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PSEUDOMONAS SYRINGAE [4 fiches]

Fiche 1 2016-10-26

Anglais

Subject field(s)
  • Plant Diseases
  • Vegetable Crop Production
CONT

Bacterial blight of soybean. Infected leaf has small angular watersoaked lesions that are surrounded by yellow-green rings. As the lesions enlarge, they joined together forming dark-brown or black dead areas with yellow margins. Eventually the lesions dry up and tear down giving the leaf ragged and tattered appearance.

OBS

bacterial blight of soybean: term extracted from the “Glossaire de l’agriculture” and reproduced with permission of the Organisation for Economic Co-operation and Development.

Terme(s)-clé(s)
  • soybean bacterial blight

Français

Domaine(s)
  • Maladies des plantes
  • Production légumière
OBS

Due à Pseudomonas syringae pv. glycinea.

OBS

Nombreuses petites taches vert clair de 1 à 2 mm de diamètre généralement entourées d’un halo jaune. Le centre des taches se nécrose et peut tomber ensuite. Pustules humides plus ou moins régulières à la face inférieure de la feuille [...] La bactérie se conserve dans les semences ou dans les débris végétaux [...] L’agent pathogène pénètre par les ouvertures naturelles des feuilles et les blessures et il peut subsister dans les bourgeons et devenir ainsi source permanente d’inoculum.

OBS

bactériose du soja : terme extrait du «Glossaire de l’agriculture» et reproduit avec l’autorisation de l’Organisation de coopération et de développement économiques.

Espagnol

Conserver la fiche 1

Fiche 2 2016-10-26

Anglais

Subject field(s)
  • Plant Diseases
  • Vegetable Crop Production
OBS

Symptoms: Spots begin as shiny, watersoaked lesions that become darker and necrotic. ... Causal organism: Pseudomonas syringae var. pisi.

OBS

bacterial blight of pea: term extracted from the “Glossaire de l’agriculture” and reproduced with permission of the Organisation for Economic Co-operation and Development.

Terme(s)-clé(s)
  • pea bacterial blight

Français

Domaine(s)
  • Maladies des plantes
  • Production légumière
OBS

Due à Pseudomonas syringae pv. pisi.

OBS

Des taches d’aspect humide apparaissent au niveau des stipules puis s’agrandissent en forme d’éventail brun violacé paraissant infiltrer le réseau des nervures.

OBS

graisse du pois : terme extrait du «Glossaire de l’agriculture» et reproduit avec l’autorisation de l’Organisation de coopération et de développement économiques.

Espagnol

Conserver la fiche 2

Fiche 3 2006-05-16

Anglais

Subject field(s)
  • Microbiology and Parasitology
  • Plant Diseases
DEF

... plant pathogen causing leaf spot and wilt.

OBS

Pseudomonas: Genus of gram-negative bacteria. They are rod shaped and are motile, possessing one or more polar flagella. Several species produce characteristic water soluble fluorescent pigments. They are found in soil and water.

CONT

Pseudomonas syringae [is] a bacterium that is a pathogen of a wide range of crop plants. It causes bacterial leaf spot in brassicas and sunflowers, as well as apical chlorosis in sunflowers.

Terme(s)-clé(s)
  • P. syringae

Français

Domaine(s)
  • Microbiologie et parasitologie
  • Maladies des plantes
CONT

On ne trouve que deux maladies bactériennes courantes dans certaines parties du Canada; il s’agit du flétrissement bactérien(Erwinia stewartii) et de la tache bactérienne(Pseudomonas syringae).

Terme(s)-clé(s)
  • P. syringae

Espagnol

Conserver la fiche 3

Fiche 4 1991-02-12

Anglais

Subject field(s)
  • Plant Diseases
  • Culture of Fruit Trees
CONT

Blister spot, a bacterial disease of apple fruit caused by Pseudomonas syringae pv. papulans (Rose 1917) ... has recently become a problem in Ontario, especially where the cultivar Mutsu (Crispin) is grown.

Français

Domaine(s)
  • Maladies des plantes
  • Arboriculture fruitière
CONT

On a constaté une nécrose bactérienne de la nervure médiane des feuilles dans les pommiers Mutsu depuis 1981 en Ontario. Des feuilles affectées on a isolé Pseudomonas syringae pv. papulans, le pathogène de la tache vésiculeuse de la pomme Mutsu.(Canadian Journal of Plant Pathology, v. 8, 1986, p. 167).

Espagnol

Conserver la fiche 4

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