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SUCCINIC ANHYDRIDE [4 fiches]

Fiche 1 2015-03-03

Anglais

Subject field(s)
  • Food Additives
  • Food Industries
CONT

Starch modifying agents are used to chemically change one or more of the characteristics which govern the properties of starch. [Starches] with high temperature stability are required for heat sterilized products. Similarly, starches must withstand severe mechanical agitation and pH variation. By using a starch modifying agent the starch manufacturer is able to tailor his product to the application in question and to maintain the palatability and appearance of the foods.

OBS

The term "starch modifier" is used to define "1-octenyl succinic anhydride".

Français

Domaine(s)
  • Additifs alimentaires
  • Industrie de l'alimentation
CONT

Les agents modificateurs de l'amidon sont utilisés dans le but de modifier chimiquement une ou plusieurs des caractéristiques qui influent sur les propriétés de l'amidon [...] L'utilisation d'agents modificateurs de l'amidon permet de changer certaines caractéristiques du produit en fonction de l'utilisation qu'on en fait et de maintenir les caractères organoleptiques des produits finis.

Espagnol

Conserver la fiche 1

Fiche 2 2011-01-21

Anglais

Subject field(s)
  • Chemical Elements and Compounds
Universal entry(ies)
OCHCH2CH2CHO
correct, formule
DEF

Properties: Liquid; sp. gr. 1.064 (20/4 °C); b. p. 169-170 °C. Refractive index 1.4254. Soluble in water, alcohol, and ether.

OBS

The name succinaldehyde is often incorrectly used in commerce as a synonym for succinic anhydride.

OBS

Chemical formula: OCHCH2CH2CHO

Français

Domaine(s)
  • Éléments et composés chimiques
Entrée(s) universelle(s)
OCHCH2CH2CHO
correct, formule
DEF

[...] Liquide incolore. Densité : 1,0644. Point d'ébullition : 169[degrés]C - 170°C. [...] Soluble dans : eau, alcool, éther. Récipients : Verre, fer. Usages : Intermédiaire de synthèse.

OBS

Formule chimique : OCHCH2CH2CHO

Espagnol

Conserver la fiche 2

Fiche 3 2011-01-19

Anglais

Subject field(s)
  • Chemical Elements and Compounds
  • Food Additives
Universal entry(ies)
C4H4O3
formule, voir observation
108-30-5
numéro du CAS
DEF

Colorless or light-colored needles or flakes ... m.p. 120°C; b.p. 261°C. Soluble in alcohol and chloroform; insoluble in water. Sublimes at 115°C at 5 mm pressure. Combustible ... Uses: Manufacture of chemicals, pharmaceuticals, esters; hardener for resins.

OBS

Widely used in industrial chemistry. A starch modifying agent.

OBS

Chemical formula: C4H403

Français

Domaine(s)
  • Éléments et composés chimiques
  • Additifs alimentaires
Entrée(s) universelle(s)
C4H4O3
formule, voir observation
108-30-5
numéro du CAS
DEF

Aiguilles ou flocons incolores ou blancs, solubles dans l'alcool et devenant de l'acide succinique au contact de l'eau.

CONT

L'anhydride succinique est largement utilisée en chimie industrielle et en pharmacie. Agent modificateur de l'amidon.

OBS

Formule chimique : C4H4O3

Espagnol

Campo(s) temático(s)
  • Elementos y compuestos químicos
  • Aditivos alimentarios
Entrada(s) universal(es)
C4H4O3
formule, voir observation
108-30-5
numéro du CAS
DEF

Agujas incoloras o escamas. Insoluble en agua y soluble en alcohol y cloroformo. Combustible. Algo tóxico e irritante.

OBS

Fórmula química: C4H403

Conserver la fiche 3

Fiche 4 2000-12-29

Anglais

Subject field(s)
  • Chemical Elements and Compounds
  • Food Additives
DEF

A product used especially to modify some chemical characteristics of starch.

OBS

2-(oct-1-en-1-yl) succinic anhydride : form recommended by the IUPAC(International Union of Pure and Applied Chemistry).

Français

Domaine(s)
  • Éléments et composés chimiques
  • Additifs alimentaires
DEF

Produit utilisé notamment pour modifier certaines caractéristiques chimiques de l'amidon.

OBS

anhydride 2-(oct-1-én-1-yl)succinique : forme recommandée par l'UICPA (Union internationale de chimie pure et appliquée).

OBS

anhydride octénylsuccinique : Ce terme apparaît dans le «Lexique de la chimie alimentaire», de Jacques Maurais, sous le numéro 679.

Espagnol

Conserver la fiche 4

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