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La banque de données terminologiques et linguistiques du gouvernement du Canada.

VACA [41 fiches]

Fiche 1 2025-02-10

Anglais

Subject field(s)
  • Animal Husbandry
CONT

... pigs that are lighter at weaning have a lower growth rate during the nursery phase and consequently require significantly more days to reach market weight. Therefore, strategies that increase weaning weight may have a greater impact on overall pig performance than feeding and management strategies that aim to accelerate growth rate immediately after weaning.

Français

Domaine(s)
  • Élevage des animaux
CONT

Le poids au sevrage fait partie des facteurs les plus importants pour la réussite du sevrage [...]

Espagnol

Campo(s) temático(s)
  • Cría de ganado
CONT

El peso al destete es un indicador de la producción de leche de la vaca, de su habilidad en criar terneros y, en menor escala, de las diferencias en las capacidades de desarrollo de los terneros.

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Fiche 2 2025-01-13

Anglais

Subject field(s)
  • Animal Science
  • Animal Care Equipment (Farm equipment)
CONT

We recommend that the producer conduct regular growth monitoring ..., including at least 2 measurements: either weight (e.g. with a girth measuring tape), height (e.g. with a livestock measuring tape) or body condition scoring (e.g. with a chart).

Terme(s)-clé(s)
  • live stock measuring tape

Français

Domaine(s)
  • Zootechnie
  • Soins aux animaux (Matériel agricole)

Espagnol

Campo(s) temático(s)
  • Zootecnia
  • Equipo para el cuidado de los animales (Maquinaria agrícola)
CONT

La cinta métrica para ganado permite calcular fácilmente el peso aproximado del cerdo, vaca o ternero en función de la longitud del contorno de su cuerpo.

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Fiche 3 2024-12-17

Anglais

Subject field(s)
  • Animal Reproduction
  • Animal Care Equipment (Farm equipment)
CONT

Heat mount detectors are applied to the rear portion of the backbone or rump region of each cow. Cows on heat will stand when mounted by herdmates or a bull and the detector will respond to the pressure or rubbing from the mounting animal, becoming brightly coloured and easily recognised.

Français

Domaine(s)
  • Reproduction des animaux
  • Soins aux animaux (Matériel agricole)

Espagnol

Campo(s) temático(s)
  • Reproducción de animales
  • Equipo para el cuidado de los animales (Maquinaria agrícola)
CONT

Un parche detector de monta sensible a la presión se pega a la base de la cola de la vaca.

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Fiche 4 2024-11-18

Anglais

Subject field(s)
  • Veterinary Medicine
  • Animal Hygiene and Sanitation (Agric.)
CONT

The goals of curative trimming are to remove any loose horn and expose the healthy corium beneath, and to transfer weight from the affected claw to the unaffected claw, often with the use of a hoof block.

Français

Domaine(s)
  • Médecine vétérinaire
  • Hygiène des animaux (Agric.)
CONT

Le parage curatif a pour objectif de soulager l'onglon lésé grâce à une suppression de son appui au sol.

Espagnol

Campo(s) temático(s)
  • Medicina veterinaria
  • Sanidad animal (Agricultura)
CONT

Es muy importante considerar que al realizar el recorte curativo en la pezuña de una vaca, le va a suponer estrés al animal, fruto de esto habrá una disminución de la producción.

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Fiche 5 2024-08-12

Anglais

Subject field(s)
  • Animal Reproduction
  • Cattle Raising
CONT

Age at first calving is an easily measurable trait because it can be calculated using a calf's birth date and the dam's birth date.

Français

Domaine(s)
  • Reproduction des animaux
  • Élevage des bovins
CONT

Si elles ont réalisé une croissance suffisante, les génisses des races laitières sont normalement pubères vers 9-10 mois, ce qui laisse une grande latitude à l'éleveur quant au choix de l'âge à la première mise à la reproduction et donc de l'âge au premier vêlage.

Espagnol

Campo(s) temático(s)
  • Reproducción de animales
  • Cría de ganado bovino
CONT

De entre los datos del manejo, seguidamente se comentan los siguientes : el rendimiento por vaca presente y lactación, en quilos de leche del 4% de grasa, el consumo de concentrados por vaca y año, y una serie de variables técnicas más usuales : edad en el primer parto, intervalo entre partos, edad de las vacas en producción y la tasa de reposición.

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Fiche 6 2022-10-28

Anglais

Subject field(s)
  • Milking Equipment (Agriculture)
  • Cheese and Dairy Products
DEF

A mechanical device consisting of teat cups, a vacuum pump, and a milker pail or milk line.

OBS

milking machine: designation standardized by ISO.

Français

Domaine(s)
  • Traite mécanique (Agriculture)
  • Laiterie, beurrerie et fromagerie
OBS

machine à traire : désignation normalisée par l'ISO.

Espagnol

Campo(s) temático(s)
  • Ordeñadora mecánica (Agricultura)
  • Productos lácteos
CONT

La ordeñadora mecánica consiste en unas boquillas que se adaptan a los pezones de las ubres de la vaca y que comunican por un tubo con un recipiente estéril en que se recoge la leche y, por otro con una bomba de aire.

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Fiche 7 2022-05-11

Anglais

Subject field(s)
  • Animal Husbandry
CONT

Forage milk indicates the level of production allowed by forages. A forage milk level of 2949 kg means that the average cow in this herd gets enough energy and protein from forages to produce 2949 kg of milk without any supplemental energy and protein.

Français

Domaine(s)
  • Élevage des animaux
CONT

Le lait fourrager est une estimation de la quantité de lait réellement produite à partir des fourrages en déduisant du lait total la quantité de lait produite par les concentrés.

Espagnol

Campo(s) temático(s)
  • Cría de ganado
CONT

La leche forrajera es una estimación de la producción de leche aportada por el forraje, que soporta además las necesidades de mantenimiento de la vaca, estando basado su cálculo en la producción remanente después de descontar la leche teóricamente producida con base al valor energético de los forrajes.

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Fiche 8 2021-07-21

Anglais

Subject field(s)
  • Cattle Raising
DEF

A dairy cow that has ceased production of milk prior to calving.

CONT

It is a growing practice among dairy farmers to feed the same ration to all cows except the highest milk producers. Although this saves labor, it is wasteful of protein, since dry cows and low producers receive excess protein in their ration.

OBS

dry cow: term standardized by Environment Canada and the Translation Bureau for use in the National Inventory Report.

Français

Domaine(s)
  • Élevage des bovins
DEF

Vache laitière dont la production de lait est interrompue avant le vêlage.

CONT

Il est de plus en plus courant chez les producteurs de lait de donner la même ration à toutes les vaches, à l'exception de celles qui produisent le plus de lait. Bien que cette pratique épargne du travail, elle constitue en fait un gaspillage de protéines, puisque les vaches taries et les faibles productrices reçoivent un surplus de protéines dans leur ration.

OBS

vache tarie : terme normalisé par Environnement Canada et le Bureau de la traduction dans le cadre du Rapport d'inventaire national.

Espagnol

Campo(s) temático(s)
  • Cría de ganado bovino
DEF

Vaca que no produce más leche.

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Fiche 9 2020-01-29

Anglais

Subject field(s)
  • Cheese and Dairy Products
  • Restaurant Menus
DEF

A firm cheese with small holes and a nutty flavor that is of Swiss origin.

Français

Domaine(s)
  • Laiterie, beurrerie et fromagerie
  • Menus (Restauration)
DEF

Fromage fabriqué exclusivement avec du lait de vache emprésuré, à pâte ferme, cuite, pressée et salée en surface ou en saumure, de couleur ivoire à jaune pâle, présentant des «ouvertures» de dimensions allant de la grosseur d'un pois à celle d'une noisette [...]

Espagnol

Campo(s) temático(s)
  • Productos lácteos
  • Menú (Restaurantes)
DEF

Queso suave, de origen suizo, fabricado con leche de vaca y cuajo triturado.

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Fiche 10 2019-03-28

Anglais

Subject field(s)
  • Mammals
  • Cattle Raising
DEF

The domesticated bovine farm animals that are raised for their meat, milk, or hides or for draft purposes.

OBS

The animals most often included under this collective term are the Western (or European) domesticated cattle as well as the Indian and African domesticated cattle.

Français

Domaine(s)
  • Mammifères
  • Élevage des bovins
DEF

Grands ruminants domestiques qui appartiennent à la famille des bovidés, utilisés comme animaux de trait ou dans la production de viande et de lait.

OBS

Deux genres de bovins principalement ont été domestiqués : Bos, avec Bos taurus (taurins) et Bos indicus (zébus), et Bubalus.

Espagnol

Campo(s) temático(s)
  • Mamíferos
  • Cría de ganado bovino
OBS

bovino : Relativo al toro y la vaca.

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Fiche 11 2018-01-29

Anglais

Subject field(s)
  • Meats and Meat Industries
  • Cattle Raising

Français

Domaine(s)
  • Salaison, boucherie et charcuterie
  • Élevage des bovins

Espagnol

Campo(s) temático(s)
  • Industria cárnica, de fiambres y embutidos
  • Cría de ganado bovino
CONT

La carne de vaca fresca, de color rojo, sin vetas o estrías blancas de grasa se llama carne magra. Los cortes de carne vacuna magra contienen menos grasa saturada y colesterol que los otros con grasa.

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Fiche 12 2016-10-26

Anglais

Subject field(s)
  • Cattle Raising
OBS

breeding cow: term extracted from the “Glossaire de l’agriculture” and reproduced with permission of the Organisation for Economic Co-operation and Development.

Français

Domaine(s)
  • Élevage des bovins
OBS

reproducteur : Qui est employé à la reproduction. Cheval reproducteur.

OBS

vache reproductrice : terme extrait du «Glossaire de l’agriculture» et reproduit avec l’autorisation de l’Organisation de coopération et de développement économiques.

Espagnol

Campo(s) temático(s)
  • Cría de ganado bovino
DEF

Vaca [...] dedicada a la reproducción.

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Fiche 13 2016-09-29

Anglais

Subject field(s)
  • Hormones
  • Animal Breeding
  • Cattle Raising
DEF

A hormone in cattle that regulates growth and milk production.

CONT

Many dairy producers use the hormone, but the practice is controversial because the use of bST may increase the incidence of mastitis (udder infection) in cows, and the long-term human health effects of the slightly increased hormone levels in the milk from treated cows have not been established.

OBS

It can also be produced artificially by genetic engineering and used to increase milk yields.

OBS

bovine somatotropin; BST; bovine growth hormone; BGH: terms and abbreviations extracted from the “Glossaire de l’agriculture” and reproduced with permission of the Organisation for Economic Co-operation and Development.

Français

Domaine(s)
  • Hormones
  • Amélioration génétique des animaux
  • Élevage des bovins
CONT

Les améliorateurs de performance issus de la biotechnologie sont administrés aux animaux ou aux poissons par l'alimentation, de manière régulière ou par période pour stimuler leur productivité et/ou améliorer leur rapport viande/graisse. La somatotropine bovine (BST) ou hormone de croissance bovine est un de ces améliorateurs de performance. Il s'agit d'une protéine hormonale hypophysaire qui stimule non seulement la croissance osseuse et l'anabolisme protéique, mais aussi la galactopoïèse (augmentation de la sécrétion lactée au cours d'une lactation établie chez les bovins). De nos jours, la BST peut être produite par génie génétique à l'échelle industrielle.

OBS

hormone de croissance bovine; somatotropine bovine; BST : termes et abréviation extraits du «Glossaire de l’agriculture» et reproduits avec l’autorisation de l’Organisation de coopération et de développement économiques.

OBS

Selon le service du dictionnaire de l'Académie française le 27 janvier 2000, la graphie du terme «somatotropine» est erronée et donc à éviter; cependant, l'expression «somatotropine bovine» est employée couramment dans les textes de médecine vétérinaire.

OBS

Du point de vue linguistique, l'abréviation «BST» est à éviter dans les textes français, cependant les scientifiques de langue française l'emploient couramment.

Espagnol

Campo(s) temático(s)
  • Hormonas
  • Mejoramiento genético de animales
  • Cría de ganado bovino
DEF

Hormona proteínica producida en la glándula pituitaria del ganado [que estimula la producción de leche y el crecimiento].

CONT

La BST [por sus siglas en inglés] puede ser producida sintéticamente, utilizando la tecnología de ADN recombinado. El producto resultante se llama somatotropina bovina recombinante(rBST), hormona de crecimiento bovino recombinada(rBGH), [u] hormona de crecimiento artificial. Se administra a la vaca por inyección y se utiliza para aumentar la producción de leche.

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Fiche 14 2016-06-23

Anglais

Subject field(s)
  • Cattle Raising
DEF

A cow raised for meat production.

OBS

beef cow: term standardized by Environment Canada and the Translation Bureau for use in the National Inventory Report.

Français

Domaine(s)
  • Élevage des bovins
DEF

Vache élevée et engraissée pour sa viande.

CONT

Environ le quart des troupeaux de vaches de boucherie [au Canada] sont élevés en Saskatchewan.

OBS

vache de boucherie : terme normalisé par Environnement Canada et le Bureau de la traduction dans le cadre du Rapport d'inventaire national.

Espagnol

Campo(s) temático(s)
  • Cría de ganado bovino
OBS

Vaca destinada a la producción de carne.

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Fiche 15 2016-03-11

Anglais

Subject field(s)
  • Cheese and Dairy Products
DEF

Soft, uncured white cheese made from pasteurized skim milk.

Français

Domaine(s)
  • Laiterie, beurrerie et fromagerie
DEF

Fromage blanc à gros caillots, légèrement salé.

OBS

cottage : équivalent adopté par le Comité intergouvernemental de terminologie de l'industrie laitière.

Espagnol

Campo(s) temático(s)
  • Productos lácteos
DEF

Queso no madurado ni hervido, de alta humedad y preparado con leche descremada; su textura es blanda, granulosa y cremosa.

CONT

El queso cottage es una variedad de queso fresco, pues no está curado ni fermentado, se conserva en buen estado durante un lapso breve. Como todo queso fresco tiene alto contenido de agua, bajo contenido de calcio, es magro y poco energético, ideal para dietas de bajo contenido calórico.

OBS

La investigación terminológica permitió observar que en diversos países se considera que el queso cottage es equivalente al requesón, sin embargo, existen diferencias, una de ellas es que el queso cottage se prepara con leche descremada y el requesón con leche entera de vaca o de cabra.

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Fiche 16 2016-01-19

Anglais

Subject field(s)
  • Mammals
Universal entry(ies)
CONT

Order of mammals which have substituted hooves (kind of thick horny part enclosing and covering the front of the last phalanx) for claws and have adapted for running. They are herbivorous. The body weight is borne only on the hooves. The old classification separating the Perissodactylo (odd-toed Ungulates) from the Artiodactyla (even-toed Ungulates) tends nowadays to be replaced by one distinguishing between the Mesaxonia (with the axis of the limb passing through the 3rd digit, and the other digits vestigial or absent) and the Paraxonia (in which the axis of the limb passes between the 3rd and 4th digits, which are equal in length, and the other digits vestigial or absent). Artiodactyls are divided into 2 suborders: the Suiformes, which include the wild boar (Sus scrofa), a pest of the family Suidae, and the Ruminantia (ruminants), which comprise the red deer (Cervus elaphus) and the roe deer (Capreolus capreolus). The latter species is sometimes harmful.

Français

Domaine(s)
  • Mammifères
Entrée(s) universelle(s)
OBS

Chez les ongulés, la position de l'axe du membre varie selon le nombre d'éléments métapodiaux conservés [...] Chez le paraxonien, l'axe passe entre les doigts III et IV qui sont de même longueur [...]

Espagnol

Campo(s) temático(s)
  • Mamíferos
Entrada(s) universal(es)
DEF

[Mamíferos] ungulados en los cuales el eje de las patas pasa entre los dedos tercero y cuarto, con un desarrollo igual o desigual, y en todo caso, más largos que el segundo y el quinto. El número de dedos en estos animales es par(hipopótamo, cerdo, ciervo, cabra, vaca, etc.).

OBS

Los artiodáctilos o mamíferos de pezuñas pares se estudian en el orden Artiodactyla. Este orden se le asigna a la clase Mamalia.

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Fiche 17 2015-09-02

Anglais

Subject field(s)
  • Cattle Raising
  • Animal Reproduction
DEF

A cow with a normal estrus cycle.

OBS

cyclic cow: term approved by the Terminology Committee of Agriculture and Agri-Food Canada in December 2010.

Français

Domaine(s)
  • Élevage des bovins
  • Reproduction des animaux
DEF

Vache qui a un cycle œstral normal.

OBS

vache avec activité hormonale cyclique : terme approuvé par le Comité de terminologie d'Agriculture et Agroalimentaire Canada en décembre 2010.

Espagnol

Campo(s) temático(s)
  • Cría de ganado bovino
  • Reproducción de animales
CONT

Por lo general, el ciclo sexual de la vaca no depende de la estación del año. El estro o celo se observa cada 21 días como promedio, con un rango de 18-24 días. [...] Se puede regular farmacológicamente el ciclo estral para inducir o controlar el momento del celo y la ovulación. [...] Los progestágenos como Crestar [...] se pueden aplicar en vacas cíclicas y no cíclicas en cualquier fase del ciclo.

PHR

vaca no cíclica.

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Fiche 18 2015-04-21

Anglais

Subject field(s)
  • Cheese and Dairy Products
  • Restaurant Menus
OBS

A semisoft French cheese made from cow's milk.

Terme(s)-clé(s)
  • St. Nectaire

Français

Domaine(s)
  • Laiterie, beurrerie et fromagerie
  • Menus (Restauration)
OBS

[...] fromage au lait de vache à pâte pressée non cuite et à croûte lavée, produit dans 72 communes du Cantal et du Puy-de-Dôme.

Espagnol

Campo(s) temático(s)
  • Productos lácteos
  • Menú (Restaurantes)
DEF

Queso [...] elaborado con leche de vaca fresca, es graso(45% materia grasa), semi-duro, untuoso y tiene un sabor delicioso a avellana, [su] corteza es fina, enmohecida de color gris y el moho blanco, amarillo y rojo, llamado flores y en su centro una marca ovalada hecha con caseína, que es su prueba de autenticidad.

OBS

Proviene de la región de Auvernia, en la comarca de Dore.

Conserver la fiche 18

Fiche 19 2015-02-24

Anglais

Subject field(s)
  • Cheese and Dairy Products
  • Restaurant Menus
DEF

A type of English cheese, known for its characteristic strong smell and taste.

Français

Domaine(s)
  • Laiterie, beurrerie et fromagerie
  • Menus (Restauration)
DEF

Fromage de lait de vache à pâte persillée, d'origine anglaise.

Espagnol

Campo(s) temático(s)
  • Productos lácteos
  • Menú (Restaurantes)
DEF

Queso [proveniente] del condado Leicestershire, azul, [...] elaborado con leche de vaca, [de pasta] enmohecida [con] distintos grados de maduración, tierno, semi-curado, curado.

OBS

Su pasta puede ser de color blanco o naranja.

Conserver la fiche 19

Fiche 20 2015-01-29

Anglais

Subject field(s)
  • Cheese and Dairy Products
DEF

[A] southern Italian cow's milk cheese [that] has a firm texture and a mild, smoky flavor.

Français

Domaine(s)
  • Laiterie, beurrerie et fromagerie
DEF

Fromage italien de lait de vache, généralement fumé, à pâte pressée et filée, à croûte naturelle lisse et brillante, jaune doré, parfois brune [...]

OBS

provolone : Équivalent adopté par le Comité intergouvernemental de terminologie de l'industrie laitière.

Espagnol

Campo(s) temático(s)
  • Productos lácteos
CONT

El queso provolone, tiene su origen en el sur de Italia, se produce en diferentes piezas de entre 10 a 15 cm con formas diversas. [...] es un queso de leche de vaca de corteza blanda, su sabor varía según dónde se produce, con unos 4 meses de curación destacando su utilización como acompañamiento de platos calientes gracias a su cualidad ideal para fundirse.

Conserver la fiche 20

Fiche 21 2015-01-07

Anglais

Subject field(s)
  • Cheese and Dairy Products
  • Restaurant Menus
CONT

A cheese produced completely from cow’s milk, Mahon has a sweet and fruity aroma and a rich, bold flavour. It comes with a yellowish rind that reveals a spicy and somewhat salty cheese flavour.

Français

Domaine(s)
  • Laiterie, beurrerie et fromagerie
  • Menus (Restauration)
DEF

Fromage espagnol de fabrication fermière ou industrielle au lait de vache entier, à caillé égoutté par pression, à pâte molle, de forme carrée, originaire de l'île de Minorque et sur la liste des appellations d'origine espagnoles [...]

Espagnol

Campo(s) temático(s)
  • Productos lácteos
  • Menú (Restaurantes)
DEF

[Queso de] leche cruda recién ordeñada, de vaca frisona, mahonesa o pardo-alpina, pudiendo contener hasta un 5% de leche de oveja menorquina, [...] la leche, se cuaja con los pistilos de cardo silvestre [...]

OBS

El origen de su nombre “Mahón” [se debe al] puerto de expedición del producto.

Conserver la fiche 21

Fiche 22 2014-10-31

Anglais

Subject field(s)
  • Cheese and Dairy Products
  • Restaurant Menus
DEF

A semi-hard cheese made from cow milk [that] has a strong buckwheat flavour.

Français

Domaine(s)
  • Laiterie, beurrerie et fromagerie
  • Menus (Restauration)
DEF

[Fromage de] lait de vache pasteurisé, à pâte pressé non cuite, [...] de forme circulaire à croûte jaune paille, paraffiné.

Espagnol

Campo(s) temático(s)
  • Productos lácteos
  • Menú (Restaurantes)
OBS

Queso de leche de vaca.

Conserver la fiche 22

Fiche 23 2014-07-23

Anglais

Subject field(s)
  • Cheese and Dairy Products
  • Recipes
  • Restaurant Menus
DEF

An American hard pressed cow's-milk cheese (45% fat) [that] is dyed a deep orange-yellow colour as for American cheddar, but ... is softer and more open, with a lacy texture and a mild flavour.

Français

Domaine(s)
  • Laiterie, beurrerie et fromagerie
  • Recettes de cuisine
  • Menus (Restauration)
OBS

colby : équivalent adopté par le Comité intergouvernemental de terminologie de l'industrie laitière.

Espagnol

Campo(s) temático(s)
  • Productos lácteos
  • Recetas de cocina
  • Menú (Restaurantes)
OBS

Queso de leche de vaca.

Conserver la fiche 23

Fiche 24 2013-12-31

Anglais

Subject field(s)
  • Cheese and Dairy Products
  • Prepared Dishes (Cooking)
  • Restaurant Menus
DEF

A slightly crumbly and silky textured [cow's-milk] cheese with a full-bodied, fresh flavour.

CONT

Cheshire cheese has long been a favorite for Welsh rabbit.

Français

Domaine(s)
  • Laiterie, beurrerie et fromagerie
  • Plats cuisinés
  • Menus (Restauration)
DEF

Fromage anglais de lait de vache (45 % de matières grasses), à pâte pressée non cuite, colorée en orange, et à croûte naturelle graissée [...]

Espagnol

Campo(s) temático(s)
  • Productos lácteos
  • Platos preparados (Cocina)
  • Menú (Restaurantes)
OBS

Queso de origen inglés, elaborado con leche de vaca.

Conserver la fiche 24

Fiche 25 2013-03-19

Anglais

Subject field(s)
  • Cheese and Dairy Products
DEF

... a general classification of cow's milk, sheep's milk, or goat's milk cheeses that have had cultures of the mold Penicillium added so that the final product is spotted or veined throughout with blue, blue-gray or blue-green mold, and carries a distinct smell, either from that or various specially cultivated bacteria.

OBS

The term blue vein cheese [is a specific term, i.e. it has a more restricted sense; it] is used to describe a [type of] blue cheese. The difference is the look and the amount of edible blue mold running through the cheese. Blue veined cheeses tend to have a small amount of this edible mold which resembles veins. These cheeses tend to be semi-hard or hard cheeses.

Terme(s)-clé(s)
  • blue mold cheese
  • blue mould cheese

Français

Domaine(s)
  • Laiterie, beurrerie et fromagerie
CONT

Fromages persillés. Ce sont des fromages dont la pâte est sillonnée intérieurement de marbrures verdâtres ou bleuâtres, constituées par des filaments mycéliens de la moisissure Penicillium glaucum.

CONT

Fromage à pâte persillée ou pâte à moisissure interne. [...] Le terme «à pâte persillée» s'applique aux fromages bleus pour lesquels la couleur et la répartition de la moisissure (pénicillium glaucum ou roqueforti) appelée aussi persillage varient selon chaque fromage.

Espagnol

Campo(s) temático(s)
  • Productos lácteos
DEF

Producto que se obtiene por coagulación de la leche por medio del cuajo y/u otras enzimas coagulantes apropiadas, complementado o no por la acción de bacterias lácticas específicas, y mediante un proceso de elaboración que utiliza hongos específicos (Penicillium roqueforti), complementados o no por la acción de hongos y/o levaduras subsidiarias responsables de otorgarle al producto características distintivas durante el proceso de elaboración y maduración.

CONT

El queso azul es una clasificación general de los quesos de leche de vaca, de oveja y de cabra que tienen en su pasta cultivos de Penicillium añadidos al producto final y que proporcionan un color entre el ’azul' y el gris-verdoso característico debido a los mohos. Los quesos azules se curan en lugares con temperaturas reguladas tales como cavernas. Algunos poseen denominación de origen protegida : Cabrales, Roquefort, bleu d’Auvergne, bleu de Bresse, Gorgonzola, Stilton y Picón Bejes-Tresviso. También destaca el queso de Valdeón.

OBS

Las leches empleadas en la elaboración del queso azul deberán proceder de las especies bovina, ovina o caprina, y pueden ser utilizadas solas o en mezclas.

Conserver la fiche 25

Fiche 26 2013-02-22

Anglais

Subject field(s)
  • Cheese and Dairy Products
  • Restaurant Menus
OBS

This whole-milk cow's cheese is named for an eastern Swiss canton [Appenzell] ... It has a golden yellow rind and a firm, straw-colored curd with tiny holes. The flavor is delicate and somewhat fruity owing to the wine or cider wash it receives during curing.

Français

Domaine(s)
  • Laiterie, beurrerie et fromagerie
  • Menus (Restauration)
DEF

Fromage suisse de lait de vache (50 % de matières grasses), à pâte pressée cuite et à croûte brossée [...]

Espagnol

Campo(s) temático(s)
  • Productos lácteos
  • Menú (Restaurantes)
DEF

Queso suizo de pasta semidura, especialidad del cantón de Appenzell, [...] se elabora a base de leche de vaca y posee un sabor fuerte, refinado y característico, [...] de corteza firme y forma de rueda con una altura de entre 7 y 9 cm.

Conserver la fiche 26

Fiche 27 2012-10-12

Anglais

Subject field(s)
  • Cheese and Dairy Products
DEF

A hard dry cheese made from skimmed or partially skimmed cow's milk.

Français

Domaine(s)
  • Laiterie, beurrerie et fromagerie
DEF

Fromage italien de vache écrémé [...] à pâte pressée et cuite, à croûte brossée et huilée.

OBS

En français les appellations des fromages telles que camembert, cheddar et brie ne sont pas précédées de «fromage (de)». Certains règlements exigent cependant que le générique «fromage» apparaisse sur les étiquettes devant le nom des variétés.

Espagnol

Campo(s) temático(s)
  • Productos lácteos
DEF

Queso madurado de leche de vaca, de baja humedad y alto tenor graso.

OBS

[Queso] típico de la región de Parma en Italia a la cual debe su nombre. De consistencia dura, quebradizo, color amarillento dorado, textura compacta [...] granulosa.

Conserver la fiche 27

Fiche 28 2012-08-27

Anglais

Subject field(s)
  • Meats and Meat Industries

Français

Domaine(s)
  • Salaison, boucherie et charcuterie

Espagnol

Campo(s) temático(s)
  • Industria cárnica, de fiambres y embutidos
OBS

Constituido por el cerebro, el cerebelo y el bulbo raquídeo [de la vaca], está recubierto por tres membranas delgadas(meninges). Deben eliminarse los coágulos [para su consumo]. Alternativamente, puede prepararse sin membranas.

OBS

seso: Término utilizado generalmente en plural.

Conserver la fiche 28

Fiche 29 2012-07-10

Anglais

Subject field(s)
  • Fatty Substances (Food)
  • Cheese and Dairy Products
DEF

The natural fat of milk ... that consists essentially of a mixture of glycerides derived from [fatty acids].

OBS

In the case of fat from cow's milk, means fat from cow's milk that meets the requirements of section B.08.006 of the Food and Drug Regulations.

Français

Domaine(s)
  • Corps gras (Ind. de l'aliment.)
  • Laiterie, beurrerie et fromagerie
CONT

Dans le cas de la matière grasse du lait de vache, celle conforme à l'article B.08.006 du Règlement sur les aliments et drogues.

Espagnol

Campo(s) temático(s)
  • Substancias grasas (Industria alimentaria)
  • Productos lácteos
DEF

Componente lípido de la leche producido por la vaca, constituido mayormente por glicéridos que contienen ácidos butírico, oleico y palmítico.

OBS

grasa de la leche: Término utilizado en el Codex Alimentarius y en el tesauro AGROVOC de la Organización de las Naciones Unidas para la Agricultura y la Alimentación.

Conserver la fiche 29

Fiche 30 2011-08-09

Anglais

Subject field(s)
  • Cheese and Dairy Products
DEF

Milk which has been reduced to 1/2 or less of its original water content.

CONT

At present, Canadian law recognizes three types of evaporated milk, which are classified according to their fat content into regular, skim, and partly skimmed milk.

OBS

The moisture is removed by evaporation. The milk contains no sugar and has a standardized amount of milk fat and milk solids, and is sterilized.

Français

Domaine(s)
  • Laiterie, beurrerie et fromagerie
DEF

Produit d'une concentration du lait par la chaleur, suivie d'une stérilisation en contenants hermétiques.

CONT

La loi canadienne reconnaît actuellement trois variantes de lait évaporé selon la teneur en matières grasse : régulier, écrémé et partiellement écrémé.

OBS

Le terme «lait concentré» a été adopté par le Comité intergouvernemental de terminologie de l'industrie laitière.

Espagnol

Campo(s) temático(s)
  • Productos lácteos
DEF

Leche que se obtiene mediante una deshidratación parcial de la leche, su conservación se asegura mediante la esterilización.

CONT

[Leche evaporado no es sinónino de leche concentrada]. La leche evaporada es una leche de vaca esterilizada privada de parte de su agua de constitución. La leche concentrada es la leche de vaca pasterizada y privada de una mayor proporción de su agua de constitución que la evaporada. En el primer caso es necesaria la esterilización, ya que el grado de concentración es bajo(de alrededor del 26-30%) y puede haber desarrollo microbiano. En el caso de la concentrada basta una pasteurización, ya que el alto grado de concentración(42%) evita el desarrollo de microorganismos.

Conserver la fiche 30

Fiche 31 2011-06-08

Anglais

Subject field(s)
  • Cheese and Dairy Products
  • Food Industries
OBS

Butter blend ... refers to a range of spreads whose fat content does not originate solely from milk. This product is not covered by regulations applicable to interprovincial trade. However, butter blend is marketed, in some provinces, in conformity with local provincial regulations.

Français

Domaine(s)
  • Laiterie, beurrerie et fromagerie
  • Industrie de l'alimentation
DEF

Mélange de beurre avec des graisse végétales.

OBS

L'oléobeurre (...) est une catégorie de produits à tartiner dont la matière grasse ne provient pas exclusivement du lait. Ce produit n'est pas normalisé par la réglementation régissant le commerce interprovincial. L'oléobeurre est cependant commercialisé dans certaines provinces suivant la réglementation propre à chacune d'elle.

Espagnol

Campo(s) temático(s)
  • Productos lácteos
  • Industria alimentaria
DEF

Emulsión de agua en grasa obtenida a partir de grasa láctea anhidra, leche en polvo desnatada, agua y cloruro sódico.

OBS

En virtud de su procedencia, la leche puede ser de vaca, de oveja, de cabra o de búfala.

Conserver la fiche 31

Fiche 32 2009-04-28

Anglais

Subject field(s)
  • Cattle Raising

Français

Domaine(s)
  • Élevage des bovins

Espagnol

Campo(s) temático(s)
  • Cría de ganado bovino
DEF

Cría macho de la vaca hasta que cumple uno o dos años o poco más.

Conserver la fiche 32

Fiche 33 2009-04-28

Anglais

Subject field(s)
  • Cattle Raising
DEF

One that has never borne young or developed the proportions of a mature cow used especially in the meat trade.

CONT

A young animal is called a calf for the first year. A female is a heifer calf ...

Français

Domaine(s)
  • Élevage des bovins
DEF

Jeune vache qui n'a pas encore vêlé [...]

CONT

On distingue deux types de génisses : la génisse d'élevage, destinée au renouvellement du troupeau, et la génisse de boucherie, destinée à la production de viande.

OBS

taure : au Québec, le terme «taure» désigne une génisse d'un an et plus.

Terme(s)-clé(s)
  • veau femelle

Espagnol

Campo(s) temático(s)
  • Cría de ganado bovino
DEF

Cría hembra de la vaca.

Conserver la fiche 33

Fiche 34 2009-04-28

Anglais

Subject field(s)
  • Cattle Raising
  • Animal Reproduction
DEF

A pregnant cow.

OBS

As opposed to open cow.

Français

Domaine(s)
  • Élevage des bovins
  • Reproduction des animaux
DEF

Vache en gestation.

OBS

S'oppose à vache non saillie, vache vide.

Espagnol

Campo(s) temático(s)
  • Cría de ganado bovino
  • Reproducción de animales
DEF

Vaca que lleva un feto en desarrollo dentro del útero.

Conserver la fiche 34

Fiche 35 2008-08-06

Anglais

Subject field(s)
  • Meats and Meat Industries
DEF

Cleaned, denuded rumen and reticulum.

OBS

Tripe prepared from the rumen is commonly referred to as regular tripe, while tripe prepared from the reticulum is called honeycomb or pocket tripe.

Français

Domaine(s)
  • Salaison, boucherie et charcuterie
CONT

Les tripes sont en général l'estomac et les intestins des animaux de boucherie. Après nettoyage par le boucher, les tripes doivent subir une préparation culinaire.

Espagnol

Campo(s) temático(s)
  • Industria cárnica, de fiambres y embutidos
DEF

Pedazos del estómago de la vaca, ternera o carnero, que se comen guisados.

CONT

Lo que se llama callos o tripicallos está compuesto por porciones del aparato digestivo de los rumiantes. Suele incluir los cuatro estómagos de estas reses: la panza, el libro, la redecilla y el cuajar, además de los intestinos. En Francia se acostumbra a separarlos en dos categorías: las ’tripes’, constituidas principalmente por los intestinos, y las ’gras-double’, que suman la panza y la parte carnosa del mesenterio (membrana cargada de grasa que recubre el paquete intestinal).

Conserver la fiche 35

Fiche 36 2008-04-18

Anglais

Subject field(s)
  • Animal Husbandry
  • Slaughterhouses
CONT

Milk and meat performance of Jabe horses are very high - some mares yield up to 20 kg of milk at hand-milking and they fatten quickly.

Français

Domaine(s)
  • Élevage des animaux
  • Abattoirs
CONT

En ce qui concerne l'aptitude viande, l'utilisation des index «aptitudes bouchères» de ces taureaux étrangers ainsi qu'une appréciation morphologique subjective des candidats à la sélection, juste avant leur mise en testage, pallient l'absence de dispositif spécifique à la sélection bouchère.

Espagnol

Campo(s) temático(s)
  • Cría de ganado
  • Mataderos
CONT

"vaca de aptitud cárnica" : el bovino doméstico hembra, que haya parido una vez por lo menos y que pertenezca a una de las razas cuya orientación hacia la producción de carne haya sido reconocida por la autoridad competente de cada Estado miembro; se considerará asimismo vaca de aptitud cárnica cualquier novilla preñada de aptitud cárnica.

Conserver la fiche 36

Fiche 37 2008-01-07

Anglais

Subject field(s)
  • Cattle Raising
CONT

The Ayrshire cattle is a breed of dairy cattle originated from Ayrshire in Scotland. The average mature Ayrshire cow weighs 1000-1300 pounds. Ayrshires have red markings. The red can be an orange to a dark brown, with or without colored legs. They are known for low somatic cell counts, ability to convert grass into milk efficiently, and hardiness. The breed's strongpoints are the now desired traits of easy calving and longevity.

Français

Domaine(s)
  • Élevage des bovins
CONT

L'Ayrshire est une race bovine britannique. [...] Elle porte une robe pie rouge. [...] C'est une race de taille moyenne à grande. La vache mesure 138 cm pour 550-600 kg et le taureau 145 cm pour 850-900 kg. Elle a des mamelles bien conformées et bien adaptées à la traite mécanique. [...] C'est une race classée laitière. Sa production est intéressante, avec des lactations de 7000 litres, mais surtout des taux butyrique et protéique élevés et optimums pour la production beurrière et fromagère.

Espagnol

Campo(s) temático(s)
  • Cría de ganado bovino
DEF

Esta raza es originaria de la región del condado de Ayr, en el suroeste de Escocia. Se caracteriza por ser de pelaje blanco y rojo de manchas moteadas y generalmente con bordes irregulares. Es reconocida por su rusticidad a condiciones de baja alimentación, con características lecheras de relevancia, en especial un sistema mamario de excelente conformación. La producción de leche, cuyo contenido de grasa es del orden del 3, 9%, es destacada para una vaca de poco tamaño.

Conserver la fiche 37

Fiche 38 2007-04-23

Anglais

Subject field(s)
  • Cheese and Dairy Products
OBS

Ricotta ... a whey cheese which ... is made from fresh whey to which ... milk or skim milk may be added. ... made from milk ... it has the characteristic of richly creamed cottage cheese. The curd may be pressed and dried ...

Français

Domaine(s)
  • Laiterie, beurrerie et fromagerie
CONT

Ricotta. [...] Cette recuite est faite [...] au lait de vache [ou] au lait de brebis [auquel] on soutire le sérum pour extraire la caséine qu'il contient. [...] Pour être consommée fraîche, la ricotta est égouttée [...] Pour être séchée, elle est salée, pressée plus fortement [...]

Espagnol

Campo(s) temático(s)
  • Productos lácteos
DEF

Queso italiano muy similar al requesón. Su textura es blanda y untuosa, de sabor suave y aroma a leche. Se elabora con leche de vaca u oveja [...]

Conserver la fiche 38

Fiche 39 2005-11-23

Anglais

Subject field(s)
  • Animal Husbandry
DEF

Measurement based on feed eaten by a mature cow or horse or by the equivalent number of smaller animals.

Français

Domaine(s)
  • Élevage des animaux
DEF

Unité théorique correspondant à un bovin adulte dont les besoins énergétiques seraient de 3000 U.F. (unité fourragère) et le poids de 500 kg.

Espagnol

Campo(s) temático(s)
  • Cría de ganado
DEF

Medida estándar de disponibilidad o demanda de piensos. En las proyecciones del hato de ganado vacuno, una unidad animal es usualmente la necesidad de piensos de una vaca de tamaño regular en la zona de referencia.

Conserver la fiche 39

Fiche 40 2004-12-01

Anglais

Subject field(s)
  • Cattle Raising
DEF

A young uncastrated male bovine.

CONT

A young animal is called a calf for the first year ..., a male is a bull calf until it is castrated, after which it is called a steer calf.

Terme(s)-clé(s)
  • male calf
  • bull-calf

Français

Domaine(s)
  • Élevage des bovins
DEF

Jeune bovin mâle de plus de 6 mois [...]

DEF

Jeune bovin mâle entier.

Espagnol

Campo(s) temático(s)
  • Cría de ganado bovino
DEF

Cría macho de la vaca.

OBS

becerro. Cría macho de la vaca hasta que cumple uno o dos años o poco más.

OBS

añojo: De 1 año.

OBS

eral: mayor de 1 año, pero menor de 2 años.

Conserver la fiche 40

Fiche 41 2004-11-30

Anglais

Subject field(s)
  • Horse Husbandry
  • Horse Racing and Equestrian Sports
DEF

Coat ranging from a yellowish/reddish to a brownish shade, usually uniform.

OBS

chestnut: Medium and darker shades: lower limbs, mane and tail are usually the same or darker than the body.

OBS

sorrel: Lighter shades: lower limbs, mane and tail are usually the same or lighter than the body.

PHR

Chestnut/sorrel with blond/flaxen mane and tail.

Français

Domaine(s)
  • Élevage des chevaux
  • Courses hippiques et sports équestres
DEF

Robe allant du jaune au roux et comportant des tons fauves, rougeâtres, cuivrés, dorés, etc., les crins et les extrémités sont de la même couleur mais peuvent être plus ou moins foncés.

PHR

Alezan à crins blonds.

Espagnol

Campo(s) temático(s)
  • Cría de ganado caballar
  • Carreras de caballos y deportes ecuestres
CONT

Alazán : de color leonado o rojo, muy frecuente, con muchas tonalidades : alazán claro, ordinario, oscuro, alazán dorado, alazán color cobre, alazán tostado y alazán pelo de vaca.

Conserver la fiche 41

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