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CRYODESSICCATION [5 fiches]

Fiche 1 2019-07-18

Anglais

Subject field(s)
  • Freeze-Drying
  • Food Preservation and Canning
  • Collaboration with the FAO
DEF

The dehydration process consisting of freezing the material and then reducing the surrounding pressure while adding enough heat to allow the frozen water in the material to sublime directly from the solid phase to gas.

OBS

This process is typically used to preserve a perishable material or to make the material more convenient for transport.

Terme(s)-clé(s)
  • lyophilisation

Français

Domaine(s)
  • Lyophilisation
  • Conservation des aliments et conserverie
  • Collaboration avec la FAO
DEF

Procédé de déshydratation d'une substance par congélation suivie de sublimation de la glace formée.

OBS

lyophilisation; cryodessiccation : termes normalisés par le Comité de normalisation de la terminologie des pêches commerciales.

Espagnol

Campo(s) temático(s)
  • Liofilización
  • Conservación de los alimentos y elaboración de conservas
  • Colaboración con la FAO
DEF

[Proceso que] funciona congelando el material y luego reduciendo la presión circundante para permitir que el agua congelada en el material se sublime directamente desde la fase sólida a la fase gaseosa, sin pasar por el estado líquido.

Conserver la fiche 1

Fiche 2 2011-06-17

Anglais

Subject field(s)
  • Freeze-Drying
DEF

A process in which the solid phase of the solvent is sublimed at atmospheric pressure.

Terme(s)-clé(s)
  • atmospheric freeze drying
  • atmosphere freeze drying
  • atmospheric lyophilisation
  • atmosphere lyophilisation

Français

Domaine(s)
  • Lyophilisation
DEF

Processus de dessiccation par le froid effectué à la pression atmosphérique par opposition à la lyophilisation sous vide.

OBS

cryodessiccation. Synonyme de lyophilisation.

Espagnol

Conserver la fiche 2

Fiche 3 2003-04-11

Anglais

Subject field(s)
  • Chemistry
  • Biotechnology
  • Cryogenics
CONT

Cryodesiccation of emulsions. Influence of interparticulate space on mass transfer. II: Study on a ball model. (In S.T.P. pharma, 1989, 5 (4) 257-261, cited in PASCAL data base.)

CONT

Freeze drying: development of the process and the equipments. (In Chimie magazine, 1984 (21) 44-47, cited in PASCAL data bank.)

Français

Domaine(s)
  • Chimie
  • Biotechnologie
  • Cryogénie
CONT

La cryodessiccation : évolution du procédé et des appareils. (Relevé dans Chimie magazine, 1984 (21) 44-47, cité dans la base de données PASCAL.)

Espagnol

Campo(s) temático(s)
  • Química
  • Biotecnología
  • Criogenia
Conserver la fiche 3

Fiche 4 1988-10-21

Anglais

Subject field(s)
  • Refrigerating Machines and Appliances
  • Food Preservation and Canning
  • Biochemistry
DEF

Method that uses liquid nitrogen or carbon dioxide to turn fresh food into long lasting frozen food.

Terme(s)-clé(s)
  • fast food freezing

Français

Domaine(s)
  • Machines frigorifiques
  • Conservation des aliments et conserverie
  • Biochimie
OBS

Voir la fiche "lyophylisation".

Espagnol

Conserver la fiche 4

Fiche 5 1976-06-19

Anglais

Subject field(s)
  • Cryogenics

Français

Domaine(s)
  • Cryogénie

Espagnol

Conserver la fiche 5

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