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La banque de données terminologiques et linguistiques du gouvernement du Canada.

TAINTING [4 fiches]

Fiche 1 2022-03-08

Anglais

Subject field(s)
  • Effects of Pollution
  • Fish
CONT

PWQOs [Provincial Water Quality Objectives] are established when a defined minimum information base representing the following effects is available : aquatic toxicity; bioaccumulation; and mutagenicity.... Additional information on taste and odour in water, tainting of fish flesh, impacts on wildlife and recreation, if available, is taken into consideration and may influence the final PWQO value.

Français

Domaine(s)
  • Effets de la pollution
  • Poissons
CONT

Les effets potentiels des déversements d'hydrocarbures, notamment l'altération de la chair des poissons, donnent lieu à des inquiétudes.

Espagnol

Campo(s) temático(s)
  • Efectos de la polución
  • Peces
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Fiche 2 2012-11-01

Anglais

Subject field(s)
  • Food Safety
DEF

The act of spoiling or tainting foods by intentionally using harmful micro-organisms or by using inadvertently contaminated or spoiled ingredients that make the food unfit for consumption.

OBS

food contamination: term and definition standardized by the Canadian Capability-Based Planning Terminology Committee and the Translation Bureau.

Terme(s)-clé(s)
  • foodstuffs contamination

Français

Domaine(s)
  • Salubrité alimentaire
DEF

Action d'altérer des aliments ou de les rendre insalubres par l'emploi intentionnel de micro-organismes nuisibles ou en utilisant par inadvertance des ingrédients contaminésou gâtés qui rendent les aliments impropres à la consommation.

OBS

contamination des aliments; contamination alimentaire : termes et définition normalisés par le Comité de terminologie de la planification axée sur les capacités au Canada et le Bureau de la traduction.

Terme(s)-clé(s)
  • contamination d'un aliment

Espagnol

Campo(s) temático(s)
  • Inocuidad Alimentaria
CONT

[...] diferencia entre contaminación, descomposición y adulteración de alimentos. [...] ¿Cuándo se produce contaminación? Cuando compramos enlatados que están golpeados, oxidados o inflados, estos contienen bacterias productoras de enfermedades; si el alimento tiene piedrecitas, cabellos, astillas u otro cuerpo extraño; al asar una carne y parte de ella se quema, en esas partes quemadas se forma una sustancia llamada dioxina que ocasiona problemas digestivos; cuando no conocemos la procedencia de los alimentos que pueden contener residuos de pesticidas, de fertilizantes, exceso de aditivos o sustancias para mejorar el color, sabor, conservantes, que producen intoxicaciones y alergias. Descomposición es el proceso de degradación de los nutrientes del alimento.

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Fiche 3 1993-04-16

Anglais

Subject field(s)
  • Auditing (Accounting)
  • Government Accounting

Français

Domaine(s)
  • Vérification (Comptabilité)
  • Comptabilité publique

Espagnol

Conserver la fiche 3

Fiche 4 1993-03-31

Anglais

Subject field(s)
  • Auditing (Accounting)
  • Government Accounting
DEF

The ratio of the amount of error to the book value of the item containing the error, expressed in percentage.

Français

Domaine(s)
  • Vérification (Comptabilité)
  • Comptabilité publique
DEF

Ratio du montant de l'erreur à la valeur comptable de l'élément contenant l'erreur, exprimé en pourcentage.

Espagnol

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