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TRITICUM DURUM [3 fiches]

Fiche 1 2012-01-13

Anglais

Subject field(s)
  • Grain Growing
  • Agricultural Economics
DEF

Wheat which, as a result of variety or breeding in combination with environmental factors during growth, has a vitreous endosperm generally considered an advantage for the production of breadmaking flours.

OBS

Varieties of feed grain now exist which can also be termed "hard".

OBS

hard wheat: Term used at the Canadian Grain Commission.

Français

Domaine(s)
  • Culture des céréales
  • Économie agricole
CONT

[Les] blés appelés «Hard» - «Hard Red Winter, Hard Red Spring», par exemple, [...] sont des blés dits de force : blés à très bonne valeur boulangère qui, normalement, sont utilisés [en France] pour corriger et améliorer la valeur boulangère, souvent faible, des farines obtenues avec des blés français [...]

OBS

Ne pas confondre avec «blé dur» terme qui devrait servir exclusivement à désigner le Triticum durum, blé impropre à la panification et utilisé surtout pour fabriquer les pâtes alimentaires.

OBS

blé de force; blé vitreux : Termes en usage à la Commission canadienne des grains.

Espagnol

Campo(s) temático(s)
  • Cultivo de cereales
  • Economía agrícola
Conserver la fiche 1

Fiche 2 2011-10-03

Anglais

Subject field(s)
  • Seed Plants (Spermatophyta)
  • Grain Growing
Universal entry(ies)
CONT

Durum is the hardest of all wheats. Its density, combined with its high protein content and gluten strength, make durum the wheat of choice for producing premium pasta products. Pasta made from durum is firm with consistent cooking quality. Durum kernels are amber-colored and larger than those of other wheat classes. Also unique to durum is its yellow endosperm, which gives pasta its golden hue.

OBS

durum wheat: term standardized by ISO.

OBS

A plant of the family Poaceae.

Français

Domaine(s)
  • Plantes à graines (Spermatophyta)
  • Culture des céréales
Entrée(s) universelle(s)
DEF

Type de blé cultivé exclusivement pour sa semoule, destinée à différentes préparations(biscuits, gâteaux, couscous), mais surtout à la fabrication de pâtes alimentaires(espèce Triticum durum, famille des graminées).

OBS

blé dur : terme normalisé par l’AFNOR.

OBS

Plante de la famille des Poaceae.

Espagnol

Campo(s) temático(s)
  • Plantas con semilla (Spermatophyta)
  • Cultivo de cereales
Entrada(s) universal(es)
CONT

El trigo candeal es el más duro de todos los trigos, por eso también se lo conoce como "trigo duro". Su densidad y su alto contenido de proteína, superior a los trigos de pan, así como la fuerza de su gluten, hacen que el trigo candeal sea el adecuado para la producción de pastas (fideos) de calidad [...]

Conserver la fiche 2

Fiche 3 2010-06-14

Anglais

Subject field(s)
  • Microbiology and Parasitology
  • Plant Diseases
  • Grain Growing
CONT

Our team developed a Triticum durum-like tetraploid interspecific hybrid wheat which is very tolerant to the barley yellow dwarf virus.

OBS

No cereals are known anywhere to be immune to BYDV. Tolerant cultivars can live in a compromise with the virus in that they suffer much less or no yield loss, despite being infected, compared to susceptible cultivars. Cultivars can therefore be graded as tolerant, moderately tolerant, intermediate and susceptible according to their level of BYD tolerance as judged by their yield under BYDV infection. Cereal cultivars with at least moderate tolerance to the disease are now available or will be available in the near future.

Français

Domaine(s)
  • Microbiologie et parasitologie
  • Maladies des plantes
  • Culture des céréales
CONT

Notre équipe a créé un blé hybride interspécifique de type tétraploïde, d’apparence Triticum durum, très tolérant au virus de la jaunisse nanisante de l'orge.

Espagnol

Campo(s) temático(s)
  • Microbiología y parasitología
  • Enfermedades de las plantas
  • Cultivo de cereales
Conserver la fiche 3

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