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ANETHOL [3 fiches]

Fiche 1 2011-08-08

Anglais

Subject field(s)
  • Chemistry
  • Food Additives
Universal entry(ies)
C10H12O
formule, voir observation
CH3CH:CHC6H4OCH3
formule, voir observation
CH3O-C6H4-CH=CH-CH3
formule, voir observation
DEF

A chemical product in the form of white, alcohol-soluble crystals that melts at 22.5°C, is slightly soluble in water, has a pervasive anise odor, occurs naturally in star anise and fennel and is used as a flavoring agent for liquors, candy, ice creams and aperitifs, as a sensitizer in colour-bleaching processes in photography and is used in the manufacture of perfumes.

OBS

1-methoxy-4-(prop-1-en-1-yl)benzene: form recommended by the IUPAC (International Union of Pure and Applied Chemistry).

OBS

Chemical formulas: C10H12O or CH3CH:CHC6H4OCH3 or CH3O-C6H4-CH=CH-CH3

Français

Domaine(s)
  • Chimie
  • Additifs alimentaires
Entrée(s) universelle(s)
C10H12O
formule, voir observation
CH3CH:CHC6H4OCH3
formule, voir observation
CH3O-C6H4-CH=CH-CH3
formule, voir observation
DEF

Produit chimique se présentant sous la forme de cristaux blancs fondant à 22.5 °C, solubles dans l’alcool, peu solubles dans l’eau, à odeur pénétrante d’anis, que l’on rencontre à l’état naturel dans l’anis étoilé et le fenouil et que l’on utilise comme aromatisant pour les liqueurs, les confiseries, les apéritifs et les crèmes glacées.

OBS

1-méthoxy-4-(prop-1-én-1-yl)benzène : forme recommandée par l’UICPA (Union internationale de chimie pure et appliquée).

OBS

Formules chimiques : C10H12O ou CH3CH:CHC6H4OCH3 ou CH3O-C6H4-CH=CH-CH3

Espagnol

Campo(s) temático(s)
  • Química
  • Aditivos alimentarios
Entrada(s) universal(es)
C10H12O
formule, voir observation
CH3CH:CHC6H4OCH3
formule, voir observation
CH3O-C6H4-CH=CH-CH3
formule, voir observation
OBS

Fórmulas químicas : C10H12O o CH3CH:CHC6H4OCH3 o CH3O-C6H4-CH=CH-CH[v3]

Conserver la fiche 1

Fiche 2 2009-01-26

Anglais

Subject field(s)
  • Food Additives
CONT

There are many occasions when it is technologically necessary to use an imitation rather than a natural flavor and in consequence, most naturally flavorful foods have been imitated using a mixture of natural and synthetic components. A very wide range of chemicals is now available for the recreation of flavorings, although usage may be specifically restricted by legislation depending on the toxicological acceptance of the chemical ... Classification of flavoring chemicals: The joint FAO/WHO Codex Committee on Food Additives has classified flavoring substances as follows: 1. Natural flavors or flavoring substances ... 2. Nature-identical flavoring substances ... 3. Artificial flavoring substances - substances not yet identified in natural products intended for human consumption.

CONT

Artificial. Similar to imitation. It is possible to have a flavor that contains all naturals, but it must be called artificial because it has no counterpart in nature.

Français

Domaine(s)
  • Additifs alimentaires
DEF

Produit chimique ayant ou non un équivalent naturel, employé, en technologie alimentaire, pour communiquer à certaines denrées une saveur particulière.

OBS

Dans cette catégorie entrent les acétates, l'acétoïne, les butyrates, l'isovalérate d’amyle, l'anéthol, le menthol, la vanilline, etc.

Espagnol

Campo(s) temático(s)
  • Aditivos alimentarios
DEF

Compuesto químico obtenido por síntesis, aún no identificado en productos de origen animal, vegetal o microbiano, utilizado en su estado primario o preparado para el consumo humano.

Conserver la fiche 2

Fiche 3 2002-01-17

Anglais

Subject field(s)
  • Chemistry
  • Food Additives
  • Pharmacy
DEF

A fragrant essential oil obtained from star aniseed and used chiefly as a flavoring agent, expectorant, and carminative.

OBS

Star anise [is the] fruit of Illicium verum Hook. f., Magnoliaceae ...

Terme(s)-clé(s)
  • badian oil

Français

Domaine(s)
  • Chimie
  • Additifs alimentaires
  • Pharmacie
DEF

Liquide incolore, composé principalement d’anéthol et obtenu par distillation des graines de la badiane(Illicum verum). Aromatisant(saveurs d’anis, de réglisse, de pêche, etc.) pour boissons, crème glacée, bonbons.

CONT

[...] pour préparer le Pastis, on n’utilise que l’essence de badiane tirée de l’anis étoilé.

Espagnol

Campo(s) temático(s)
  • Química
  • Aditivos alimentarios
  • Farmacia
Conserver la fiche 3

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