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La banque de données terminologiques et linguistiques du gouvernement du Canada.

PAN COVER [11 fiches]

Fiche 1 2023-05-09

Anglais

Subject field(s)
  • Small Arms
DEF

The firing mechanism of muzzle-loading firearms wherein the frizzen/battery is integral with a hinged pan cover.

OBS

The strike of the flint on the frizzen produces sparks and simultaneously pivots the pan cover to expose the fine-grained black powder priming charge contained in the pan.

Terme(s)-clé(s)
  • flintlock

Français

Domaine(s)
  • Armes légères
DEF

Mécanisme de mise de feu d'arme à feu à chargement par la bouche dans lequel la batterie est à même un couvre-bassinet pivotant.

OBS

Le choc du silex sur la batterie produit des étincelles et bascule simultanément le couvre-bassinet pour exposer le pulvérin (poudre noire fine) contenu dans le bassinet.

OBS

platine à silex : terme et définition uniformisés par le Groupe de travail de terminologie des armes légères.

Espagnol

Conserver la fiche 1

Fiche 2 2018-08-20

Anglais

Subject field(s)
  • Antique and Obsolete Weapons
CONT

The wheel was positioned so that its rim formed the floor of the pan situated by the touch hole which was now drilled through the side of the barrel. A small pinch of fine-grain powder, the priming, was now placed in this pan, covering the touch hole. This priming was protected from the elements by means of a sliding lid, the pan cover.

Français

Domaine(s)
  • Armes anciennes
CONT

Dans sa première version, la platine à rouet était grossière. [...] Le couvre-bassinet, dont la principale fonction était de garder la poudre sèche jusqu'au moment de la mise de feu, était automatiquement tiré en arrière au moment du départ du coup.

Espagnol

Conserver la fiche 2

Fiche 3 2018-07-25

Anglais

Subject field(s)
  • Small Arms
DEF

An early form of flint lock wherein the frizzen(battery) and the pan cover are two separate parts.

OBS

On firing, the pan cover is moved out of the way and the flint strikes the frizzen located beside the pan.

Terme(s)-clé(s)
  • snaphance lock

Français

Domaine(s)
  • Armes légères
DEF

Version primitive de la platine à silex dans laquelle la batterie et le couvre-bassinet sont des pièces distinctes.

OBS

Lors du tir, le couvre-bassinet est déplacé hors du chemin et le silex frappe la batterie située près du bassinet.

OBS

platine à chenapan : terme et définition uniformisés par le Groupe de terminologie des armes légères.

Espagnol

Conserver la fiche 3

Fiche 4 2018-04-06

Anglais

Subject field(s)
  • Antique and Obsolete Weapons
CONT

Another type of Mediterranean lock, referred to in the seventeenth and eighteenth centuries as the Spanish lock ... is known today as the miquelet lock. ... The miquelet lock, although frequently of heavy crude construction, is the most compact of all the flintlocks.

CONT

... almost all miquelet locks were made with steel and pan cover in one piece from the beginning. The outstanding characteristic of the miquelet is found in the action of the mainspring on the cock. In all these locks the mainspring is on the outside of the lock plate and one end bears directly upon a projection on the bottom of the cock.

Terme(s)-clé(s)
  • Spanish flint-lock

Français

Domaine(s)
  • Armes anciennes
CONT

[...] la platine à rouet [...] fut remplacée plus tard par une platine à silex, dans laquelle l'étincelle résultait du choc contre une batterie d'acier d'une pierre à fusil portée par le chien. Une variante en fut, au XVIe siècle, la platine à miquelet, dont le mécanisme était entièrement à l'extérieur de l'arme, ce qui facilitait son entretien.

Espagnol

Conserver la fiche 4

Fiche 5 2016-02-29

Anglais

Subject field(s)
  • Restaurant Menus
OBS

(...) it is impossible to translate the culinary term poêler literally. To poêler, meat or poultry is placed in a good fitting pan or fireproof casserole on sliced pot herbs, seasoned, melted butter poured on top and roasted in oven with the cover on. Shortly before meat is done, cover is taken off to allow the top side to get brown. Moderate temperature is essential for pan roasting. As soon as the meat is browned, it is taken out of the pan, the fat is poured off and the residue deglaced with wine, stock, gravy or sauce and used for making the sauce.

OBS

pan-roasting.

Français

Domaine(s)
  • Menus (Restauration)
DEF

Cuire dans une casserole fermée, avec un corps gras.

Espagnol

Conserver la fiche 5

Fiche 6 2016-02-25

Anglais

Subject field(s)
  • Small Arms
CONT

The combined steel and pan cover were pivoted on the lockplate and held in position by a light V-shaped spring, known as the feather spring or frizzen spring. When the battery was struck a glancing blow by the flint in the cock, it was automatically knocked backward, and the pan was thus uncovered.

OBS

frizzen spring

Français

Domaine(s)
  • Armes légères
DEF

(...) ressort placé à l'extérieur (...) destiné à assurer la parfaite fermeture du bassinet et à opposer assez de résistance au choc du chien, afin qu'il y ait production d'étincelles.

Espagnol

Conserver la fiche 6

Fiche 7 2013-02-22

Anglais

Subject field(s)
  • Prepared Dishes (Cooking)
  • Restaurant Menus
CONT

Baked Eel. Have eel skinned, split and back-bone removed.... Dredge with flour, season with salt and pepper, place in buttered baking pan and add 1/2 cup water. Cover. Bake in hot oven... for 20 minutes or until eel is browned.

Français

Domaine(s)
  • Plats cuisinés
  • Menus (Restauration)

Espagnol

Campo(s) temático(s)
  • Platos preparados (Cocina)
  • Menú (Restaurantes)
Conserver la fiche 7

Fiche 8 2008-07-09

Anglais

Subject field(s)
  • Meats and Meat Industries
  • Cooking and Gastronomy (General)
CONT

Sausage of Germany. ..., sausages can be divided into 3 categories: Bruhwurst, (fresh sausage), Kochwurst (pre-cooked sausage) and Rohwurst (raw cured sausage).

CONT

The seemingly endless varieties of wurste (sausages) can, ... be placed in general categories: rohwurst is cured and smoked sausage ready to slice and eat; bruhwurst is sausage that is smoked then scalded and usually eaten heated; kochwurst is smoked sausage already well cooked and may be eaten as is or heated; bratwurst is the large category of sausages that are sold raw (but may be spiced, smoked, and cured for flavor) and usually pan-fried before eating.

CONT

Cooked Link Sausage-Wieners, Frankfurters, Knackwurst, Cooked Bratwurst, Ring Bologna, and other link sausage marked "cooked. "These sausage need only to be heated through. This can be done in a variety of ways : Boiling Water : Bring a pan of water to a boil. Remove from heat and add sausage. Cover pan and let stand until sausage is heated through, approximately 10-15 minutes. Baked : Cooked sausage can be cut in slices or chunks and mixed into a variety of casserole dishes, or placed whole atop food in a casserole, and baked in a moderate oven. Cooked sausage can also be microwaved, grilled, or pan-fried.

Français

Domaine(s)
  • Salaison, boucherie et charcuterie
  • Cuisine et gastronomie (Généralités)
CONT

Comment fabriquer une «Kochwurst» (saucisse à faire cuire)? Les «Kochwürste» sont principalement fabriquées avec de la viande bouillie ou précuite. En général, elles sont solidifiées, à l'exception de la «Leberwurst» (saucisse au pâté de foie) qui à froid est prête à être tartinée. En dehors de la viande et du lard, on utilise aussi du foie (pour la saucisse au pâté de foie), de la langue (pour la saucisse à la langue) et du sang (par exemple pour le boudin ou la saucisse de Thüringe «Thüringer Rotwurst»). Ces ingrédients sont broyés, salés, assaisonnés et chauffés une nouvelle fois après avoir été mis dans des boyaux naturels ou artificiels. En y ajoutant certaines épices ou truffes, on obtient une grande variété de produits. Le cas échéant, on peut donner ou non un goût de fumée à l'ensemble. Les «Kochwürste» ne se conservent pas très longtemps, il faut donc les consommer rapidement et les garder au réfrigérateur.

Espagnol

Campo(s) temático(s)
  • Industria cárnica, de fiambres y embutidos
  • Cocina y gastronomía (Generalidades)
CONT

Alemania puede ser considerada como el país de los embutidos por excelencia. [...] Los embutidos se dividen según su proceso de elaboración en tres grandes grupos. El grupo más numeroso de especialidades, aproximadamente unas 700, correspondería a la variedad Brühwurst (embutidos cocidos). El segundo grupo en importancia sería el de Rohwurst (embutidos curados), con más de 600 variedades diferentes; y el tercer grupo, con unas 200 variedades, serían los embutidos de la especialidad Kochwurst (embutidos para hervir).

Conserver la fiche 8

Fiche 9 1991-06-21

Anglais

Subject field(s)
  • Restaurant Equipment
DEF

Utensil made of tinned copper, nickel, aluminium, enamelled cast-iron, earthen-ware and fireproof porcelain.

DEF

Heavy duty stewing pan with tightly fitting cover.

OBS

According to M. Steeve McCready, chef, the braising pan is always without a cover.

Terme(s)-clé(s)
  • braiser
  • braizing pan
  • braising pan

Français

Domaine(s)
  • Équipement (Restaurants)
DEF

Ustensile de cuisson de forme ovale ou rectangulaire, aux angles arrondis, muni d'un couvercle emboîtant et de deux poignées. Faite d'aluminium ou de cuivre étamé intérieurement, la braisière est utilisée en restauration pour les cuissons de longue durée (...)

Espagnol

Conserver la fiche 9

Fiche 10 1986-06-09

Anglais

Subject field(s)
  • Restaurant Equipment
DEF

Rectangular pan with gas or electric heated flat bottom, pouring lip and hinged cover. Floor-mounted on a tubular stand or wall-mounted on brackets with in-wall steel carriers. A small electric pan may be table-mounted on legs.

Français

Domaine(s)
  • Équipement (Restaurants)

Espagnol

Conserver la fiche 10

Fiche 11 1986-06-05

Anglais

Subject field(s)
  • Restaurant Equipment
OBS

Cover for steam table pan.

Français

Domaine(s)
  • Équipement (Restaurants)

Espagnol

Conserver la fiche 11

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