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BLE MOUTURE [71 fiches]

Fiche 1 2025-03-24

Anglais

Subject field(s)
  • Milling and Cereal Industries
  • Collaboration with the FAO
DEF

[A process by which the] grain is sheared and pulverized between rotating stones ...

OBS

[It produces] a flour that retains all the components of the grain.

Français

Domaine(s)
  • Minoterie et céréales
  • Collaboration avec la FAO
CONT

La mouture sur meule de pierre permet de conserver intacte une grande partie du germe de blé, car le grain est écrasé par pression et par friction, et non fractionné.

OBS

Un moulin sur meule de pierre est composé de deux meules : l’une est fixe (la meule dormante ou gisante), l’autre est mobile (la meule tournante ou volante). La partie travaillante des meules (c’est-à-dire les deux surfaces opposées en contact avec le grain) n’est pas lisse, le grain tombe dans cette partie et est broyé [...]

Terme(s)-clé(s)
  • mouture sur meules de pierre

Espagnol

Campo(s) temático(s)
  • Molinería y cereales
  • Colaboración con la FAO
CONT

Figura 2 - Molienda con piedra accionada con tracción animal.

Conserver la fiche 1

Fiche 2 2021-09-17

Anglais

Subject field(s)
  • National Bodies and Committees (Canadian)
  • Milling and Cereal Industries
OBS

The Canadian National Millers Association is a national, not-for-profit industry association representing the Canadian cereal grain milling industry. CNMA member companies are processors of wheat and oats and producers of milled grain products.

Français

Domaine(s)
  • Organismes et comités nationaux canadiens
  • Minoterie et céréales
OBS

L'Association canadienne des minoteries de farine de blé(CNMA) est l'association industrielle sans but lucratif qui représente le secteur de la minoterie du blé et des autres céréales du Canada. Les entreprises membres de la CNMA sont des minoteries de blé et d’avoine, qui fournissent divers produits de mouture du grain.

Espagnol

Conserver la fiche 2

Fiche 3 2021-05-20

Anglais

Subject field(s)
  • Milling and Cereal Industries
  • Breadmaking
CONT

Wheaten flour has been around for tens of thousands of years. It consists mainly of protein and starches that together form the structure and backbone of most baked goods.

Français

Domaine(s)
  • Minoterie et céréales
  • Boulangerie
CONT

La farine de blé est le produit de la mouture du grain de blé, qu'il soit tendre ou dur.

Espagnol

Conserver la fiche 3

Fiche 4 2017-03-30

Anglais

Subject field(s)
  • Grain Growing
  • Agricultural Economics
CONT

There are two different commercial wheat debranning systems, the Tkac (1992) procedure and the 'PeriTec' process, marketed by Satake Corporation (McGee 1995). In both processes the wheat bran layers are removed by successive passages through modified rice polishers. A short conditioning period (3 to 5 min) is used to ensure that water penetrates into the outer regions only of the seed coat. Abrasion is used first in the Satake process, followed by friction, as in rice polishing. In the Tkac system the outer layers are removed first by friction passages followed by abrasion passages.

CONT

Research has shown that debranning prior to milling leads to improved baking quality and nutritional value, eradication of microbial contamination and the potential for creating value-added products.

Terme(s)-clé(s)
  • de-branning of wheat

Français

Domaine(s)
  • Culture des céréales
  • Économie agricole
CONT

Les récents progrès techniques réalisés dans la mouture du blé dur et la transformation des pâtes comme l'extraction du son du blé, un procédé visant la granulation plus fine des semoules pour les pressoirs à pâtes à haute capacité, et l'acceptation générale des séchoirs à pâtes à température élevée, influent considérablement sur l'importance relative des facteurs de classement sur l'aptitude technologique du blé.

Espagnol

Campo(s) temático(s)
  • Cultivo de cereales
  • Economía agrícola
Conserver la fiche 4

Fiche 5 2016-11-10

Anglais

Subject field(s)
  • Milling and Cereal Industries
  • Grain Growing
CONT

Wheat screenings, which are not used for human consumption, can include broken grains, crop and weed seeds, hulls, chaff, joints, straw, elevator or mill dust, sand, and dirt.

OBS

wheat screening: term usually used in the plural.

OBS

wheat screening: term extracted from the “Glossaire de l’agriculture” and reproduced with permission of the Organisation for Economic Co-operation and Development.

Terme(s)-clé(s)
  • wheat screenings

Français

Domaine(s)
  • Minoterie et céréales
  • Culture des céréales
DEF

criblures de blé :[...] impuretés contenues dans le blé commercial et enlevées soit au cours des opérations de nettoyage dans les magasins et dans les silos, soit dans les minoteries avant la mouture.

OBS

Elles contiennent des grains rabougris, des débris variés de céréales, des graines étrangères et des matières terreuses, des résidus de pailles et de balle.

OBS

criblure de blé: terme habituellement utilisé au pluriel.

OBS

criblure de blé : terme extrait du «Glossaire de l’agriculture» et reproduit avec l’autorisation de l’Organisation de coopération et de développement économiques.

Terme(s)-clé(s)
  • criblures de blé

Espagnol

Campo(s) temático(s)
  • Molinería y cereales
  • Cultivo de cereales
Conserver la fiche 5

Fiche 6 2016-11-09

Anglais

Subject field(s)
  • Milling and Cereal Industries
  • Animal Feed (Agric.)
DEF

A product obtained by milling rice consisting of the seed coat, a fraction of the grain removed in milling the germ, and broken grains, and used as a stock feed and medicinally as a source of thiamine.

OBS

rice bran: term extracted from the “Glossaire de l’agriculture” and reproduced with permission of the Organisation for Economic Co-operation and Development.

Français

Domaine(s)
  • Minoterie et céréales
  • Alimentation des animaux (Agric.)
OBS

son : Résidu de la mouture du blé ou d’autres céréales, provenant du péricarpe des grains.

OBS

son de riz : terme extrait du «Glossaire de l’agriculture» et reproduit avec l’autorisation de l’Organisation de coopération et de développement économiques.

Espagnol

Campo(s) temático(s)
  • Molinería y cereales
  • Alimentación animal (Agricultura)
DEF

Subproducto del cepillado del arroz moreno, comprendidos el pericarpio, la capa de aleurona, el embrión y parte del endosperma.

OBS

Los términos empleados para designar los subproductos de la molienda [de granos] difieren según los países.

Conserver la fiche 6

Fiche 7 2016-10-26

Anglais

Subject field(s)
  • Milling and Cereal Industries
OBS

bolting rate: term extracted from the “Glossaire de l’agriculture” and reproduced with permission of the Organisation for Economic Co-operation and Development.

Français

Domaine(s)
  • Minoterie et céréales
CONT

Le taux d’extraction exprime le rapport poids de farine extraite par quintal de blé mis en œuvre. Le taux de blutage, par opposition, représente la quantité d’issues(sons, remoulages, refus) recueillies au cours de la mouture d’un quintal de blé.

OBS

blutage : Séparation du son et de la farine.

Espagnol

Conserver la fiche 7

Fiche 8 2014-12-03

Anglais

Subject field(s)
  • Agricultural Economics

Français

Domaine(s)
  • Économie agricole
OBS

droits (pour usage de silos, de criblage, de nettoyage)

CONT

La marge de mouture du blé est fixée à 390 fr. par quintal de blé mis en œuvre.

Espagnol

Conserver la fiche 8

Fiche 9 2013-10-01

Anglais

Subject field(s)
  • Animal Feed (Agric.)
  • Forage Crops
DEF

Livestock feed which is the coarse outer covering of the wheat kernel.

Français

Domaine(s)
  • Alimentation des animaux (Agric.)
  • Culture des plantes fourragères
DEF

Résidu de la mouture du blé [...] provenant du péricarpe des grains.

Espagnol

Campo(s) temático(s)
  • Alimentación animal (Agricultura)
  • Cultivo de plantas forrajeras
DEF

Salvado que se obtiene en el proceso de molturación del trigo, y que está formado por el pericarpio del grano con una parte del endospermo adherido al mismo, representando del orden de un 25 por 100 del peso del grano entero.

CONT

El salvado de trigo es un alimento muy apetecible, de composición relativamente variable en función de la calidad del trigo de que proceda. Se pueden considerar unos contenidos medios en fibra bruta y proteína de un 11% y un 15% respectivamente.

Conserver la fiche 9

Fiche 10 2011-09-20

Anglais

Subject field(s)
  • Milling and Cereal Industries
  • Breadmaking
CONT

... When wheat is milled into flour, starch granules are subjected to physical damage and granules may be fractured, cracked, chopped or otherwise changed. As a result, normal flours may contain varying amounts of starch granules damaged to varying degrees in addition to intact starch granules. Hard wheat flours usually have much higher starch damage values than soft wheat flours. Starch granules in soft wheat endosperm are loosely bound in the kernel and easily released in milling; on the other hand, starch granules in hard wheat endosperm are firmly bound in a much stronger protein matrix and therefore more liable to damage when endosperm fragments are reduced during milling.

Français

Domaine(s)
  • Minoterie et céréales
  • Boulangerie
CONT

[...] Lors de la mouture du blé, les granules d’amidon sont exposés à des dommages physiques et peuvent être écrasés, fêlés, fendus ou altérés de quelque façon. Conséquemment, les farines normales peuvent contenir diverses proportions de granules d’amidon plus ou moins endommagés, en plus de granules intacts. Les farines de blés de force sont généralement plus exposées à ces dommages que celles de blés tendres. Dans le cas des blés tendres, les granules d’amidon sont rattachés de façon assez lâche dans l'endosperme et facilement libérés au moment de la mouture. Par contre, dans le cas des blés de force les granules d’amidon sont retenus beaucoup plus fermement au sein de la matrice protéique et sont ainsi davantage exposés aux dommages au moment de la réduction des fragments d’endosperme par la mouture.

Espagnol

Conserver la fiche 10

Fiche 11 2011-02-18

Anglais

Subject field(s)
  • Milling and Cereal Industries
DEF

[A] flour produced by grinding malted (sprouted or germinated) wheat or barley and used as an adjunct to bread flour to improve its gassing powers.

CONT

Malted cereal flour is inexpensive and can be used in brewing and in the preparation of malt extract for pharmaceutical purposes and in the preparation of malted milk powder.

OBS

malt cereal flour: Term used at the Canadian Grain Commission.

Français

Domaine(s)
  • Minoterie et céréales
DEF

Farine obtenue par la mouture de blé ou d’orge malté(germé) et utilisée comme additif dans la farine ordinaire pour en accroître le pouvoir gazeux.

OBS

Terme en usage à la Commission canadienne des grains.

Espagnol

Campo(s) temático(s)
  • Molinería y cereales
Conserver la fiche 11

Fiche 12 2010-11-30

Anglais

Subject field(s)
  • Milling and Cereal Industries
CONT

The clean tempered wheat is conveyed in a continuous stream to the first pair of break rolls and the process of separating the floury endosperm from the outer layers of bran begins. The aim in milling is to break open the grain, scrape off as much endosperm from the bran skins as possible and gradually grind (reduce) the practically pure endosperm into flour.

OBS

of cereals and other grains

Français

Domaine(s)
  • Minoterie et céréales
CONT

Le but à atteindre par la mouture est l'obtention, sous forme de farine, du maximum de l'amande farineuse présente dans le grain. [...] La mouture est rendue possible, après préparation du blé, par la différence de dureté entre l'amande plus friable, qui se réduit en fines particules et les enveloppes, plus souples, plus plastiques, qui restent en plaques sous forme de sons.

OBS

Dans le cas du riz, on parle plutôt d’usinage.

Espagnol

Campo(s) temático(s)
  • Molinería y cereales
DEF

Trituración de un producto o material hasta alcanzar tamaños de partícula muy reducidos.

Conserver la fiche 12

Fiche 13 2010-10-15

Anglais

Subject field(s)
  • Grain Growing
  • Plant Biology
DEF

[The] outer layers or seed coat of cereal grains (e.g. wheat, rye, corn, oats, and other cereal crops) mechanically removed and separated from the endosperm during milling and/or other grain fractionation techniques.

OBS

bran: term and definition extracted from the Glossary of the Canadian Grain Commission.

Français

Domaine(s)
  • Culture des céréales
  • Biologie végétale
DEF

Membranes extérieures ou enveloppes des céréales(p. ex. blé, seigle, maïs, avoine, et autres céréales) qui sont extraites et séparées mécaniquement de l'albumen durant la mouture ou d’autres techniques de fractionnement des grains.

OBS

son : terme et définition extraits du Glossaire de la Commission canadienne des grains.

Espagnol

Campo(s) temático(s)
  • Cultivo de cereales
  • Biología vegetal
DEF

Cáscara del grano de los cereales desmenuzada por la molienda.

Conserver la fiche 13

Fiche 14 2010-09-20

Anglais

Subject field(s)
  • Grain Growing
DEF

The amount by which the weight of total products is less than the weight of raw wheat used. It is usually expressed as a percentage of raw wheat used.

OBS

Term used at the Canadian Grain Commission.

Français

Domaine(s)
  • Culture des céréales
DEF

La quantité dont le poids total des produits de mouture est inférieure au poids du blé brut utilisé. S’ exprime généralement en pourcentage de ce dernier.

OBS

Terme en usage à la Commission canadienne des grains.

Espagnol

Campo(s) temático(s)
  • Cultivo de cereales
Conserver la fiche 14

Fiche 15 2010-09-20

Anglais

Subject field(s)
  • Grain Growing
DEF

The amount by which the weight of total products exceeds the weight of raw wheat used. It is usually expressed as a percentage of raw wheat used.

OBS

Term used at the Canadian Grain Commission.

Français

Domaine(s)
  • Culture des céréales
DEF

La quantité dont le poids total des produits de mouture dépasse le poids du blé brut utilisé. S’ exprime généralement en pourcentage de ce dernier.

OBS

Terme en usage à la Commission canadienne des grains.

Espagnol

Campo(s) temático(s)
  • Cultivo de cereales
Conserver la fiche 15

Fiche 16 2010-08-10

Anglais

Subject field(s)
  • Milling and Cereal Industries
DEF

The coarsely ground bolted endosperm of wheats other than durum, free from fine flour and from bran.

Français

Domaine(s)
  • Minoterie et céréales
DEF

Produit de la mouture de blé dur autre que le durum, exempt de son et d’issues et ne contenant pas plus de 1 % de farine et 13, 5 % d’humidité.

OBS

Mélange de fines semoules et de finots sassés allant de 500 à 200 µm environ obtenu à partir du blé de force.

Espagnol

Conserver la fiche 16

Fiche 17 2010-06-02

Anglais

Subject field(s)
  • Grain Growing
  • Milling and Cereal Industries
DEF

Contaminated with garlic. Because of offensive odour, garlicky wheat cannot be used for milling.

OBS

Term used at the Canadian Grain Commission.

Français

Domaine(s)
  • Culture des céréales
  • Minoterie et céréales
OBS

Contaminé par l'ail sauvage. À cause de son odeur désagréable, le blé ainsi contaminé est impropre à la mouture.

OBS

Terme en usage à la Commission canadienne des grains.

PHR

odeur, plante alliacée.

Espagnol

Campo(s) temático(s)
  • Cultivo de cereales
  • Molinería y cereales
Conserver la fiche 17

Fiche 18 2010-05-26

Anglais

Subject field(s)
  • Grain Growing
  • Horticulture
CONT

In 1892, at Agriculture Canada's Central Experimental Farm in Ottawa, Dr. Charles Saunders made a selection of a cross of an early ripening Indian wheat, Hard Red Calcutta, with Red Fife. This selection was developed and licensed under the name Marquis. It was early maturing, produced high yields, and had the same excellent milling and baking qualities as Red Fife. Its quality became world renowned and was the single most important factor in establishing Canada's initial reputation as a producer of high quality wheat. Its performance was such that all inferior varieties were practically eliminated from production.

Français

Domaine(s)
  • Culture des céréales
  • Horticulture
CONT

En 1892, M. Charles Saunders, de la Station expérimentale d’Ottawa, obtenait un croisement entre un blé indien précoce dit Hard Red Calcutta et le roux "Fife". Cette souche a ensuite été développée puis homologuée sous le nom de "Marquis". C'était un blé précoce, très productif et qui avait conservé les précieuses qualités de mouture et de panification du roux «Fife». Il acquis bientôt une réputation mondiale par sa qualité; cette dernière a été le plus important des facteurs qui ont contribué à la renommée du Canada pour la qualité supérieure de ses blés. Les caractéristiques de ce blé étaient si remarquables qu'il devait presque entièrement supplanter les autres variétés moins méritantes.

Espagnol

Campo(s) temático(s)
  • Cultivo de cereales
  • Horticultura
Conserver la fiche 18

Fiche 19 2010-05-25

Anglais

Subject field(s)
  • Grain Growing
  • Milling and Cereal Industries
CONT

This famous wheat, commonly known as Red Fife or Scotch Fife in North America, is called "red" because that is its colour when fully ripe and "Fife" after David Fife, the Ontario farmer who was the first to grow it in North America when he sowed it on his farm in 1842. The story of how it got there has taken on aspects of myth and legend. It takes place at various locations across two continents: one often needs to look ahead in time, then back, to understand how it happened. (This section is based on Buller, Chapter III, sec. 23, p. 206-218).

Français

Domaine(s)
  • Culture des céréales
  • Minoterie et céréales
CONT

En 1876, on expédiait le Red Fife du Manitoba à Minneapolis par rivière. La mouture traditionnelle a cédé la place à un nouveau procédé de mouture. Le «Flinty» Red Fife, qui prospérait dans les Prairies, était recherché pour sa farine supérieure, une farine très fine à teneur en protéines et rendement élevés. Le nouveau procédé se faisait à l'aide d’un sasseur et de cylindres en fer plutôt que de pierres pour moudre le blé. Dans les années 1880, l'expansion des chemins de fer et l'attrait des profits réalisés en semant le blé Red Fife ont encouragé les gens à s’installer dans les Prairies. Les chemins de fer ont lancé la manutention en vrac du grain.

Espagnol

Campo(s) temático(s)
  • Cultivo de cereales
  • Molinería y cereales
Conserver la fiche 19

Fiche 20 2010-05-25

Anglais

Subject field(s)
  • Plant Diseases
  • Grain Growing
CONT

Plant diseases can affect grain quality. For example, wheat grain from rusted plants is usually thin and low in test weight and is therefore degraded on this account. When such wheat is milled, flour yield is poor. Smut diseases and root rots have similar effects on milling and baking quality.

CONT

Loose smut is a smut disease of grains in which the entire head is transformed into a dusty mass of spores.

Français

Domaine(s)
  • Maladies des plantes
  • Culture des céréales
CONT

Les maladies peuvent diminuer la qualité du grain. C'est ainsi que le blé rouillé est généralement maigre et de poids spécifique inférieur. Il subit donc un déclassement de ce fait. A la mouture, ce blé donne un faible rendement en farine. Les affections charbonneuses et les piétins ont des effets similaires sur la qualité de la mouture et la valeur boulangère.

Espagnol

Campo(s) temático(s)
  • Enfermedades de las plantas
  • Cultivo de cereales
Conserver la fiche 20

Fiche 21 2010-02-22

Anglais

Subject field(s)
  • Food Industries
  • Breadmaking
  • Grain Growing
DEF

A test for bread making quality, which determines the volume of gluten swollen in a dilute solution of lactic acid also known as Berliner test.

CONT

For the practical purpose of measuring protein quality, many empirical tests have been developed that can be applied directly to flour or ground wheat. Those that have widespread use are: Berliner gluten swelling test ...

OBS

Terms used at the Canadian Grain Commission.

Français

Domaine(s)
  • Industrie de l'alimentation
  • Boulangerie
  • Culture des céréales
DEF

Essai de la valeur boulangère servant à établir le volume de gluten gonflé dans une solution diluée d’acide lactique; appelée également Test de Berliner, ressemblant à l’essai de sédimentation.

CONT

Afin de mesurer pratiquement la qualité des protéines, on a mis au point plusieurs tests empiriques directement applicables à la farine ou à la mouture de blé. Parmi les plus répandus, mentionnons, le test de gonflement du gluten de Berliner.

OBS

Termes en usage à la Commission canadienne des grains.

Espagnol

Campo(s) temático(s)
  • Industria alimentaria
  • Panificación
  • Cultivo de cereales
Conserver la fiche 21

Fiche 22 2009-03-26

Anglais

Subject field(s)
  • Milling and Cereal Industries
  • Breadmaking
DEF

The measure of the ability of a wheat to produce a high yield of flour with required characteristics by a predetermined milling method.

OBS

Term used a the Canadian Grain Commission in the field of cereal terminology.

Français

Domaine(s)
  • Minoterie et céréales
  • Boulangerie
CONT

Le terme de valeur meunière englobe, par définition, la somme des qualités que présentera un blé durant sa mouture. [...] Les facteurs de la valeur meunière d’un blé sont [...] Le rendement possible d’un blé en farine [...] La faculté de séparation de l'amande farineuse des enveloppes qui la recouvrent.

OBS

Précisons toutefois qu’il n’y a pas de frontière nette entre la valeur meunière et la valeur boulangère : le meunier lui-même étant le premier intéressé par la valeur boulangère des farines qu’il fabrique.

OBS

qualité meunière : terme en usage à la Commission canadienne des grains dans le domaine céréalier.

Espagnol

Conserver la fiche 22

Fiche 23 2009-02-17

Anglais

Subject field(s)
  • Grain Growing
  • Agricultural Economics
CONT

Canada is generally the largest producer of high protein milling wheat in the world, although it is only the seventh-largest wheat producing country.

OBS

Term used at the Canadian Grain Commission.

Français

Domaine(s)
  • Culture des céréales
  • Économie agricole
CONT

Bien qu’il n’arrive qu’au septième rang parmi les grands producteurs de blé, le Canada produit en général plus de blé de meunerie à forte teneur protéique que tout autre pays.

OBS

Termes en usage à la Commission canadienne des grains.

Espagnol

Campo(s) temático(s)
  • Cultivo de cereales
  • Economía agrícola
Conserver la fiche 23

Fiche 24 2008-07-18

Anglais

Subject field(s)
  • Milling and Cereal Industries
  • Agricultural Economics
CONT

Millers have reported that domestic production can now provide more wheat that meets milling properties, that was in the past mainly provided by imports.

OBS

Term usually used in the plural form.

OBS

Term used at the Canadian Grain Commission.

Terme(s)-clé(s)
  • milling properties

Français

Domaine(s)
  • Minoterie et céréales
  • Économie agricole
CONT

Les meuniers chinois rapportent que la production intérieure offre désormais des variétés de blé possédant des propriétés à la mouture qui n’ étaient auparavant présentes que chez les variétés de blé importées.

OBS

Terme généralement utilisé au pluriel.

OBS

Terme en usage à la Commission canadienne des grains.

Terme(s)-clé(s)
  • propriétés à la mouture

Espagnol

Conserver la fiche 24

Fiche 25 2007-02-14

Anglais

Subject field(s)
  • Breadmaking
CONT

Soft wheat flours intended for use in cake and cookie production are often chlorinated to enhance baking performance by improving the functional properties of flour components.

Français

Domaine(s)
  • Boulangerie
CONT

Les facteurs de classement qui correspondent aux conditions défavorables de croissance au Canada et aux États-Unis influent sur la comestibilité du blé commun et son rendement à l'utilisation finale. La fusariose a [...] des effets néfastes sur la mouture du blé et le rendement à la cuisson.

Espagnol

Conserver la fiche 25

Fiche 26 2005-11-24

Anglais

Subject field(s)
  • Milling and Cereal Industries
OBS

An all-purpose flour of India made from wheat.

Français

Domaine(s)
  • Minoterie et céréales
CONT

La majeure partie du blé produit en Inde est tendre ou de dureté moyenne, idéale pour fabriquer le pain plat qu'on appelle «chapatti» ou le produit à base de blé le plus populaire, le «roti». Les consommateurs apportent généralement eux-mêmes leur blé à de petites meuneries, où on le transforme en farine de blé entier appelée «atta», qui sert à fabriquer les rotis. Bien que la capacité de mouture de l'Inde soit d’environ 15 Mt [millions de tonnes], on ne moud en fait que 8 ou 9 Mt [millions de tonnes] de blé, que l'on transforme principalement en farine tout-usage, ou «maida», et en semoule, ou «suji».

Espagnol

Conserver la fiche 26

Fiche 27 2005-01-26

Anglais

Subject field(s)
  • Milling and Cereal Industries
OBS

middlings: Particles of wheat endosperm extracted from the bread-flour system which have yet to be ground into flour ...

OBS

middlings: Plural but singular or plural in construction.

Français

Domaine(s)
  • Minoterie et céréales
CONT

Le blé dur importé devra servir à fabriquer au moins 64 % de produits de la mouture, qui doivent être utilisés comme semoule de cuisine pour l'alimentation de l'homme ou comme fins finots pour la fabrication de pâtes alimentaires. Les fins finots doivent servir à fabriquer au moins 96 % de pâtes alimentaires.

OBS

finot : En meunerie, semoule très fine et très pure.

Espagnol

Conserver la fiche 27

Fiche 28 2004-08-23

Anglais

Subject field(s)
  • Botany
  • Plant Biology
  • Milling and Cereal Industries
DEF

The embryo of the wheat kernel separated in milling and used especially as a source of vitamins.

Français

Domaine(s)
  • Botanique
  • Biologie végétale
  • Minoterie et céréales
DEF

Représentant 1 % du grain de blé, le germe constitue l’embryon qui après germination se transformera en plantule.

OBS

Le germe de blé est riche en lipides et en vitamine E. Pendant les opérations de mouture, on sépare le germe de la farine pour éviter l'altération de celle-ci par oxydation des lipides du germe.

Espagnol

Campo(s) temático(s)
  • Botánica
  • Biología vegetal
  • Molinería y cereales
Conserver la fiche 28

Fiche 29 2002-03-11

Anglais

Subject field(s)
  • Food Industries
  • Milling and Cereal Industries
DEF

A test based on the determination of the viscosity (thickness, consistency, resistance to flour) of a mixture or a solution of a substance and water.

OBS

In flour testing, sometimes, used as a measure of baking quality.

Français

Domaine(s)
  • Industrie de l'alimentation
  • Minoterie et céréales
DEF

Test basé sur l’établissement de la viscosité [épaisseur, consistance, résistance à l’écoulement] d’un mélange ou de la solution d’une substance et d’eau.

OBS

Parfois utilisé comme mesure de la valeur boulangère dans les essais de farine.

OBS

Afin de mesurer pratiquement la qualité des protéines, on a mis au point plusieurs tests empiriques directement applicables à la farine ou à la mouture de blé. Parmi les plus répandus, mentionnons le test de viscosité.

Espagnol

Conserver la fiche 29

Fiche 30 2001-11-16

Anglais

Subject field(s)
  • Milling and Cereal Industries
DEF

A device for dressing flour, employing a cylinder of cloth. this was at first of wool, latterly of silk, hence the term "silks."

Français

Domaine(s)
  • Minoterie et céréales
DEF

Gros et long cylindre fait de plusieurs cerceaux environnés d’étamines de soie, de laine à travers lequel passe le plus fin du grain moulu. Instrument dont les boulangers se servent pour séparer le son d’avec la farine.

CONT

La boulange, résultat de la mouture du blé, est un mélange de farine, de gruau et de son que l'on faisait pénétrer dans un bluteau. Cette mouture à la «grosse» s’écoulait dans un sac en étamine qui permettait, suivant la trame choisie, d’obtenir différentes sortes de farine : farine du riche, du bourgeois, du pauvre.

Espagnol

Conserver la fiche 30

Fiche 31 2001-08-27

Anglais

Subject field(s)
  • Grain Growing
CONT

The basic rates of extraction and the grist used for milling bread flours vary considerably throughout the continent. The milling grist depends on the need to balance the difference between domestic production and total requirements for grain. The United Kingdom, for example, imports a significant portion of its bread wheat, whereas France uses mostly domestic wheat.

Français

Domaine(s)
  • Culture des céréales
CONT

Dans la production des farines panifiables, les taux d’extraction de base et les mélanges à mouture varient considérablement dans tout le continent. La composition des mélanges à mouture est dictée par la nécessité de combler l'écart entre la production intérieure et la consommation totale de céréales. Le Royaume-Uni, par exemple, importe une très grande partie de son blé panifiable, tandis que la France utilise principalement le blé qu'elle produit.

Espagnol

Conserver la fiche 31

Fiche 32 2001-08-27

Anglais

Subject field(s)
  • Milling and Cereal Industries
  • Grain Growing
CONT

Wheat mill run consists of wheat bran, fine particles of wheat bran, wheat shorts, wheat germ, wheat flour and the offal from the tail of the mill. Ground run of the mill screenings are normally added. Wheat mill run is available in the west, but not normally found in other areas of the country where mill run is separated into bran, middlings and red dog. Wheat mill run may have a crude protein level of 14-17 percent; crude fat, 3-4 percent and crude fibre, 8.5-9.5 percent.

Français

Domaine(s)
  • Minoterie et céréales
  • Culture des céréales
OBS

Constitué de toutes les parties du grain de blé, à l'exception de la farine, séparées durant les procédés habituels de mouture de la farine commerciale. Les parties en question sont le son, les remoulages et les repousses de blé. Il doit contenir moins de 9, 5 pour cent de fibres brutes.

Espagnol

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Fiche 33 2001-08-09

Anglais

Subject field(s)
  • Grain Growing
  • Milling and Cereal Industries
CONT

Although one of the primary aims in durum wheat milling is to produce a speck-free product, bran specks in the final product are unavoidable. If wheat is improperly cleaned, foreign material such as earth pellets or insect fragments may also appear as black specks; kernels damaged by severe smudge, mildew, black point or ergot will also cause speckiness. Since a specky product is undesirable, one test for checking the efficiency of milling is the determination of number of specks per unit area of semolina. The definition of "speck" is not clear cut and differentiation must be made between bran specks and other dark or black specks. Insufficient cleaning of wheat, presence of damaged kernels in low grade wheats, and inefficient purification contribute to speckiness. Normally, the number of specks is reported as specks per 100 square centimetres.

CONT

Criteria for judging quality. Flour color: A very simple way to determine color differences in different batches of flour is to look at the color of different types of flour under a sheet of glass. This can be done with more than one flour at a time. This method not only facilitates a comparison of the whiteness of different flours but allows for an inspection for impurities. The flour should have a ..."perfectly regular consistency and not contain any specks". This obviously does not pertain to mixed grain or to other than white flours.

OBS

Mostly used in the plural.

Français

Domaine(s)
  • Culture des céréales
  • Minoterie et céréales
CONT

Bien que l'absence de piqûres soit une des caractéristiques les plus recherchées des semoules, les piqûres de son sont inévitables dans le produit final. Avec des blés mal nettoyés, divers corps étrangers(terre, fragments d’insectes) peuvent également apparaître comme des piqûres noires, tandis que les grains fortement avariés par la moucheture, le mildiou, la rouille ou l'ergot présenteront également des piqûres. Comme un produit piqué est indésirable, la détermination du nombre de piqûres par unité de surface de semoule constitue un test permettant de vérifier l'efficacité de la mouture. La définition du terme «piqûre» est imprécise et l'on doit établir une distinction entre celles qui sont causées par le son et les autres piqûres noires ou foncées. Un nettoyage insuffisant du blé, la présence de grains endommagés dans les blés de qualité inférieure et un sassage défectueux sont autant de causes possibles de la présence de piqûres. Normalement, leur nombre s’exprime en piqûres par 100 cm carrés.

OBS

Utilisé le plus souvent au pluriel.

Espagnol

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Fiche 34 2001-07-30

Anglais

Subject field(s)
  • Milling and Cereal Industries
  • Grain Growing
CONT

Flour yield based on clean dry wheat is calculated as follows: (...) This yield does not take into account impurities or screenings removed from wheat and gives a more accurate picture of mill performance. It also provides a measure of gain or loss on "millable wheat" when a comparison is made between total milled products and clean dry wheat used.

Français

Domaine(s)
  • Minoterie et céréales
  • Culture des céréales
CONT

Le rendement en faire obtenue d’un blé sec propre se calcule comme suit :[...] Ce rendement ne tient pas compte des impuretés ou des criblures enlevées du blé et donne une idée plus précise du rendement de la mouture. Il permet également de mesurer le gain ou la perte en blé de bonne aptitude à la mouture, par comparaison entre les produits totaux moulus et le blé sec propre utilisé.

Espagnol

Conserver la fiche 34

Fiche 35 2001-07-30

Anglais

Subject field(s)
  • Milling and Cereal Industries
  • Grain Growing
CONT

Flour yield can be calculated as a percentage of clean tempered wheat fed to the first break rolls: (...) This yield value is very important to the miller since it tells him precisely how the mill is performing, and whether any corrections are required. Provided a mill has flour scales (to weigh the finished product) and a wheat scale, the clean tempered wheat yield can be calculated at regular intervals. Most millers keep a close watch on this yield to check if the yield of flour is consistent with a given supply of wheat to the first break rolls.

OBS

The two most important ways of expressing yield are those based on raw wheat and clean tempered wheat. The first is required to check the cost relationship between raw materials and finished product; the second is used to check the efficiency of the milling process.

Français

Domaine(s)
  • Minoterie et céréales
  • Culture des céréales
CONT

On peut aussi calculer le rendement en farine à partir du blé conditionné propre, envoyé sur le premier broyeur : [...] Ce chiffre est très important pour le minotier parce qu’il le renseigne de façon précise sur le rendement de son moulin et sur les correctifs à apporter, s’il y a lieu. Pourvu que l’installation dispose de bascules à farine (pour peser le produit fini) et d’une bascule à blé, on peut calculer le rendement d’un blé conditionné propre à intervalles réguliers. La plupart des minotiers surveillent étroitement les résultats pour vérifier si le rendement en farine correspond à la quantité de blé passant dans le premier broyeur.

OBS

Les deux méthodes les plus importantes pour exprimer le rendement sont celles qui reposent sur le blé brut et sur le blé conditionné propre. La première est nécessaire pour vérifier le rapport entre le prix de la matière première et le prix de revient du produit fini. La deuxième sert à vérifier le rendement de l'opération de mouture.

Espagnol

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Fiche 36 2001-07-30

Anglais

Subject field(s)
  • Milling and Cereal Industries
  • Grain Growing
CONT

Flour yield can be calculated as a percentage of clean tempered wheat fed to the first break rolls: (...) This yield value is very important to the miller since it tells him precisely how the mill is performing, and whether any corrections are required. Provided a mill has flour scales (to weigh the finished product) and a wheat scale, the clean tempered wheat yield can be calculated at regular intervals. Most millers keep a close watch on this yield to check if the yield of flour is consistent with a given supply of wheat to the first break rolls.

OBS

The two most important ways of expressing yield are those based on raw wheat and clean tempered wheat. The first is required to check the cost relationship between raw materials and finished product; the second is used to check the efficiency of the milling process.

Français

Domaine(s)
  • Minoterie et céréales
  • Culture des céréales
CONT

On peut aussi calculer le rendement en farine à partir du blé conditionné propre, envoyé sur le premier broyeur : [...] Ce chiffre est très important pour le minotier parce qu’il le renseigne de façon précise sur le rendement de son moulin et sur les correctifs à apporter, s’il y a lieu. Pourvu que l’installation dispose de bascules à farine (pour peser le produit fini) et d’une bascule à blé, on peut calculer le rendement d’un blé conditionné propre à intervalles réguliers. La plupart des minotiers surveillent étroitement les résultats pour vérifier si le rendement en farine correspond à la quantité de blé passant dans le premier broyeur.

OBS

Les deux méthodes les plus importantes pour exprimer le rendement sont celles qui reposent sur le blé brut et sur le blé conditionné propre. La première est nécessaire pour vérifier le rapport entre le prix de la matière première et le prix de revient du produit fini. La deuxième sert à vérifier le rendement de l'opération de mouture.

Espagnol

Conserver la fiche 36

Fiche 37 2001-07-23

Anglais

Subject field(s)
  • Industrial Techniques and Processes
  • Milling and Cereal Industries
CONT

Whether washing is used or not, the wheat must be brought to a specific moisture content to prepare it for milling. This is achieved by several cycles of wetting and resting. In milling technology this is called tempering. The wetting is carried out in a damping conveyor where a controlled amount of water is sprayed on the moving wheat as it is conveyed slowly to the tempering bin where the wheat is allowed to rest for a predetermined period. Following the first tempering, the wheat may go through a second tempering cycle. A two stage tempering system is preferred over a single stage, since there are occasions when the moisture content of the grain must be increased by as much as 6.0%. It is much easier to make this addition in two stages, separated by a rest period, to allow for proper distribution of moisture in the wheat kernel. Tempering the wheat to a proper moisture content is an essential part of the milling process. Optimal tempering toughens the bran and thereby facilitates its separation from the endosperm without extensive powdering. It also mellows the endosperm and this facilitates its reduction without excessive starch damage.

Français

Domaine(s)
  • Techniques industrielles
  • Minoterie et céréales
CONT

Lavé ou non, le blé doit être imprégné d’une certaine humidité pour l'opération de mouture. A cette fin, on le soumet à plusieurs cycles de mouillage et de repos qu'on appelle, en meunerie, le conditionnement. On utilise pour l'humidification une vis mouilleuse sur laquelle on pulvérise une quantité contrôlée d’eau pendant que le blé se dirige lentement vers les cellules de repos où on le laisse reposer pendant un temps déterminé. Le blé peut ensuite repasser par tout le cycle de conditionnement. On préfère généralement un conditionnement en deux étapes, puisqu'il faut dans certains cas accroître l'humidité du grain de 6%. Il est beaucoup plus facile d’effectuer cette opération en deux fois, avec une période de repos intermédiaire, pour permettre une bonne répartition de l'humidité dans tout le grain. Ce conditionnement du blé par humidification est l'une des étapes préparatoires essentielles à la mouture. Effectué dans les meilleurs conditions, il a pour effet d’assouplir le son et de faciliter ainsi sa séparation de l'albumen sans trop le pulvériser. Ce traitement amollit également l'albumen et facilite ainsi sa réduction sans endommager outre mesure l'amidon.

Espagnol

Conserver la fiche 37

Fiche 38 2001-07-23

Anglais

Subject field(s)
  • Industrial Techniques and Processes
  • Milling and Cereal Industries
CONT

Whether washing is used or not, the wheat must be brought to a specific moisture content to prepare it for milling. This is achieved by several cycles of wetting and resting. In milling technology this is called tempering. The wetting is carried out in a damping conveyor where a controlled amount of water is sprayed on the moving wheat as it is conveyed slowly to the tempering bin where the wheat is allowed to rest for a predetermined period. Following the first tempering, the wheat may go through a second tempering cycle. A two stage tempering system is preferred over a single stage, since there are occasions when the moisture content of the grain must be increased by as much as 6.0%. It is much easier to make this addition in two stages, separated by a rest period, to allow for proper distribution of moisture in the wheat kernel. Tempering the wheat to a proper moisture content is an essential part of the milling process. Optimal tempering toughens the bran and thereby facilitates its separation from the endosperm without extensive powdering. It also mellows the endosperm and this facilitates its reduction without excessive starch damage.

OBS

Do not confuse conditioning with tempering which is occasionally given as a synonym. Tempering deals only with the addition of moisture and does not include heating and drying functions as seen in conditioning.

Français

Domaine(s)
  • Techniques industrielles
  • Minoterie et céréales
CONT

Lavé ou non, le blé doit être imprégné d’une certaine humidité pour l'opération de mouture. A cette fin, on le soumet à plusieurs cycles de mouillage et de repos qu'on appelle, en meunerie, le conditionnement. On utilise pour l'humidification une vis mouilleuse sur laquelle on pulvérise une quantité contrôlée d’eau pendant que le blé se dirige lentement vers les cellules de repos où on le laisse reposer pendant un temps déterminé. Le blé peut ensuite repasser par tout le cycle de conditionnement. On préfère généralement un conditionnement en deux étapes, puisqu'il faut dans certains cas accroître l'humidité du grain de 6%. Il est beaucoup plus facile d’effectuer cette opération en deux fois, avec une période de repos intermédiaire, pour permettre une bonne répartition de l'humidité dans tout le grain. Ce conditionnement du blé par humidification est l'une des étapes préparatoires essentielles à la mouture. Effectué dans les meilleurs conditions, il a pour effet d’assouplir le son et de faciliter ainsi sa séparation de l'albumen sans trop le pulvériser. Ce traitement amollit également l'albumen et facilite ainsi sa réduction sans endommager outre mesure l'amidon.

Espagnol

Conserver la fiche 38

Fiche 39 2001-07-23

Anglais

Subject field(s)
  • Industrial Techniques and Processes
  • Milling and Cereal Industries
CONT

Whether washing is used or not, the wheat must be brought to a specific moisture content to prepare it for milling. This is achieved by several cycles of wetting and resting. In milling technology this is called tempering. The wetting is carried out in a damping conveyor where a controlled amount of water is sprayed on the moving wheat as it is conveyed slowly to the tempering bin where the wheat is allowed to rest for a predetermined period. Following the first tempering, the wheat may go through a second tempering cycle. A two stage tempering system is preferred over a single stage, since there are occasions when the moisture content of the grain must be increased by as much as 6.0%. It is much easier to make this addition in two stages, separated by a rest period, to allow for proper distribution of moisture in the wheat kernel. Tempering the wheat to a proper moisture content is an essential part of the milling process. Optimal tempering toughens the bran and thereby facilitates its separation from the endosperm without extensive powdering. It also mellows the endosperm and this facilitates its reduction without excessive starch damage.

Français

Domaine(s)
  • Techniques industrielles
  • Minoterie et céréales
CONT

Lavé ou non, le blé doit être imprégné d’une certaine humidité pour l'opération de mouture. A cette fin, on le soumet à plusieurs cycles de mouillage et de repos qu'on appelle, en meunerie, le conditionnement. On utilise pour l'humidification une vis mouilleuse sur laquelle on pulvérise une quantité contrôlée d’eau pendant que le blé se dirige lentement vers les cellules de repos où on le laisse reposer pendant un temps déterminé. Le blé peut ensuite repasser par tout le cycle de conditionnement. On préfère généralement un conditionnement en deux étapes, puisqu'il faut dans certains cas accroître l'humidité du grain de 6%. Il est beaucoup plus facile d’effectuer cette opération en deux fois, avec une période de repos intermédiaire, pour permettre une bonne répartition de l'humidité dans tout le grain. Ce conditionnement du blé par humidification est l'une des étapes préparatoires essentielles à la mouture. Effectué dans les meilleurs conditions, il a pour effet d’assouplir le son et de faciliter ainsi sa séparation de l'albumen sans trop le pulvériser. Ce traitement amollit également l'albumen et facilite ainsi sa réduction sans endommager outre mesure l'amidon.

Espagnol

Conserver la fiche 39

Fiche 40 2001-07-23

Anglais

Subject field(s)
  • Plant Biology
  • Food Industries
  • Milling and Cereal Industries
CONT

At this stage, it is timely to make a closer examination of the structure of a grain of wheat; the starting material of the milling process. The wheat seed varies in length from 4.8 millimetres to 9.5 millimetres, depending on variety and degree of maturity. Its shape ranges from spherical to oblong. Running along the full length of the wheat seed is the crease, which reaches in depth almost to the middle of the grain. The seed, or berry as it is sometimes called, is made up of three main parts: the interior starchy endosperm, the seed coat or bran, and the embryo called the germ. An average well matured grain of wheat has approximately the following compositions: endosperm, 85%, bran, 13%; and germ, 2%.

Français

Domaine(s)
  • Biologie végétale
  • Industrie de l'alimentation
  • Minoterie et céréales
CONT

Le moment est venu d’examiner de plus près la structure du grain de blé, point de départ des opérations de mouture. Le grain de blé mesure de 4, 8 mm à 9, 5 mm de long, selon les variétés et le degré de maturité. Sa forme varie de sphérique à allongée. Sa surface est parcourue d’un sillon longitudinal dont la profondeur atteint près de la moitié de l'épaisseur du grain. La graine est constituée de trois éléments principaux : l'albumen farineux interne, les membranes(le son) et l'embryon, qu'on appelle germe. La composition moyenne du grain bien développé est à peu près la suivante : albumen 85%, son 13% et germe 2%.

Espagnol

Conserver la fiche 40

Fiche 41 2001-07-23

Anglais

Subject field(s)
  • Grain Growing
  • Milling and Cereal Industries
CONT

... Because of marked differences in size, shape, degree of cleanliness and hardness of the grains, it is not unusual to find as many as four separate cleaning lines, each equipped with machinery best suited to clean a specific type of wheat. Wheats are grouped according to their characteristics, cleaned, washed if required, tempered or conditioned, and binned separately. They are combined together into a single grist for milling only a short time before the breaking process.

Français

Domaine(s)
  • Culture des céréales
  • Minoterie et céréales
CONT

[...] En raison des différences marquées dans la grosseur, la forme, la dureté et la propreté des grains, il n’ est pas rare de trouver dans une meunerie jusqu'à quatre séries de séparateurs différents, chacune d’elles équipée des machines les plus appropriées au nettoyage d’un type particulier de blé. Les blés sont groupés selon leurs caractéristiques, nettoyés, lavés au besoin, conditionnés et mis dans des cellules différentes. On les réunit ensuite en une seule mouture peu de temps avant le début du broyage.

Espagnol

Conserver la fiche 41

Fiche 42 2001-07-23

Anglais

Subject field(s)
  • Milling and Cereal Industries
  • Industrial Techniques and Processes
  • Grain Growing
CONT

The surface of the grinding rolls may be either corrugated or smooth. Break rolls are always corrugated with the grooves running in a spiral along the length of the roll. When the rolls are turning, the corrugations cross each other and this imparts a cutting and shearing action to the material between them. The slower roll tends to hold the stock (whole or partly broken kernels), while the faster roll scrapes endosperm from it. The number of corrugations increases with successive breaking stages. The rolls used for breaking the wheat, that is the first break rolls, have 4 to 5 corrugations per centimetre of roll circumference whereas the last break passage may be 11 to 12 corrugations per centimetre.

Français

Domaine(s)
  • Minoterie et céréales
  • Techniques industrielles
  • Culture des céréales
CONT

Les surfaces des cylindres de broyage peuvent être cannelées ou lisses. Les cylindres de broyage sont toujours munis de cannelures décrivant une spirale sur toute la longueur du cylindre. Pendant la rotation des cylindres, les cannelures d’entrecroisent, produisant ainsi sur la mouture qui les traverse une action de cisaillement. Le cylindre le plus lent tend à retenir la mouture(grains entiers ou partiellement brisés), tandis que le cylindre le plus rapide en détache l'albumen. Le nombre de cannelures des cylindres augmente à chaque stade de broyage successif; les cylindres servant à broyer le blé, c'est-à-dire les premiers cylindres, possèdent 4 à 5 cannelures par cm de circonférence, tandis que les derniers peuvent en avoir de 11 à 12 par cm.

Espagnol

Conserver la fiche 42

Fiche 43 2001-07-23

Anglais

Subject field(s)
  • Industrial Tools and Equipment
  • Industrial Techniques and Processes
  • Milling and Cereal Industries
CONT

The general practice in Canada is to use only one cleaning passage for the blend. The first cleaning machine is a milling separator, similar to the receiving separator used in the elevator, but more precise in its ability to separate impurities that are larger and smaller than wheat. The top sieve has large perforations about six millimetres in diameter and the bottom sieve has holes two millimetres in diameter. As the grain passes through the machine, large impurities such as corn, soybeans and unthreshed wheat are removed by the top screen, while the finer bottom sieve allows small impurities such as mustard seed, buckwheat and sand to pass through for separate collection. The partially cleaned wheat tails over the finer sieve. As it falls off the end of the sieve, it is aspirated by air currents that remove chaff and dust to a separate outlet.

Français

Domaine(s)
  • Outillage industriel
  • Techniques industrielles
  • Minoterie et céréales
CONT

La pratique générale au Canada est de n’ effectuer qu'un seul passage du mélange préparé au nettoyage. La première machine à nettoyer est un séparateur de mouture semblable au séparateur de réception utilisé au silo, mais d’une plus grande précision dans la séparation des impuretés plus grosses ou plus petites que le blé. Le tamis supérieur a de grandes perforations d’environ 6 mm de diamètre, et celui du bas des trous de 2mm. A mesure que le grain passe dans la machine, les grosses impuretés comme le maïs, le soja et le blé non battu sont refusés par le tamis du haut, tandis que celui du bas laisse passer les petites impuretés comme les graines de moutarde et de sarrazin et le sable qui sont recueillis. Le blé partiellement nettoyé est refusé en queue du tamis fin où il est aspiré par des courants d’air qui en séparent la balle et la poussière.

Espagnol

Conserver la fiche 43

Fiche 44 2001-07-23

Anglais

Subject field(s)
  • Industrial Techniques and Processes
  • Milling and Cereal Industries
CONT

From the milling separator, the grain passes to a gravity separator. This machine separates materials that may be similar in shape and size but that differ in specific gravity, such as wheat and small stones. Uncleaned wheat is "floated" on a metal screen which is oscillating rapidly. The grain moves down the sloping screen to the outlet while the stones are propelled toward the head of the screen by the oscillating movement, and collected separately. Although only a very small percentage of stones may be present, their removal is important since they cause extensive damage to processing machinery. Also, if they are ground along with the wheat, the undesirable fine mineral matter will end up in the flour.

Français

Domaine(s)
  • Techniques industrielles
  • Minoterie et céréales
CONT

Du séparateur de mouture, le grain passe au séparateur-aspirateur qui en élimine les matières inertes dont la forme et les dimensions peuvent être celles du blé, mais qui sont d’un poids spécifique différent, comme le blé maigre et les petites pierres. Le blé non trié «plane» sur un tamis métallique qui est animé d’un mouvement d’oscillation rapide. Tandis que le grain suit l'inclinaison du tamis, les pierres sont projetées vers la tête de celui-ci par le mouvement oscillant et elles sont recueillies séparément. Bien qu'il n’ y ait que très peu de ces pierres, leur suppression est importante en raison des dommages importants qu'elles causeraient aux machines de meunerie. De plus, si elles étaient moulues avec le grain, les poussières minérales indésirables se mélangeraient à la farine.

Espagnol

Conserver la fiche 44

Fiche 45 2001-07-23

Anglais

Subject field(s)
  • Milling and Cereal Industries
  • Phraseology
CONT

... Because of marked differences in size, shape, degree of cleanliness and hardness of the grains, it is not unusual to find as many as four separate cleaning lines, each equipped with machinery best suited to clean a specific type of wheat. Wheats are grouped according to their characteristics, cleaned, washed if required, tempered or conditioned, and binned separately. They are combined together into a single grist for milling only a short time before the breaking process.

OBS

Grist: A quantity of grain for grinding at one time.

Français

Domaine(s)
  • Minoterie et céréales
  • Phraséologie
CONT

[...] En raison des différences marquées dans la grosseur, la forme, la dureté et la propreté des grains, il n’ est pas rare de trouver dans une meunerie jusqu'à quatre séries de séparateurs différents, chacune d’elles équipée des machines les plus appropriées au nettoyage d’un type particulier de blé. Les blés sont groupés selon leurs caractéristiques, nettoyés, lavés au besoin, conditionnés et mis dans des cellules différentes. On les réunit ensuite en une seule mouture peu de temps avant le début du broyage.

Espagnol

Conserver la fiche 45

Fiche 46 2001-07-23

Anglais

Subject field(s)
  • Industrial Tools and Equipment
  • Milling and Cereal Industries
CONT

From the milling separator, the grain passes to a gravity separator. This machine separates materials that may be similar in shape and size but that differ in specific gravity, such as wheat and small stones. Uncleaned wheat is "floated" on a metal screen which is oscillating rapidly. The grain moves down the sloping screen to the outlet while the stones are propelled toward the head of the screen by the oscillating movement, and collected separately. Although only a very small percentage of stones may be present, their removal is important since they cause extensive damage to processing machinery. Also, if they are ground along with the wheat, the undesirable fine mineral matter will end up in the flour.

Français

Domaine(s)
  • Outillage industriel
  • Minoterie et céréales
CONT

Du séparateur de mouture, le grain passe au séparateur-aspirateur qui en élimine les matières inertes dont la forme et les dimensions peuvent être celles du blé, mais qui sont d’un poids spécifique différent, comme le blé maigre et les petites pierres. Le blé non trié "plane" sur un tamis métallique qui est animé d’un mouvement d’oscillation rapide. Tandis que le grain suit l'inclinaison du tamis, les pierres sont projetées vers la tête de celui-ci par le mouvement oscillant et elles sont recueillies séparément. Bien qu'il n’ y ait que très peu de ces pierres, leur suppression est importante en raison des dommages importants qu'elles causeraient aux machines de meunerie. De plus, si elles étaient moulues ave le grain, les poussières minérales indésirables se mélangeraient à la farine.

Espagnol

Conserver la fiche 46

Fiche 47 2001-07-23

Anglais

Subject field(s)
  • Grain Growing
  • Botany
  • Milling and Cereal Industries
CONT

At this stage, it is timely to make a closer examination of the structure of a grain of wheat; the starting material of the milling process. The wheat seed varies in length from 4.8 millimetres to 9.5 millimetres, depending on variety and degree of maturity. Its shape ranges from spherical to oblong. Running along the full length of the wheat seed is the crease, which reaches in depth almost to the middle of the grain. The seed, or berry as it is sometimes called, is made up of three main parts: the interior starchy endosperm, the seed coat or bran, and the embryo called the germ. An average well matured grain of wheat has approximately the following compositions: endosperm, 85%, bran, 13%; and germ, 2%.

Français

Domaine(s)
  • Culture des céréales
  • Botanique
  • Minoterie et céréales
CONT

Le moment est venu d’examiner de plus près la structure du grain de blé, point de départ des opérations de mouture. Le grain de blé mesure de 4, 8 mm à 9, 5 mm de long, selon les variétés et le degré de maturité. Sa forme varie de sphérique à allongée. Sa surface est parcourue d’un sillon longitudinal dont la profondeur atteint près de la moitié de l'épaisseur du grain. La graine est constituée de trois éléments principaux : l'albumen farineux interne, les membranes(le son) et l'embryon, qu'on appelle germe. La composition moyenne du grain bien développé est à peu près la suivante : albumen 85%, son 13% et germe 2%.

Espagnol

Conserver la fiche 47

Fiche 48 2001-06-19

Anglais

Subject field(s)
  • Grain Growing
  • Milling and Cereal Industries
CONT

The technology to deal with this issue includes newly developed small-scale dough-testing equipment and protocols to determine the mixing, stretching and end-product (baking and noodle-making) properties of as little as two grams of flour. Small-scale testing equipment (micro-mill, 2 g-Mixograph, z-arm micro-mixer, micro-extension-tester, 2 g-baking, and 10 g-noodle-making machines) are used to develop methodologies for early selection for quality attributes and to investigate the structure/function relationships of flour components. The complexity of gluten composition complicates the task of in vivo investigation of the role of individual flour components.

Terme(s)-clé(s)
  • micro-mill

Français

Domaine(s)
  • Culture des céréales
  • Minoterie et céréales
CONT

Parallèlement aux travaux de micro-rhéologie sur les tissus des grains, un micro-moulin instrumenté a été développé pour permettre de mesurer l'énergie nécessaire au broyage des grains et développer un indice de broyabilité(Contrat CTPS «Prédiction de la valeur meunière»). Cette approche a permis de mieux comprendre l'influence respective de la vitrosité et de la dureté des grains sur le mode de rupture(fragile ou ductile) et le comportement en mouture des grains de blé.

Espagnol

Conserver la fiche 48

Fiche 49 2001-05-17

Anglais

Subject field(s)
  • Grain Growing
CONT

In 1892, at Agriculture Canada's Central Experimental Farm in Ottawa, Dr. Charles Saunders made a selection of a cross of an early ripening Indian wheat, Hard Red Calcutta, with Red Fife. This selection was developed and licensed under the name Marquis. It was early maturing, produced high yields, and had the same excellent milling and baking qualities as Red Fife. Its quality became world renowned and was the single most important factor in establishing Canada's initial reputation as a producer of high quality wheat. Its performance was such that all inferior varieties were practically eliminated from production.

Français

Domaine(s)
  • Culture des céréales
CONT

En 1892, M. Charles Saunders, de la Station expérimentale d’Ottawa, obtenait un croisement entre un blé indien précoce dit Hard Red Calcutta et le roux "Fife". Cette souche a ensuite été développée puis homologuée sous le nom de "Marquis". C'était un blé précoce, très productif et qui avait conservé les précieuses qualités de mouture et de panification du roux «Fife». Il acquis bientôt une réputation mondiale par sa qualité; cette dernière a été le plus important des facteurs qui ont contribué à la renommée du Canada pour la qualité supérieure de ses blés. Les caractéristiques de ce blé étaient si remarquables qu'il devait presque entièrement supplanter les autres variétés moins méritantes.

Espagnol

Conserver la fiche 49

Fiche 50 2001-05-17

Anglais

Subject field(s)
  • Grain Growing
  • Farm Management and Policy
CONT

In 1892, at Agriculture Canada's Central Experimental Farm in Ottawa, Dr. Charles Saunders made a selection of a cross of an early ripening Indian wheat, Hard Red Calcutta, with Red Fife. This selection was developed and licensed under the name Marquis. It was early maturing, produced high yields, and had the same excellent milling and baking qualities as Red Fife. Its quality became world renowned and was the single most important factor in establishing Canada's initial reputation as a producer of high quality wheat. Its performance was such that all inferior varieties were practically eliminated from production.

Français

Domaine(s)
  • Culture des céréales
  • Gestion et politique agricole
CONT

En 1892, M. Charles Saunders, de la Station expérimentale d’Ottawa, obtenait un croisement entre un blé indien précoce dit Hard Red Calcutta et le roux "Fife". Cette souche a ensuite été développée puis homologuée sous le nom de "Marquis". C'était un blé précoce, très productif et qui avait conservé les précieuses qualités de mouture et de panification du roux «Fife». Il acquis bientôt une réputation mondiale par sa qualité; cette dernière a été le plus important des facteurs qui ont contribué à la renommée du Canada pour la qualité supérieure de ses blés. Les caractéristiques de ce blé étaient si remarquables qu'il devait presque entièrement supplanter les autres variétés moins méritantes.

Espagnol

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Fiche 51 2001-05-17

Anglais

Subject field(s)
  • Botany
  • Grain Growing
CONT

In 1892, at Agriculture Canada's Central Experimental Farm in Ottawa, Dr. Charles Saunders made a selection of a cross of an early ripening Indian wheat, Hard Red Calcutta, with Red Fife. This selection was developed and licensed under the name Marquis. It was early maturing, produced high yields, and had the same excellent milling and baking qualities as Red Fife. Its quality became world renowned and was the single most important factor in establishing Canada's initial reputation as a producer of high quality wheat. Its performance was such that all inferior varieties were practically eliminated from production.

Français

Domaine(s)
  • Botanique
  • Culture des céréales
CONT

En 1892, M. Charles Saunders, de la Station expérimentale d’Ottawa, obtenait un croisement entre un blé indien précoce dit Hard Red Calcutta et le roux "Fife". Cette souche a ensuite été développée puis homologuée sous le nom de "Marquis". C'était un blé précoce, très productif et qui avait conservé les précieuses qualités de mouture et de panification du roux «Fife». Il acquis bientôt une réputation mondiale par sa qualité; cette dernière a été le plus important des facteurs qui ont contribué à la renommée du Canada pour la qualité supérieure de ses blés. Les caractéristiques de ce blé étaient si remarquables qu'il devait presque entièrement supplanter les autres variétés moins méritantes.

Espagnol

Conserver la fiche 51

Fiche 52 2001-01-29

Anglais

Subject field(s)
  • Grain Growing
  • Milling and Cereal Industries
CONT

(...) Choosing the blend of wheats for a grist to strike the correct balance between the cost of raw materials, the quality of flour produced, and profitability of the process, demands considerable skill, experience, and judgement. One of the greatest aids to success is the availability of grades of wheat which can be relied upon to yield a consistent amount of flour of uniform quality.

Français

Domaine(s)
  • Culture des céréales
  • Minoterie et céréales
CONT

[...] Le choix du mélange des blés qui entreront dans la mouture ainsi que l'équilibre à réaliser entre le coût de la matière première, la qualité de la farine obtenue et la rentabilité du procédé de mouture exigent beaucoup de savoir-faire, d’expérience et de jugement. La disponibilité des grades de blé dont on peut attendre un rendement constant en farine de qualité uniforme est l'un des éléments primordiaux du succès de l'opération.

Espagnol

Conserver la fiche 52

Fiche 53 2000-12-15

Anglais

Subject field(s)
  • Grain Growing
  • Milling and Cereal Industries
CONT

Immediately after the wheat is weighed, it passes over a receiving separator to remove trash from the grain. ... However, the main objective at this point is to receive the grain at high capacity and convey it to the various bins. The main storage bins are usually hoppered and an automatic conveying system moves the grain to intermediate storage bins from which different grades are blended into the milling grist.

Français

Domaine(s)
  • Culture des céréales
  • Minoterie et céréales
CONT

Immédiatement après avoir été pesé, le grain passe par un séparateur de réception qui sépare les détritus du blé. [...] Toutefois, l'objectif principal à ce stade-ci est de réceptionner le grain et de le transférer rapidement aux cellules de stockage. Les cellules principales sont généralement équipées de trémies, et un système de transporteurs automatiques transfère ensuite le grain aux cellules de stockage intermédiaires, d’où sont prélevées des différents grades de grains qui entreront dans la mouture.

Espagnol

Conserver la fiche 53

Fiche 54 2000-09-27

Anglais

Subject field(s)
  • Industrial Techniques and Processes
  • Milling and Cereal Industries
  • Grain Growing
CONT

Wheat blends for milling are usually made up several hours before being processed. A check on the protein and moisture contents of the blend should be made before the wheat passes to the grain cleaning plant, to assure the miller that the blending has been done correctly and to determine the amount of water to be added for correct tempering.

Français

Domaine(s)
  • Techniques industrielles
  • Minoterie et céréales
  • Culture des céréales
CONT

Les mélanges de blés de mouture sont généralement préparés plusieurs heures avant leur transformation. On doit effectuer une vérification des teneurs en protéines et en eau du mélange avant d’envoyer le blé au nettoyage, ce qui assure au minotier que le mélange a été bien fait et indique la quantité d’eau à ajouter pour le conditionnement.

Espagnol

Conserver la fiche 54

Fiche 55 2000-09-27

Anglais

Subject field(s)
  • Industrial Techniques and Processes
  • Milling and Cereal Industries
  • Grain Growing
CONT

A modern, adequately equipped semolina mill can produce 70% semolina from good quality durum wheat. A certain amount of flour is produced, not by design, but by the nature of the grinding and sifting sequence; in general this flour is not included in the finished product. However, in North America a product known as "durum granular" (a combination of 80 to 85% semolina with 15 to 20% durum flour) is marketed.

Français

Domaine(s)
  • Techniques industrielles
  • Minoterie et céréales
  • Culture des céréales
CONT

Une semoulerie moderne, bien équipée, peut extraire 70% de semoule d’un blé dur de bonne qualité. Une certaine quantité de farine est produite, non pas intentionnellement, mais en raison même de la succession des passages de mouture et de blutage; en général, cette farine n’ entre pas dans la composition du produit fini. En Amérique du Nord, cependant, on vend sous le nom de "Durum Granular" un produit composé de 80 à 85% de semoule et de 15 à 20% de farine de blé dur.

Espagnol

Conserver la fiche 55

Fiche 56 2000-09-27

Anglais

Subject field(s)
  • Milling and Cereal Industries
CONT

The milling separator is basically the same machine as used in other wheat cleaning. The top screen size is selected to ensure that no durum wheat is removed with large impurities such as corn and soybeans. A gravity separator is used to remove stones, followed by disc separators and a wheat recovery system using retreatment machines. The removal of mud balls and crease dirt is extremely important in durum milling because if these impurities are not completely removed, the resulting semolina and pasta end products will be contaminated with particles of grit and mud. Some millers continue to use the washer and whizzer when cleaning durum, but in most of North America, a centrifugal scourer is used, either prior to or after tempering the wheat.

Français

Domaine(s)
  • Minoterie et céréales
CONT

Le séparateur de mouture est essentiellement du même genre que celui qu'on emploie pour le nettoyage des autres blés. Le tamis supérieur est de dimensions telles qu'aucun grain de blé dur ne peut être enlevé avec de grosses impuretés comme le maïs et le soja. Un séparateur-aspirateur enlève les pierres et est suivi de trieurs à disques et d’un système de récupération du blé utilisant des machines de traitement secondaire. L'enlèvement des mottes de terre et de la poussière logée dans le sillon du grain revêt une importance extrême pour la mouture du blé, parce que ces impuretés, si elles ne sont pas extraites entièrement, contamineront la semoule et, finalement, les pâtes alimentaires obtenues. Quelques meuniers continuent d’employer la laveuse-essoreuse pour le nettoyage du blé dur, mais, dans la majeure partie de l'Amérique du Nord, on emploie une épointeuse verticale, avant ou après le conditionnement du blé.

Espagnol

Conserver la fiche 56

Fiche 57 2000-09-27

Anglais

Subject field(s)
  • Industrial Techniques and Processes
  • Milling and Cereal Industries
  • Grain Growing
OBS

The wheat is examined for presence of insects, odour, temperature, sprouted grains, burnt grains, smutty grains, and contamination with undesirable impurities, such as ergot. If any of these faults are present to a marked degree, the grain may not be suitable for milling, or if it is accepted, special steps may be necessary to clean and process the grain.

Français

Domaine(s)
  • Techniques industrielles
  • Minoterie et céréales
  • Culture des céréales
OBS

Examiner le blé pour y chercher la présence d’insectes, d’odeurs, de grains germés, chauffés, cariés, ainsi que la température du grain et la présence d’impuretés indésirables comme l'ergot. Si l'un de ces défauts est présent à un degré assez élevé, le grain peut être impropre à la mouture ou; si on l'accepte à cette fin, des mesures spéciales peuvent s’imposer pour le nettoyer et le traiter.

Espagnol

Conserver la fiche 57

Fiche 58 2000-09-27

Anglais

Subject field(s)
  • Industrial Techniques and Processes
  • Milling and Cereal Industries
CONT

The milling separator is basically the same machine as used in other wheat cleaning. The top screen size is selected to ensure that no durum wheat is removed with large impurities such as corn and soybeans. A gravity separator is used to remove stones, followed by disc separators and a wheat recovery system using retreatment machines. The removal of mud balls and crease dirt is extremely important in durum milling because if these impurities are not completely removed, the resulting semolina and pasta end products will be contaminated with particles of grit and mud. Some millers continue to use the washer and whizzer when cleaning durum, but in most of North America, a centrifugal scourer is used, either prior to or after tempering the wheat.

Français

Domaine(s)
  • Techniques industrielles
  • Minoterie et céréales
CONT

Le séparateur de mouture est essentiellement du même genre que celui qu'on emploie pour le nettoyage des autres blés. Le tamis supérieur est de dimensions telles qu'aucun grain de blé dur ne peut être enlevé avec de grosses impuretés comme le maïs et le soja. Un séparateur-aspirateur enlève les pierres et est suivi de trieurs à disques et d’un système de récupération du blé utilisant des machines de traitement secondaire. L'enlèvement des mottes de terre et de la poussière logée dans le sillon du grain revêt une importance extrême pour la mouture du blé, parce que ces impuretés, si elles ne sont pas extraites entièrement, contamineront la semoule et, finalement, les pâtes alimentaires obtenues. Quelques meuniers continuent d’employer la laveuse-essoreuse pour le nettoyage du blé dur, mais, dans la majeure partie de l'Amérique du Nord, on emploie une épointeuse verticale, avant ou après le conditionnement du blé.

Espagnol

Conserver la fiche 58

Fiche 59 2000-09-27

Anglais

Subject field(s)
  • Grain Growing
  • Industrial Techniques and Processes
  • Milling and Cereal Industries
CONT

Most mills are equipped with a scale to weigh the stream of wheat, and a meter to regulate the amount of moisture added. Moisture tests on raw wheat, clean tempered wheat and wheat fed to the first break rolls should be made every four hours while the mill is running. Regularity in moisture content of wheat fed to the mill is essential for optimum milling results and control of moisture to the level specified in the finished products.

OBS

Wheat milling [control sample].

Français

Domaine(s)
  • Culture des céréales
  • Techniques industrielles
  • Minoterie et céréales
CONT

La plupart des meuneries sont équipées de bascules à pesée continue et d’un compteur pour régulariser la quantité d’eau à ajouter. On doit effectuer toutes les quatre heures des tests d’humidité sur le blé brut, sur le blé conditionné propre et sur le blé alimentant le premier broyeur pendant que le moulin est en marche. Le blé alimentant le moulin doit avoir un degré d’humidité uniforme pour le rendement de l'opération de mouture et pour le maintien du degré d’humidité exigé des produits finis.

OBS

La mouture du blé [échantillonnage].

Espagnol

Conserver la fiche 59

Fiche 60 2000-09-27

Anglais

Subject field(s)
  • Industrial Techniques and Processes
  • Milling and Cereal Industries
  • Grain Growing

Français

Domaine(s)
  • Techniques industrielles
  • Minoterie et céréales
  • Culture des céréales
OBS

Mouture du blé dur.

Espagnol

Conserver la fiche 60

Fiche 61 2000-09-27

Anglais

Subject field(s)
  • Industrial Techniques and Processes
  • Milling and Cereal Industries
  • Grain Growing

Français

Domaine(s)
  • Techniques industrielles
  • Minoterie et céréales
  • Culture des céréales
OBS

Mouture du blé dur.

Espagnol

Conserver la fiche 61

Fiche 62 2000-09-27

Anglais

Subject field(s)
  • Milling and Cereal Industries
  • Industrial Techniques and Processes
CONT

The milling separator is basically the same machine as used in other wheat cleaning. The top screen size is selected to ensure that no durum wheat is removed with large impurities such as corn and soybeans. A gravity separator is used to remove stones, followed by disc separators and a wheat recovery system using retreatment machines. The removal of mud balls and crease dirt is extremely important in durum milling because if these impurities are not completely removed, the resulting semolina and pasta end products will be contaminated with particles of grit and mud. Some millers continue to use the washer and whizzer when cleaning durum, but in most of North America, a centrifugal scourer is used, either prior to or after tempering the wheat.

OBS

Used for separation of pulses, cereals (by size separation).

Français

Domaine(s)
  • Minoterie et céréales
  • Techniques industrielles
CONT

Le séparateur de mouture est essentiellement du même genre que celui qu'on emploie pour le nettoyage des autres blés. Le tamis supérieur est de dimensions telles qu'aucun grain de blé dur ne peut être enlevé avec de grosses impuretés comme le maïs et le soja. Un séparateur-aspirateur enlève les pierres et est suivi de trieurs à disques et d’un système de récupération du blé utilisant des machines de traitement secondaire. L'enlèvement des mottes de terre et de la poussière logée dans le sillon du grain revêt une importance extrême pour la mouture du blé, parce que ces impuretés, si elles ne sont pas extraites entièrement, contamineront la semoule et, finalement, les pâtes alimentaires obtenues. Quelques meuniers continuent d’employer la laveuse-essoreuse pour le nettoyage du blé dur, mais, dans la majeure partie de l'Amérique du Nord, on emploie une épointeuse verticale, avant ou après le conditionnement du blé.

Espagnol

Conserver la fiche 62

Fiche 63 2000-09-27

Anglais

Subject field(s)
  • Industrial Techniques and Processes
  • Milling and Cereal Industries
  • Grain Growing
CONT

A modern, adequately equipped semolina mill can produce 70% semolina from good quality durum wheat. A certain amount of flour is produced, not by design, but by the nature of the grinding and sifting sequence; in general this flour is not included in the finished product. However, in North America a product known as "Durum Granular" (a combination of 80 to 85% semolina with 15 to 20% durum flour) is marketed.

OBS

A brand of durum flour.

Français

Domaine(s)
  • Techniques industrielles
  • Minoterie et céréales
  • Culture des céréales
CONT

Une semoulerie moderne, bien équipée, peut extraire 70% de semoule d’un blé dur de bonne qualité. Une certaine quantité de farine est produite, non pas intentionnellement, mais en raison même de la succession des passages de mouture et de blutage; en général, cette farine n’ entre pas dans la composition du produit fini. En Amérique du Nord, cependant, on vend sous le nom de "Durum Granular" un produit composé de 80 à 85% de semoule et de 15 à 20% de farine de blé dur.

OBS

Marque déposée de blé dur.

Espagnol

Conserver la fiche 63

Fiche 64 2000-09-27

Anglais

Subject field(s)
  • Industrial Techniques and Processes
  • Milling and Cereal Industries
  • Grain Growing
OBS

The wheat is examined for presence of insects, odour, temperature, sprouted grains, burnt grains, smutty grains, and contamination with undesirable impurities, such as ergot. If any of these faults are present to a marked degree, the grain may not be suitable for milling, or if it is accepted, special steps may be necessary to clean and process the grain.

Français

Domaine(s)
  • Techniques industrielles
  • Minoterie et céréales
  • Culture des céréales
OBS

Examiner le blé pour y chercher la présence d’insectes, d’odeurs, de grains germés, chauffés, cariés, ainsi que la température du grain et la présence d’impuretés indésirables comme l'ergot. Si l'un de ces défauts est présent à un degré assez élevé, le grain peut être impropre à la mouture ou; si on l'accepte à cette fin, des mesures spéciales peuvent s’imposer pour le nettoyer et le traiter.

Espagnol

Conserver la fiche 64

Fiche 65 2000-09-27

Anglais

Subject field(s)
  • Industrial Techniques and Processes
  • Milling and Cereal Industries
CONT

A double tempering system is preferable for conditioning prior to milling. Unlike hard red spring wheats, the time required to bring sound, good quality durum to optimum milling condition is only five to six hours. Longer periods cause pigment changes resulting in loss of colour in the semolina and the pasta end product. It should be emphasized, however, that this tempering time may vary depending on the quality of durum wheat. A poor grade containing a high percentage of white grains absorbs moisture quickly and may require no more than three hours tempering time. Durum wheat is usually milled at a moisture content of approximately 16% to yield semolina at 14% moisture content.

Français

Domaine(s)
  • Techniques industrielles
  • Minoterie et céréales
CONT

On préfère un système à double conditionnement avant la mouture du grain. A la différence des blés de force roux de printemps, le temps nécessaire pour conditionner parfaitement un blé dur sain et de bonne qualité n’ est que de 5 à 6 heures. Une durée plus longue entraîne des modifications dans la pigmentation et une perte de couleur de la semoule et des pâtes alimentaires obtenues. Il convient de souligner, toutefois, que cette période de conditionnement peut varier selon la qualité du blé dur. Le blé dur de qualité inférieure contenant une forte proportion de grains blancs absorbe rapidement l'humidité et peut nécessiter une durée de conditionnement ne dépassant pas 3 heures. Le blé dur est généralement écrasé à environ 16% d’humidité pour produire une semoule à 14% d’humidité.

Espagnol

Conserver la fiche 65

Fiche 66 2000-09-27

Anglais

Subject field(s)
  • Industrial Techniques and Processes
  • Milling and Cereal Industries
  • Grain Growing
OBS

The durum wheat milling process: the flow diagram of a semolina mill.

Français

Domaine(s)
  • Techniques industrielles
  • Minoterie et céréales
  • Culture des céréales
OBS

Mouture du blé dur.

Espagnol

Conserver la fiche 66

Fiche 67 2000-09-27

Anglais

Subject field(s)
  • Industrial Techniques and Processes
  • Milling and Cereal Industries
  • Grain Growing

Français

Domaine(s)
  • Techniques industrielles
  • Minoterie et céréales
  • Culture des céréales
OBS

Mouture du blé dur.

Espagnol

Conserver la fiche 67

Fiche 68 2000-09-26

Anglais

Subject field(s)
  • Food Industries
  • Biological Sciences
  • Milling and Cereal Industries
OBS

For the practical purpose of measuring protein quality, many empirical tests have been developed that can be applied directly to flour or ground wheat. Among those that have widespread use is the Pelshenke dough ball expansion test.

CONT

One interesting, preliminary result has indicated that the addition of copper plus zinc fertilizer has increased dough strength (Pelshenke test) but that addition of high rates of nitrogen appear to negate this increase (Jason Young).

Français

Domaine(s)
  • Industrie de l'alimentation
  • Sciences biologiques
  • Minoterie et céréales
OBS

Afin de mesurer pratiquement la qualité des protéines, on a mis au point plusieurs tests empiriques directement applicables à la farine ou à la mouture de blé. Parmi les plus répandus, mentionnons le test de dilatation d’une boulette de pâte de Pelshenke.

Espagnol

Conserver la fiche 68

Fiche 69 1997-05-21

Anglais

Subject field(s)
  • Animal Feed Processing Equipment
OBS

Wheat pre-processing is a recently developed technology which gradually removes the outer layers of wheat before conventional milling. The advantages of debranning before milling are (i) lower capital investment, (ii) increased capacity and (iii) improved flour quality. However, wheat bran, the by-products of the debranning process, are generally sold as feed with little value-added application. [Source: ethanol project - Lkstarwk.en p. 1].

Français

Domaine(s)
  • Alimentation des animaux (Matériel)
OBS

La technologie du prétraitement du blé, de conception récente, consiste à éliminer graduellement les couches externes du grain avant de le moudre par des procédés classiques. Le décorticage avant la mouture présente les avantages suivants : i) investissement en capital moindre, ii) capacité de traitement accrue et iii) farine de meilleure qualité. [Source : projet éthanol-Lkstarwk. fr p. 1].

Espagnol

Conserver la fiche 69

Fiche 70 1988-08-31

Anglais

Subject field(s)
  • Milling and Cereal Industries
OBS

Manufactured by Buhler-Miag.

Français

Domaine(s)
  • Minoterie et céréales
OBS

Moulin fabriqué par Buhler-Miag et qui sert à la mouture de petites quantités de blé pour obtenir des échantillons de farine.

OBS

C’est le moulin qui est automatique et non le laboratoire.

Espagnol

Conserver la fiche 70

Fiche 71 1979-03-30

Anglais

Subject field(s)
  • Milling and Cereal Industries
CONT

The cleaned and tempered wheat is now subjected to a series of grinding operations, of which the first five or six sets of rolls exert a crushing and shearing action. Known as the break system and designed primarily to bring about a far-reaching separation of the tough bran from the friable endosperm, this part of the grinding process is carried out on corrugated iron rolls, called break rolls, which revolve in opposite directions at different speeds. Each successive set of rolls takes the stock from the preceding one, after proper separation, so that they operate serially rather than in parallel. Proceeding from the first to the fifth or sixth break, the corrugations on the rolls become finer and the setting of the rolls progressively closer.

OBS

The term "break roll" is used to designate a "break rollermill" itself and the plural often designates an entire group of break rollermills. This is due to the fact that the heart of any rollermill is one or more pairs of cast-iron rolls.

Français

Domaine(s)
  • Minoterie et céréales
CONT

La mouture a pour but de séparer, sans l'altérer, la farine(constituée de l'amande pulvérisée) des issues, formées par les enveloppes du grain. Les premiers moulins étaient équipés de meules horizontales entre lesquelles les grains étaient laminés. Actuellement, on utilise des broyeurs à cylindres. Les grains de blé sont envoyés dans plusieurs broyeurs successifs, dont les cylindres sont cannelés de plus en plus finement et sont de plus en plus rapprochés. A la sortie de ces appareils, on obtient un mélange de farine, de semoules et de son(boulange), que l'on blute.

OBS

«cylindres de broyage» : On emploie le terme "cylindre de broyage" pour désigner un broyeur (la machine elle-même) ou un ensemble de broyeurs dans une minoterie. Cela vient du fait que le broyeur est constitué de paires de cylindres cannelés. Ce terme est toujours utilisé au pluriel.

Espagnol

Conserver la fiche 71

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