TERMIUM Plus®

La banque de données terminologiques et linguistiques du gouvernement du Canada.

CALORIQUE [28 fiches]

Fiche 1 2024-09-25

Anglais

Subject field(s)
  • Symptoms (Medicine)
  • Visual Disorders
DEF

A vestibular nystagmus induced by thermal stimulation of the labyrinth of the inner ear, usually by the introduction of either cold or hot water into the external auditory canal.

Français

Domaine(s)
  • Symptômes (Médecine)
  • Troubles de la vision
DEF

[...] nystagmus rotatoire (mouvements rotatoires incessants des yeux), [provoqué] en injectant de l'eau froide (à 12°C), ou de l'eau chaude (à 45- 50°C ), dans le conduit auditif externe.

Espagnol

Campo(s) temático(s)
  • Síntomas (Medicina)
  • Trastornos de la visión
DEF

Nistagmo producido por la inyección de agua fría o caliente en el conducto auditivo externo.

Conserver la fiche 1

Fiche 2 2024-06-27

Anglais

Subject field(s)
  • Dietetics
CONT

Calorie density is a measure of the calorie content of food relative to its weight or volume. It is also called energy density and is usually measured as calories per 3.5 ounces (100 grams) of food.

Français

Domaine(s)
  • Diététique

Espagnol

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Fiche 3 2024-06-27

Anglais

Subject field(s)
  • Dietetics
  • Physical Fitness Training and Bodybuilding
  • Sports - General
CONT

Trying to lose weight? You need to be in calorie deficit, and that means eating and drinking fewer calories than you burn. There are two ways to create a calorie deficit: reducing calorie intake – changing what and how much you eat [and] increasing calorie expenditure – in the form of exercise.

Français

Domaine(s)
  • Diététique
  • Conditionnement physique et culturisme
  • Sports - Généralités
CONT

Un déficit calorique se produit lorsque vous brûlez plus de calories que vous n'en consommez.

Espagnol

Conserver la fiche 3

Fiche 4 2024-06-27

Anglais

Subject field(s)
  • Dietetics
  • Food Industries
DEF

Food with a high content of calories (energy) with respect to its mass or volume.

Terme(s)-clé(s)
  • high calorie-density food

Français

Domaine(s)
  • Diététique
  • Industrie de l'alimentation
DEF

Aliment à teneur en calories (valeur énergétique) élevée compte tenu de son poids ou de son volume.

Espagnol

Campo(s) temático(s)
  • Dietética
  • Industria alimentaria
DEF

Alimento con un elevado contenido calórico (energético) respecto de su masa o volumen.

Conserver la fiche 4

Fiche 5 2024-06-27

Anglais

Subject field(s)
  • Dietetics
  • Food Industries
CONT

Usually, low-calorie-density foods have the following qualities: they're mostly made up of water; they're high in fiber; they're low in fat; they're rich in nutrients; they fill you up without providing a lot of calories.

Terme(s)-clé(s)
  • low calorie-density food

Français

Domaine(s)
  • Diététique
  • Industrie de l'alimentation
CONT

Généralement, plus la densité énergétique d'un aliment est faible, plus cet aliment présente une valeur nutritive intéressante. Les aliments à faible densité énergétique (les fruits, les légumes, les céréales à grains entiers, les légumineuses) contiennent plus d'eau et de fibres. L'eau et les fibres alimentaires occupent de l'espace dans l'estomac et participent au sentiment de satiété, tout en fournissant peu de calories.

Espagnol

Conserver la fiche 5

Fiche 6 2024-06-27

Anglais

Subject field(s)
  • Dietetics
CONT

Caloric restriction is defined as a chronic reduction of overall calorie consumption without malnutrition. In patients with metabolic syndrome, caloric restriction reduces body weight and exerts beneficial effects on insulin levels, fasting glucose levels, lipoprotein composition and pro-inflammatory cytokines within 6 months of intervention ...

Français

Domaine(s)
  • Diététique

Espagnol

Conserver la fiche 6

Fiche 7 2024-06-27

Anglais

Subject field(s)
  • Dietetics
CONT

A caloric surplus is when the number of calories that we consume is higher than the number of calories we burn. In a caloric surplus, our body mass increases.

Français

Domaine(s)
  • Diététique

Espagnol

Conserver la fiche 7

Fiche 8 2017-05-19

Anglais

Subject field(s)
  • Visual Disorders
DEF

A posterior cortical lens opacity found in glass blowers or steel puddlers and due to long exposure to intense heat and light.

Terme(s)-clé(s)
  • glass-workers' cataract
  • infrared cataract
  • iron-workers'cataract

Français

Domaine(s)
  • Troubles de la vision
DEF

Cataracte causée par une exposition excessive de l'œil à la chaleur et aux radiations infrarouges.

Espagnol

Conserver la fiche 8

Fiche 9 2015-03-12

Anglais

Subject field(s)
  • Lamps
DEF

A high-power incandescent lamp operating at a lower filament temperature than a lamp used for illumination and yielding a large percentage of infrared radiation.

CONT

Infrared lamps have many uses ... Paint drying ... Evaporative drying ... Farm heating of animals ... Food ... Comfort heating ... Other uses [as] ... therapeutic heating of portions of the body ..., tobacco drying ...

Français

Domaine(s)
  • Lampes
DEF

Lampe incandescente qui dégage une chaleur intense.

OBS

[...] il ne faut pas confondre «heat lamp» (à rayons infra-rouges) et «sun lamp» (à rayons ultra-violets) qu'on traduit généralement par «lampe solaire».

Espagnol

Conserver la fiche 9

Fiche 10 2012-01-09

Anglais

Subject field(s)
  • Food Additives
  • Dietetics
  • Sugar Industry
CONT

Sweeteners that contribute calories to the diet are called caloric or nutritive sweeteners. All common caloric sweeteners have the same composition: they contain fructose and glucose in essentially equal proportions. All caloric sweeteners require processing to produce a food-grade product.

CONT

Artificial sweeteners have been classified as nutritive and non-nutritive depending on whether they are a source of calories. The nutritive sweeteners include the mono-saccharide polyols (for example, sorbitol, mannitol, and xylitol) and the disaccharide polyols (for example, maltitol and lactitol). They are approximately equivalent to sucrose in sweetness (Dills, 1989).

Français

Domaine(s)
  • Additifs alimentaires
  • Diététique
  • Sucrerie (Industrie de l'alimentation)
CONT

Les édulcorants nutritifs comprennent les sucres, les sirops de sucre et les polyalcools. On les considère comme des « édulcorants nutritifs » ou des édulcorants caloriques parce qu’ils fournissent de l’énergie.

Espagnol

Campo(s) temático(s)
  • Aditivos alimentarios
  • Dietética
  • Industria azucarera
CONT

Endulzantes nutritivos o calóricos. Su valor calórico por unidad de peso es igual a la sacarosa. En este grupo se incluyen la fructosa o levulosa, el jarabe de maíz, la dextrosa y los polialcoholes (sorbitol, manitol, xilitol, lactitol, maltitol). Deben considerarse como parte de la comida por su valor calórico. Se encuentran en forma de edulcorantes de mesa (fructosa); en alimentos, bebidas y fármacos (fructosa, dextrosa, jarabe de maíz) y en chicles y caramelos (polialcoholes).

Conserver la fiche 10

Fiche 11 2011-10-26

Anglais

Subject field(s)
  • Dietetics
CONT

Calorie restriction is what most people call "dieting," and it is a commonly used weight loss method. Some people also believe that a long-term commitment to a nutrient-dense, calorie-restricted diet slows down the aging process and leads to a longer, healthier life. Long-term calorie restriction has been shown to lengthen the life and improve the health of laboratory animals, but there is not enough evidence to say whether a similar diet can extend the lives of humans.

Français

Domaine(s)
  • Diététique
CONT

Le régime de restriction calorique doit être institué après une enquête alimentaire soigneuse. Les régimes standards, de 1 200 à 1 500 kcal/jour, compatible avec la poursuite des activités socioprofessionnelles sont bien tolérés mais n'apportent qu'une baisse de poids lente ou modérée.

OBS

Les termes «régime» et «diète» sont souvent en concurrence, toutefois le terme «régime» tend à supplanter le terme «diète» dans l'usage.

Espagnol

Campo(s) temático(s)
  • Dietética
Conserver la fiche 11

Fiche 12 2011-08-10

Anglais

Subject field(s)
  • Food Additives
  • Dietetics
  • Sugar Industry
CONT

Artificial sweeteners have been classified as nutritive and non-nutritive depending on whether they are a source of calories. ... The non-nutritive sweeteners, better known as artificial sweeteners, include substances from several different chemical classes that interact with taste receptors ...

CONT

Artificial sweeteners are sugar-substitutes. There are 2 kinds ..., nutritive and non-nutritive. Nutritive sweeteners provide some calories, non-nutritive sweeteners typically provide zero calories. ... Non-nutritive artificial sweeteners are intensely sweet - between 200-700 times sweeter than sugar. They add sweetness to foods for people (like diabetics) who need to limit their intake of sugar. They contain little or no calories or glycemic response (impact on blood sugar levels). ... FDA [Food and Drug Administration] has approved 4 nonnutritive sweeteners and regulates them as food additives: saccharin (on an interim basis pending additional study), aspartame, acesulfame potassium (or acesulfame-K), and sucralose.

OBS

Non-nutritive sweeteners, also known as artificial or non-caloric sweeteners, are intensely sweet synthetic substances, often used to replace sugars in food manufacturing and cooking because they are calorie-free.

Français

Domaine(s)
  • Additifs alimentaires
  • Diététique
  • Sucrerie (Industrie de l'alimentation)
CONT

Les édulcorants non nutritifs contiennent peu ou pas de kilojoules.

OBS

acalorique : Qui n'apporte pas de calories (à un organisme).

Espagnol

Campo(s) temático(s)
  • Aditivos alimentarios
  • Dietética
  • Industria azucarera
DEF

Producto de alto poder edulcorante que proporciona cero calorías [...] se utiliza en las comidas como sustituto del azúcar de mesa y en productos [...] como yogures, postres, gaseosas, golosinas y productos horneados, entre otros.

Conserver la fiche 12

Fiche 13 2011-08-09

Anglais

Subject field(s)
  • Thermal Springs - Uses
  • Geophysics
  • Thermodynamics
DEF

The amount of heat energy leaving the Earth per cm²/sec, measured in calories/cm²/sec.

OBS

heat flux; thermal flux; geothermal flux; geothermal flow; geothermal heat flow; heat flow: terms used at Natural Resources Canada - Earth Sciences Sector.

Français

Domaine(s)
  • Thermalisme
  • Géophysique
  • Thermodynamique
DEF

Grandeur physique qui sert à mesurer, en un lieu donné, la quantité de chaleur transitant du centre de la Terre vers la surface.

OBS

Ce flux présente une anomalie négative (c.-à-d. une diminution) au-dessus des zones de subduction, et une anomalie positive (c.-à-d. une augmentation) au-dessus des arcs volcaniques ou des dorsales océaniques.

OBS

flux de chaleur; flux thermique; flux géothermique; flux calorique : termes en usage à Ressources naturelles Canada - Secteur des sciences de la Terre.

Espagnol

Campo(s) temático(s)
  • Fuentes termales - usos
  • Geofísica
  • Termodinámica
DEF

[Flujo] del calor interno engendrado en el interior del globo terrestre por la radiactividad, reacciones químicas o fenómenos físicos.

Conserver la fiche 13

Fiche 14 2008-06-19

Anglais

Subject field(s)
  • Beverages
CONT

A low-calorie drink is, by definition, a low-energy drink. It contains almost no fuel for your muscles or the rest of your body.

Français

Domaine(s)
  • Boissons (Industrie de l'alimentation)
CONT

Boisson allégée. Les boissons «light» contiennent des édulcorants qui imitent le goût du sucre sans apporter de calories.

Espagnol

Conserver la fiche 14

Fiche 15 2005-07-12

Anglais

Subject field(s)
  • Dietetics

Français

Domaine(s)
  • Diététique

Espagnol

Conserver la fiche 15

Fiche 16 2005-07-12

Anglais

Subject field(s)
  • Dietetics
CONT

Sophisticated metabolic equipment is used to measure coloric expenditure while client is completely relaxed in a quiet, dark room.

Français

Domaine(s)
  • Diététique

Espagnol

Conserver la fiche 16

Fiche 17 2003-06-23

Anglais

Subject field(s)
  • Nutritive Elements (Biological Sciences)
  • Biotechnology
CONT

The caloric value of specific foods, such as bread, potatoes, meat, fruit, and so on, can ... be determined by combustion in a calorimeter.

Français

Domaine(s)
  • Éléments nutritifs (Sciences biologiques)
  • Biotechnologie
CONT

La valeur calorique des aliments comme le pain, les pommes de terre, la viande, les fruits, etc., peut [...] être déterminée par combustion dans un calorimètre.

Espagnol

Campo(s) temático(s)
  • Elementos nutritivos (Ciencias biológicas)
  • Biotecnología
Conserver la fiche 17

Fiche 18 2000-11-17

Anglais

Subject field(s)
  • Chemistry

Français

Domaine(s)
  • Chimie

Espagnol

Campo(s) temático(s)
  • Química
Conserver la fiche 18

Fiche 19 1999-10-26

Anglais

Subject field(s)
  • Dietetics
OBS

Food and Agriculture Organization of the United Nations.

Français

Domaine(s)
  • Diététique
OBS

Organisation des Nations Unies pour l'alimentation et l'agriculture.

Espagnol

Campo(s) temático(s)
  • Dietética
OBS

Organización de las Naciones Unidas para la Agricultura y la Alimentación.

Conserver la fiche 19

Fiche 20 1997-08-11

Anglais

Subject field(s)
  • Diagnostic Procedures (Medicine)
CONT

The caloric test measures responses to warm and cold water circulated through a small, soft tube in your ear canal.

Français

Domaine(s)
  • Méthodes diagnostiques (Médecine)
CONT

Le praticien, surtout O.R.L., pourra compléter l'examen par l'épreuve calorique : stimulation vestibulaire par injection d'eau froide (30Á) dans le conduit auditif externe dans une oreille, puis dans l'autre après 5 mn d'intervalle.

Espagnol

Conserver la fiche 20

Fiche 21 1997-05-21

Anglais

Subject field(s)
  • Animal Feed (Agric.)
OBS

Access to thin stillage would provide supplemental energy and protein and make-up for the nutritional deficiency of the diet. [Source: ethanol project - Stillwk.en p. 2].

Français

Domaine(s)
  • Alimentation des animaux (Agric.)
OBS

La vinasse de distillerie procurerait donc un supplément calorique et protéique qui compenserait les carences alimentaires de ce régime. [Source: projet éthanol - Stillwk.fr p. 2].

Espagnol

Conserver la fiche 21

Fiche 22 1997-04-18

Anglais

Subject field(s)
  • Dietetics
DEF

Necessary amount of calories per day to maintain a normal and constant weight.

CONT

The latter is best estimated from simultaneous consideration of weight and caloric intake during a certain period of time.

CONT

Iron, however, remained a concern for individuals who have high iron needs and relatively low calorie intakes, such as young children and menstruating, pregnant, or lactating women.

Français

Domaine(s)
  • Diététique
DEF

Nombre de calories nécessaires par jour pour maintenir un poids normal et constant.

CONT

[...] un chien qui reçoit une ration dépassant de 50 pour 100 celle de ses besoins, c'est-à-dire celle qui assurerait la constante de son poids, présente après ingestion des aliments une augmentation de ses échanges respiratoires de 20 pour 100 s'il a fait un repas riche en protéines, de 10 pour 100 si l'apport calorique était essentiellement constitué par des farineux, de 6 pour 100 s'il était composé surtout de graisses.

CONT

Les rations caloriques recommandées pendant l'enfance et l'adolescence sont basées en grande partie sur les résultats d'enquêtes sur la consommation des aliments.

Espagnol

Campo(s) temático(s)
  • Dietética
Conserver la fiche 22

Fiche 23 1992-08-19

Anglais

Subject field(s)
  • Nutritive Elements (Biological Sciences)
  • Human Biological Requirements
DEF

The amount of energy needed by the body at complete rest, 12 h after a meal.

Français

Domaine(s)
  • Éléments nutritifs (Sciences biologiques)
  • Besoins biologiques de l'homme
DEF

Quantité d'énergie nécessaire pour le corps en repos complet, 12 heures après un repas.

Espagnol

Conserver la fiche 23

Fiche 24 1992-08-19

Anglais

Subject field(s)
  • Nutritive Elements (Biological Sciences)
  • Sugar Industry
CONT

Noncaloric Sweeteners Are Widely Used - The artificial sweetener saccharin has been used for many years as a noncaloric dietary aid in diabetes and obesity ...

Français

Domaine(s)
  • Éléments nutritifs (Sciences biologiques)
  • Sucrerie (Industrie de l'alimentation)
CONT

Les édulcorants non caloriques sont largement utilisés - Un édulcorant artificiel, la saccharine, a été utilisé pendant de nombreuses années comme une aide diététique non calorique pour les diabétiques et les obèses (...)

OBS

On ne met pas de trait d'union après "non" suivi d'un adjectif.

Espagnol

Conserver la fiche 24

Fiche 25 1992-06-29

Anglais

Subject field(s)
  • Food Industries
  • Dietetics
CONT

New and recently developed dietetic foods include low-calorie substitutes for weight reduction

Français

Domaine(s)
  • Industrie de l'alimentation
  • Diététique

Espagnol

Conserver la fiche 25

Fiche 26 1986-12-17

Anglais

Subject field(s)
  • Medical and Surgical Equipment
DEF

... an AC-powered device that delivers a stream of water to the ear canal at controlled rates of flow and temperature and that is intended for vesticular function testing of a patient's body balance system.

OBS

The vestibular stimulation of the semicircular canals produces involuntary eye movements that are measured and recorded by a nystagmograph.

Français

Domaine(s)
  • Équipement médico-chirurgical
OBS

La stimulation calorique peut être produite : par une irrigation à l'eau et les paramètres, devenus internationaux aujourd'hui, sont 44 ° et 30 ° C pendant 30 secondes à un débit de 250 ml/mn (...)

Espagnol

Conserver la fiche 26

Fiche 27 1986-12-17

Anglais

Subject field(s)
  • Medical and Surgical Equipment
DEF

... an AC-powered device that delivers a stream of air to the ear canal at controlled rates of flow and temperature and that is intended for vestibular function testing of a patient's body balance system.

Français

Domaine(s)
  • Équipement médico-chirurgical
OBS

La stimulation calorique peut être produite (...) par flux d'air pulsé, et les paramètres (pour des réponses équivalentes) sont 50 ° C et 24 ° pendant 1 mn à un débit de 10 l/mn (...)

Espagnol

Conserver la fiche 27

Fiche 28 1976-06-19

Anglais

Subject field(s)
  • Air Conditioning and Heating

Français

Domaine(s)
  • Conditionnement de l'air et chauffage

Espagnol

Conserver la fiche 28

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