para determinar el viento, la temperatura de la superficie del mar y su rugosidad, el contenido de agua de las nubes, la precipitación, la cubierta de nieve y el hielo marino.

OBS

Reproducido del "Titles, Names and Acronyms related to the activities of the International Oceanographic Commission of Unesco", con la autorización de Unesco.

Conserver la fiche 13

Fiche 14 2000-02-29

Anglais

Subject field(s)
  • Cryogenics
  • Biological Sciences
DEF

During thawing of a frozen tissue, re-absorption by the cell content of the water produced by ice crystals within the cells.

Français

Domaine(s)
  • Cryogénie
  • Sciences biologiques
DEF

Lors de la décongélation d'un tissu, réabsorption par le contenu cellulaire de l'eau de fusion des cristaux de glace formés à l'intérieur de la cellule.

Espagnol

Conserver la fiche 14

Fiche 15 1999-10-22

Anglais

Subject field(s)
  • Atmospheric Physics
  • Climate Change
CONT

[The ice sheet] records its own history. Layer by layer, the ice sheet builds up. The layers of the last 250, 000 years are preserved in some of the Antarctic ice domes. The ice layers preserve a record of precipitation patterns, oxygen isotopic variations in the precipitation, atmospheric temperatures, and atmospheric content of ash, dust, CO2, and other gases.

Français

Domaine(s)
  • Physique de l'atmosphère
  • Changements climatiques
CONT

[L'exploitation] des carottes de glace de l'Antarctique et du Groenland a apporté une masse d'informations sur les variations du contenu de l'atmosphère au cours du dernier cycle climatique.

Espagnol

Conserver la fiche 15

Fiche 16 1995-11-21

Anglais

Subject field(s)
  • Atmospheric Physics
DEF

Theoretical explanation of the process by which precipitation particles may form in a mixed cloud (composed of both ice crystals and liquid water drops).

OBS

This theory is based on the fact that the saturation vapour pressure with respect to ice is lower than that with respect to supercooled liquid water at the same temperature. If both types of particles are present and the total water content is high enough, the ice crystals would grow by sublimation at the expense of the liquid drops which would lose mass by evaporation. When the ice crystals become heavy enough they would fall as snow.

Français

Domaine(s)
  • Physique de l'atmosphère
DEF

Explication théorique du processus selon lequel des précipitations peuvent se former dans un nuage mixte (composé à la fois de cristaux de glace et de gouttes d'eau liquide).

OBS

Cette théorie est basée sur le fait que la pression de vapeur d'eau saturante par rapport à la glace est inférieure à la pression de vapeur d'eau saturante par rapport à l'eau liquide surfondue à la même température. Si les deux types de particules sont en présence et la teneur totale en eau est suffisamment élevée, les cristaux de glace croissent par condensation solide aux dépens des gouttes d'eau, qui perdent de leur masse par évaporation. Lorsque les cristaux de glace deviennent suffisamment lourds, ils tombent sous forme de neige.

Espagnol

Campo(s) temático(s)
  • Física de la atmósfera
DEF

Explicación teórica del proceso de formación de partículas de precipitación en una nube mixta (compuesta por cristales de hielo y gotas de agua).

OBS

Esta teoría se basa en el hecho de que, a una misma temperatura, la presión de saturación del vapor de agua con respecto al hielo es inferior a la observada con respecto al agua líquida subfundida. Si están presentes ambos tipos de partículas y el contenido total de agua es suficientemente alto, los cristales de hielo crecerán por sublimación a expensas de las gotas de agua, que perderán masa por evaporación. Cuando los cristales de hielo llegan a ser suficientemente pesados, caen en forma de nieve.

Conserver la fiche 16

Fiche 17 1993-03-25

Anglais

Subject field(s)
  • Commercial Fishing
  • Seafood and Freshwater Food (Food Industries)
  • Food Industries
OBS

The application of a layer of ice to the surface of a frozen product by dipping in water or by spraying or brushing on water is widely used in the fish industry to protect the product against drying, oxidation and other changes. The water in the glaze sublimes during storage without reducing the water content of the product, and provided the ice skin is renewed at intervals during long term storage the product will remain protected.

OBS

Used in glazing fish product.

Français

Domaine(s)
  • Pêche commerciale
  • Produits de mer et d'eau douce (Industr. alim.)
  • Industrie de l'alimentation

Espagnol

Conserver la fiche 17

Fiche 18 1991-04-12

Anglais

Subject field(s)
  • Glaciology
  • Geomorphology and Geomorphogeny
DEF

Freshwater ice consisting of numerous long crystals and hollow tubes having variable form, layered arrangement, and a content of air bubbles; it forms at the bottom of an ice layer near its contact with water.

Français

Domaine(s)
  • Glaciologie
  • Géomorphologie et géomorphogénie
DEF

Glace d'eau douce consistant en de nombreux cristaux allongés et tubes creux ayant des formes variables, disposés en couches et renfermant des bulles d'air.

Espagnol

Conserver la fiche 18

Fiche 19 1984-05-28

Anglais

Subject field(s)
  • Animal Husbandry
CONT

You may be able to test the butterfat of your own cows one of these days with a new and simplified test. It is called the Schain Test, after its inventor. The test does away with the centrifuge machine you need with the standard Babcock test, does away, too, with the need for acid. This new test will also check the butterfat content of cream, ice cream, and cheese.

Français

Domaine(s)
  • Élevage des animaux

Espagnol

Conserver la fiche 19

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