TERMIUM Plus®

La banque de données terminologiques et linguistiques du gouvernement du Canada.

STORAGE HUMIDITY [20 fiches]

Fiche 1 2024-08-12

Anglais

Subject field(s)
  • Food Preservation and Canning
  • Collaboration with the FAO
CONT

Internal storage conditions in the meat cold store are characterized by three factors : temperature, humidity and air circulation rate.

Français

Domaine(s)
  • Conservation des aliments et conserverie
  • Collaboration avec la FAO

Espagnol

Campo(s) temático(s)
  • Conservación de los alimentos y elaboración de conservas
  • Colaboración con la FAO
CONT

La tasa de circulación del aire es un factor decisivo en los sistemas de aire acondicionado, calculado a partir del caudal y del dimensionado de la sala.

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Fiche 2 2023-05-16

Anglais

Subject field(s)
  • Scientific Measurements and Analyses
  • Prostheses
  • The Eye
  • Packaging
DEF

A stability study designed to increase the rate of chemical or physical degradation of a product by using exaggerated storage conditions(e. g. temperature, humidity) to determine kinetic degradation parameters to predict a tentative expiration dating period.

OBS

accelerated shelf-life study: term and definition standardized by the International Organization for Standardization (ISO).

Français

Domaine(s)
  • Mesures et analyse (Sciences)
  • Prothèses
  • Oeil
  • Emballages
DEF

Étude de stabilité conçue de sorte à augmenter la vitesse de dégradation physique ou chimique d'un produit en exagérant les conditions de stockage (par exemple la température et l'humidité), afin de déterminer des paramètres cinétiques de dégradation qui permettront de fixer une date de péremption provisoire.

OBS

étude en accéléré de la durée de conservation : terme normalisé par l'Organisation internationale de normalisation (ISO).

Espagnol

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Fiche 3 2022-04-05

Anglais

Subject field(s)
  • Heating
CONT

Dehumidified Storage. The dehumidification equipment has been calibrated to maintain the relative humidity just below 50%, the level below which unprotected steel will not corrode. This level of dehumidification will not harm natural materials such as wood or leather hides. Background heating is also applied to the facility, when required, to maintain the ambient temperature at above 5 °C.

CONT

A high rise tower block of flats, 4 single rooms, sharing kitchen and bathroom. Background heating is included. Students have to pay for additional electricity.

Français

Domaine(s)
  • Chauffage
DEF

chauffage répondant à un seuil minimal des besoins, et complété quand il y a lieu par le chauffage d'appoint.

CONT

66 Rue Bergson - LES ECRINS - 58 m2 - cuisine avec éléments muraux et plaque de cuisson - Chauffage de base collectif + convecteurs électriques - prox. Commerces - Loyer : 2.190 F + charges : 600 F - Frais d'agence : 1.632,69 F TTC.

Espagnol

Conserver la fiche 3

Fiche 4 2015-04-24

Anglais

Subject field(s)
  • Breadmaking
DEF

A form of refrigerator, cold room or cabinet which can be controlled at 38 to 40 deg. F(2 to 4 deg. C.) internally constructed to accommodate baking sheets and with arrangements therein to provide a humidity of at least 80 per cent. The retarder is used for temporary storage of buns, rolls, danish pastries, etc. that have been fabricated and are ready for final proof and baking.

Français

Domaine(s)
  • Boulangerie
CONT

[...] des dépliants seront remis aux éventuels candidats qui auront à répondre à des questions portant sur les performances des équipements électriques utilisés en boulangerie, fours et chambres à fermentation froide.

OBS

[des] tentatives [...] ont été réalisées pour essayer de ralentir la fermentation de l'apprêt des pâtons après la tourne et de reporter leur cuisson de 12 à 18 heures plus tard. [...] Le dispositif utilisé est une chambre froide [...]

Espagnol

Conserver la fiche 4

Fiche 5 2010-11-01

Anglais

Subject field(s)
  • Air Conditioning and Heating
DEF

Any of several devices used to lower the humidity of air for comfort, dry storage, and various industrial processes. Dehumidifiers range in size from small domestic types to large central-system units. Most dehumidifiers employ direct mechanical refrigeration to dry the air.

Français

Domaine(s)
  • Conditionnement de l'air et chauffage
CONT

[...] un déshumidificateur est un appareil (ou un équipement) conçu uniquement dans le but d'enlever (ou d'absorber) l'humidité contenue dans l'air ambiant sans le refroidir.

Terme(s)-clé(s)
  • déshumidifieur

Espagnol

Campo(s) temático(s)
  • Acondicionamiento de aire y calefacción
DEF

Aparato que seca el aire, haciéndolo pasar a través de partículas de agua muy frías o a través de un compuesto higroscópico.

Conserver la fiche 5

Fiche 6 2010-04-08

Anglais

Subject field(s)
  • Photography
OBS

An undulating deformation along border areas of photographic material commonly caused by expansion of these areas due to excessive humidity in storage.

Français

Domaine(s)
  • Photographie
OBS

[...] [Les détériorations observées sur les documents photographiques] sont de trois sortes : Détériorations mécaniques : fêlures, cassures, rayures, déformations, décollement de la couche-image du support [...]

OBS

Le terme «gondolement marginal» a été proposé par la traductrice de la société Kodak.

Espagnol

Conserver la fiche 6

Fiche 7 2009-05-22

Anglais

Subject field(s)
  • Grain Growing
  • Milling and Cereal Industries
DEF

Operation consisting of introducing air into a mass of grain at a rate of flow which is adequate to achieve or maintain levels of temperature and humidity required for satisfactory storage.

Français

Domaine(s)
  • Culture des céréales
  • Minoterie et céréales
DEF

Procédé consistant à introduire de l'air, dans une masse de grains, avec un débit suffisant pour l'amener ou la maintenir à une température et à une humidité déterminées, pour une bonne conservation.

Espagnol

Campo(s) temático(s)
  • Cultivo de cereales
  • Molinería y cereales
DEF

Movimiento forzado de aire ambiente adecuado a través de la masa de granos, con el objetivo específico de disminuir y uniformar la temperatura, propiciando condiciones favorables para la conservación de la calidad del producto durante un período de tiempo prolongado.

Conserver la fiche 7

Fiche 8 2006-05-23

Anglais

Subject field(s)
  • Technical Textiles
CONT

Casual windbreakers. Flora-Peached is a new double-layer 70% cotton and 30% polyamide based Gore-Tex laminated material alternative to Gore-Tex light, usually used for light trekking, countryside sports and nature garments. It has waterproof, windbreaking and breathing properties which allow the manufacturing of casual garments with a cotton aspect.

CONT

Symaptex [parka], with its high level of water proof, humid transparency, and windbreaking capabilities as well as outstanding endurance has been selected as a material for tailoring uniforms... Sympatex will not only screen wind and cold but will also keep you warm and fashionable. Outstanding windbreaking, temperature storage, and humidity transparency capabilities will always assure your comfort.

Français

Domaine(s)
  • Textiles techniques
CONT

Coupe-vent décontracté. Le Flora-Peached est un nouveau laminé Gore-Tex réalisé en version deux couches sur base 70 % coton et 30 % polyamide. II est une alternative au Gore-Tex Light, utilisé habituellement pour la randonnée légère, la campagne, les vêtements de sport et nature. II est coupe-vent, imperméable et respirant pour des vêtements décontractés, à aspect coton.

Espagnol

Conserver la fiche 8

Fiche 9 2004-11-04

Anglais

Subject field(s)
  • Plant Biology
  • Food Preservation and Canning
CONT

Grade potatoes and remove infected tubers before they are put in storage. Monitor storage facilities for "hot spots" which indicate the start of storage breakdown due to rots. Carefully manage air flow, humidity and temperature to reduce storage losses.

CONT

For safe storage soybeans should contain no more than 14% moisture. Apart from concerns with moisture content, the high oil content of soybeans raises other storage concerns. Ground, raw beans are the least stable form and are susceptible to storage breakdown especially in warm weather. Adequate heating of soybeans reduces natural enzyme levels and will make the beans more stable in storage.

Français

Domaine(s)
  • Biologie végétale
  • Conservation des aliments et conserverie
CONT

Des conditions d'entreposage qui favorisent une déshydratation des fruits contribuent à réduire le blettissement chez la Jonathan, cultivar sensible aux affections du froid.

Espagnol

Conserver la fiche 9

Fiche 10 2003-09-10

Anglais

Subject field(s)
  • Chemical Engineering
  • Paper Manufacturing Processes
  • Properties of Paper
DEF

The loss of water from a sheet of paper subsequent to manufacture by exposure to high temperature or low humidity ambient air. This is usually incidental to ink drying, storage, or the like.

Français

Domaine(s)
  • Génie chimique
  • Fabrication du papier
  • Propriétés des papiers
DEF

Perte d'eau dans la feuille de papier causée par une exposition à une température élevée et/ou une faible humidité relative. Elle affecte l'aspect des piles de feuilles ou bobines entreposées et le temps de séchage des encres.

Espagnol

Campo(s) temático(s)
  • Ingenieria química
  • Procesos de fabricación de papel
  • Propiedades del papel
Conserver la fiche 10

Fiche 11 2001-10-26

Anglais

Subject field(s)
  • Food Industries
CONT

Cooling methods only become essential in the kitchen however within the context of strictly defined conditions :storage temperatures must not exceed pre-set limits and the degree of humidity must be set with precision. The ambient temperature(18/25’c) in fact provides a perfect breeding ground for bacteria, even more productive when the protein content of the food is high.

OBS

moisture

Français

Domaine(s)
  • Industrie de l'alimentation
CONT

Farine d'algues Haematococcus, finement moulue et déshydratée (ou Farine d'algues Haematococcus séchée)--ce sont les spores séchées et finement moulues (pulvérisées et homogénéisées) d'une souche non modifiée de Haematococcus (phylum des Chlorophytes, classe des Chlorophycées, ordre des Volvocales, famille des Haematococcacées) qui servent à l'alimentation du poisson comme source du pigment astaxanthine. Cette farine peut être mélangée à un excipient acceptable pour normaliser la concentration d'astaxanthine. Lorsque l'excipient es inclus, il doit être mentionné sur l'étiquette. En cas d'utilisation d'un antioxydant, il doit être également mentionné sur l'étiquette. Le produit doit être étiqueté avec un minimum d'astaxanthine (mg/kg) et un taux d'humidité maximum.

Espagnol

Conserver la fiche 11

Fiche 12 2001-04-06

Anglais

Subject field(s)
  • Food Industries
  • Fruits and Vegetables (Types and Processing - Food Ind.)
CONT

Storage temperature in cold storage should remain between 0 and 1. 5°C with a relative humidity of 90-95%. Polyethylene vented bags are often used to seal in freshness. Waxing of turnips is not recommended for extending the storage period. Paraffin wax that is normally used to improve appearance and retain moisture may cause injury from internal breakdown.

Français

Domaine(s)
  • Industrie de l'alimentation
  • Fruits et légumes (Types et traitement - Alimentation)
CONT

Marques sur les emballages. Le nom et l'adresse. La catégorie et le calibre. Le calibre doit être placé tout près du nom de la catégorie. Exemple : «Canada No. 1 Petits», ou «Canada No. 1,4 à 6 pouces»). Le poids net - si les rutabagas sont dans un contenant autre qu'une mesure de capacité (boisseau, demi-boisseau, etc.) Peut être marqué «paraffiné» si les rutabagas propres et secs ont été plongés dans une solution de paraffine.

Espagnol

Conserver la fiche 12

Fiche 13 2000-03-06

Anglais

Subject field(s)
  • Crop Protection
DEF

Phenomenon which sometimes occurs in water-dispersible powder concentrates of insecticides during storage under conditions of relatively high humidity and temperature and/or under pressure, causing formation of solid lumps which may adversely affect the suspensibility of the powder.

Français

Domaine(s)
  • Protection des végétaux
DEF

Modification occasionnelle des poudres insecticides dispersables dans l'eau, qui se produit au cours de l'emmagasinage, quand l'humidité et la température sont relativement élevées ou quand la substance est soumise à une forte pression; il se forme alors des grumeaux solides qui peuvent diminuer l'aptitude de la poudre à se mettre en suspension.

Espagnol

Conserver la fiche 13

Fiche 14 1997-08-27

Anglais

Subject field(s)
  • Food Industries
  • Freezing and Refrigerating

Français

Domaine(s)
  • Industrie de l'alimentation
  • Congélation, surgélation et réfrigération

Espagnol

Conserver la fiche 14

Fiche 15 1997-01-29

Anglais

Subject field(s)
  • Coins and Bank Notes
  • Numismatics
  • Coining
OBS

Coin care is primarily of concern to the long-term collector and particularly one interested in high quality uncirculated coins. It requires the storage of each coin in a noncontaminated holder and at reasonable temperature and humidity conditions to prevent spotting, discolouration, etc. ;a regular check each six months to detect the appearance of new spots or growth of previous ones; and, depending on each situation, appropriate action to retard or eliminate the damage.

Français

Domaine(s)
  • Pièces de monnaie et billets de banque
  • Numismatique
  • Monnayage

Espagnol

Conserver la fiche 15

Fiche 16 1994-09-12

Anglais

Subject field(s)
  • Weapon Systems
Terme(s)-clé(s)
  • storage humidity

Français

Domaine(s)
  • Systèmes d'armes

Espagnol

Conserver la fiche 16

Fiche 17 1994-09-12

Anglais

Subject field(s)
  • Weapon Systems
Terme(s)-clé(s)
  • storage humidity

Français

Domaine(s)
  • Systèmes d'armes

Espagnol

Conserver la fiche 17

Fiche 18 1982-01-11

Anglais

Subject field(s)
  • Photography
OBS

The degree to which photographic materials remain chemically and physically stable when stored in total darkness.

OBS

Agfa Agfachrome and GAF Color Slide Films are particularly sensitive to high relative humidity during storage; the dark-keeping stability of these films can be greatly improved by storing them in a low-relative-humidity(25-40%) environment.

Français

Domaine(s)
  • Photographie

Espagnol

Conserver la fiche 18

Fiche 19 1980-08-15

Anglais

Subject field(s)
  • Photography
DEF

The deterioration of the agents making up a latent image on a film that is not developed immediately after exposure. The amount and rate of fading depends on time, temperature, humidity, storage conditions and type of emulsion.

Français

Domaine(s)
  • Photographie
OBS

Le développement physique s'opère de façon inverse [par rapport au développement chimique]; la surface sensible (notablement surexposée) est d'abord immergée dans l'hyposulfite, qui élimine tous les sels d'argent sans altérer l'image latente.

Espagnol

Conserver la fiche 19

Fiche 20 1980-04-23

Anglais

Subject field(s)
  • Inventory and Material Management
  • Depots and Terminals (Road Transport)
  • Occupation Names (General)
OBS

Relates to external conditions, either climatic or induced that may affect the use, performance, life or storage of materiel, e. g., temperature, humidity, pressure, shock, vibration, etc.

Français

Domaine(s)
  • Gestion des stocks et du matériel
  • Gares routières
  • Désignations des emplois (Généralités)
OBS

Toute contrainte dite d'ambiance (intempéries, température, humidité, pression, trépidations, vibrations, etc.) qui peut influer sur l'utilisation, le rendement, la durée utile ou le stockage du matériel.

Espagnol

Conserver la fiche 20

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