TERMIUM Plus®

La banque de données terminologiques et linguistiques du gouvernement du Canada.

TROUSSAGE [5 fiches]

Fiche 1 2007-06-27

Anglais

Subject field(s)
  • Culinary Techniques
CONT

Typically, the wings and legs of poultry are tied or trussed securely with a trussing thread (string) drawing the wings and legs against the body in order for the bird to be evenly cooked. … Common, inexpensive trussing strings are made of non-edible string that must be removed before the meat is eaten. However, there are edible strings made of collagen ribbon that is strong and very flexible for use in trussing.

Français

Domaine(s)
  • Techniques culinaires
DEF

Action de trousser une volaille, de lui lier les membres au corps avec une aiguille à brider.

OBS

Selon le Robert électronique, le terme «bridage» est rarement utilisé pour désigner l’action de trousser une volaille.

Espagnol

Conserver la fiche 1

Fiche 2 1987-03-23

Anglais

Subject field(s)
  • Culinary Techniques
OBS

The trussing of poultry and game is done in different ways, depending on the nature of the finished dish. For roasting, the legs are left outside; for braising, poaching or pot-roasting the end bones are worked under the skin.

Français

Domaine(s)
  • Techniques culinaires
DEF

Pratiquer une petite incision sur chaque côté des flancs d’une volaille, afin d’y glisser l’articulation de la patte et du gras-de-cuisse.

OBS

(...) pour certaines petites volailles, le troussage dispense parfois du bridage.

Espagnol

Conserver la fiche 2

Fiche 3 1986-02-01

Anglais

Subject field(s)
  • Veterinary Medicine

Français

Domaine(s)
  • Médecine vétérinaire
OBS

(volaille) (incision permettant d’insérer les pilons de la volaille sous une bande de peau située près de la queue.)

Espagnol

Conserver la fiche 3

Fiche 4 1976-06-19

Anglais

Subject field(s)
  • Meats and Meat Industries

Français

Domaine(s)
  • Salaison, boucherie et charcuterie
OBS

(pour habiller ou apprêter les viandes)

Espagnol

Conserver la fiche 4

Fiche 5 1975-03-31

Anglais

Subject field(s)
  • Household Utensils and Appliances (General)
DEF

A long heavy needle with a large eye used to sew up the cavity of fowl, meats or fish with string.

Français

Domaine(s)
  • Équipement ménager (Généralités)
DEF

Grande aiguille employée pour le troussage des volailles et des gibiers.

Espagnol

Conserver la fiche 5

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