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La banque de données terminologiques et linguistiques du gouvernement du Canada.

STICKING TEMPERATURE [6 fiches]

Fiche 1 2011-06-17

Anglais

Subject field(s)
  • Freezing and Refrigerating
  • Food Industries
CONT

The freezing system uses a highly effective heat transfer technology for rapid crust-freezing of raw protein-laden products. A low temperature plate filled with recirculating refrigerant begins the freezing process immediately to set the product’s shape. With a firm bottom surface, the product has enough integrity to be transferred to a spiral or tunnel freezer where it can be deep frozen to 0°F. Including investment and consumable costs, mechanical freezing can be as low as one-tenth the cost of comparable cryogenic crust-freezing systems.

CONT

The "CASCADE" superCONTACT freezing tunnel(mechanical refrigeration) uses two thin conveyors(throw-away polyethylene film) enabling the individual Quick Freezing of food products, especially if they are wet, fatty or sticky and without any risk of the products sticking together. This new process enables ultra fast freezing in two stages : product surface crust freezing on film conveyors level N° 1, followed by deep core freezing on the lower level film conveyors. These film conveyors slide over refrigerated contact plates constructed for the recirculation of a mechanically refrigerated low temperature refrigerant.

Terme(s)-clé(s)
  • shell freezing

Français

Domaine(s)
  • Congélation, surgélation et réfrigération
  • Industrie de l'alimentation
DEF

Congélation ultra rapide de la couche superficielle d'un produit, la volaille par exemple, le processus étant complété par la suite selon un procédé traditionnel.

Espagnol

Campo(s) temático(s)
  • Congelación y refrigeración
  • Industria alimentaria
Conserver la fiche 1

Fiche 2 2011-05-13

Anglais

Subject field(s)
  • Sports Equipment and Accessories
  • Skiing and Snowboarding
  • Disabled Sports
CONT

Various waxes, depending on temperature and snow conditions, are used on the bottoms of skis to prevent snow from sticking to them.

CONT

The purpose of using wax is to reduce the friction between the bottom of the skis and the snow.

Français

Domaine(s)
  • Équipement et accessoires de sport
  • Ski et surf des neiges
  • Sports adaptés
DEF

Substance dont on enduit la semelle des skis pour les empêcher d'adhérer à la neige et améliorer la glisse.

Espagnol

Conserver la fiche 2

Fiche 3 2007-12-13

Anglais

Subject field(s)
  • Aeronautical Engineering and Maintenance
DEF

[A] restricted movement such as a tightened or sticking condition, resulting from high or low temperature, foreign object jammed in [a] mechanism, etc.

Français

Domaine(s)
  • Aérotechnique et maintenance
DEF

État de ce qui est coincé, bloqué.

OBS

bloquer : Empêcher qqch de se mouvoir, de bouger, empêcher un mécanisme de fonctionner.

OBS

blocage; coincement : termes acceptés par le Comité d'étude de la terminologie des cartes de travail du DC-9.

OBS

blocage; coinçage : termes uniformisés par le Comité d'uniformisation de la terminologie aéronautique (CUTA) - Maintenance.

Espagnol

Conserver la fiche 3

Fiche 4 2007-07-03

Anglais

Subject field(s)
  • Semiconductors (Electronics)
  • Chemistry
DEF

[In surface chemistry], the ratio of the rate of adsorption to the rate at which the adsorptive strikes the total surface, i.e. covered and uncovered.

OBS

[Sticking coefficient] is usually a function of surface coverage, of temperature and of the details of the surface structure of the adsorbent.

Français

Domaine(s)
  • Semi-conducteurs (Électronique)
  • Chimie
DEF

[En chimie des surfaces], [...] rapport de la vitesse d'adsorption à la vitesse à laquelle l'espèce à adsorber frappe la surface totale,c'est-à-dire couverte et non couverte.

OBS

Il est généralement fonction de la couverture de la surface, de la température ainsi que des détails de la structure de la surface de l'adsorbant.

Espagnol

Conserver la fiche 4

Fiche 5 2002-03-06

Anglais

Subject field(s)
  • Textile Industries
  • Textiles: Preparation and Processing

Français

Domaine(s)
  • Industries du textile
  • Apprêt et traitements divers (Textiles)

Espagnol

Conserver la fiche 5

Fiche 6 1995-11-01

Anglais

Subject field(s)
  • Kitchen Utensils
DEF

Usually just a very smooth, large, rectangular ... hard, wooden cutting board ... but one that is not used for cutting ... Specialized models are made of the finest wood, rock maple, and may have markings scored in showing the standard sizes for tart and pie crusts. Also made of marble ....

CONT

A marble slab is the perfect surface on which to knead or roll dough, work fondant, or quickly set molten candies. Its cooler-than-room temperature hinders pastry or bread dough from sticking, so less flour is needed to create a friction blanket; less is then incorporated into the dough and the ideal fat-to-flour ratio is maintained. For the confectioner, marble's cool, polished surface speeds peanut brittle's or caramel' s even crystallization and is excellent for scraping chocolate curls or folding fondant to aerate it.

Français

Domaine(s)
  • Batterie de cuisine
DEF

Plan de travail en marbre, utilisé par les professionnels de la pâtisserie et de la confiserie pour travailler le chocolat, le sucre et les pâtes nécessitant une certaine fraîcheur.

Espagnol

Conserver la fiche 6

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