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La banque de données terminologiques et linguistiques du gouvernement du Canada.

PRESERVED FRUIT [7 fiches]

Fiche 1 2012-06-26

Anglais

Subject field(s)
  • Beverages
OBS

Guava :Fruit of the Central and South American tropical shrub Psidium guajava, eaten raw or preserved as guava jelly.

Français

Domaine(s)
  • Boissons (Industrie de l'alimentation)
CONT

Les deux variétés de goyave peuvent servir à faire du jus. En buvant du jus de goyave, toute la famille peut s'assurer sa ration quotidienne de vitamine C tout en économisant l'argent souvent dépensé en boissons sucrées moins nutritives.

Espagnol

Campo(s) temático(s)
  • Bebidas
Conserver la fiche 1

Fiche 2 2008-02-07

Anglais

Subject field(s)
  • Fruits and Vegetables (Types and Processing - Food Ind.)
DEF

The fruit of [the litchi], usually eaten dried or preserved : it consists of a single seed surrounded by a sweet, edible, raisinlike pulp, enclosed in a rough, brown, papery shell.

OBS

In a few days the fruits dehydrate naturally, the outer skin becomes brown and brittle, and the flesh becomes dry and shriveled like a raisin, somewhat musky in flavor. Because of this tendency, the fruits became known as "lychee nuts." This is a misunderstanding. They are not nuts, and the seed is not edible.

OBS

lychee; litchi: terms standardized by ISO.

Français

Domaine(s)
  • Fruits et légumes (Types et traitement - Alimentation)
CONT

Le litchi est recouvert d'une coque, rouge ou rosée, qui brunit à mesure que le fruit vieillit. Sa chair translucide est juteuse, croquante, très sucrée et très parfumée. Elle enrobe un noyau non comestible. La saveur du litchi évoque la fraise, la rose et le muscat. Il s'achète surtout frais ou en conserve dans un sirop.

OBS

Pluriel : litchis.

OBS

litchi: Cette graphie, puisée des Rectifications de l'orthographe recommandées par le Conseil supérieur de la langue française, est attestée dans le Petit Robert (2004).

OBS

litchi : Terme normalisé par l'ISO.

Espagnol

Campo(s) temático(s)
  • Frutas y verduras (Tipos y procesamiento - Ind. alimentaria)
Conserver la fiche 2

Fiche 3 2007-04-25

Anglais

Subject field(s)
  • Culinary Techniques
  • Food Preservation and Canning
OBS

Most people tend to think of confit mainly in the context of "duck confit". But a confit is any type of food which is cooked for a long time to help preserve it. Confits can be sweet as in fruit jams("confitures") cooked with sugar; acid as in tomato confit cooked with vinegar; and oily as in duck confit preserved with duck(or goose fat). "Confit" derives from the French word "confire" which simply means "to preserve".

Français

Domaine(s)
  • Techniques culinaires
  • Conservation des aliments et conserverie
DEF

Produit carné conservé dans la graisse.

PHR

Confit d'oie, confit de canard.

Espagnol

Conserver la fiche 3

Fiche 4 2007-04-16

Anglais

Subject field(s)
  • Food Preservation and Canning
  • Fruits and Vegetables (Types and Processing - Food Ind.)

Français

Domaine(s)
  • Conservation des aliments et conserverie
  • Fruits et légumes (Types et traitement - Alimentation)

Espagnol

Campo(s) temático(s)
  • Conservación de los alimentos y elaboración de conservas
  • Frutas y verduras (Tipos y procesamiento - Ind. alimentaria)
Conserver la fiche 4

Fiche 5 2002-05-06

Anglais

Subject field(s)
  • International Bodies and Committees
  • Food Industries
OBS

formed by merger of the Association of European Vegetable Processing Industries and the European Organization of Preserved and Tinned Fruit Industries

Français

Domaine(s)
  • Organismes et comités internationaux
  • Industrie de l'alimentation

Espagnol

Conserver la fiche 5

Fiche 6 1993-07-30

Anglais

Subject field(s)
  • Food Industries
DEF

Fresh fruit, as contrasted to canned, dried, or preserved produce.(based on WINAG, 1962, p. 317)

Français

Domaine(s)
  • Industrie de l'alimentation
OBS

par opposition aux fruits d'industrie ou de transformation

Espagnol

Conserver la fiche 6

Fiche 7 1991-04-25

Anglais

Subject field(s)
  • Chocolate and Confectionery
DEF

A sugar-coated candy, nut, or pill.

OBS

The process of coating nuts, preserved fruit, caramels, nougat, chocolate or certain kinds of paste with sugar or chocolate is known as "panning".

Français

Domaine(s)
  • Confiserie et chocolaterie
DEF

Confiserie formée d'une amande ou praline, noisette, etc., recouverte de sucre durci.

Espagnol

Conserver la fiche 7

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