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La banque de données terminologiques et linguistiques du gouvernement du Canada.

SIROP GLUCOSE [10 fiches]

Fiche 1 2011-12-12

Anglais

Subject field(s)
  • Sugar Industry
DEF

Any of a group of corn syrups that has undergone enzymatic processing to convert its glucose into fructose and has then been mixed with pure corn syrup (100% glucose) to produce a desired sweetness.

CONT

The usual use for glucose isomerase is to take glucose made by hydrolysis of corn starch and turn it into a mixture of mostly fructose with some glucose. The corn starch is broken down using amylases. The result is called "high fructose corn syrup (HFCS)."

OBS

"High-fructose corn syrup" is often used as a synonym for "isosyrup" since it is the main type of isosyrup.

OBS

On food labels, you may see HFCS called "glucose-fructose."

Terme(s)-clé(s)
  • glucose fructose

Français

Domaine(s)
  • Sucrerie (Industrie de l'alimentation)
DEF

[...] sirop de maïs qui a été soumis à des processus enzymatiques en vue d’augmenter sa teneur en fructose et ensuite mélangé à du sirop de maïs pur(100 % de glucose) pour obtenir sa composition finale.

OBS

Bien que les sirops de glucose peuvent techniquement être à base de différentes sources de fécule(maïs, riz, pomme de terre, blé, etc.), ils sont généralement à base de fécule de maïs. C'est la raison pour laquelle les termes «sirop de glucose à haute teneur en fructose» et «sirop de maïs à haute teneur en fructose» sont souvent utilisés de façon interchangeable.

OBS

Sur l'emballage des aliments, le sirop de glucose à haute teneur en fructose est souvent appelé «glucose-fructose».

Terme(s)-clé(s)
  • glucose fructose

Espagnol

Campo(s) temático(s)
  • Industria azucarera
Conserver la fiche 1

Fiche 2 2010-04-06

Anglais

Subject field(s)
  • Sugar Industry
DEF

A sugar substitute extracted from starchy crops such as maize and wheat flour.

OBS

"High-fructose corn syrup" is often used as a synonym for isosyrup since it is the main type of isosyrup.

Français

Domaine(s)
  • Sucrerie (Industrie de l'alimentation)
DEF

Glucose [généralement] tiré du maïs, utilisé dans l’agroalimentaire comme produit de substitution du sucre.

OBS

Produit commercial nouveau constitué par un sirop de glucose à haute teneur en fructose.

Espagnol

Conserver la fiche 2

Fiche 3 2010-02-25

Anglais

Subject field(s)
  • Chocolate and Confectionery
DEF

A mixture of sugar, water and glucose used in the production of creamy-textured confectionery.

Français

Domaine(s)
  • Confiserie et chocolaterie
DEF

Sirop de sucre additionné de glucose, cuit «au grand boulé», travaillé à la spatule sur un marbre jusqu'à ce qu'il devienne une pâte épaisse et opaque, que l'on pétrit ensuite à la main.

CONT

Le fondant est surtout utilisé en confiserie (intérieur de chocolats, bonbons), où il s’emploie coloré et parfumé.

Espagnol

Conserver la fiche 3

Fiche 4 2010-02-11

Anglais

Subject field(s)
  • Sugar Industry
DEF

... a syrup, made using cornstarch as a feedstock, and composed mainly of glucose.

OBS

Corn syrup is used to soften texture, add volume, prohibit crystallization and enhance flavour.

OBS

The more general term "glucose syrup" is often used synonymously with "corn syrup," since the former is most commonly made from corn starch. Technically, glucose syrup is any liquid starch hydrolysate of mono, di, and higher saccharides ... made from any sources of starch; wheat, rice and potatoes are the most common sources.

Français

Domaine(s)
  • Sucrerie (Industrie de l'alimentation)
DEF

[...] sirop de glucose fabriqué à partir de fécule de maïs.

CONT

Le sirop de maïs est un liquide sucré et collant utilisé, entre autres, comme édulcorant pour faire des confiseries. Fabriqué à partir d’amidon de maïs, il est constitué essentiellement de glucose.

Espagnol

Campo(s) temático(s)
  • Industria azucarera
Conserver la fiche 4

Fiche 5 2007-11-15

Anglais

Subject field(s)
  • Food Industries
CONT

Corn syrup solids are produced by carrying out the corn syrup refining process until the dextrose content makes up more that 20% of the total dry product. Because of this high ratio of dextrose, corn syrup solids are often used as a sweetener, especially in low-fat foods. Corn syrup is often used in low-fat foods as it adds sweetness, viscosity, and improves texture.

CONT

According to The Condensed Chemical Dictionary, "glucose syrup" and "corn syrup" are synonyms, while they are considered as different concepts by the Van Nostrand's Scientific Encyclopedia.

OBS

corn syrup solid : Term usually used in plural.

Terme(s)-clé(s)
  • corn syrup solids

Français

Domaine(s)
  • Industrie de l'alimentation
DEF

Sirop de glucose dont l'eau a été partiellement éliminée pour produire une teneur en solides totaux non inférieur à 93, 0 % m/m.

OBS

Sirop de glucose : produit extrait de l'amidon par hydrolyse.

Espagnol

Conserver la fiche 5

Fiche 6 2007-01-09

Anglais

Subject field(s)
  • Sugar Industry
CONT

Nectar is a complex sugar blend consisting primarily of sucrose, as well as levulose and dextrose.

Français

Domaine(s)
  • Sucrerie (Industrie de l'alimentation)
CONT

Un bonbon est en moyenne constitué à 95 % de sucres. Quelle que soient sa forme et sa couleur, une friandise est obtenue au départ par la cuisson d’un mélange de sucres : le saccharose et le glucose. Le saccharose est le sucre extrait de la cane à sucre ou de betterave. Le glucose est issu de l'amidon de céréale ou de la pomme de terre. En chauffant ces deux sortes de sucres avec de l'eau, on obtient un sirop qui sert à la fabrication des bonbons.

Espagnol

Conserver la fiche 6

Fiche 7 2004-11-18

Anglais

Subject field(s)
  • Biochemistry
  • Food Additives
  • Breadmaking
CONT

Novamul(R) has been widely accepted by the baking industry for extending the shelf life of traditional baked goods. It is a unique enzyme that preserves the crumb freshness and extends the shelf life of fresh bread without compromising the quality. The ability to now hold inventory for a longer period of time has resulted in fewer stale returns and reduced production and distribution costs. Today Novamul - patented for baked goods by Novozymes - has attained an undisputed status as the premier fresh-keeping enzyme.

Français

Domaine(s)
  • Biochimie
  • Additifs alimentaires
  • Boulangerie
CONT

L'entreprise danoise Novo Nordisk a soumis deux requêtes en juillet 1996 pour deux amylases(enzymes) distinctes. La première porte le nom de Novamyl; elle permet de prolonger la conservation du pain. La seconde, commercialisée sous le nom de Termamyl, contribue à augmenter la conversion d’amidon en sirop de glucose(sirop de sucre).

Espagnol

Conserver la fiche 7

Fiche 8 2001-01-26

Anglais

Subject field(s)
  • Chemistry
  • Food Industries
DEF

The decomposition and conversion of an organic compound into ash by exposure to nitric or sulfuric acid.

Français

Domaine(s)
  • Chimie
  • Industrie de l'alimentation
OBS

"Selon la méthode ICUMSA d’incinération par voie humide(ICUMSA Methods of Sugar Analysis, 1964, p. 48, c. Wet-ashing Procedures for Low-grade Products.) Norme international recommandations pour le sirop de glucose, CAC/RS 9-1969, Commission i du Codex Alimentarius, Programme mix te FAO/OMS sur les normes alimentaires, FAO et OMS, Rome, 1970, p. 8

Espagnol

Conserver la fiche 8

Fiche 9 1986-06-04

Anglais

Subject field(s)
  • Food Industries
DEF

a candy made usually from corn syrup with cornstarch, gelatin, or gum arabic according to the consistency desired, cast in molds that are typically nearly hemispherical, and coated with sugar.

Français

Domaine(s)
  • Industrie de l'alimentation
DEF

Friandise à base de sucre, de sirop de glucose et de gélifiant(pectine ou gélatine), aromatisée et colorée, figurant des personnages aimés des enfants.

Espagnol

Conserver la fiche 9

Fiche 10 1981-12-31

Anglais

Subject field(s)
  • Cheese and Dairy Products
OBS

Solids [are] all parts of liquid products or solutions, except the moisture, including the starch, fat, sugar, casein, and minerals.

OBS

Not to be confused with dried glucose syrup (known as corn syrup solids in U.S.A.) which is glucose from which the water has been partially removed (ISO-1743).

Français

Domaine(s)
  • Laiterie, beurrerie et fromagerie
OBS

Ne pas confondre la matière sèche de glucose qui est un résidu et le glucose déshydraté(connu sous le nom de corn syrup solids aux U. S. A.) et qui est du sirop de glucose que l'on a partiellement déshydraté.(ISO-1743).

Espagnol

Conserver la fiche 10

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