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PRESERVED MEAT [10 fiches]

Fiche 1 2021-10-05

Anglais

Subject field(s)
  • Food Preservation and Canning
CONT

Preserving foods by smoking dates back to prehistoric times. Among the foods preserved in this manner were meat, fish, and milk curds.

Terme(s)-clé(s)
  • smoke curing

Français

Domaine(s)
  • Conservation des aliments et conserverie
DEF

Méthode utilisée pour conserver et parfumer les viandes, les charcuteries et les poissons.

OBS

fumage : désignation normalisée par le Bureau de normalisation du Québec (BNQ) en 1990.

Espagnol

Campo(s) temático(s)
  • Conservación de los alimentos y elaboración de conservas
DEF

Técnica [...] que consiste en someter [los] alimentos a humo proveniente de fuegos realizados [con] maderas de poco nivel de resina.

OBS

Este proceso, además de dar sabores ahumados sirve como conservador alargando la vida de los alimentos.

Conserver la fiche 1

Fiche 2 2018-01-26

Anglais

Subject field(s)
  • Meats and Meat Industries
OBS

A sausage consists of ground meat and other animal parts, herbs and spices, and possibly other ingredients, generally packed in a casing(traditionally the intestines of the animal), and preserved in some way.

OBS

In French terminology, a "saucisse" is usually small and fresh, but some types are lightly smoked; most are cooked before eating. A "saucisson" is usually larger, smoked, dried, or otherwise preserved, and served in slices.

Français

Domaine(s)
  • Salaison, boucherie et charcuterie
DEF

Préparation de charcuterie à base de viande de porc, de bœuf ou de cheval et de gras de porc hachés plus ou moins fin, assaisonnée et épicée, contenue dans un boyau fermé aux deux bouts et souvent ficelé puis séchée et qui se consomme crue ou cuite.

OBS

Un saucisson est une grosse saucisse.

Espagnol

Conserver la fiche 2

Fiche 3 2017-03-29

Anglais

Subject field(s)
  • Meats and Meat Industries
CONT

Preserved meat or preserved meat by-product shall be cooked or uncooked meat or meat by-product that is salted, dried, pickled, corned, cured or smoked...

Français

Domaine(s)
  • Salaison, boucherie et charcuterie

Espagnol

Conserver la fiche 3

Fiche 4 2015-09-02

Anglais

Subject field(s)
  • Meats and Meat Industries
OBS

Pickled meat. Meat may be preserved by dry curing or with a pickling solution. The ingredients used in curing and pickling are sodium nitrate, sodium nitrite, sodium chloride, sugar, and citric acid or vinegar.

Français

Domaine(s)
  • Salaison, boucherie et charcuterie
CONT

La quantité nette d'un produit de viande mariné ou saumuré doit être déclarée en fonction du poids en l'absence de liquide [...]

Espagnol

Conserver la fiche 4

Fiche 5 2011-01-20

Anglais

Subject field(s)
  • Chemical Elements and Compounds
  • Food Additives
Universal entry(ies)
NaNO3
formule, voir observation
7631-99-4
numéro du CAS
DEF

Colorless, transparent, odorless crystals; saline, slightly bitter taste ... Soluble in water and glycerol; slightly soluble in alcohol. Derivation: From nitric acid and sodium carbonate; and from Chile saltpeter ... Uses ... reagent; medicine ...; pharmaceuticals ...

CONT

Sodium nitrate [is a] Class I preservative for meat binder for dry sausage, semi-dry sausage, preserved meat and preserved meat by-products prepared by slow cure processes...

OBS

"Chile saltpeter" (Caliche) is impure natural sodium nitrate.

OBS

Chemical formula: NaNO3

Français

Domaine(s)
  • Éléments et composés chimiques
  • Additifs alimentaires
Entrée(s) universelle(s)
NaNO3
formule, voir observation
7631-99-4
numéro du CAS
DEF

Sel sodique de l'acide nitrique se présentant sous forme de cristaux incolores et inodores, un peu amers, solubles dans l'eau. Surtout employé comme conservateur, mais sert aussi à fixer la couleur des salaisons et charcuteries.

OBS

D'après le Dictionnaire de la chimie et de ses applications (p. 958), «nitrate de soude» est une appellation incorrecte.

OBS

Le Grand dictionnaire encyclopédique Larousse précise que «salpêtre du Chili» désigne le nitrate de sodium naturel.

OBS

Formule chimique : NaNO3

Espagnol

Conserver la fiche 5

Fiche 6 2008-08-06

Anglais

Subject field(s)
  • Meats and Meat Industries
CONT

Pickled meat. Meat may be preserved by dry curing or with a pickling solution. The ingredients used in curing and pickling are sodium nitrate, sodium nitrite, sodium chloride, sugar, and citric acid or vinegar. Various methods are used : the meat may be mixed with dry ingredients; it may be soaked in pickling solution; pickling solution may be pumped or injected into the flesh...

Français

Domaine(s)
  • Salaison, boucherie et charcuterie
CONT

La viande marinée dans un mélange de vinaigre, de vin et d'épices peut se conserver jusqu'à une semaine. Mettre la viande dans un sachet plastique, placer celui-ci dans un récipient, recouvrir la viande de marinade et refermer le sachet.

Espagnol

Campo(s) temático(s)
  • Industria cárnica, de fiambres y embutidos
OBS

Escabeche [...] Se puede preparar con este método verduras, aves, carnes y pescados [...] el escabeche no trata de eliminar el agua que contienen los alimentos; utiliza al ácido acético (el vinagre) como "antiséptico" para evitar la acción bacteriana [...]

Conserver la fiche 6

Fiche 7 2007-09-20

Anglais

Subject field(s)
  • Meats and Meat Industries
DEF

Industry which produces cured meat, i. e. meat preserved by smoking and/or soaking in brine or other solutions.

Français

Domaine(s)
  • Salaison, boucherie et charcuterie
CONT

L'industrie de la salaison fabrique une large gamme de produits qui sont traditionnellement regroupés en cinq grandes familles : les salaisons, les saucissons secs, les produits de charcuterie, les plats cuisinés et les conserves à base de viande bovine.

OBS

Industrie concernant les salaisons alimentaires.

Espagnol

Conserver la fiche 7

Fiche 8 2007-02-14

Anglais

Subject field(s)
  • Culinary Techniques
CONT

Highly concentrated aromatic preparations are preserved in oil in the form of a paste. They are always ready for use, may be used hot or cold, and are easily incorporated in all preparations : vinaigrettes, and cold or hot sauces. They can be added to fresh cream, lemon juice, or after cooking, on grilled meat and fish...

Français

Domaine(s)
  • Techniques culinaires
DEF

Produit ou mélange préparé pour ses propriétés aromatisantes, et obtenu à partir d'ingrédients qui sont eux-mêmes autorisés pour l'emploi dans les aliments, ou qui sont naturellement présents dans les aliments, ou dont l'emploi est permis dans les préparations aromatiques, par un procédé utilisé pour la préparation en vue de la consommation humaine.

OBS

Définition donnée par l'International Organization of the Flavour Industry.

Espagnol

Conserver la fiche 8

Fiche 9 2006-07-21

Anglais

Subject field(s)
  • Meats and Meat Industries
  • Seafood and Freshwater Food (Food Industries)
DEF

Meat or fish preserved by rubbing the food with salt(seasonings are often also applied) ;also known as salted.

Français

Domaine(s)
  • Salaison, boucherie et charcuterie
  • Produits de mer et d'eau douce (Industr. alim.)
CONT

La qualité du poisson salé à sec peut être altérée par deux phénomènes : le «rougissement», décoloration provoquée par des bactéries halophiles rouges; et la «formation de moisissures brunes» par Sporendonema epizoum.

Espagnol

Conserver la fiche 9

Fiche 10 1993-04-22

Anglais

Subject field(s)
  • Meats and Meat Industries
DEF

Meat preserved by smoking and/or soaking in brine or other solutions.

Français

Domaine(s)
  • Salaison, boucherie et charcuterie

Espagnol

Conserver la fiche 10

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