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La banque de données terminologiques et linguistiques du gouvernement du Canada.

LACTIC ACID FERMENTATION [15 fiches]

Fiche 1 2022-08-16

Anglais

Subject field(s)
  • Biotechnology
  • Crustaceans
CONT

In order to improve the removal efficiency of proteins and minerals in chitin from shrimp shells, a successive two-step fermentation was employed... A strain with high protease activity... and a [strain] capable of producing lactic acid... were isolated from a traditional fermented shrimp paste. The [deproteination] and [demineralization] efficiency were significantly improved, which indicates the applicable potential in chitin extraction.

OBS

Chitosan, the deacetylated form of chitin, exhibits many biological activities including antifungal, antibacterial properties, elicitation of plant defence reactions, wound-healing properties, tumour inhibition and nutritional effects. Its biological and physico-chemical properties make it an attractive biopolymer for applications in many areas such as food and agriculture, medicine, cosmetics, textiles and water treatment.

Terme(s)-clé(s)
  • extraction of chitin

Français

Domaine(s)
  • Biotechnologie
  • Crustacés
CONT

La grande disponibilité des carapaces de crevettes et leur teneur élevée en chitine en font la source principale de ce produit. L'extraction de la chitine de la carapace nécessite au moins deux étapes distinctes lorsque l'on procède par méthode chimique : la déminéralisation en milieu acide et la déprotéination en milieu basique.

OBS

La chitine est extraite de la carapace des crevettes principalement pour la transformer en chitosane. On retrouve aujourd'hui une multitude d'applications au chitosane dans plusieurs domaines. Il possède des propriétés antibactériennes et antifongiques pouvant être mises à profit tant en agriculture qu'en alimentation [...] Des films à base de chitosane peuvent être appliqués sur des aliments afin de préserver leur intégrité [...] La chitosane sert aussi d'immunostimulateur, d'agent antifongique et de chélateur de métaux [...], de gras et d'autres matières organiques [...]

Espagnol

Conserver la fiche 1

Fiche 2 2021-02-26

Anglais

Subject field(s)
  • Food Preservation and Canning
CONT

SCOBY is the commonly-used acronym for "symbiotic culture of bacteria and yeast, "[that] is formed after the completion of a unique fermentation process of lactic acid bacteria(LAB), acetic acid bacteria(AAB), and yeast [and is used to] to form several sour foods and beverages such as kombucha and kimchi.

Français

Domaine(s)
  • Conservation des aliments et conserverie
CONT

Originaire de Mongolie, le kombucha est traditionnellement préparé en Russie et en Chine depuis millénaires. Sa fabrication se transmet de génération en génération, en même temps que l'ingrédient clé, indispensable à la réalisation du kombucha : le SCOBY (culture symbiotique de levures et de bactéries [...]

Espagnol

Conserver la fiche 2

Fiche 3 2017-12-29

Anglais

Subject field(s)
  • Biological Sciences
DEF

Type of fermentation that produces lactic acid as the end product through metabolism of glucose via glycolysis with the reduction of pyruvate to lactate.

Français

Domaine(s)
  • Sciences biologiques
DEF

Fermentation par des bactéries qui dégradent les hexoses avec formation quasi stœchiométrique d'une molécule de gaz carbonique, d'une molécule d'éthanol et d'une molécule d'acide lactique.

OBS

Les sucres à cinq atomes de carbone (pentoses) peuvent parfois être fermentés et donnent alors une molécule d'éthanol et une molécule d'acide lactique. Outre ces produits, qui représentent plus de 80 p. 100 des sucres utilisés, on obtient également de l'acide acétique et du glycérol.

Espagnol

Conserver la fiche 3

Fiche 4 2016-02-26

Anglais

Subject field(s)
  • Cheese and Dairy Products
CONT

Fermented milks are cultured dairy products made from skim, whole or slightly concentrated milk that require specific lactic acid bacteria to develop their characteristic flavor and texture. Fermented milks are usually fluid or semifluid ... and all contain lactic acid in varying proportions.

OBS

Milk... prepared by lactic acid fermentation(e. g. yogurt) or a combination of this and yeast fermentation(e. g. kefir)...

Français

Domaine(s)
  • Laiterie, beurrerie et fromagerie
DEF

[...] produit laitier préparé avec des laits (écrémés ou non) ou des laits concentrés ou en poudre (écrémés ou non) ayant subi la pasteurisation, la stérilisation ou l'ébullition, homogénéisés ou non, ensemencés avec des bactéries lactiques (...)

OBS

Le yaourt ou yogourt est un lait fermenté, préparé avec des laits écrémés ou non, pasteurisés, éventuellement additionnés de poudre de lait (pour en améliorer la consistance) et ensemencés avec deux bactéries lactiques spécifiques [...]

Espagnol

Campo(s) temático(s)
  • Productos lácteos
Conserver la fiche 4

Fiche 5 2011-12-30

Anglais

Subject field(s)
  • Chemical Elements and Compounds
  • Food Additives
OBS

D: A prefix to chemical names, especially sugars and amino acids, indicating their structure. When the first hydroxyl group of a sugar is on the same side as the alcohol group, it is the D-form, on opposite sides it is the L-form ... All the naturally occurring amino acids are L-, synthetic are DL, few D- amino acids are found in nature.

OBS

Lactic Acid :[An] acid produced by... fermentation [and] used as an acidulant(as well as citric and tartaric acids) in sugar confectionery, soft drinks, pickles and sauces.

OBS

See under "Lactic acid."

Français

Domaine(s)
  • Éléments et composés chimiques
  • Additifs alimentaires
CONT

L'acide D. L.-lactique (racémique) existe dans le concombre ou la choucroute.

OBS

L'acide lactique est utilisé par diverses industries alimentaires [et] a également un pouvoir conservateur.

OBS

Le terme «acide D.L.-lactique» apparaît dans le Dictionnaire des industries alimentaires (CLAIN), sous la rubrique «acide lactique».

Espagnol

Conserver la fiche 5

Fiche 6 2011-05-09

Anglais

Subject field(s)
  • Winemaking
  • Cheese and Dairy Products

Français

Domaine(s)
  • Industrie vinicole
  • Laiterie, beurrerie et fromagerie
CONT

L'apport de levains lactique dans le lait ou la crème a pour but [...] le développement d'une fermentation lactique [...]

Espagnol

Campo(s) temático(s)
  • Industria vinícola
  • Productos lácteos
Conserver la fiche 6

Fiche 7 2008-06-19

Anglais

Subject field(s)
  • Cheese and Dairy Products
  • Biotechnology
CONT

Method for the manufacture of modified whey with the assistance of lactic acid bacteria for use in manufacturing washing-active substances, as well as, cosmetic and pharmaceutical products, including the step of at least partially freeing the way of lactose by utilizing suitable lactic acid bacteria on the basis of fermentation.

Français

Domaine(s)
  • Laiterie, beurrerie et fromagerie
  • Biotechnologie
CONT

Procédé de préparation de lactosérum modifié: a) délactosage du lactosérum : Le lactosérum est solubilisé en chauffant à 60-70 °C une solution de lactosérum, puis concentré sous vide à 60 % d'extrait sec, et refroidi doucement jusqu'à 4 °C (en 48-72 h) pour obtenir un produit cristallisé qui permet de séparer le lactose cristallisé du lactosérum délactosé. b) hydrolyse du lactosérum obtenu à l'étape a) : On met en solution 20 Kg de poudre de lactosérum délactosé obtenu à l'étape a) et contenant 26 % de matière azotée dans 46 litres d'eau à 60 °C. La solution est stérilisée par un chauffage de 30 minutes à 90 °C puis refroidie à 37 °C et neutralisée à pH 6,4 par ajout de soude à 30 %. On ajoute 40 g de lactase [...] à la solution pour laisser la réaction s'effectuer pendant 3h.

Espagnol

Conserver la fiche 7

Fiche 8 2007-06-21

Anglais

Subject field(s)
  • Food Preservation and Canning
  • Fruits and Vegetables (Types and Processing - Food Ind.)
CONT

Delicatessen-style dill pickles are not subjected to any kind of heat treatment. They are prized for their crispness but must be stored in the refrigerator. The following recipe for deli-style dills contains no vinegar; some lactic acid is produced during the brief fermentation period.

OBS

Terms usually used in the plural.

Terme(s)-clé(s)
  • deli style dills

Français

Domaine(s)
  • Conservation des aliments et conserverie
  • Fruits et légumes (Types et traitement - Alimentation)
OBS

Terme habituellement utilisé au pluriel.

Terme(s)-clé(s)
  • cornichons de style déli

Espagnol

Conserver la fiche 8

Fiche 9 2003-01-31

Anglais

Subject field(s)
  • Biochemistry
DEF

A type of fermentation carried out by members of the family Enterobacteriaceae in which ethanol and a complex mixture of organic acids are produced.

OBS

formic acid fermentation: In our view, this term is not a synonym of "mixed acid fermentation" but a specific. See the following context.

CONT

Methyl Red Voges Proskauer Test(MR-VP)-differentiates members of family Enterobacteriaciae based on ability to produce acid end products from fermentation of glucose. Enterobacteriaciae divided into two groups based on type of formic acid fermentation performed. 1.) Mixed acid type formic acid fermentation-results in production of ethanol and lactic, acetic, succinic, and formic acids as fermentation end products. If mixed acid fermentor, then when Methyl Red added to inoculated broth, medium turns red. If butanediol fermentor, then the color of the medium will change to yellow. Butanediol fermentor yields orange/yellow color after addition methyl red. 2.) Butanediol fermentors produce acidic fermentation products.

Français

Domaine(s)
  • Biochimie
CONT

La fermentation acide mixte [...], réalisée par des entérobactéries, est caractérisée par la production d'éthanol et de plusieurs acides organiques : acide lactique, acide acétique, acide succinique, acide formique. Certaines bactéries (Escherichia coli) possèdent l'hydrogène lyase formique et décomposent immédiatement l'acide formique en hydrogène et gaz carbonique.

Espagnol

Conserver la fiche 9

Fiche 10 2000-10-19

Anglais

Subject field(s)
  • Biochemistry
DEF

Type of fermentation that produces lactic acid as the end product through metabolism of glucose via glycolysis with the reduction of pyruvate to lactate.

Français

Domaine(s)
  • Biochimie
DEF

Fermentation du glucose dans laquelle il est dégradé en acide lactique qui constitue le seul produit final. Ce type de dégradation du glucose a lieu aussi bien chez de nombreux microorganismes que dans les cellules des animaux supérieurs, en particulier des mammifères.

Espagnol

Conserver la fiche 10

Fiche 11 1993-09-28

Anglais

Subject field(s)
  • Animal Science
  • Veterinary Medicine
DEF

Engorgement by ruminants and horses on carbohydrate-rich food which results in fermentation in the rumen, or stomach in the case of horses, with the production of large amounts of lactic acid.

OBS

Absorption of the acid results in the development of a lactic acidaemia. Retention in the alimentary tract causes osmotic withdrawal of fluid from the body tissues and severe dehydration. The resulting clinical syndrome includes abdominal enlargement, hypovolaemic shock, ruminal stasis, severe toxaemia, weakness, recumbency and a very high mortality rate.

Français

Domaine(s)
  • Zootechnie
  • Médecine vétérinaire
OBS

Trouble de digestion des bovins et des chevaux.

Espagnol

Conserver la fiche 11

Fiche 12 1991-12-09

Anglais

Subject field(s)
  • Biochemistry
  • Biomass Energy
  • Chemistry
CONT

Lactic acid can be made from petroleum or coal(via the acetaldehyde route) or from biomass(via either fermentation or alkali digestion of carbohydrates). At present, the acetaldehyde route yields the purest product.... Alkali digestion may ultimately provide the cheapest lactic acid but yields need to be increased greatly for this route to win.

Français

Domaine(s)
  • Biochimie
  • Énergie de la biomasse
  • Chimie
CONT

Les procédés d'extraction de l'huile contenue dans les foies [de poisson] varient en fonction de la richesse en vitamine A : la méthode la plus simple comporte le chauffage, la centrifugation et la désodorisation (huile de foie de morue); pour le traitement des foies d'autres espèces, telles que le thon, le flétan, les requins, on fait appel à la digestion alcaline (soude), enzymatique (pepsine) ou à l'extraction par solvants (trichloréthylène).

Espagnol

Conserver la fiche 12

Fiche 13 1982-03-30

Anglais

Subject field(s)
  • Biochemistry
CONT

A concentration of more than 1 or 2% milk or serum in the effluent quickly leads to uncontrollable acid aerobic fermentations(lactic fermentation) which can completely stop biological activity.

Français

Domaine(s)
  • Biochimie
CONT

Une concentration supérieure à 1 ou 2 % en lait ou en sérum des eaux usées conduit rapidement à des fermentations aérobies acides incontrôlables (fermentation lactique) qui peuvent bloquer complètement l'activité biologique.

Espagnol

Conserver la fiche 13

Fiche 14 1980-07-07

Anglais

Subject field(s)
  • Cheese and Dairy Products
DEF

Producing a fermentation resulting wholly or principally in a single end product-used esp. of economically important lactic-acid bacteria that ferment carbohydrates to lactic acid.

OBS

BRDAI 1974 mentions species of the genus Streptococcusm the subgenera Streptobacterium and Thermobacterium, Lactobacillus bulgaricus and Streptococcus lactis as examples of homofermentative bacteria.

Français

Domaine(s)
  • Laiterie, beurrerie et fromagerie
DEF

[Se dit d'un] processus de fermentation lactique des hexoses et également du lactose aboutissant à la formation presque exclusive d'acide lactique (90% au moins) sous l'action des bactéries lactiques vraies. Ex.: Streptococcus lactis - S. cremoris - Lactobacillus lactis - Lactobacillus bulgaricus...

Espagnol

Conserver la fiche 14

Fiche 15 1980-07-07

Anglais

Subject field(s)
  • Cheese and Dairy Products
DEF

Producing a fermentation resulting in a number of end products-used esp. of lactic-acid bacteria that ferment carbohydrates and produce volatile acids and carbon dioxide as well as lactic acid.

OBS

BRDAI 1974 mentions species of Lactobacillus,, species of Leuconostoc (esp. L. citrovorum, L. dextranicum), and Lactobacillus bifidus as examples of heterofermentative bacteria.

Français

Domaine(s)
  • Laiterie, beurrerie et fromagerie
DEF

[Se dit d'un] processus fermentaire des hexoses et du lactose aboutissant à la formation d'acide lactique (environ 50%) ainsi que de substances diverses telles que gaz carbonique (environ 25%), alcool, glycérol, acides (acétique en particulier) sous l'action de bactéries pseudo-lactiques: Ex.: les coliformes, Leuconostoc citrovorum, Lactobacillus brevis.

Espagnol

Conserver la fiche 15

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