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La banque de données terminologiques et linguistiques du gouvernement du Canada.

PRIMARY CULTURE [13 fiches]

Fiche 1 2024-03-25

Anglais

Subject field(s)
  • Sociology
  • Culture (General)
DEF

A person with hearing loss who uses a signed language as their primary language, identifies with the Deaf culture and is active in the Deaf community.

OBS

Deaf people are part of a cultural-linguistic minority and do not see themselves as people with a disability. They are part of a community where not being able to hear or speak, or both, is not an issue.

OBS

The term "Deaf" may be used on its own as a collective noun ("the Deaf") to form compound words such as "school for the Deaf," "language for the Deaf" and "association of the Deaf."

OBS

Not to be confused with the terms "deaf person" and "person who is deaf" (where "deaf" is written with a lowercase "d"). These terms refer to a person who has severe to profound hearing loss, with little or no residual hearing.

Français

Domaine(s)
  • Sociologie
  • Culture (Généralités)
DEF

Personne ayant une perte auditive qui utilise une langue des signes comme première langue, qui s'identifie à la culture Sourde et qui est active dans la communauté Sourde.

OBS

Les Sourds font partie d'une minorité culturelle linguistique et ne se considèrent pas comme des personnes en situation de handicap. Ils font partie d'une communauté où le fait de ne pas pouvoir entendre ou s'exprimer oralement ne constitue pas un problème.

OBS

Ne pas confondre avec les termes «personne sourde», «sourd» et «sourde» écrits avec un «s» minuscule. Ils font référence à une personne ayant une perte auditive de sévère à profonde, avec peu ou pas d'audition résiduelle.

Espagnol

Conserver la fiche 1

Fiche 2 2024-03-25

Anglais

Subject field(s)
  • Hearing
  • The Ear
DEF

A person who has severe to profound hearing loss, with little or no residual hearing.

OBS

The term "deaf" may be used on its own as a collective noun ("the deaf") to form compound words such as "school for the deaf" and "class for the deaf."

OBS

deaf-mute person; deaf mute person: [These] terms associate deafness with the inability to communicate in a spoken language. A deaf person may choose not to use their voice; this does not make them mute.

OBS

deaf person : Not to be confused with the term "Deaf person, "where "deaf" is written with an uppercase "D. "This term refers to a person with hearing loss who uses a signed language as their primary language, identifies with the Deaf culture and is active in the Deaf community.

Français

Domaine(s)
  • Ouïe
  • Oreille
DEF

Personne ayant une perte auditive de sévère à profonde, avec peu ou pas d'audition résiduelle.

OBS

sourd; sourde : Bien que les termes «sourd» et «sourde» employés seuls puissent sembler offensants pour certaines personnes puisqu'ils mettent l'accent sur cette seule caractéristique, leur emploi est tout de même accepté.

OBS

sourd-muet; sourde-muette; sourd et muet; sourde et muette : [Ces termes] associent la surdité à l'incapacité de s’exprimer oralement. Une personne sourde peut choisir de ne pas utiliser sa voix; ceci ne fait pas d'elle une personne muette.

OBS

Ne pas confondre avec les termes «Sourd», «Sourde» et «personne Sourde» écrits avec un «S» majuscule. Ces termes font référence à une personne ayant une perte auditive qui utilise une langue des signes comme première langue, qui s'identifie à la culture Sourde et qui est active dans la communauté Sourde.

Espagnol

Conserver la fiche 2

Fiche 3 2024-01-23

Anglais

Subject field(s)
  • Roads
  • Road Networks
  • Urban Development
CONT

Many of Toronto's suburban neighbourhoods pose a significant challenge to creating a culture of walking. These neighbourhoods have been planned with a primary focus on accommodating automobiles. As a result, suburban roads are generally wide and land use is usually segregated, typically with large clusters of high-rise apartment buildings or self-enclosed subdivisions alternating with large retail complexes.

Français

Domaine(s)
  • Voies de circulation
  • Réseaux routiers
  • Développement urbain

Espagnol

Conserver la fiche 3

Fiche 4 2023-05-16

Anglais

Subject field(s)
  • Microbiology and Parasitology
  • Scientific Research Equipment
  • Medical and Surgical Equipment
CONT

AC medium is a good primary isolation medium possessing unique growth promoting properties for both aerobic and anaerobic microorganisms. It is recommended as a general culture medium for anaerobes, microaerophiles and aerobes. The medium contains an agar flux that retards air diffusion and when sealed in snap-cap tubes immediately after autoclaving, it maintains an oxygen gradient ranging from anaerobic at the bottom to aerobic at the top. Techniques :... Within 24 hours after inoculation, anaerobic organisms will be growing near the bottom, microaerophiles near the center, and aerobic organisms near the top Facultative organisms will grow throughout the tube. The composition is the following : beef extract(3 g), yeast extract(3 g), malt extract(3 g), proteose peptone No. 3(Difco)(20 g). dextrose(5 g), agar(1 g), ascorbic acid(0. 2 g), distilled water(1 liter)...

CONT

AC medium. General growth medium. [Composition:] peptone, beef extract, yeast extract, malt extract, dextrose, ascorbic acid, 0.1% agar, pH 7.2. AC broth does not have agar.

OBS

One should keep in mind that a "culture medium" can be either liquid (broth) or solid (agar- or gelatin-based) or semi-solid. If the AC medium contains agar for solidification, it would be called an "AC agar." The equivalent liquid medium or broth (medium without agar) would be called an "AC broth."

OBS

all culture medium: For clarity, this term would be better hyphenated (all-culture medium).

OBS

AC medium: It can be confused with other culture media such as Acriflavin-Ceftazidim medium.

OBS

AC media; AC mediums; A. C. media; A. C. mediums; all-culture media; all-culture mediums: plural.

OBS

AC medium: term taken from a Canadian laboratory-equipment company’s catalogue.

Terme(s)-clé(s)
  • A. C. medium
  • AC media
  • AC mediums
  • A. C. media
  • A. C. mediums
  • all-culture media
  • all-culture mediums

Français

Domaine(s)
  • Microbiologie et parasitologie
  • Matériel et équipement (Recherche scientifique)
  • Équipement médico-chirurgical
OBS

C'est un milieu de culture microbiologique d'utilisation générale (non sélectif) servant à cultiver une large gamme de micro-organismes (bactéries aérobies, anaérobies ou micro-aérophiles). Il est empirique (on ne connaît pas sa composition avec précision puisqu'il n'est pas purement synthétique). Celui qui est fabriqué par les laboratoires Sigma-Aldrich contient des peptones, des extraits de bœuf, de levure et de malt, ainsi que du dextrose, de l'acide ascorbique et de l'eau distillée. Tous ces ingrédients offrent un milieu favorable à la prolifération de diverses bactéries.

OBS

milieu AC : L'abréviation anglaise «AC» dans ces termes signifie «all culture», c'est-à-dire «toutes cultures». Ne pas confondre avec d'autres milieux de culture, car les lettres «AC» pourraient signifier, par exemple, un milieu contenant de l'acriflavine et de la ceftazidime.

OBS

Un «milieu» de culture bactérienne peut être solide (appelé «gélose») ou liquide (appelé «bouillon»). Lorsque le milieu en question est à base d'agar, donc solide, il serait préférable d'indiquer «gélose». On pourrait alors parler de «gélose toutes cultures». Dans le cas du milieu de culture liquide (bouillon) équivalent (milieu sans agar), on pourrait parler de «bouillon toutes cultures».

OBS

Il convient de rappeler qu'il n'existe pas de milieu de culture universel et que certaines bactéries ne peuvent croître sur les milieux gélosés peptonés conventionnels (Bianchi et Bianchi, 1972).

OBS

milieu AC : terme tiré d'un catalogue de compagnie canadienne d'équipement de laboratoire.

Terme(s)-clé(s)
  • milieu toute culture
  • milieu A.C.

Espagnol

Conserver la fiche 4

Fiche 5 2021-07-29

Anglais

Subject field(s)
  • Brewing and Malting
  • Animal Feed (Agric.)
  • Food Additives
CONT

Production brewer's yeast is recovered from the primary brewing fermenter and is pumped to a yeast handling area where it is washed, reconditioned and prepared for reuse. In most modern breweries a pure culture propagation system is employed to provide a constant supply of fresh brewers’ yeast that is used to replace older yeast in the brewing system.

Français

Domaine(s)
  • Brasserie et malterie
  • Alimentation des animaux (Agric.)
  • Additifs alimentaires
CONT

La levure de bière est un sous-produit de la fabrication de la bière. Pour l'alimentation animale, elle est le plus souvent séchée, bien qu'elle puisse également être distribuée fraîche.

Espagnol

Campo(s) temático(s)
  • Fabricación de cerveza y malta
  • Alimentación animal (Agricultura)
  • Aditivos alimentarios
Conserver la fiche 5

Fiche 6 2019-06-17

Anglais

Subject field(s)
  • Non-Gov. Provincial Bodies and Committees (Canadian)
  • Sociology of Human Relations
  • Economic Co-operation and Development
  • Arts and Culture
DEF

… a registered non-profit organization [whose primary goal] is to utilize creative methods and formats to support Jamaican immigrants living in BC and promote the Jamaican culture within the context of diversity and cultural sensitivity.

OBS

[The JCCABC’s vision is to] promote and preserve Jamaican culture, sponsor awards and scholarships for academic, technical, athletic and other social-cultural excellence, help finance and support projects beneficial to the community, and improve the social, economic and multi-cultural climate of British Columbia.

OBS

[The JCCABC] was incorporated on December 23, 1999, under the umbrella of the National Council of Jamaicans and Supportive Organizations in Canada (NCJSOC) …

Terme(s)-clé(s)
  • British Columbia Jamaican Canadian Cultural Association
  • BC Jamaican Canadian Cultural Association

Français

Domaine(s)
  • Organismes et comités provinciaux non gouv. canadiens
  • Sociologie des relations humaines
  • Coopération et développement économiques
  • Arts et Culture
Terme(s)-clé(s)
  • British Columbia Jamaican Canadian Cultural Association
  • BC Jamaican Canadian Cultural Association

Espagnol

Conserver la fiche 6

Fiche 7 2012-09-28

Anglais

Subject field(s)
  • Bioengineering
  • Biotechnology
  • Cytology
  • Morphology and General Physiology
DEF

A cell or tissue culture started from material taken directly from an organism.

Français

Domaine(s)
  • Technique biologique
  • Biotechnologie
  • Cytologie
  • Morphologie et physiologie générale

Espagnol

Campo(s) temático(s)
  • Bioingeniería
  • Biotecnología
  • Citología
  • Morfología y fisiología general
DEF

Cultivo iniciado a partir de células, tejidos u órganos tomados directamente de organismos.

CONT

Un cultivo primario puede considerarse como tal hasta que se subcultiva por primera vez. A partir de entonces se considera una línea celular.

Conserver la fiche 7

Fiche 8 2012-08-09

Anglais

Subject field(s)
  • Provincial Government Bodies and Committees (Canadian)
  • Diplomacy
OBS

The Québec Government Office in New York(DGQNY) is Québec' s primary representation in the United States. The Office promotes the interests of Québec in the following sectors : business, investment, government institutions, education, culture and public affairs. Inaugurated in 1940, the Office serves the Mid Atlantic region, which includes 8 states and the District of Columbia.

Français

Domaine(s)
  • Organismes et comités de gouvernements provinciaux canadiens
  • Diplomatie
OBS

Principale représentation du Québec aux États-Unis, la Délégation générale du Québec à New York (DGQNY) fait la promotion des intérêts du Québec dans les secteurs des affaires, de l’investissement, des institutions gouvernementales, de l’éducation, de la culture et des affaires publiques. Inaugurée en 1940, la Délégation exerce son mandat dans la région du Mid-Atlantique qui comprend 8 États ainsi que le District of Columbia.

Espagnol

Conserver la fiche 8

Fiche 9 2011-06-21

Anglais

Subject field(s)
  • Genetics
  • Biotechnology
CONT

There are many instances in a cell or tissue culture laboratory when the investigator is faced with the need to purify a single type of cell from a primary culture or cell line. In the case of a primary culture of tissue, for example, the heterogeneity in such a culture clearly requires cloning if one wants to study a cell comprising only a subset of the many types in the culture. In the case of a cell line, one might want to select subclones that better express the activity in question.

Français

Domaine(s)
  • Génétique
  • Biotechnologie
CONT

Avec le développement de la mutagénèse dirigée sur un ADN double brin, tous les inconvénients de l'approche simple brin ont été oubliés. Plus besoin de sous-cloner ni de préparer une matrice spéciale : il suffit simplement de dénaturer chimiquement ou thermiquement l'ADN double brin avant de procéder à l'hybridation de l'oligonucléotide de mutagénèse et à la polymérisation du second brin.

Espagnol

Campo(s) temático(s)
  • Genética
  • Biotecnología
CONT

Se estima que el tamaño promedio de un gen de arroz y Arabidopsis es de 2.200 pb [pares de bases]. Por otra parte, se requiere un fragmento con un tamaño mayor a 2.200 pb que permita subclonar el gen completo incluyendo posibles regiones regulatorias, para secuenciar y lograr la caracterización del gen.

Conserver la fiche 9

Fiche 10 2005-08-04

Anglais

Subject field(s)
  • Molecular Biology
CONT

Using reagents that perturb membrane cholesterol and interfere with endocytosis through the caveolae, a caveolae-dependent internalization of cholera toxin B and retinol-binding protein by hepatocytes in primary culture was shown.

Français

Domaine(s)
  • Biologie moléculaire
CONT

De fait, l'internalisation par les cavéoles peut être induite par certains virus, des bactéries ou encore en réponse à l'agrégation des protéines «glypiées».

OBS

endocytose par les cavéoles : En réalité, ce n'est pas l'endocytose qui est «médiée» par les cavéoles, mais plutôt une étape au cours de celle-ci, soit l'internalisation.

Espagnol

Conserver la fiche 10

Fiche 11 2003-05-29

Anglais

Subject field(s)
  • Genetics
DEF

A population of animal cells that develops from a primary culture by reseeding serially; the number of transfers is usually limited. The characteristics of the parent cell are retained in culture.

Français

Domaine(s)
  • Génétique
DEF

Terme désignant des lignées composées uniformément de cellules ayant des propriétés héréditaires distinctes et bien définies.

Espagnol

Campo(s) temático(s)
  • Genética
Conserver la fiche 11

Fiche 12 1992-10-05

Anglais

Subject field(s)
  • Water Pollution
CONT

To develop a juvenile trout primary hepatocyte culture, determine whether these cells could be used to replace mammalian hepatocytes in early stages of safety testing, to use various biomarkers as indicators of cytotoxicity, metabolic competency, viability, and cell survival.

Français

Domaine(s)
  • Pollution de l'eau
OBS

Terme proposé par monsieur Jacques Bureau d'Environnement Canada.

Espagnol

Conserver la fiche 12

Fiche 13 1987-12-09

Anglais

Subject field(s)
  • Scientific Research Equipment
CONT

Drug and radiation sensitivity measurements of successful primary monolayer culturing of human tumor cells using cell-adhesive matrix and supplemented medium... The limitations of the agar suspension culture method for primary culturing of human tumor cells prompted development of a monolayer system optimized for cell adhesion and growth... Cell adhesion was optimized through the use of culture surfaces prepared from cell-adhesive matrix, a preparation composed in part of fibronectin and fibropeptides.(Source : Cancer Research, 1986, vol. 46, p. 1263).

Français

Domaine(s)
  • Matériel et équipement (Recherche scientifique)
OBS

La fibronectine favorise l'adhésion des cellules les unes aux autres.

OBS

Les protéoglycannes sont trouvées dans une substance ayant la structure d'une gelée, la substance fondamentale, ou ciment intercellulaire, emplissant l'espace situé entre les cellules dans la plupart des tissus.

Espagnol

Conserver la fiche 13

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