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La banque de données terminologiques et linguistiques du gouvernement du Canada.

SAUSAGE MEAT [22 fiches]

Fiche 1 2025-04-11

Anglais

Subject field(s)
  • Meats and Meat Industries
DEF

A vegetarian(now typically vegan) sausage made with soy protein instead of meat.

Français

Domaine(s)
  • Salaison, boucherie et charcuterie

Espagnol

Conserver la fiche 1

Fiche 2 2024-05-27

Anglais

Subject field(s)
  • Food Industries
CONT

Sausage patties can be made from many types of meat, including pork, beef, chicken or turkey. They consist of ground meat-often a variety with a high fat content-that is mixed with seasonings and formed into patties.

Français

Domaine(s)
  • Industrie de l'alimentation

Espagnol

Campo(s) temático(s)
  • Industria alimentaria
Conserver la fiche 2

Fiche 3 2019-03-28

Anglais

Subject field(s)
  • Occupation Names (General)
  • Meats and Meat Industries
CONT

Meat cutters prepare standard cuts of meat, poultry and fish or products such as sausage in processing plants or retail food establishments.

Français

Domaine(s)
  • Désignations des emplois (Généralités)
  • Salaison, boucherie et charcuterie

Espagnol

Conserver la fiche 3

Fiche 4 2018-03-09

Anglais

Subject field(s)
  • Restaurant Menus
DEF

A breakfast of juice, eggs, meat(bacon, sausage or ham) toast or pastries and coffee; sometimes hash brown, grits, pancakes and/or cereal are offered.

Français

Domaine(s)
  • Menus (Restauration)
DEF

Petit-déjeuner comprenant des crêpes, des œufs, des pommes de terre rissolées, et même du steak.

Terme(s)-clé(s)
  • petit-déjeuner américain
  • petit-déjeuner à l'américaine

Espagnol

Conserver la fiche 4

Fiche 5 2018-01-29

Anglais

Subject field(s)
  • Meats and Meat Industries
OBS

Salami : A type of dry sausage made from raw muscle meat of pork, beef, veal, chicken, or turkey, that is ground up and mixed with fat... The raw meat is not cooked but instead is cured to make it safe for eating. As it is processed, garlic, pepper, hot chiles, and other seasonings are added before being cured, air-dried, and tightly packed into a natural or synthetic membrane casing.

Français

Domaine(s)
  • Salaison, boucherie et charcuterie

Espagnol

Conserver la fiche 5

Fiche 6 2018-01-29

Anglais

Subject field(s)
  • Meats and Meat Industries
DEF

A skin or casing fabricated of synthetic material into which sausage is stuffed.

CONT

The use of artificial sausage casings made of cellulose, collagen, textile fibres or plastics is firmly established in meat processing. The advantages of artificial casings are their attractive designs, easy stocking and uniform calibre.

OBS

The casing may be inedible (for example, bologna casing) or edible (for example, breakfast link casing).

Français

Domaine(s)
  • Salaison, boucherie et charcuterie
CONT

Lorsque des saucisses de Francfort sont vendues «avec peau» dans des boyaux artificiels, tous les renseignements obligatoires doivent être imprimés sur les boyaux.

CONT

On doit porter une attention spéciale à la nature du boyau utilisé. Par exemple, des «saucisses de bœuf à 100 %» ne doivent pas être embossées dans les boyaux naturels d'une autre espèce animale. Toutefois, un boyau de collagène comestible ou tout autre boyau synthétique serait acceptable.

Espagnol

Campo(s) temático(s)
  • Industria cárnica, de fiambres y embutidos
Terme(s)-clé(s)
  • tripas artificiales para embutidos
Conserver la fiche 6

Fiche 7 2018-01-26

Anglais

Subject field(s)
  • Meats and Meat Industries
OBS

A sausage consists of ground meat and other animal parts, herbs and spices, and possibly other ingredients, generally packed in a casing(traditionally the intestines of the animal), and preserved in some way.

OBS

In French terminology, a "saucisse" is usually small and fresh, but some types are lightly smoked; most are cooked before eating. A "saucisson" is usually larger, smoked, dried, or otherwise preserved, and served in slices.

Français

Domaine(s)
  • Salaison, boucherie et charcuterie
DEF

Préparation de charcuterie à base de viande de porc, de bœuf ou de cheval et de gras de porc hachés plus ou moins fin, assaisonnée et épicée, contenue dans un boyau fermé aux deux bouts et souvent ficelé puis séchée et qui se consomme crue ou cuite.

OBS

Un saucisson est une grosse saucisse.

Espagnol

Conserver la fiche 7

Fiche 8 2015-10-02

Anglais

Subject field(s)
  • Meats and Meat Industries
CONT

Comminuted meat products. Comminution is the mechanical process of reducing raw materials to small particles. The degree of comminution differs among various processed products and is often a unique characteristic of a particular product ranging from very coarsely comminuted, to finely comminuted, to form an emulsion.

OBS

Comminuted includes fish or meat products that are reduced in size and restructured or reformulated such as gefilte fish, gyros, ground beef, and sausage; and a mixture of 2 or more types of meat that have been reduced in size and combined, such as sausages made from 2 or more meats.

Français

Domaine(s)
  • Salaison, boucherie et charcuterie
Terme(s)-clé(s)
  • produit de viande finement haché

Espagnol

Conserver la fiche 8

Fiche 9 2014-10-31

Anglais

Subject field(s)
  • Meats and Meat Industries
  • Restaurant Menus
DEF

A slim dried [cured] sausage... made from pork meat and cured lard with salt, ground white pepper, and a little sugar for sweetness.

Français

Domaine(s)
  • Salaison, boucherie et charcuterie
  • Menus (Restauration)

Espagnol

Campo(s) temático(s)
  • Industria cárnica, de fiambres y embutidos
  • Menú (Restaurantes)
DEF

Embutido [de cerdo] estrecho y largo, parecido al salchichón, típico de Cataluña.

Conserver la fiche 9

Fiche 10 2014-07-18

Anglais

Subject field(s)
  • Meats and Meat Industries
  • Bioengineering
CONT

Cultured meat is meat produced in vitro, in a cell culture... The production of cultured meat begins by taking a number of cells from a farm animal and proliferating them in a nutrient-rich medium.... The resulting cells can then be harvested, seasoned, cooked, and consumed as a boneless, processed meat, such as sausage, hamburger, or chicken nuggets.

Terme(s)-clé(s)
  • laboratory meat
  • lab meat
  • lab-cultured meat
  • lab-produced meat

Français

Domaine(s)
  • Salaison, boucherie et charcuterie
  • Technique biologique
DEF

Viande produite en laboratoire à partir de tissus cellulaires animaux.

CONT

La première «viande éprouvette» est pour bientôt. [...] Les cellules souches en question, celles à l’origine des cellules musculaires striées squelettiques, permettraient de reconstituer in vitro du muscle (de la viande donc) et pourquoi pas, un jour, de remplacer totalement la viande issue des élevages. Pour le moment, le chercheur n’a réussi à produire que des petits morceaux de tissu musculaire, mais il est confiant : d’ici l’automne, il aura agrégé suffisamment de morceaux pour créer le premier stem (en référence à «stem cell», cellule souche en anglais) steak haché!

Terme(s)-clé(s)
  • viande cultivée en labo

Espagnol

Conserver la fiche 10

Fiche 11 2011-12-29

Anglais

Subject field(s)
  • Meats and Meat Industries
DEF

A machine or device operating under pressure that extrudes the raw sausage emulsion or comminuted meat through a smaller opening or horn into the casing or other finished product container.

Français

Domaine(s)
  • Salaison, boucherie et charcuterie
DEF

Machine de charcuterie destinée à introduire la farce dans les boyaux.

Espagnol

Campo(s) temático(s)
  • Industria cárnica, de fiambres y embutidos
Conserver la fiche 11

Fiche 12 2011-08-24

Anglais

Subject field(s)
  • Meats and Meat Industries

Français

Domaine(s)
  • Salaison, boucherie et charcuterie
CONT

En charcuterie, la chair à saucisse sert à la préparation de saucisses longues (chipolatas, saucisses de Toulouse, etc.). Diversement aromatisée, elle est utilisée pour farcir des légumes (aubergine, courgette, tomate) ou des viandes (paupiette, volaille) et permet de confectionner des terrines de ménage et des pâtés.

Espagnol

Campo(s) temático(s)
  • Industria cárnica, de fiambres y embutidos
Conserver la fiche 12

Fiche 13 2011-06-20

Anglais

Subject field(s)
  • Meats and Meat Industries
DEF

A very thin edible coverting... used to enclose ground meat and other ingredients that have been processed into a sausage product [and] usually made from the cleaned intestinal membranes of cows, hogs, lambs, and sheep.

OBS

The large intestine provides a thick walled and fat membrane for use with meats that require increased storage time for seasoning and aging, such as some of the larger salamis and meat products. Smaller intestines are used for the medium to small-size sausages and salami products while the colon, which is not as consistent in shape, is used for salamis and sausages that may be labeled as "crespone" or "crespo" meats.

Français

Domaine(s)
  • Salaison, boucherie et charcuterie
CONT

Une attention particulière doit être accordée à l'origine du boyau naturel utilisé comme enveloppe et/ou comme produit retravaillé [...]. Si le boyau naturel utilisé provient d'une espèce animale qui n'est pas utilisée en tant qu'ingrédient carné dans la préparation de la saucisse ou du saucisson, alors on doit déclarer l'origine du boyau naturel.

Espagnol

Campo(s) temático(s)
  • Industria cárnica, de fiambres y embutidos
CONT

Tripas naturales. Las tripas naturales se utilizan para la elaboración de los embutidos frescos, curados o cocidos. [Por su origen, existen varios tipos de tripas naturales]: Tripas de ovino y caprino [...]. Tripas de vacuno [...]. Tripas de porcino [...]. Tripas de equino.

Terme(s)-clé(s)
  • tripas naturales
Conserver la fiche 13

Fiche 14 2011-01-20

Anglais

Subject field(s)
  • Chemical Elements and Compounds
  • Food Additives
Universal entry(ies)
NaNO3
formule, voir observation
7631-99-4
numéro du CAS
DEF

Colorless, transparent, odorless crystals; saline, slightly bitter taste ... Soluble in water and glycerol; slightly soluble in alcohol. Derivation: From nitric acid and sodium carbonate; and from Chile saltpeter ... Uses ... reagent; medicine ...; pharmaceuticals ...

CONT

Sodium nitrate [is a] Class I preservative for meat binder for dry sausage, semi-dry sausage, preserved meat and preserved meat by-products prepared by slow cure processes...

OBS

"Chile saltpeter" (Caliche) is impure natural sodium nitrate.

OBS

Chemical formula: NaNO3

Français

Domaine(s)
  • Éléments et composés chimiques
  • Additifs alimentaires
Entrée(s) universelle(s)
NaNO3
formule, voir observation
7631-99-4
numéro du CAS
DEF

Sel sodique de l'acide nitrique se présentant sous forme de cristaux incolores et inodores, un peu amers, solubles dans l'eau. Surtout employé comme conservateur, mais sert aussi à fixer la couleur des salaisons et charcuteries.

OBS

D'après le Dictionnaire de la chimie et de ses applications (p. 958), «nitrate de soude» est une appellation incorrecte.

OBS

Le Grand dictionnaire encyclopédique Larousse précise que «salpêtre du Chili» désigne le nitrate de sodium naturel.

OBS

Formule chimique : NaNO3

Espagnol

Conserver la fiche 14

Fiche 15 2010-12-20

Anglais

Subject field(s)
  • Meats and Meat Industries
CONT

In general, goat meat is unique in flavor and palatability. It is leaner than many other red meats and usually less tender.

OBS

Goat meat is termed either cabrito or chevron, depending on the goat's age at slaughter. Cabrito(Spanish for "little goat” is from kids slaughtered within the first week of birth. Its main use is for barbecue meat, and it is highly sought after by certain ethnic groups. Chevron, on the other hand, is from older kids slaughtered close to or after weaning. Of these two types, cabrito is the more tender. Older(mature) goat meat is used primarily in processed foods such as goat sausage, frankfurters, bologna, and chili con carne.

Français

Domaine(s)
  • Salaison, boucherie et charcuterie
CONT

La viande de chèvre est consommée par environ 70 % de la population mondiale. Par contre, le type et l'âge de la chèvre consommée variera énormément selon les pays et les coutumes. La chèvre est une source de viande importante pour la plupart des pays d'Afrique et d'Asie. Les pays méditerranéens et latino-américains consomment également beaucoup de viande de chèvre [...] Il est à noter que la composition de la viande de chèvre ressemble beaucoup à celle du poulet et en plus elle est riche en gras insaturés et en oméga-3 offrant ainsi un avantage marketing sur les autres viandes rouges pour les consommateurs soucieux de leur santé.

Espagnol

Campo(s) temático(s)
  • Industria cárnica, de fiambres y embutidos
OBS

Se utiliza el término cabrito para referirse a la carne de las cabras de poca edad.

Conserver la fiche 15

Fiche 16 2008-02-28

Anglais

Subject field(s)
  • Seafood and Freshwater Food (Food Industries)
CONT

One is also surrounded by eight packed buffet stations : a fish station featuring silky smoked salmon, oysters(in season), and three types of caviar; a fish, meat, sausage, and vegetable charcoal grill station...

Français

Domaine(s)
  • Produits de mer et d'eau douce (Industr. alim.)

Espagnol

Conserver la fiche 16

Fiche 17 2007-03-11

Anglais

Subject field(s)
  • Industrial Tools and Equipment
  • Food Industries
CONT

A newly developed automatic sausage filling machine... [is used] for filling and sealing meat sausage, fish sausage, and boiled fish, paste products...

Français

Domaine(s)
  • Outillage industriel
  • Industrie de l'alimentation
OBS

embosseuse : Machine de charcuterie destinée à introduire la farce dans les boyaux de saucisse.

Espagnol

Conserver la fiche 17

Fiche 18 2005-10-24

Anglais

Subject field(s)
  • Slaughterhouses
  • Meats and Meat Industries
CONT

The word "cutter" is a trade term, and refers to the manner inwhich such carcasses are marketed--generally in cuts. Usually, only the ribs and loins of such carcasses will be accepted by the retail fresh-meat trade. Cutter carcasses, as a rule, lack fat covering, except for a thin coat over the back.... Carcasses of this grade are therefore usually boned out for the boneless meat trade, and for curing, sausage, and canning purposes.... Carcasses thrown out of any grade because of extensive bruises often are referred to as "cutters, "because they are never sold in sides or quarters, but are sent to the cutting departments, where the sound parts are converted into commercial cuts. When thus treated, the cuts fall in the grade to which they belong on the basis of quality, conformation, and finish. "Cutter" in this sense has no reference to the "cutter" grade.

Français

Domaine(s)
  • Abattoirs
  • Salaison, boucherie et charcuterie

Espagnol

Conserver la fiche 18

Fiche 19 2004-09-14

Anglais

Subject field(s)
  • Meats and Meat Industries
OBS

[Originally from Germany] a broad term for "liver sausage" referring to well-seasoned, ready-to-eat sausage made from at least 30 percent pork liver mixed with pork or other meat...

Français

Domaine(s)
  • Salaison, boucherie et charcuterie
OBS

d'origine allemande.

Espagnol

Conserver la fiche 19

Fiche 20 1999-09-09

Anglais

Subject field(s)
  • Chemical Elements and Compounds
  • Water Treatment (Water Supply)
  • Food Additives
DEF

A salt or ester of polyphosphoric acid.

CONT

Polyphosphates [are] complex phosphates added to foods, in particular to meat products; they prevent sausage discoloration, aid mixing of the fat, speed penetration of the brine in curing.

Français

Domaine(s)
  • Éléments et composés chimiques
  • Traitement des eaux
  • Additifs alimentaires
DEF

Composé chimique possédant la propriété de former des complexes avec les ions métalliques, calcium et magnésium en particulier. Ces complexes sont très solubles et possèdent toutes les caractéristiques des sels de sodium, de sorte que les inconvénients dus au calcium et au magnésium se trouvent masqués : l'eau stabilisée avec ces produits présente toutes les caractéristiques d'une eau adoucie.

CONT

Polyphosphate [...] employé pour stabiliser l'eau potable, prévenir la décoloration et l'affaissement de certaines charcuteries (saucisses, jambon).

Espagnol

Conserver la fiche 20

Fiche 21 1995-04-07

Anglais

Subject field(s)
  • Meats and Meat Industries
DEF

A dry, uncooked sausage made of coarsely ground meat(usually beef and pork) and seasoning.

OBS

Smoked and cured sausage consumed without cooking.

Français

Domaine(s)
  • Salaison, boucherie et charcuterie

Espagnol

Conserver la fiche 21

Fiche 22 1987-01-07

Anglais

Subject field(s)
  • Food Industries
DEF

Meat(as sausage) cooked in batter, usually by baking.

Français

Domaine(s)
  • Industrie de l'alimentation

Espagnol

Conserver la fiche 22

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