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La banque de données terminologiques et linguistiques du gouvernement du Canada.

TROUBLE ALIMENTAIRE [7 fiches]

Fiche 1 2024-08-27

Anglais

Subject field(s)
  • Mental Disorders
  • Human Behaviour
  • Clinical Psychology
CONT

Eating disorders are behavioral conditions characterized by severe and persistent disturbance in eating behaviors and associated distressing thoughts and emotions. They can be very serious conditions affecting physical, psychological and social function.

OBS

Symptoms vary, depending on the type of eating disorder. Anorexia, bulimia and binge-eating disorder are the most common eating disorders. People with eating disorders can have all different body types and sizes.

Français

Domaine(s)
  • Troubles mentaux
  • Comportement humain
  • Psychologie clinique
CONT

Les troubles alimentaires se caractérisent par des habitudes et comportements problématiques et envahissants par rapport à la nourriture, l’image du corps et le poids. [...] Les principaux troubles alimentaires sont l’anorexie, la boulimie et l’hyperphagie boulimique. Il existe cependant plusieurs autres types de troubles alimentaires, sans oublier que différentes variantes d’un même trouble sont possibles.

Espagnol

Conserver la fiche 1

Fiche 2 2022-08-09

Anglais

Subject field(s)
  • Clinical Psychology
  • Dietetics
CONT

Although there is no definitive clinical definition for disordered eating, this term is often used among the eating disorder treatment community to describe various abnormal eating behaviors that do not yet fit the criteria for an eating disorder. Some believe that disordered eating, if not treated, can lead to eating disorders; however, not every individual with a disordered eating pattern will develop a clinical eating disorder. Disordered eating occurs when individuals eat for other reasons than hunger and nourishment. Individuals with disordered eating eat when they are bored, eat out of stress, eat to cover up their emotions, skip meals, engage in binging and purging behaviors on an irregular or limited basis, may skip out on major food groups, or eat the same thing every day.

Français

Domaine(s)
  • Psychologie clinique
  • Diététique
CONT

Une alimentation perturbée comprend des comportements restrictifs associés à des troubles alimentaires. En revanche, elle ne satisfait pas aux critères de diagnostic véritables d’un trouble alimentaire normalisé.

Espagnol

Conserver la fiche 2

Fiche 3 2017-08-02

Anglais

Subject field(s)
  • Neuroses
  • Clinical Psychology
  • Dietetics
Universal entry(ies)
F98.2
code de système de classement, voir observation
DEF

A feeding disorder of varying manifestations usually specific to infancy and early childhood [and generally involving] food refusal and extreme faddiness in the presence of an adequate food supply, a reasonably competent caregiver, and the absence of organic disease.

OBS

The categories "feeding disorder of infancy or early childhood" and "eating disorders" from the fourth edition of the Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders have been combined to form the category "feeding and eating disorders" in the fifth edition of the Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders.

OBS

F98.2: code used in the International Statistical Classification of Diseases and Related Health Problems.

Français

Domaine(s)
  • Névroses
  • Psychologie clinique
  • Diététique
Entrée(s) universelle(s)
F98.2
code de système de classement, voir observation
DEF

Trouble de l'alimentation caractérisé par des manifestations variées, habituellement spécifiques de la première et de la deuxième enfance[, qui] implique en général un refus alimentaire et des caprices alimentaires excessifs, alors que la nourriture est appropriée, que l'entourage est adéquat, et qu'il n’ y a pas de maladie organique.

OBS

Les catégories «trouble de l’alimentation de la première ou de la deuxième enfance» et «troubles des conduites alimentaires» de la quatrième édition du Manuel diagnostique et statistique des troubles mentaux ont été combinées pour former la catégorie «troubles des conduites alimentaires et de l’ingestion d’aliments» dans la cinquième édition du Manuel diagnostique et statistique des troubles mentaux.

OBS

F98.2 : code de la Classification statistique internationale des maladies et des problèmes de santé connexes.

Espagnol

Conserver la fiche 3

Fiche 4 2017-02-24

Anglais

Subject field(s)
  • Neuroses
  • Clinical Psychology
  • Dietetics
DEF

... a persistent feeding or eating disturbance manifested by avoidance of food or restrictive food intake [that] results in significant weight loss or nutritional deficiency, dependence on tube feeding or nutritional supplements, and/or impairment in psychosocial functioning.

CONT

Unlike anorexia nervosa and bulimia nervosa, ARFID is not characterized by a preoccupation with body shape and weight or by intentional weight loss behaviors. Instead, patients suffering from ARFID may be disinterested in food and eating, or may avoid foods because of a negative response to their color, texture, smell, taste or temperature. Individuals may also excessively fear unpleasant consequences of eating such as choking, gagging or vomiting (functional dysphagia) or exacerbated gastroesophageal reflux symptoms.

Français

Domaine(s)
  • Névroses
  • Psychologie clinique
  • Diététique
DEF

Trouble alimentaire persistant qui se manifeste par l'évitement d’aliments ou la restriction de l'apport alimentaire et qui entraîne une perte de poids importante ou un déficit nutritionnel important, par la nécessité d’administrer une alimentation par sonde ou des compléments alimentaires oraux ainsi qu'une détérioration du fonctionnement psychosocial.

Espagnol

Conserver la fiche 4

Fiche 5 2012-03-01

Anglais

Subject field(s)
  • Dietetics
CONT

Riboflavin ... Deficiency symptoms include cracks and sores at the corners of the mouth, eye disorders, inflammation of the mouth and tongue, and skin lesions, a group of symptoms collectively referred to as ariboflavinosis.

Français

Domaine(s)
  • Diététique
DEF

Trouble alimentaire caractérisé par une carence en riboflavine.

OBS

avitaminose B2 : le 2 de B2 est en indice.

Espagnol

Conserver la fiche 5

Fiche 6 2011-12-13

Anglais

Subject field(s)
  • Clinical Psychology
CONT

Transdiagnostic therapy. [Researchers] have recently extended CBT [cognitive behavioral therapy] to address [bulimia]. This is known as "transdiagnostic" therapy. It incorporates modules on clinical perfectionism, interpersonal function, mood intolerance and low self esteem, one or more of which are added to enhance core elements of CBT.

Français

Domaine(s)
  • Psychologie clinique
CONT

Thérapie transdiagnostique. Partant de ce modèle réactualisé, [les chercheurs] propose un traitement unifié s’appliquant à toutes les formes de TCA [trouble du comportement alimentaire].

Espagnol

Conserver la fiche 6

Fiche 7 2004-02-16

Anglais

Subject field(s)
  • Toxicology
  • Environmental Studies and Analyses
DEF

A level corresponding to the quantity of a product which produces no harmful effect after a long period of administration (two years minimum).

OBS

See also "no-observed-effect level (NOEL)."

OBS

Compare with "maximum permissible (or tolerated) dose."

Français

Domaine(s)
  • Toxicologie
  • Études et analyses environnementales
CONT

Une dose sans effet ou un niveau sans effet désigne la quantité maximale de produit qui, introduite pendant une longue période(minimum 2 ans) dans la ration alimentaire journalière, ne cause aucune altération, lésion d’organe ou trouble fonctionnel chez l'animal soumis à l'expérience. Cette dose est exprimée en milligrammes de substance par kilogramme d’animal. Pour l'homme, on la divise(D. S. E.) par le coefficient de sécurité 100 et on obtient la valeur de la dose journalière acceptable(DJA).

CONT

L’évaluation toxicologique des additifs utilisés dans l’alimentation et l’établissement des doses journalières acceptables (DJA) ou apports quotidiens admissibles (AQA) se font sur la base d’études de toxicité à long terme sur plusieurs types d’animaux. On recherche la dose d’additif à effet nul, pour laquelle on ne décèle aucune action toxique et l’on choisit celle qui est la plus basse selon les différents types d’animaux.

OBS

Les termes «niveau», «concentration» et «dose», (en anglais, respectivement, «level», «concentration» et «dose»), ne sont pas synonymes; du fait de leurs liens sémantiques, cependant, ils sont très souvent employés de manière interchangeable. Le choix de l’un ou de l’autre terme doit reposer sur l’aspect qu’on désire faire ressortir.

Espagnol

Campo(s) temático(s)
  • Toxicología
  • Estudios y análisis del medio ambiente
DEF

Máxima dosis de una sustancia que, bajo condiciones definidas de exposición, no produce cambios detectables en los organismos expuestos.

Conserver la fiche 7

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