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La banque de données terminologiques et linguistiques du gouvernement du Canada.

GOUT ESSENCE [4 fiches]

Fiche 1 2011-01-21

Anglais

Subject field(s)
  • Chemical Elements and Compounds
  • Food Additives
Universal entry(ies)
C7H6O
formule, voir observation
C6H5CHO
formule, voir observation
100-52-7
numéro du CAS
OBS

Colorless or yellowish, strongly refractive, volatile oil with odor resembling oil of bitter almond, and burning aromatic taste; oxidizes readily; miscible with alcohol, ether, fixed and volatile oils; slightly soluble in water ... Oxidizes in air to benzoic acid ... Use: Chemical intermediate for dyes, flavoring materials, perfumes, and aromatic alcohols, solvent for oils, resins, some cellulose ethers, ... flavoring compounds ...

OBS

benzaldehyde: form recommended by the IUPAC (International Union of Pure and Applied Chemistry) for the systematic name corresponding to the CAS number indicated on the present record; term adopted by Environment Canada, used in the list of pollutants measured in the National Air Pollution Surveillance Network (NAPS).

OBS

Also known under the following commercial designations: NA 1989; NCI-C56133.

OBS

Chemical formula: C7H6O or C6H5CHO

Français

Domaine(s)
  • Éléments et composés chimiques
  • Additifs alimentaires
Entrée(s) universelle(s)
C7H6O
formule, voir observation
C6H5CHO
formule, voir observation
100-52-7
numéro du CAS
DEF

[Produit chimique se présentant sous la forme d’un] liquide incolore [miscible avec l'alcool et l'éther, peu soluble dans l'eau], un peu piquant au goût et rappelant, par l'odeur, l'essence d’amandes amères, [qui] s’emploie dans la préparation de matières colorantes, d’aromatisants et de certains acides.

OBS

benzaldéhyde : forme recommandée par l’UICPA (Union internationale de chimie pure et appliquée) pour le nom systématique correspondant au numéro CAS indiqué sur la présente fiche; terme retenu par Environnement Canada, utilisé dans la liste des polluants mesurés par le Réseau national de surveillance de la pollution atmosphérique (RNSPA).

OBS

Formule chimique : C7H6O ou C6H5CHO

Espagnol

Campo(s) temático(s)
  • Elementos y compuestos químicos
  • Aditivos alimentarios
Entrada(s) universal(es)
C7H6O
formule, voir observation
C6H5CHO
formule, voir observation
100-52-7
numéro du CAS
OBS

Líquido incoloro, de olor a almendras amargas. Combustible.

OBS

Fórmula química: C7H6O o C6H5CHO

Conserver la fiche 1

Fiche 2 2006-09-13

Anglais

Subject field(s)
  • Names of Special Years, Weeks, Days
  • Training of Personnel
OBS

What’s the essence of Quebec Adult Learners Week? Simple. To celebrate adult learning in all its forms and encourage others to participate in learning activities. The goal is to instill – among all adult Quebecers – a passion for lifelong learning and its infinite possibilities in one’s personal, social, and professional lives.

Français

Domaine(s)
  • Désignations d'années, de semaines et de jours spéciaux
  • Perfectionnement et formation du personnel
OBS

Fêter les adultes en formation dans toute leur diversité et en encourager d’autres à participer à des activités de formation, voilà l'essence du projet de la Semaine québécoise des adultes en formation. L'objectif est de développer, au sein de toute la population adulte du Québec, le goût et les possibilités d’apprendre tout au long de la vie dans les divers lieux de vie personnelle, sociale et professionnelle.

Espagnol

Conserver la fiche 2

Fiche 3 2000-05-17

Anglais

Subject field(s)
  • Biochemistry
CONT

Ginger has been shown to be effective against the growth of both Gram-positive and Gram-negative bacteria including Escherichia Coli, Proteus vulgaris, Salmonella typhimurium, Staphylococcus aureus and Streptococcus viridans. A 1990 Japanese study showed that the gingerol and shogaol components of ginger could kill Anisakis larvae. Anisakis being one of the principle parasites which find hosts in millions of people around the globe.

Français

Domaine(s)
  • Biochimie
CONT

L'arôme fort du gingembre est dû à une essence contenant du cinéol, du philandrène, du citral et du bornéol, tandis que son goût âcre et brûlant provient de phénols : gingérol, shogaol et zingérone.

Espagnol

Conserver la fiche 3

Fiche 4 1976-06-19

Anglais

Subject field(s)
  • Food Industries
OBS

gasoline taste (defect)

Français

Domaine(s)
  • Industrie de l'alimentation
OBS

goût d’essence(défaut)

Espagnol

Conserver la fiche 4

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