TERMIUM Plus®
La banque de données terminologiques et linguistiques du gouvernement du Canada.
STICKING TEMPERATURE [6 fiches]
Fiche 1 - données d’organisme interne 2011-06-17
Fiche 1, Anglais
Fiche 1, Subject field(s)
- Freezing and Refrigerating
- Food Industries
Fiche 1, La vedette principale, Anglais
- crust freezing
1, fiche 1, Anglais, crust%20freezing
correct
Fiche 1, Les abréviations, Anglais
Fiche 1, Les synonymes, Anglais
Fiche 1, Justifications, Anglais
Record number: 1, Textual support number: 1 CONT
The freezing system uses a highly effective heat transfer technology for rapid crust-freezing of raw protein-laden products. A low temperature plate filled with recirculating refrigerant begins the freezing process immediately to set the product’s shape. With a firm bottom surface, the product has enough integrity to be transferred to a spiral or tunnel freezer where it can be deep frozen to 0°F. Including investment and consumable costs, mechanical freezing can be as low as one-tenth the cost of comparable cryogenic crust-freezing systems. 2, fiche 1, Anglais, - crust%20freezing
Record number: 1, Textual support number: 2 CONT
The "CASCADE" superCONTACT freezing tunnel(mechanical refrigeration) uses two thin conveyors(throw-away polyethylene film) enabling the individual Quick Freezing of food products, especially if they are wet, fatty or sticky and without any risk of the products sticking together. This new process enables ultra fast freezing in two stages : product surface crust freezing on film conveyors level N° 1, followed by deep core freezing on the lower level film conveyors. These film conveyors slide over refrigerated contact plates constructed for the recirculation of a mechanically refrigerated low temperature refrigerant. 3, fiche 1, Anglais, - crust%20freezing
Fiche 1, Terme(s)-clé(s)
- shell freezing
Fiche 1, Français
Fiche 1, Domaine(s)
- Congélation, surgélation et réfrigération
- Industrie de l'alimentation
Fiche 1, La vedette principale, Français
- congélation superficielle
1, fiche 1, Français, cong%C3%A9lation%20superficielle
nom féminin
Fiche 1, Les abréviations, Français
Fiche 1, Les synonymes, Français
Fiche 1, Justifications, Français
Record number: 1, Textual support number: 1 DEF
Congélation ultra rapide de la couche superficielle d'un produit, la volaille par exemple, le processus étant complété par la suite selon un procédé traditionnel. 2, fiche 1, Français, - cong%C3%A9lation%20superficielle
Fiche 1, Espagnol
Fiche 1, Campo(s) temático(s)
- Congelación y refrigeración
- Industria alimentaria
Fiche 1, La vedette principale, Espagnol
- congelación superficial
1, fiche 1, Espagnol, congelaci%C3%B3n%20superficial
correct, nom féminin
Fiche 1, Les abréviations, Espagnol
Fiche 1, Les synonymes, Espagnol
Fiche 1, Justifications, Espagnol
Fiche 2 - données d’organisme interne 2011-05-13
Fiche 2, Anglais
Fiche 2, Subject field(s)
- Sports Equipment and Accessories
- Skiing and Snowboarding
- Disabled Sports
Fiche 2, La vedette principale, Anglais
- ski wax
1, fiche 2, Anglais, ski%20wax
correct
Fiche 2, Les abréviations, Anglais
Fiche 2, Les synonymes, Anglais
- wax 2, fiche 2, Anglais, wax
correct, nom
Fiche 2, Justifications, Anglais
Record number: 2, Textual support number: 1 CONT
Various waxes, depending on temperature and snow conditions, are used on the bottoms of skis to prevent snow from sticking to them. 3, fiche 2, Anglais, - ski%20wax
Record number: 2, Textual support number: 2 CONT
The purpose of using wax is to reduce the friction between the bottom of the skis and the snow. 4, fiche 2, Anglais, - ski%20wax
Fiche 2, Français
Fiche 2, Domaine(s)
- Équipement et accessoires de sport
- Ski et surf des neiges
- Sports adaptés
Fiche 2, La vedette principale, Français
- fart
1, fiche 2, Français, fart
correct, nom masculin
Fiche 2, Les abréviations, Français
Fiche 2, Les synonymes, Français
Fiche 2, Justifications, Français
Record number: 2, Textual support number: 1 DEF
Substance dont on enduit la semelle des skis pour les empêcher d'adhérer à la neige et améliorer la glisse. 2, fiche 2, Français, - fart
Fiche 2, Espagnol
Fiche 2, Justifications, Espagnol
Fiche 3 - données d’organisme interne 2007-12-13
Fiche 3, Anglais
Fiche 3, Subject field(s)
- Aeronautical Engineering and Maintenance
Fiche 3, La vedette principale, Anglais
- binding
1, fiche 3, Anglais, binding
correct
Fiche 3, Les abréviations, Anglais
Fiche 3, Les synonymes, Anglais
Fiche 3, Justifications, Anglais
Record number: 3, Textual support number: 1 DEF
[A] restricted movement such as a tightened or sticking condition, resulting from high or low temperature, foreign object jammed in [a] mechanism, etc. 2, fiche 3, Anglais, - binding
Fiche 3, Français
Fiche 3, Domaine(s)
- Aérotechnique et maintenance
Fiche 3, La vedette principale, Français
- blocage
1, fiche 3, Français, blocage
correct, nom masculin, uniformisé
Fiche 3, Les abréviations, Français
Fiche 3, Les synonymes, Français
- coinçage 2, fiche 3, Français, coin%C3%A7age
correct, nom masculin, uniformisé
- coincement 3, fiche 3, Français, coincement
correct, nom masculin
Fiche 3, Justifications, Français
Record number: 3, Textual support number: 1 DEF
État de ce qui est coincé, bloqué. 3, fiche 3, Français, - blocage
Record number: 3, Textual support number: 1 OBS
bloquer : Empêcher qqch de se mouvoir, de bouger, empêcher un mécanisme de fonctionner. 3, fiche 3, Français, - blocage
Record number: 3, Textual support number: 2 OBS
blocage; coincement : termes acceptés par le Comité d'étude de la terminologie des cartes de travail du DC-9. 4, fiche 3, Français, - blocage
Record number: 3, Textual support number: 3 OBS
blocage; coinçage : termes uniformisés par le Comité d'uniformisation de la terminologie aéronautique (CUTA) - Maintenance. 5, fiche 3, Français, - blocage
Fiche 3, Espagnol
Fiche 3, Justifications, Espagnol
Fiche 4 - données d’organisme interne 2007-07-03
Fiche 4, Anglais
Fiche 4, Subject field(s)
- Semiconductors (Electronics)
- Chemistry
Fiche 4, La vedette principale, Anglais
- sticking coefficient
1, fiche 4, Anglais, sticking%20coefficient
correct
Fiche 4, Les abréviations, Anglais
Fiche 4, Les synonymes, Anglais
Fiche 4, Justifications, Anglais
Record number: 4, Textual support number: 1 DEF
[In surface chemistry], the ratio of the rate of adsorption to the rate at which the adsorptive strikes the total surface, i.e. covered and uncovered. 1, fiche 4, Anglais, - sticking%20coefficient
Record number: 4, Textual support number: 1 OBS
[Sticking coefficient] is usually a function of surface coverage, of temperature and of the details of the surface structure of the adsorbent. 1, fiche 4, Anglais, - sticking%20coefficient
Fiche 4, Français
Fiche 4, Domaine(s)
- Semi-conducteurs (Électronique)
- Chimie
Fiche 4, La vedette principale, Français
- coefficient d'adhérence
1, fiche 4, Français, coefficient%20d%27adh%C3%A9rence
correct, nom masculin
Fiche 4, Les abréviations, Français
Fiche 4, Les synonymes, Français
- coefficient de collage 2, fiche 4, Français, coefficient%20de%20collage
correct, nom masculin
Fiche 4, Justifications, Français
Record number: 4, Textual support number: 1 DEF
[En chimie des surfaces], [...] rapport de la vitesse d'adsorption à la vitesse à laquelle l'espèce à adsorber frappe la surface totale,c'est-à-dire couverte et non couverte. 3, fiche 4, Français, - coefficient%20d%27adh%C3%A9rence
Record number: 4, Textual support number: 1 OBS
Il est généralement fonction de la couverture de la surface, de la température ainsi que des détails de la structure de la surface de l'adsorbant. 1, fiche 4, Français, - coefficient%20d%27adh%C3%A9rence
Fiche 4, Espagnol
Fiche 4, Justifications, Espagnol
Fiche 5 - données d’organisme interne 2002-03-06
Fiche 5, Anglais
Fiche 5, Subject field(s)
- Textile Industries
- Textiles: Preparation and Processing
Fiche 5, La vedette principale, Anglais
- sticking temperature
1, fiche 5, Anglais, sticking%20temperature
correct
Fiche 5, Les abréviations, Anglais
Fiche 5, Les synonymes, Anglais
Fiche 5, Français
Fiche 5, Domaine(s)
- Industries du textile
- Apprêt et traitements divers (Textiles)
Fiche 5, La vedette principale, Français
- température de collage
1, fiche 5, Français, temp%C3%A9rature%20de%20collage
correct, nom féminin
Fiche 5, Les abréviations, Français
Fiche 5, Les synonymes, Français
Fiche 5, Justifications, Français
Fiche 5, Espagnol
Fiche 5, Justifications, Espagnol
Fiche 6 - données d’organisme interne 1995-11-01
Fiche 6, Anglais
Fiche 6, Subject field(s)
- Kitchen Utensils
Fiche 6, La vedette principale, Anglais
- pastry board 1, fiche 6, Anglais, pastry%20board
Fiche 6, Les abréviations, Anglais
Fiche 6, Les synonymes, Anglais
- marble pastry slab 1, fiche 6, Anglais, marble%20pastry%20slab
- marble slab 2, fiche 6, Anglais, marble%20slab
Fiche 6, Justifications, Anglais
Record number: 6, Textual support number: 1 DEF
Usually just a very smooth, large, rectangular ... hard, wooden cutting board ... but one that is not used for cutting ... Specialized models are made of the finest wood, rock maple, and may have markings scored in showing the standard sizes for tart and pie crusts. Also made of marble .... 1, fiche 6, Anglais, - pastry%20board
Record number: 6, Textual support number: 1 CONT
A marble slab is the perfect surface on which to knead or roll dough, work fondant, or quickly set molten candies. Its cooler-than-room temperature hinders pastry or bread dough from sticking, so less flour is needed to create a friction blanket; less is then incorporated into the dough and the ideal fat-to-flour ratio is maintained. For the confectioner, marble's cool, polished surface speeds peanut brittle's or caramel' s even crystallization and is excellent for scraping chocolate curls or folding fondant to aerate it. 2, fiche 6, Anglais, - pastry%20board
Fiche 6, Français
Fiche 6, Domaine(s)
- Batterie de cuisine
Fiche 6, La vedette principale, Français
- marbre
1, fiche 6, Français, marbre
nom masculin
Fiche 6, Les abréviations, Français
Fiche 6, Les synonymes, Français
Fiche 6, Justifications, Français
Record number: 6, Textual support number: 1 DEF
Plan de travail en marbre, utilisé par les professionnels de la pâtisserie et de la confiserie pour travailler le chocolat, le sucre et les pâtes nécessitant une certaine fraîcheur. 1, fiche 6, Français, - marbre
Fiche 6, Espagnol
Fiche 6, Justifications, Espagnol
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