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La banque de données terminologiques et linguistiques du gouvernement du Canada.

RIBOFLAVIN [13 fiches]

Fiche 1 2018-03-12

Anglais

Subject field(s)
  • Nutritive Elements (Biological Sciences)
  • Food Additives
Universal entry(ies)
C17H20N4O6
formule, voir observation
DEF

A water-soluble, yellow orange fluorescent pigment that is essential to human nutrition as a component of the coenzymes: flavin mononucleotide and flavin adenine dinucleotide.

CONT

Riboflavin is a factor in the vitamin B-complex. Every plant and animal cell contains a minute amount. Good sources are milk, eggs, malted barley, yeast, liver, kidney, heart. It is necessary for healthy skin and respiration, protects the eyes from sensitivity to light, and is used for building and maintaining many body tissues.

OBS

Vitamin B2.

OBS

Chemical formula: C17H20N4O6

Terme(s)-clé(s)
  • ovoflavin
  • riboflavine
  • lactoflavine

Français

Domaine(s)
  • Éléments nutritifs (Sciences biologiques)
  • Additifs alimentaires
Entrée(s) universelle(s)
C17H20N4O6
formule, voir observation
DEF

Vitamine hydrosoluble présente dans le lait, la viande, les œufs, le foie, etc. C'est aussi un pigment jaune utilisé pour colorer la masse et la surface de certains aliments.

CONT

La riboflavine présente un pouvoir vitaminique sous le nom de vitamine B. V. Vitamine. Dans la cellule vivante, on trouve habituellement la riboflavine combinée à une protéine.

OBS

Ce composé [...] appartient à la classe des flavines, colorants jaunes dérivés de l'is-oalloxazine.

OBS

vitamine B2.

OBS

Formule chimique : C17H20N4O6

Terme(s)-clé(s)
  • hépatoflavine

Espagnol

Campo(s) temático(s)
  • Elementos nutritivos (Ciencias biológicas)
  • Aditivos alimentarios
Entrada(s) universal(es)
C17H20N4O6
formule, voir observation
OBS

Fórmula química: C17H20N4O6

Conserver la fiche 1

Fiche 2 2012-03-01

Anglais

Subject field(s)
  • Dietetics
CONT

Riboflavin... Deficiency symptoms include cracks and sores at the corners of the mouth, eye disorders, inflammation of the mouth and tongue, and skin lesions, a group of symptoms collectively referred to as ariboflavinosis.

Français

Domaine(s)
  • Diététique
DEF

Trouble alimentaire caractérisé par une carence en riboflavine.

OBS

avitaminose B2 : le 2 de B2 est en indice.

Espagnol

Conserver la fiche 2

Fiche 3 2011-08-30

Anglais

Subject field(s)
  • Milling and Cereal Industries
  • Breadmaking
OBS

Flour [enriched] with thiamine, iron, niacin, and riboflavin.

Français

Domaine(s)
  • Minoterie et céréales
  • Boulangerie

Espagnol

Campo(s) temático(s)
  • Molinería y cereales
  • Panificación
DEF

[Harina a la que se añade] alguna sustancia (proteínas, vitaminas, minerales, ácidos grasos) [para elevar] su valor nutritivo, con el fin de transferir esta cualidad a los productos con ella elaborados.

CONT

La harina enriquecida es aquella que [se ha] procesado tanto y se [ha] quedado tan desprovista de nutrientes que se le tiene que añadir las vitaminas y los minerales desechados durante su procesamiento.

Conserver la fiche 3

Fiche 4 2009-10-09

Anglais

Subject field(s)
  • Chemical Elements and Compounds
Universal entry(ies)
146-17-8
numéro du CAS

Français

Domaine(s)
  • Éléments et composés chimiques
Entrée(s) universelle(s)

Espagnol

Conserver la fiche 4

Fiche 5 2008-02-20

Anglais

Subject field(s)
  • Food Services (Military)
  • Combat Support
CONT

The arctic supplement provides additional nutrients and fluids when military personnel are operating in cold weather environments. It consists of hot chocolate beverage powder and granola bars.

OBS

The variety of components is sufficient to maintain satisfaction over a period of 30 days operation in frigid or arduous conditions. The supplement contains an additional 1, 000 calories and contains additional amounts of thiamine, riboflavin, and niacin... The food components are edible without preparation.... These supplements are of the smallest size and weight attainable while meeting the other essential operational characteristics and using standard commercial food items.

Français

Domaine(s)
  • Alimentation (Militaire)
  • Soutien au combat
CONT

Le supplément arctique fournit des éléments nutritifs et des liquides supplémentaires lorsque le personnel militaire participe à des opérations en milieu climatique froid. Ce supplément est constitué de poudre pour boisson au chocolat chaud et de tablettes granola.

OBS

La variété des composants est suffisante pour maintenir la satisfaction pendant une période de 30 jours d'opérations dans des conditions froides ou ardues. Le supplément contient une quantité [supplémentaire de 1 000] calories et des suppléments de thiamine, de riboflavine et de niacine [...] Les composants des aliments se mangent sans préparation. [...] Ces suppléments sont du volume et du poids les plus réduits qu'on puisse obtenir tout en satisfaisant aux autres caractéristiques des périodes d'opération et en se servant d'aliments qu'on trouve normalement dans le commerce.

Espagnol

Conserver la fiche 5

Fiche 6 2007-01-09

Anglais

Subject field(s)
  • Food Industries
CONT

Acerola Cherry Extract : Acerola has one of the highest contents of vitamin C per gram of fruit. Studied in the lab, Acerola has been found to be a powerful antioxidant and have anti-tumor potential. Volatile components have been isolated from acerola fruit. One hundred fifty constituents have been identified in the aroma concentrate. Its polyphenolic compounds and high vitamin C amounts provide excellent immune system support. Acerola also contains natural B vitamins like thiamine, riboflavin and niacin. It also contains proteins, iron, calcium and phosphorus.

OBS

acerola: The cherrylike fruit of a small tree Malpighia glabra, of the West Indies and adjacent areas, having a high concentration of vitamin C.

Français

Domaine(s)
  • Industrie de l'alimentation
CONT

Extrait de cerises des Antilles : source naturelle concentrée de vitamine C. (Cette vitamine favorise la guérison et a des propriétés antioxydantes.)

Espagnol

Conserver la fiche 6

Fiche 7 2003-05-13

Anglais

Subject field(s)
  • Biochemistry
  • Biotechnology
DEF

Derivative of riboflavin that functions as a prosthetic group in flavoproteins and acts as an acceptor in oxidation-reduction reactions.

Français

Domaine(s)
  • Biochimie
  • Biotechnologie
DEF

Dérivés de la riboflavine, un des co-enzymes des déshydrogénases souvent appelées flavoprotéines ou ferments jaunes en raison de leur coloration, due au groupement chromophore constitué par le système de doubles liaisons conjuguées du noyau flavine.

Espagnol

Campo(s) temático(s)
  • Bioquímica
  • Biotecnología
Conserver la fiche 7

Fiche 8 2002-08-19

Anglais

Subject field(s)
  • Biochemistry
  • Dietetics
  • Food Industries
DEF

a degradation product produced when riboflavin is exposed to light.

Français

Domaine(s)
  • Biochimie
  • Diététique
  • Industrie de l'alimentation

Espagnol

Conserver la fiche 8

Fiche 9 2002-08-16

Anglais

Subject field(s)
  • Biochemistry
  • Food Industries
DEF

a yellow-green fluorescent crystalline compound... that is formed from riboflavin by ultraviolet irradiation in alkaline solution.

Français

Domaine(s)
  • Biochimie
  • Industrie de l'alimentation
DEF

Produit fluorescent vert, provenant de la décomposition de la riboflavine par les radiations UV dans le cas de solutions alcalines [...]

Espagnol

Conserver la fiche 9

Fiche 10 2000-11-29

Anglais

Subject field(s)
  • Industrial Techniques and Processes
  • Brewing and Malting
  • Beverages
OBS

as a source of riboflavin tea has, weight for weight, about half the value of yeast and 80 per cent of it passes into the cup when the tea is brewed.

Français

Domaine(s)
  • Techniques industrielles
  • Brasserie et malterie
  • Boissons (Industrie de l'alimentation)

Espagnol

Conserver la fiche 10

Fiche 11 2000-06-06

Anglais

Subject field(s)
  • Nutritive Elements (Biological Sciences)
CONT

Whole grains and pork are good sources of thiamin. Milk and other dairy products are handy ways to obtain riboflavin. Niacin is found in pork, fish and eggs. Eggs, milk, fish, whole grains and lean meats are good sources of panthotenic acid and biotin.

Français

Domaine(s)
  • Éléments nutritifs (Sciences biologiques)

Espagnol

Conserver la fiche 11

Fiche 12 1993-04-22

Anglais

Subject field(s)
  • Poultry Production
  • Animal Diseases
CONT

[Curled toe paralysis] occurs in chicks and poults up to three weeks of age on deficient starter diets. The toes are curled downward and inward and the weight is supported mainly on the hocks. Consequently the birds are reluctant to move and become recumbent; their growth is retarded and eventually they become emaciated and die.

CONT

The characteristic sign of riboflavin [B2] deficiency in the chick is "curled toe" paralysis.

Français

Domaine(s)
  • Élevage des volailles
  • Maladies des animaux
CONT

La paralysie par contracture des doigts attaque les poulets et les dindonneaux de moins de 3 semaines dont la ration de départ est carencée en vitamine B2. Les doigts se recourbent vers le bas et l'intérieur, les tarses supportent presque tout le poids du corps, le malade répugne à se mouvoir et préfère rester accroupi, la croissance est retardée, l'émaciation et la mort sont possibles.

Espagnol

Conserver la fiche 12

Fiche 13 1989-02-02

Anglais

Subject field(s)
  • Nutritive Elements (Biological Sciences)
CONT

A combination of vitamins in capsular or tablet form, each of which contains vitamins A and D, ascorbic acid, calcium panthothane, cyanocobolamine, folic acid, niacinamide, pyridoxine hydrochloride, riboflavin, thiamin hydrochloride and a suitable form of alpha tocopherol(vitamine E).

Français

Domaine(s)
  • Éléments nutritifs (Sciences biologiques)
OBS

déc(a); élément qui signifie 10.

OBS

Source : Pharmacienne des laboratoires Ayerst, Montréal.

Espagnol

Conserver la fiche 13

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