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La banque de données terminologiques et linguistiques du gouvernement du Canada.

GLYCOGENE [27 fiches]

Fiche 1 2023-04-27

Anglais

Subject field(s)
  • Human Diseases - Various
  • The Heart
  • Muscles and Tendons
CONT

Pompe disease (also known as acid-maltase disease and glycogen storage disease II) is a rare genetic disorder that causes progressive weakness to the heart and skeletal muscles. It is caused by mutations in a gene that makes an enzyme called acid alpha-glucosidase (GAA), which the body uses to break down glycogen, a stored form of sugar used for energy.

Terme(s)-clé(s)
  • acid-maltase deficiency
  • acid maltase disease

Français

Domaine(s)
  • Maladies humaines diverses
  • Cœur
  • Muscles et tendons
CONT

Causée par un déficit génétique ou une anomalie du fonctionnement en enzyme alpha-glucosidase acide(GAA) qui entraîne l'accumulation de glycogène dans les cellules musculaires, la maladie de Pompe se classe en deux groupes : la forme tardive et la forme infantile.

Espagnol

Campo(s) temático(s)
  • Enfermedades humanas varias
  • Corazón
  • Músculos y tendones
CONT

La enfermedad de Pompe o glucogenosis tipo II es un trastorno autosómico recesivo, debido a la deficiencia de la enzima lisosomal α-glucosidasa ácida encargada de degradar glucógeno a glucosa. La forma de inicio en el adulto es rara y se caracteriza fundamentalmente por acumulación de glucógeno en tejido muscular estriado, cardiaco y liso. Causa debilidad muscular de predominio proximal, por lo que se puede confundir con una miopatía inflamatoria.

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Fiche 2 2023-03-21

Anglais

Subject field(s)
  • Human Diseases - Various
  • Liver and Biliary Ducts
  • Muscles and Tendons
DEF

A disorder associated with an abnormal accumulation of normal or abnormal forms of glycogen in tissue.

Français

Domaine(s)
  • Maladies humaines diverses
  • Foie et voies biliaires
  • Muscles et tendons
DEF

Toute maladie héréditaire transmise sur le mode autosomique récessif, caractérisée par le dépôt en excès du glycogène dans certains organes.

Espagnol

Campo(s) temático(s)
  • Enfermedades humanas varias
  • Hígado y conductos biliares
  • Músculos y tendones
CONT

La glucogenosis es una enfermedad metabólica de tipo genética —no contagiosa— que se caracteriza por la ausencia o deficiencia de enzimas que participan en el metabolismo del glucógeno; es decir, la fuente de energía derivada de la glucosa que nuestro cuerpo almacena principalmente en el hígado y en el tejido muscular [...]

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Fiche 3 2022-12-30

Anglais

Subject field(s)
  • Physical Fitness Training and Bodybuilding
CONT

Carb loading is a nutritional strategy most often used by endurance athletes to increase stored energy in the form of glycogen for better performance. Carbohydrates, which provide the glycogen, are consumed in high amounts a few days or directly ahead of a competition or training session. Usually, this practice is combined with reduced activity to better preserve the glycogen stores being created.

Français

Domaine(s)
  • Conditionnement physique et culturisme
CONT

La surcharge en glycogène est une stratégie nutritionnelle utilisée depuis les années 1960 par les sportifs d’endurance afin de maximiser leurs réserves énergétiques avant une épreuve de longue durée.

Espagnol

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Fiche 4 2015-05-28

Anglais

Subject field(s)
  • Track and Field
  • Physical Education, Coaching and Sport Psychology
  • Physical Fitness Training and Bodybuilding
DEF

[Experience] a condition in endurance athletes caused by the depletion of glycogen stores in the liver and muscles, resulting in sudden fatigue and loss of energy.

CONT

The bad news is that more than half of all non-elite marathon runners report having hit the wall at least once. The good news is that more than 40 percent of all non-elite marathon runners have never hit the wall.

Français

Domaine(s)
  • Athlétisme
  • Éducation physique, entraînement des athlètes et psychologie du sport
  • Conditionnement physique et culturisme
DEF

[Expérimenter une] condition chez les athlètes d’endurance qui est causée lorsque les muscles et le foie ont épuisé leurs réserves de glycogène, provoquant une fatigue soudaine et une perte d’énergie.

CONT

En vue des courses longues telles qu'un marathon, prenez les mesures appropriées à votre condition physique et aux conditions de température afin d’éviter de frapper «les murs» : effectuer une diète de surcompensation pour éviter la panne de glycogène, prendre un repas «sucré» le matin de la course pour éviter la panne de glucose sanguin et finalement, boire beaucoup d’eau et ralentir pour éviter le mur de la chaleur.

Espagnol

Campo(s) temático(s)
  • Atletismo
  • Educación física, entrenamiento de atletas y psicología del deporte
  • Acondicionamiento físico y culturismo
DEF

[Experimentar] un problema [...] los atletas de resistencia causado por la disminución de las reservas de glicógeno en el hígado y los músculos, lo que provoca una gran fatiga y una repentina falta de energía.

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Fiche 5 2015-01-29

Anglais

Subject field(s)
  • Muscles and Tendons
CONT

Because fast twitch fibers use anaerobic metabolism to create fuel, they are much better at generating short bursts of strength or speed than slow muscles. However, they fatigue more quickly. Fast twitch fibers generally produce the same amount of force per contraction as slow muscles, but they get their name because they are able to fire more rapidly. Having more fast twitch fibers can be an asset to a sprinter since she needs to quickly generate a lot of force.

Terme(s)-clé(s)
  • fast-twitch muscle fibre
  • FT muscle fibre
  • fast-twitch fibre
  • type II muscle fibre
  • fast muscle fibre

Français

Domaine(s)
  • Muscles et tendons
CONT

Les fibres rapides sont pâles car elles contiennent très peu de myoglobine et qu'elles sont peu vascularisées. Ce sont de grosses cellules qui contiennent peu de mitochondries, et leur myosine utilise l'ATP très rapidement, ce qui les rend aptes à produire des contractions très rapides et puissantes lors de courtes périodes d’activité intense. Leurs réserves de glycogène sont importantes(mais épuisables), ce qui leur permet de produire de l'ATP par voie anaérobie.

Espagnol

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Fiche 6 2014-12-03

Anglais

Subject field(s)
  • Muscles and Tendons
CONT

ST muscle fibers function primarily for endurance. They contract at relatively low speeds and are primarily used during typical low- to moderate-threshold endurance-type activities. Thses muscle fibers have the ability to use fat, glucose (glycogen), lactic acid and protein (to an extent) as their fuel sources. These fibers have a large number of mitochondria (fuel-processing plant) giving rise to their endurance nature. Slow-twitch fibers are recruited first, are relatively fatigue resistant, and have a relatively low force output per cross-sectional area ...

Terme(s)-clé(s)
  • slow-twitch muscle fibre
  • ST muscle fibre
  • slow-twitch fibre
  • type I muscle fibre
  • slow muscle fibre

Français

Domaine(s)
  • Muscles et tendons
OBS

Leur couleur rouge est due à l'abondance de myoglobine et à leur importante vascularisation. Ce sont de petites cellules dont la myosine consomme l'ATP beaucoup plus lentement que dans les fibres rapides. Elles se contractent beaucoup moins vite et moins fort, mais sont résistantes(leur contraction dure beaucoup plus longtemps). Elles contiennent de nombreuses mitochondries et de la myoglobine, source d’oxygène. Elles sont capables de produire de l'ATP par voie aérobie même quand la circulation n’ en apporte pas assez [...] elles n’ ont que très peu de réserves de glycogène.

Espagnol

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Fiche 7 2012-07-17

Anglais

Subject field(s)
  • Chemistry
  • Water Treatment (Water Supply)
CONT

[Sugars] exist in a non-hydrolyzable form (the oses, such as glucose) or in a hydrolyzable form (osides, such as starch, cellulose and glycogen).

Terme(s)-clé(s)
  • nonhydrolyzable

Français

Domaine(s)
  • Chimie
  • Traitement des eaux
CONT

[Les glucides] existent sous forme non hydrolysable(oses, tels que le glucose) ou hydrolysable(osides, tels que l'amidon, la cellulose et le glycogène).

Espagnol

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Fiche 8 2012-07-17

Anglais

Subject field(s)
  • Chemistry
  • Water Treatment (Water Supply)
CONT

[Tannins] containing non-aromatic polyol carbohydrate moieties such as gallic or ellagic acids, are hydrolyzable.

Français

Domaine(s)
  • Chimie
  • Traitement des eaux
DEF

Qui est décomposable par hydrolyse (par l’eau).

CONT

[Les glucides] existent sous forme non hydrolysable(oses, tels que le glucose) ou hydrolysable(osides, tels que l'amidon, la cellulose et le glycogène).

Espagnol

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Fiche 9 2012-06-18

Anglais

Subject field(s)
  • Dietetics
  • Food Industries
CONT

The fat index was derived by summing weekly days of consumption of seven foods (eggs, cheeses, butter, fatty meats, fried foods, hot dogs, and whole milk) and then dividing the result by seven. The carbohydrate index was derived in identical fashion using the following food items: dessert, candy, pancakes, cereal, pasta, rice, potatoes, fruit, breads, vegetables salad, and soda.

Français

Domaine(s)
  • Diététique
  • Industrie de l'alimentation
CONT

Certaines recherches montrent que les aliments et boissons riches en glucides ayant un indice glycémique modéré ou élevé conviennent mieux à la récupération de glycogène que les aliments avec un indice glucidique faible.

Espagnol

Campo(s) temático(s)
  • Dietética
  • Industria alimentaria
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Fiche 10 2011-08-05

Anglais

Subject field(s)
  • Chemical Elements and Compounds
  • Biochemistry
DEF

An organic compound of carbon with oxygen and hydrogen in the proportion to form water.

OBS

The generic term carbohydrate includes monosaccharides, oligosaccharides and polysaccharides as well as substances derived from monosaccharides by reduction of the carbonyl group (alditols), by oxidation of one or more terminal groups to carboxylic acids, or by replacement of one or more hydroxy group(s) by a hydrogen atom, an amino group, thiol group or similar groups. It also includes derivatives of these compounds.

OBS

carbohydrates: Originally, compounds such as aldoses and ketoses, having the stoichiometric formula Cn(H2O)n, hence "hydrates of carbon."

OBS

[Carbohydrates] are divided into sugars proper ..., grape-sugars or glucoses ..., and amyloses, comprising starch and woody fibre ...

OBS

Carbohydrates are important providers of energy. They are formed in nature through photosynthesis and are the precursors of the hydrocarbon energy stores in fossil fuels.

OBS

Compare with glucidic, of which the term carbohydrate, is sometimes used as a synonym when used as a noun modifier (for example, in expressions such as carbohydrate content).

Terme(s)-clé(s)
  • carbon hydrate

Français

Domaine(s)
  • Éléments et composés chimiques
  • Biochimie
DEF

Dénomination générique qui couvre les monosaccharides, les disaccharides, les oligosaccharides et les polysaccharides [ainsi que] leurs produits de réduction, tels les alditols, leurs produits d’oxydation, tels les acides sacchariques monosaccharides, [et] leurs dérivés obtenus par remplacement d’un ou de plusieurs groupes hydroxy, par exemple, par un atome d’hydrogène, un groupe amino ou un groupe thiol.

OBS

hydrates de carbone; carbohydrates. Ces noms tirent leur origine de leur composition chimique : Cn(H2O) n; ce sont des molécules organiques, sucres simples(glucosamine, monosaccharides : glucose, fructose, galactose ou dissacharides : saccharose, lactose, maltose, etc.) ou sucres complexes(polysaccharides : amidon, glycogène, cellulose, etc.), composées d’hydrogène, de carbone et d’oxygène.

OBS

Au début du XXième siècle, les dénominations glucides et hydrates de carbone étaient des synonymes exacts pour indiquer la composition générale des hydrates de carbone, une molécule d’eau liée à un atome de carbone. Avec le temps et la découverte de nouvelles molécules en chimie et en biochimie, la définition des hydrates de carbone formés de carbone, hydrogène et oxygène s’est élargie pour englober des molécules contenant de l’azote, du soufre ou du phosphore. Aujourd’hui, les glucides comprennent aussi ces nouvelles molécules telles que la glucosamine.

OBS

hydrate de carbone : terme surtout utilisé par les chimistes (en relation avec les substances naturelles).

OBS

glucide : terme surtout utilisé en biochimie et en chimie alimentaire (en relation avec la matière vivante).

Espagnol

Campo(s) temático(s)
  • Elementos y compuestos químicos
  • Bioquímica
DEF

Compuesto de carbono, hidrógeno y oxígeno en el que la proporción de hidrógeno a oxígeno es la misma que en el agua.

CONT

Los carbohidratos, o hidratos de carbono, son compuestos orgánicos constituidos por átomos de carbono, oxígeno e hidrógeno. También se les denomina azúcares, [...] o sacáridos. La fórmula básica para los carbohidratos es CH2O. Podemos distinguir tres clases de carbohidratos: Monosacáridos (sacárido que no puede hidrolizarse para obtener sacáridos más pequeños), disacáridos (dos moléculas de monosacáridos) y polisacáridos (tres o más moléculas de monosacáridos).

CONT

La experimentación con animales ha puesto de manifiesto que ciertos aminoácidos estimulan la formación de células en la mucosa intestinal y que los hidratos de carbono aportan la energía que aquéllas necesitan.

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Fiche 11 2011-07-21

Anglais

Subject field(s)
  • Epidermis and Dermis
DEF

A benign tumor derived from the lower part of the outer sheath of the hair root.

OBS

The head is the most frequent site.

Terme(s)-clé(s)
  • tricholemmoma

Français

Domaine(s)
  • Épiderme et derme
CONT

Tumeur dérivant du segment tricholemmal isthmique, le tricholemmome ressemble cliniquement à une verrue ou une petite corne cutanée de la face, du cuir chevelu ou du tronc. Histologiquement, c'est une tumeur pleine constituée de lobules de grandes cellules claires très riches en glycogène; ces lobules sont connectés à l'épiderme et les cellules périphériques à disposition palissadique sont doublées d’une épaisse membrane vitrée analogue à celle qui double normalement la gaine épithéliale externe dans sa partie profonde ou proximale.

Espagnol

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Fiche 12 2011-01-05

Anglais

Subject field(s)
  • Biological Sciences
DEF

Enzyme that is interconverted between active and inactive forms by the action of other enzymes. Some of these also respond to noncovalent allosteric modulators.

CONT

Covalently modulated enzymes ... are responsive to alterations in the metabolic state of a cell or tissue on a relatively short time scale ... within minutes.... The classical examples are the digestive enzymes pepsin, trypsin, and chymotrypsin, which are synthesized as the inactive zymogens pepsinogen, trypsinogen, and chymotrypsinogen, respectively. When these enzymes are secreted into the gastrointestinal tract, they are converted into their active forms by the selective hydrolytic cleavage or one or more specific peptide bonds in the zymogen molecule.

Français

Domaine(s)
  • Sciences biologiques
DEF

Enzyme régulateur dans lequel les formes active et inactive sont interconverties par des modifications covalentes de leur structure, catalysées par d’autres enzymes. L'exemple type de ce genre d’enzyme régulateur est la glycogène phosphorylase des tissus animaux qui catalyse la décomposition du polysaccharide de réserve, le glycogène, un polymère du glucose, pour donner le glucose 1-phosphate.

CONT

Les enzymes modulés de façon convalente [...] répondent à des changements de métabolisme d’une cellule ou d’un tissu, en un temps relativement court : quelques [...] minutes.

Espagnol

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Fiche 13 2010-12-23

Anglais

Subject field(s)
  • Biological Sciences
DEF

Modification of enzymes, which is often, but not always, accomplished by the addition of a phosphate group to a specific serine, threonine, or tyrosine residue in the enzyme. The phosphate comes from ATP and its transfer is catalyzed by enzymes known as protein kinases ... Phosphorylation alters the shape of an enzyme in such a way as to increase or inhibit its activity. The subsequent removal of the phosphate group, which reverses the effect of the phosphorylation, is achieved by a second enzyme, called a phosphoprotein phosphatase.

CONT

Nucleophilic catalysis is a specific example of covalent catalysis: the substrate is transiently modified by formation of a covalent bond with the catalyst to give a reactive intermediate. There are also many examples of electrophilic catalysis by covalent modification.

Français

Domaine(s)
  • Sciences biologiques
DEF

Modulation réversible de l'activité enzymatique par la fixation covalente et transitoire de certains composés chimiques. L'exemple historique est celui des enzymes responsables du métabolisme contrôlé du glycogène. En fait, il s’agit ici du type de contrôle que peuvent exercer certaines hormones, dont la noradrénaline, sur des activités enzymatiques.

CONT

L’activité de nombreux enzymes est contrôlée, non pas par la formation de complexes entre enzymes et molécules régulatrices, mais par des modifications covalentes de l’enzyme. La plus connue de ces modifications est la phosphorylation/déphosphorylation des aminoacides hydroxylés; cette modification, catalysée dans un sens par une kinase, dans l’autre par une phosphatase, joue un rôle très important dans de nombreux mécanismes, comme par exemple la transmission de l’influx nerveux. [...] Un autre exemple de modification est [...] la transformation d’un proenzyme inactif en enzyme actif par coupure(s) protéolytique(s).

Espagnol

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Fiche 14 2010-03-24

Anglais

Subject field(s)
  • Track and Field
  • Physical Education, Coaching and Sport Psychology
  • Physical Fitness Training and Bodybuilding
DEF

An abnormally low concentration of sugar in the blood.

Français

Domaine(s)
  • Athlétisme
  • Éducation physique, entraînement des athlètes et psychologie du sport
  • Conditionnement physique et culturisme
CONT

En fait, il n’ y a pas un mur mais des murs. [...] Le premier est «la panne de glycogène musculaire». Le deuxième est «la panne de glucose sanguin». Le troisième est «le mur de la chaleur». [...] La «panne de glucose sanguin» ou hypoglycémie guette plutôt les coureurs dont la performance est moins bonne que 4 heures environ. Leur consommation de glucose sanguin est en effet très importante. Lorsque la quantité de glucose sanguin est trop basse, le fonctionnement de votre système nerveux est affecté : vous êtes étourdi, vous courez mal et vous devez vous arrêter. Pour éviter la panne de glucose sanguin vous devez prévoir 3 h environ avant la course, un repas contenant une bonne quantité de glucides. Ces glucides seront mis en réserve dans votre foie et ceci vous permettra de maintenir plus facilement votre glycémie. Vous pouvez aussi prendre des boissons sucrées pendant la course, ou prendre des tablettes de glucose.

CONT

Il arrive que l’activité physique fasse baisser la glycémie (taux de glucose contenu dans le sang) à un point tel qu’on se sente assommé, chancelant, fatigué. C’est le «coup de barre». Il se produit lorsque le taux de sucre sanguin s’abaisse au-dessous du seuil critique (habituellement à moins de 0,5 g par litre). Le cerveau, qui a un besoin vital de glucose pour fonctionner à plein régime, est «cogné» quand il n’est pas nourri comme il faut.

OBS

Il arrive qu’en France, on donne plus d’extension à «coup de barre», le définissant comme une «fatigue soudaine et intense» (LAROG,1982,1,,1063). Dans ce contexte, on se préoccupe de l’effet sans égard à la cause qui pourrait être l’un ou l’autre des trois murs.

Espagnol

Campo(s) temático(s)
  • Atletismo
  • Educación física, entrenamiento de atletas y psicología del deporte
  • Acondicionamiento físico y culturismo
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Fiche 15 2008-06-05

Anglais

Subject field(s)
  • Freezing and Refrigerating
  • Animal Biology
  • Meats and Meat Industries
DEF

A marked contraction of the muscles occurring in meat which has been removed from the bone pre-rigor, frozen and then thawed.

CONT

The carcass is chilled immediately after slaughter to prevent spoilage. If the carcass is chilled too rapidly, the result is "cold shortening" and subsequent toughness. Cold shortening occurs when the muscle is chilled to less than 60°F before the completion of rigor mortis. If the carcass is frozen before completion of rigor mortis, the result is "thaw rigor" and subsequently extremely tough meat.

Terme(s)-clé(s)
  • thaw rigor contracture

Français

Domaine(s)
  • Congélation, surgélation et réfrigération
  • Biologie animale
  • Salaison, boucherie et charcuterie
DEF

Forte contraction musculaire apparaissant, à la décongélation, dans la viande qui a été désossée à l’état pré-rigor avant d’être congelée.

CONT

La congélation de la viande avant l’établissement de la rigidité cadavérique n’est pas souhaitable. Elle risque de conduire à un « choc de décongélation », qui se traduit par une contracture de décongélation et un durcissement.

OBS

[Le muscle] perd son élasticité après l'abattage, pour se rigidifier progressivement jusqu'à un stade de raidissement maximal appelé rigidité cadavérique ou rigor mortis, atteint environ 24 heures post mortem. Ce raidissement provient de l'arrêt progressif de la consommation de glycogène par le muscle, quelques heures après la mort : en l'absence d’oxygène(arrêt de la circulation sanguine), l'utilisation du glycogène perd de son efficacité et devient insuffisante pour répondre aux besoins de contraction et de relaxation du muscle. D'où une perte des propriétés élastiques de celui-ci et sa rigidification progressive.

OBS

rigor de décongélation : Équivalent proposé par un spécialiste d’un laboratoire de microbiologie alimentaire du Québec.

Espagnol

Campo(s) temático(s)
  • Congelación y refrigeración
  • Biología animal
  • Industria cárnica, de fiambres y embutidos
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Fiche 16 2006-06-13

Anglais

Subject field(s)
  • Biochemistry
  • Chemical Elements and Compounds
  • Biotechnology
DEF

A polysaccharide, (C6H10O5)n, that is the main form of carbohydrate storage in animals and occurs primarily in the liver and muscle tissue. It is readily converted to glucose as needed by the body to satisfy its energy needs. Also called animal starch.

Français

Domaine(s)
  • Biochimie
  • Éléments et composés chimiques
  • Biotechnologie
DEF

[...] Substance glucidique de structure semblable à celle de l’amidon, formant une réserve importante de glucose pour l’organisme humain et animal.

CONT

Le glycogène est emmagasiné dans le foie et les muscles.

Espagnol

Campo(s) temático(s)
  • Bioquímica
  • Elementos y compuestos químicos
  • Biotecnología
DEF

Polisacárido constituido exclusivamente por moléculas de glucosa, propio de células animales; se le ha llamada almidón animal.

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Fiche 17 2004-06-07

Anglais

Subject field(s)
  • Track and Field
  • Physical Education, Coaching and Sport Psychology
  • Physical Fitness Training and Bodybuilding
DEF

A psychological or physical barrier, a feeling of exhaustion, which a runner, a cyclist, a cross-country skier or any long-distance performer may experience during a race (especially a marathon).

CONT

"The Wall." It evades easy definition, but to borrow from Supreme Court Justice Potter Stewart's famous definition of obscenity, you know it when you see it - or rather, hit it. It usually happens around mile 20, give or take a couple of miles. Your pace slows, sometimes considerably. Some runners say that it feels as though their legs had been filled with lead quail shot ... Others can't feel their feet at all. Thought processes become a little fuzzy ... Muscle coordination goes out the window, and self-doubt casts a deep shadow over the soul. ... Even if you're racing at a reasonable pace and you've done a good job of carboloading in the days before the marathon, you still have only about 2,000 calories worth of glycogen stored in the muscles and liver; that's about enough to get you to - surprise! - mile 20. If you manage to deplete your glycogen reserves, say hello to The Wall.

CONT

It is this depletion of muscle glycogen that sportspeople know as "hitting the wall."

CONT

The bad news is that more than half of all nonelite marathon runners report having hit The Wall at least once. The good news is that more than 40 percent of all nonelite marathon runners have never hit The Wall. In other words, while it certainly doesn't hurt to be prepared for the possibility of hitting The Wall, doing so is far from inevitable.

OBS

wall: something that resembles a wall in function especially by establishing limits.

PHR

Runner wall.

Français

Domaine(s)
  • Athlétisme
  • Éducation physique, entraînement des athlètes et psychologie du sport
  • Conditionnement physique et culturisme
CONT

La soudaineté de la fatigue en course sur route et au marathon en particulier a conduit à l'expression désormais classique :«frapper le mur». [...] En fait, il n’ y a pas un mur mais des murs. [...] Le premier est «la panne de glycogène musculaire». Le deuxième est «la panne de glucose sanguin». Le troisième est «le mur de la chaleur».

OBS

Le «mur de la chaleur» guette tous les coureurs si les conditions atmosphériques ne sont pas favorables : c’est-à-dire s’il fait trop chaud, s’il y a trop de soleil ou s’il fait trop humide. Il guette aussi les coureurs qui ne boivent pas suffisamment pendant la course. N’oubliez donc pas de boire.

OBS

Au Canada, «frapper le mur» veut dire souffrir des effets de l'un ou l'autre des 3 murs. En France, «toucher le mur» veut dire être victime de la panne de glycogène musculaire.

PHR

Mur de la chaleur; frapper le mur.

PHR

Toucher le mur.

Espagnol

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Fiche 18 2004-06-07

Anglais

Subject field(s)
  • Track and Field
  • Physical Education, Coaching and Sport Psychology
  • Physical Fitness Training and Bodybuilding
CONT

... since no technique has yet been devised that will instantly reverse glycogen depletion in the muscles, it is impossible to prove that muscle glycogen depletion alone limits prolonged exercise performance. ... Take the final 42k running leg of the 226k Ironman triathlon, for example: after cycling at 40k/hr for 4.5 hrs the lead cyclists would be expected to have near total muscle glycogen depletion according to data from lab studies. Yet the best performers are able to run at close to 16k/hr for a further 160 mins!

CONT

In short duration, high intensity events lasting between 60 and 90 minutes, an early fast pace leads to rapid muscle glycogen depletion and, should the event continue, to premature exhaustion.

Français

Domaine(s)
  • Athlétisme
  • Éducation physique, entraînement des athlètes et psychologie du sport
  • Conditionnement physique et culturisme
CONT

En fait, il n’ y a pas un mur mais des murs. [...] Le premier est «la panne de glycogène musculaire». Le deuxième est «la panne de glucose sanguin». Le troisième est «le mur de la chaleur». Le «panne de glycogène musculaire» guette surtout les coureurs dont la performance est meilleure que 4 heures environ. Leur consommation de glycogène musculaire pendant la course excède en effet leur réserve normale. Pour ne pas frapper le mur ils doivent s’assurer de partir avec des réserves de glycogène supérieures à la normale. Ceci peut être le résultat de leur entraînement ou peut-être réalisé par un bon régime de surcharge de réserves de glycogène musculaires. Enfin, lorsque la panne de glycogène musculaire survient, il n’ y a absolument rien à faire, vous devez ralentir considérablement votre vitesse. Manger de grandes quantités de sucre ne sert à rien.

OBS

Lorsqu'ils ressentent l'effet de fatigue soudaine causée par une panne de glycogène dans les muscles, les Français disent «toucher le mur»(d’après HAWIN-F, 1985,,, 40). Ils donnent ainsi à l'expression moins d’ampleur que ne lui en donne le Canada où «frapper le mur» est utilisé, peu importe lequel des 3 murs est frappé.

Espagnol

Conserver la fiche 18

Fiche 19 2003-11-18

Anglais

Subject field(s)
  • Biological Sciences
DEF

General term for an enzyme transferring an inorganic phosphate group to some organic acceptor, hence belonging to the transferases.

CONT

Some enzymes may exist in two forms of different activity which are interconvertible. Frequently, the mechanism of interconversion consists of phosphorylation .... One of the best known cases is glycogen phosphorylase, the enzyme that degrades glycogen into its glucose units, and which exists in two forms: a and b. Phosphorylase a is a tetrameric protein having the higher activity; phosphorylase b is a less active dimer. The b form can be converted into the a form by the convalent binding of four phosphate groups.

Français

Domaine(s)
  • Sciences biologiques
DEF

Toute enzyme qui catalyse la phosphorolyse d’un composé par l’acide phosphorique.

CONT

Le glycogène est dégradé par phosphorolyse. Ceci signifie que le glycogène subit des coupures au niveau des restes de glucose, non pas hydrolytiques(avec fixation d’une molécule d’eau), mais phosphorolytiques(fixation d’une molécule d’acide phosphorique). Cette réaction est catalysée par une enzyme, la phosphorylase, enzyme très complexe(Cori, Sutherland) qui a été préparée à partir du foie et du muscle. Les enzymes des deux origines sont d’ailleurs de structure très différente.

Espagnol

Campo(s) temático(s)
  • Ciencias biológicas
DEF

Enzimas de la clase transferasa, que catalizan la escisión de enlaces mediante la adición de fosfato inorgánico.

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Fiche 20 2003-06-13

Anglais

Subject field(s)
  • Biochemistry
  • Physical Education, Coaching and Sport Psychology
DEF

A naturally derived wheat germ oil concentrate which has been clinically proven to increase oxygen utilization when exercising.

CONT

Octacosanol.This natural food supplement is taken from the finest part of the wheat germ, and athletes commend its endurance virtues. It is thought to improve muscle glycogen storage, stabilize basal metabolic rate, reduce high altitude stress, improve reaction time, reduce oxygen debt by improving oxygen utilization and ultimately improves endurance. Studies have shown that Octacosanol improves endurance and therefore relieves muscle pain after exercise. It has also been clinically proven to improve oxygen utilization when exercising.

Français

Domaine(s)
  • Biochimie
  • Éducation physique, entraînement des athlètes et psychologie du sport
CONT

Octacosanol est synonyme d’endurance, de force musculaire et de vigueur chez les sportifs. [...] de nombreuses organisations de sports olympiques suggèrent l'utilisation d’octacosanol pour diminuer la gravité des accidents musculaires lors des entraînements intensifs. [...] Les nombreuses expérimentations réalisées avec l'octacosanol montrent les effets suivants : amélioration du stockage de glycogène dans le muscle; réduction des stress causés par la haute altitude; stabilité du métabolisme normal sous stress; amélioration du temps de réaction; amélioration de l'utilisation de l'oxygène et de l'endurance. Notons que plusieurs spécialistes utilisent cette poudre de couleur ivoire pour la réduction du cholestérol, les infirmités neuro-musculaires et chez les personnes prédisposées aux accidents cardio-vasculaires. Habituellement l'octacosanol provient du germe de blé très frais. Une quantité de dix livres de ce germe produit un milligramme d’octacosanol. Cela fait de ce produit concentré un excellent supplément.

Espagnol

Conserver la fiche 20

Fiche 21 2002-04-15

Anglais

Subject field(s)
  • Biochemistry
DEF

Enzyme that catalyses the conversion of glycogen to glucose-1-phosphate.

Français

Domaine(s)
  • Biochimie
DEF

Enzyme [...] des tissus animaux qui catalyse la décomposition du polysaccharide de réserve, le glycogène, [...] pour donner le glucose 1-phosphate.

Espagnol

Campo(s) temático(s)
  • Bioquímica
Conserver la fiche 21

Fiche 22 2001-06-04

Anglais

Subject field(s)
  • Symptoms (Medicine)
DEF

A generic term that includes any accumulation of a specific substance within tissues, generally because of congenital deficiency of an enzyme necessary for further metabolism of the substance.

CONT

Glycogen-storage disease's.

Français

Domaine(s)
  • Symptômes (Médecine)
DEF

Toute affection due à l'accumulation dans les cellules de quantités anormalement élevées de substances normales ou pathologiques(lipides, glycogène, phosphatides, etc.).

Espagnol

Conserver la fiche 22

Fiche 23 1994-03-22

Anglais

Subject field(s)
  • Cytology
  • Genetics
CONT

There are some questions as to methodology [concerning research in molecular and developmental genetics] Things such as possible difficulties with interpretation of data from using heterologous biochemical assays and correlating in vitro protein phosphorylation sites with in vivo sites of phosphorylation could have been better addressed ....

CONT

Protein kinase C-mediated bidirectional regulation of DNA synthesis, RB protein phosphorylation, and cyclin-dependent kinases in human vascular endothelial cells ... Agents which activate protein kinase C or otherwise enhance protein phosphorylation caused a substantial decrease in A beta production in vitro ... The muscarinic inhibition of cyclic AMP (cAMP) mediated contractile effects may not only be the result of a reduction in cAMP levels, but may also involve cAMP linked protein phosphorylation in the heart ... Recent studies in Alzheimer brains have shown aberrant protein phosphorylation, suggesting an alteration in protein kinases and/or phosphoprotein phosphatases ... [Source: PASCAL database].

Français

Domaine(s)
  • Cytologie
  • Génétique
CONT

L'exemple le plus ancien et le plus célèbre des régulations par phosphorylation de protéines est celui de la glycogène phosphorylase, déjà rencontrée comme protéine allostérique. Nous savons qu'un 2e mécanisme règle l'activité de la protéine puisqu'elle peut passer par phosphorylation d’une forme b peu active à une forme a très active. Une seule phosphorylation sur chaque sous-unité du dimère suffit [...]

Espagnol

Conserver la fiche 23

Fiche 24 1990-08-07

Anglais

Subject field(s)
  • Morphology and General Physiology
DEF

The process of making a fixed part or stored substance mobile, as by separating a part from surrounding structures to make it accessible for an operative procedure or by causing release into the circulation for body use of a substance stored in the body.

Français

Domaine(s)
  • Morphologie et physiologie générale
DEF

Transformation des réserves nutritives insolubles(graisses, glycogène, amidon, etc.) en matières solubles et assimilables, par le moyen d’enzymes cellulaires, grâce à quoi les éléments nutritifs, transportés par le sang, peuvent être utilisés suivant les besoins des tissus.

Espagnol

Conserver la fiche 24

Fiche 25 1987-05-20

Anglais

Subject field(s)
  • Diagnostic Procedures (Medicine)
DEF

A reaction that uses periodic acid to oxidize the aldehyde groups of carbohydrates in order that they will subsequently convert colorless Shiff's reagent to magenta. It is useful for demonstrating glycogen, basement membranes, and neutral mucopolysaccharides.

Français

Domaine(s)
  • Méthodes diagnostiques (Médecine)
CONT

La réaction au P. A. S. colore en rouge le glycogène et les polysaccharides, les glycoprotéines et mucoprotéines.

OBS

acide périodique Schiff

Espagnol

Conserver la fiche 25

Fiche 26 1986-10-14

Anglais

Subject field(s)
  • Biochemistry
DEF

Pertaining to or involved in gluconeogenesis.

Français

Domaine(s)
  • Biochimie
DEF

Se dit de toute substance qui contribue à la synthèse du glucose et du glycogène.

OBS

gluconéogenése : Synthèse biologique du glucose à partir de substances organiques non glucidiques et principalement des acides aminés.

Espagnol

Conserver la fiche 26

Fiche 27 1985-07-10

Anglais

Subject field(s)
  • Physical Fitness Training and Bodybuilding

Français

Domaine(s)
  • Conditionnement physique et culturisme
DEF

surcharge de surcompensation des ressources de glycogène.

OBS

Conditionnement physique. Source : Centre national du sport.

Espagnol

Conserver la fiche 27

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