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La banque de données terminologiques et linguistiques du gouvernement du Canada.

ULTRA-HIGH TEMPERATURE [6 fiches]

Fiche 1 2013-01-16

Anglais

Subject field(s)
  • Cutting and Trimming (Machine-Tooling)
  • Fire-Fighting and Rescue Equipment
DEF

An ultra-high temperature metal-cutting device that produces cutting temperatures as high as 25 000 °F(13 871 °C).

OBS

[Plasma cutters] require a power supply as well as one of several compressed gases such as air, nitrogen, or a mixture of argon and hydrogen or argon and helium. As an electrical arc melts the material being cut, a jet of gas is heated into plasma by the arc. The plasma is used to blow the molten material from the cutting area.

Français

Domaine(s)
  • Découpage et taillage (Usinage)
  • Matériel de secours et de lutte (incendies)
DEF

Outil de découpage à ultra-haute température dont les températures de coupe peuvent atteindre 13 871 °C (25 000 °F).

OBS

[Les coupeuses au plasma] exigent une alimentation électrique de même qu'un ou plusieurs gaz comprimés (air, azote ou un mélange d'argon et d'hydrogène ou d'argon et d'hélium). Dans ce procédé, l'arc électrique fait fondre le matériel à découper, pendant qu'un jet de gaz est porté à l'état de plasma par l'arc électrique. Le matériel fondu est alors éjecté de la surface de coupe par la colonne de plasma.

Espagnol

Conserver la fiche 1

Fiche 2 2012-10-16

Anglais

Subject field(s)
  • Cheese and Dairy Products
  • Food Industries
CONT

UHT milk is fresh milk, which has been processed with a technology called UHT(ultra high temperature). The UHT treatment ensures maximum microbic inactivation, while preserving the maximum flavor, taste, and nutritional value. The aseptic packaging system protects the product from air and light and guarantees long shelf life without the need for refrigeration.

Terme(s)-clé(s)
  • ultra high temperature

Français

Domaine(s)
  • Laiterie, beurrerie et fromagerie
  • Industrie de l'alimentation
OBS

Stérilisation en flux continu.

OBS

Le traitement se fait à 140° C ou plus pendant quelques secondes. Ce procédé est utilisé pour le lait, la crème fraîche liquide, les jus de fruits, soupes [...]

Espagnol

Campo(s) temático(s)
  • Productos lácteos
  • Industria alimentaria
Conserver la fiche 2

Fiche 3 2004-02-16

Anglais

Subject field(s)
  • Industrial Techniques and Processes
  • Heat (Physics)
CONT

High temperature(HT) and ultra-high temperature(UHT) drying have become the processes of choice for most pasta manufacturers.

Français

Domaine(s)
  • Techniques industrielles
  • Chaleur (Physique)
CONT

La plupart des fabricants de pâtes pratiquent maintenant le séchage à haute température et à ultra-haute température.

OBS

haute température (HT) et ultra haute température (UHT).

Espagnol

Conserver la fiche 3

Fiche 4 2002-02-25

Anglais

Subject field(s)
  • Equipment (Chemistry)
  • Bioengineering
  • Scientific Instruments

Français

Domaine(s)
  • Équipement (Chimie)
  • Technique biologique
  • Instruments scientifiques

Espagnol

Campo(s) temático(s)
  • Equipo (Química)
  • Bioingeniería
  • Instrumentos científicos
Conserver la fiche 4

Fiche 5 1999-02-11

Anglais

Subject field(s)
  • Cheese and Dairy Products
OBS

According to dairy specialists, U.H.T. milk is milk which has been pasteurized by heating it at 235° F (113° C) for 2 or 3 seconds.

Français

Domaine(s)
  • Laiterie, beurrerie et fromagerie
CONT

UHT : Technique de stérilisation du lait entre 140 et 150° C pendant 1 à 5 secondes. [...] La stabilité du lait UHT est moins grande que celle du lait stérilisé classique [...]

Espagnol

Conserver la fiche 5

Fiche 6 1985-09-17

Anglais

Subject field(s)
  • Cheese and Dairy Products
OBS

Ultra-High Temperature Process : A development in H. T. S. T. pasteurization is the Ultra-High Temperature process.... It is used principally for processing milk but has found much application also in the processing of ice cream mix, cream, and cream toppings. There is no legal definition of ultra-high temperature pasteurization throughout the United States, but in England it means heating the product to not less than 270 ° F for not less than one second.

OBS

According to Canadian dairy specialists, it is a method of pasteurization which consists of heating milk to 230-235 degrees F for 2 or 3 seconds.

Français

Domaine(s)
  • Laiterie, beurrerie et fromagerie
DEF

Méthode de pasteurisation qui se définit par un chauffage du lait à 230-235° F pendant 2 ou 3 secondes.

OBS

Définition tirée du procès verbal de la réunion du 25 juin 1981, du Comité intergouvernemental de terminologie des produits laitiers.

Espagnol

Conserver la fiche 6

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