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La banque de données terminologiques et linguistiques du gouvernement du Canada.

FUME [75 fiches]

Fiche 1 2025-02-05

Anglais

Subject field(s)
  • Drugs and Drug Addiction
  • Tobacco Industry
CONT

Researchers used whole-genome sequencing to characterize three molecular subtypes of lung cancer in people who had never smoked.

Français

Domaine(s)
  • Drogues et toxicomanie
  • Industrie du tabac

Espagnol

Conserver la fiche 1

Fiche 2 2025-01-20

Anglais

Subject field(s)
  • Drugs and Drug Addiction
  • Tobacco Industry
CONT

People who smoke can and do quit smoking for good. In fact, since 2002, there have been more people who used to smoke than people who currently smoke.

Français

Domaine(s)
  • Drogues et toxicomanie
  • Industrie du tabac
CONT

Les personnes qui ne fument plus témoignent que cela peut prendre en moyenne jusqu'à 30 tentatives avant de réussir à arrêter définitivement.

Espagnol

Conserver la fiche 2

Fiche 3 2025-01-20

Anglais

Subject field(s)
  • Drugs and Drug Addiction
  • Tobacco Industry
CONT

Electronic nicotine delivery systems (ENDS) may serve as a cessation tool for people who smoke cigarettes. However, for people who do not smoke, ENDS may be a gateway to nicotine addiction and cigarette use.

Français

Domaine(s)
  • Drogues et toxicomanie
  • Industrie du tabac

Espagnol

Conserver la fiche 3

Fiche 4 2025-01-20

Anglais

Subject field(s)
  • Drugs and Drug Addiction
  • Tobacco Industry
CONT

Cigarette smoking is incredibly harmful, even for people who do not smoke every day.

Terme(s)-clé(s)
  • nondaily smoker
  • non daily smoker

Français

Domaine(s)
  • Drogues et toxicomanie
  • Industrie du tabac

Espagnol

Conserver la fiche 4

Fiche 5 2025-01-16

Anglais

Subject field(s)
  • Drugs and Drug Addiction
  • Tobacco Industry
CONT

As a leading cause of preventable morbidity and mortality worldwide, smoking remains a major public health problem. Compared with those who do not smoke, people who smoke are significantly more likely to develop heart diseases, lung cancer, chronic obstructive pulmonary disease (COPD), and other diseases.

Français

Domaine(s)
  • Drogues et toxicomanie
  • Industrie du tabac
CONT

Chaque personne qui fume devrait recevoir au moins le conseil d'arrêter, à moins qu'il n'y ait des circonstances exceptionnelles.

Espagnol

Campo(s) temático(s)
  • Drogas y toxicomanía
  • Industria tabacalera
DEF

Persona que tiene costumbre de fumar.

PHR

Fumador pasivo.

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Fiche 6 2025-01-16

Anglais

Subject field(s)
  • Drugs and Drug Addiction
  • Tobacco Industry
CONT

People who currently smoke also reported more ED [emergency department] visits during the past year than people who formerly or never smoked ...

Français

Domaine(s)
  • Drogues et toxicomanie
  • Industrie du tabac
CONT

Les fumeurs actuels comprennent les personnes qui fument régulièrement (au moins une cigarette par jour) ainsi que celles qui fument sur une base occasionnelle (pas tous les jours).

Espagnol

Conserver la fiche 6

Fiche 7 2025-01-16

Anglais

Subject field(s)
  • Drugs and Drug Addiction
  • Tobacco Industry
CONT

Consistent with surveys administered [over] 10 years ago, adults who smoke on some days of the month were more interested in quitting and were more likely to have tried to quit in the past year than people who smoke daily.

Français

Domaine(s)
  • Drogues et toxicomanie
  • Industrie du tabac

Espagnol

Conserver la fiche 7

Fiche 8 2023-03-28

Anglais

Subject field(s)
  • Logic (Philosophy)
CONT

Red herring. This fallacy consists in diverting attention from the real issue by focusing instead on an issue having only a surface relevance to the first.

Français

Domaine(s)
  • Logique (Philosophie)

Espagnol

Campo(s) temático(s)
  • Lógica (Filosofía)
Conserver la fiche 8

Fiche 9 2018-03-08

Anglais

Subject field(s)
  • Meats and Meat Industries
OBS

Whole middles of pork marinaded with salts, sugar, spices and herbs for six days. Cold smoked for 5-7 days, no added water.

Français

Domaine(s)
  • Salaison, boucherie et charcuterie
CONT

Œufs brouillés à la béarnaise servis dans une barquette de pommes de terre, accompagnés de bacon de dos fumé.

Espagnol

Conserver la fiche 9

Fiche 10 2018-02-23

Anglais

Subject field(s)
  • Cooking and Gastronomy

Français

Domaine(s)
  • Cuisine et gastronomie

Espagnol

Conserver la fiche 10

Fiche 11 2016-10-28

Anglais

Subject field(s)
  • Soil Improvement and Fertilizer Management
CONT

Excess nitrates from heavily fertilized or manured fields might accumulate in plants that are under stress from drought or exposed to long periods of cool, cloudy weather or early frosts. If the stress is removed and the plants recover, nitrate levels should return to normal within several days.

Français

Domaine(s)
  • Fumure et amélioration du sol
CONT

Dans une production biologique, le chanvre produit au maximum s'il est semé après une légumineuse vivace comme la luzerne, dans un champ fortement fumé, dans un champ traité au compost, ou après une jachère.

OBS

fortement fumé : terme extrait du «Glossaire de l’agriculture» et reproduit avec l’autorisation de l’Organisation de coopération et de développement économiques.

Espagnol

Conserver la fiche 11

Fiche 12 2015-01-29

Anglais

Subject field(s)
  • Seafood and Freshwater Food (Food Industries)
  • Recipes
  • Restaurant Menus
DEF

[A] fillet of salmon that has been flavored with the smoke from burning aromatic hardwoods.

Français

Domaine(s)
  • Produits de mer et d'eau douce (Industr. alim.)
  • Recettes de cuisine
  • Menus (Restauration)
OBS

Les saumons sont [habituellement] fumés à froid, au-dessus d'un mélange de bois [...] additionnés d'essences odorantes [...]

Espagnol

Campo(s) temático(s)
  • Productos del mar y de agua dulce (Ind. alimentaria)
  • Recetas de cocina
  • Menú (Restaurantes)
Conserver la fiche 12

Fiche 13 2014-01-03

Anglais

Subject field(s)
  • Dog and Cat Breeding
  • Genetics
  • Pets
CONT

In Britain a Blue Smoke is permissible and counts as a separate breed.

Français

Domaine(s)
  • Élevage des chiens et chats
  • Génétique
  • Animaux d'agrément
CONT

On connaît actuellement [...] le persan fumé noir ou bleu (le noir brunit au soleil), le roux (rare).

Espagnol

Conserver la fiche 13

Fiche 14 2013-02-28

Anglais

Subject field(s)
  • Prepared Dishes (Cooking)
  • Restaurant Menus
OBS

blini with smoked salmon; smoked salmon blini: terms usually used in the plural.

Terme(s)-clé(s)
  • blinis with smoked salmon
  • smoked salmon blinis

Français

Domaine(s)
  • Plats cuisinés
  • Menus (Restauration)
OBS

blini au saumon fumé : terme habituellement utilisé au pluriel.

Terme(s)-clé(s)
  • blinis au saumon fumé

Espagnol

Campo(s) temático(s)
  • Platos preparados (Cocina)
  • Menú (Restaurantes)
OBS

blini con salmón ahumado: término utilizado generalmente en plural.

Conserver la fiche 14

Fiche 15 2012-06-21

Anglais

Subject field(s)
  • Meats and Meat Industries
CONT

Smoked ham shank portion has the same muscle and bone structure as pork leg (fresh ham) shank portion, but it is also cured and smoked. The lower portion of the leg, it contains shank bone and part of the femur bone. It is usually prepared by roasting or baking.

Français

Domaine(s)
  • Salaison, boucherie et charcuterie

Espagnol

Conserver la fiche 15

Fiche 16 2011-11-10

Anglais

Subject field(s)
  • Seafood and Freshwater Food (Food Industries)
  • Food Industries
OBS

Smoked haddock.

Français

Domaine(s)
  • Produits de mer et d'eau douce (Industr. alim.)
  • Industrie de l'alimentation
DEF

Églefin légèrement salé, coloré et fumé froid.

OBS

Appelé «haddock» en France.

OBS

Terme(s) normalisé(s) par le Comité de normalisation de la terminologie des pêches commerciales.

Terme(s)-clé(s)
  • haddock fumé

Espagnol

Conserver la fiche 16

Fiche 17 2011-01-17

Anglais

Subject field(s)
  • Seafood and Freshwater Food (Food Industries)
  • Meats and Meat Industries
DEF

A brined salmon side or strip of meat, ... smoked for about two weeks, at temperatures not higher than 21ºC to 36ºC, [until it becomes hard].

Terme(s)-clé(s)
  • Indian hard-cured salmon
  • Indian-style salmon
  • hard-smoked salmon
  • Indian-cured salmon
  • Indian cured salmon

Français

Domaine(s)
  • Produits de mer et d'eau douce (Industr. alim.)
  • Salaison, boucherie et charcuterie
DEF

Moitié de saumon ou tranche de chair de saumon saumurée, [...] fumée pendant environ deux semaines à des températures ne dépassant pas 21 ºC à 36 ºC, [jusqu'à durcissement].

Espagnol

Campo(s) temático(s)
  • Productos del mar y de agua dulce (Ind. alimentaria)
  • Industria cárnica, de fiambres y embutidos
Conserver la fiche 17

Fiche 18 2010-12-14

Anglais

Subject field(s)
  • Mineralogy
  • Gemmology
DEF

A light to very dark brown variety of quartz sometimes used as a semiprecious gemstone.

CONT

Cairngorm is a yellow-brown type of smoky quartz that is often used in traditional Celtic jewelry.

OBS

smoky topaz: a misleading name for smoky quartz.

OBS

smoky quartz: term used at Natural Resources Canada - Earth Sciences Sector.

Français

Domaine(s)
  • Minéralogie
  • Gemmologie
DEF

Variété de quartz de couleur brun clair fumé à brun foncé.

CONT

[Le quartz] est, en général, incolore et complètement transparent, mais peut prendre des colorations des plus variées et devenir translucide et même opaque. Il y a lieu de citer [...] le «quartz enfumé», noir (Uri, Suisse).

OBS

quartz enfumé : terme en usage à Ressources naturelles Canada - Secteur des sciences de la Terre.

Espagnol

Campo(s) temático(s)
  • Mineralogía
  • Estudio de las gemas
CONT

A veces [el cuarzo] tiene un color pardo negruzco (cuarzo ahumado) [...]

Conserver la fiche 18

Fiche 19 2010-08-18

Anglais

Subject field(s)
  • Meats and Meat Industries
DEF

Hind legs of bacon pig, cured while still part of the carcass.

CONT

Ham is a pig's hind leg, first cut off the carcass and then smoked, salted or dried (or a combination of these) for preservation. Gammon also comes from the hind leg but it is cured as part of a side of bacon and cut off after wards. Gammon may be smoked separately or left unsmoked but it is not matured long enough to have a strong ham flavor and does not keep for as long as ham, which is generally cured more slowly.

CONT

For those who are unaware Gammon is from an Old Northern French word "Gambe" for hind leg of the pig or ham. However, if one wants a whole ham then a ham is ordered, if one wants part of the ham (usually boned and rolled or cut into steaks) that portion of the ham is usually called Gammon. All of our hams and gammon are cured using the over 300 year old "Wiltshire Cure" method. [Text accompanied by illustrations]

Français

Domaine(s)
  • Salaison, boucherie et charcuterie

Espagnol

Campo(s) temático(s)
  • Industria cárnica, de fiambres y embutidos
OBS

No confundir con gamón que, en español, denomina una planta de la familia de las Liliáceas.

Conserver la fiche 19

Fiche 20 2009-01-27

Anglais

Subject field(s)
  • Meats and Meat Industries

Français

Domaine(s)
  • Salaison, boucherie et charcuterie

Espagnol

Campo(s) temático(s)
  • Industria cárnica, de fiambres y embutidos
Conserver la fiche 20

Fiche 21 2008-11-20

Anglais

Subject field(s)
  • Meats and Meat Industries

Français

Domaine(s)
  • Salaison, boucherie et charcuterie

Espagnol

Campo(s) temático(s)
  • Industria cárnica, de fiambres y embutidos
CONT

Para muchos el consumir una chuleta o jamón ahumado es apetitoso. Estos se elaboran poniendo el producto a poca distancia de [...] la leña que suelta humo [que a su vez] se impregna en el producto y le da sabor ahumado.

Conserver la fiche 21

Fiche 22 2008-02-28

Anglais

Subject field(s)
  • Seafood and Freshwater Food (Food Industries)

Français

Domaine(s)
  • Produits de mer et d'eau douce (Industr. alim.)

Espagnol

Conserver la fiche 22

Fiche 23 2008-02-28

Anglais

Subject field(s)
  • Seafood and Freshwater Food (Food Industries)
CONT

One is also surrounded by eight packed buffet stations: a fish station featuring silky smoked salmon, oysters (in season), and three types of caviar; a fish, meat, sausage, and vegetable charcoal grill station...

Français

Domaine(s)
  • Produits de mer et d'eau douce (Industr. alim.)

Espagnol

Conserver la fiche 23

Fiche 24 2008-01-31

Anglais

Subject field(s)
  • Spices and Condiments
DEF

Sea salt that [is] naturally smoked over real wood fires or sometimes other tasty and aromatic items to give the salt crystals a natural smoky flavor.

OBS

The cool smoke of the fire permeates the salt and infuses the crystals with a mild and distinct smoked taste.

Français

Domaine(s)
  • Épices et condiments
CONT

Sel Fumé du Nouveau Monde. Patiemment fumé au feu de bois d'aulne rouge, dans le respect d'une tradition tribale vieille de plusieurs siècles. Il donne une note «fumé» unique aux crudités, viandes et poissons. Idéal et incontournable avec des pavés de saumon.

Espagnol

Conserver la fiche 24

Fiche 25 2008-01-31

Anglais

Subject field(s)
  • Food Preservation and Canning
  • Seafood and Freshwater Food (Food Industries)
  • Meats and Meat Industries
DEF

Dried and cured in wood smoke.

OBS

Used especially of meats and fish.

Français

Domaine(s)
  • Conservation des aliments et conserverie
  • Produits de mer et d'eau douce (Industr. alim.)
  • Salaison, boucherie et charcuterie
DEF

Se dit du poisson et de la viande qu'on a fait sécher à la fumée.

Espagnol

Campo(s) temático(s)
  • Conservación de los alimentos y elaboración de conservas
  • Productos del mar y de agua dulce (Ind. alimentaria)
  • Industria cárnica, de fiambres y embutidos
DEF

Que ha sido sometido a la acción del humo.

Conserver la fiche 25

Fiche 26 2007-10-05

Anglais

Subject field(s)
  • Food Industries
CONT

Smoked Cottage Roll: Selected boneless shoulder butt is cured, smoked and fully cooked. Usually purchased whole or half.

Français

Domaine(s)
  • Industrie de l'alimentation

Espagnol

Conserver la fiche 26

Fiche 27 2005-09-06

Anglais

Subject field(s)
  • Printing Processes - Various
DEF

A type of trial proof taken from a wood block which has been blackened with smoke.

OBS

It may be taken by the woodcutter to serve as a model for the printer. More recently, the term has been used to describe a fine quality impression taken by hand from a wood block.

Français

Domaine(s)
  • Procédés d'impression divers
DEF

Épreuve d'essai d'une gravure ou d'un cliché, généralement tirée en noir.

CONT

On appelle maintenant fumé une épreuve en noir d'un cliché.

Espagnol

Conserver la fiche 27

Fiche 28 - données d’organisme externe 2005-02-28

Anglais

Subject field(s)
  • Titles of Documents and Works
  • Atomic Physics
  • Compartment - Canadian Nuclear Safety Commission
CONT

Design standards for laboratory fume hoods including radioisotope fume hoods can be found in CSA Standard Z316.5-94, Fume Hoods and Associated Exhaust Systems.

Français

Domaine(s)
  • Titres de documents et d'œuvres
  • Physique atomique
  • Tiroir - Commission canadienne de sûreté nucléaire
CONT

La norme CSA Z316.5-94, intitulée Fume Hoods and Associated Exhaust Systems, énonce les exigences pour la conception des hottes de laboratoire, y compris les hottes pour radio-isotopes.

Espagnol

Conserver la fiche 28

Fiche 29 2005-01-04

Anglais

Subject field(s)
  • Cooking and Gastronomy (General)

Français

Domaine(s)
  • Cuisine et gastronomie (Généralités)

Espagnol

Conserver la fiche 29

Fiche 30 2005-01-04

Anglais

Subject field(s)
  • Cooking and Gastronomy (General)

Français

Domaine(s)
  • Cuisine et gastronomie (Généralités)

Espagnol

Conserver la fiche 30

Fiche 31 2005-01-04

Anglais

Subject field(s)
  • Cooking and Gastronomy (General)
  • Restaurant Menus

Français

Domaine(s)
  • Cuisine et gastronomie (Généralités)
  • Menus (Restauration)

Espagnol

Conserver la fiche 31

Fiche 32 2004-02-07

Anglais

Subject field(s)
  • Types of Glass
  • Scientific Instruments

Français

Domaine(s)
  • Sortes de verre
  • Instruments scientifiques

Espagnol

Campo(s) temático(s)
  • Tipos de vidrio
  • Instrumentos científicos
Conserver la fiche 32

Fiche 33 2003-11-25

Anglais

Subject field(s)
  • Dog and Cat Breeding
CONT

smoke-colored cats have hair that is white at the base and black at the tips.

Français

Domaine(s)
  • Élevage des chiens et chats
CONT

On connaît actuellement [...] le persan fumé noir ou bleu (le noir brunit au soleil), le roux (rare).

Espagnol

Campo(s) temático(s)
  • Cría de perros y gatos
Conserver la fiche 33

Fiche 34 2003-10-03

Anglais

Subject field(s)
  • Meats and Meat Industries
CONT

Breaded Beef Liver...lightly breaded liver served with smoked side bacon or sauteed onions, fresh vegetables and your choice of potato.

Français

Domaine(s)
  • Salaison, boucherie et charcuterie
OBS

Produit fumé naturellement.

Espagnol

Conserver la fiche 34

Fiche 35 2003-03-31

Anglais

Subject field(s)
  • Recipes
  • Restaurant Menus

Français

Domaine(s)
  • Recettes de cuisine
  • Menus (Restauration)

Espagnol

Conserver la fiche 35

Fiche 36 2003-02-26

Anglais

Subject field(s)
  • Foreign Trade
  • Raw Materials (Rubber)

Français

Domaine(s)
  • Commerce extérieur
  • Matières premières (Caoutchouc)

Espagnol

Conserver la fiche 36

Fiche 37 2000-08-24

Anglais

Subject field(s)
  • Food Industries
  • Seafood and Freshwater Food (Food Industries)
OBS

A method of preserving fish. Unsalted fish are cleaned, headed and gutted; split and hung in a special room. The fish is cured by the action of smoke produced usually from slow burning wood or other material.

Français

Domaine(s)
  • Industrie de l'alimentation
  • Produits de mer et d'eau douce (Industr. alim.)
OBS

Méthode encore utilisée pour conserver le hareng dans certaines régions des Maritimes et aux Iles-de-la-Madeleine, P.Q.

Espagnol

Conserver la fiche 37

Fiche 38 2000-08-16

Anglais

Subject field(s)
  • Food Industries
  • Seafood and Freshwater Food (Food Industries)

Français

Domaine(s)
  • Industrie de l'alimentation
  • Produits de mer et d'eau douce (Industr. alim.)
OBS

Capelan : Poisson osseux de l'Atlantique nord, voisin de l'éperlan.

Espagnol

Conserver la fiche 38

Fiche 39 1999-02-09

Anglais

Subject field(s)
  • Food Industries
  • Seafood and Freshwater Food (Food Industries)
  • Meats and Meat Industries
DEF

Large fat round herring, lightly salted, then given short cold smoke followed by hot smoke, which cooks the product.

Français

Domaine(s)
  • Industrie de l'alimentation
  • Produits de mer et d'eau douce (Industr. alim.)
  • Salaison, boucherie et charcuterie
DEF

Gros harengs gras entiers légèrement salés, ayant subi un court fumage à froid suivi d'un fumage à chaud qui cuit le produit.

Espagnol

Campo(s) temático(s)
  • Industria alimentaria
  • Productos del mar y de agua dulce (Ind. alimentaria)
  • Industria cárnica, de fiambres y embutidos
Conserver la fiche 39

Fiche 40 1998-07-17

Anglais

Subject field(s)
  • Organizations, Administrative Units and Committees
  • Organizations and Associations (Admin.)
  • Seafood and Freshwater Food (Food Industries)
OBS

Cap-Pele, New Brunswick.

Terme(s)-clé(s)
  • The Association of Bloater Producers
  • The Association of Bloater Producers Incorporated

Français

Domaine(s)
  • Organismes, unités administratives et comités
  • Organismes et associations (Admin.)
  • Produits de mer et d'eau douce (Industr. alim.)
OBS

Cap-Pele, Nouveau-Brunswick.

Terme(s)-clé(s)
  • L'Association des producteurs de hareng fumé
  • L'Association des producteurs de hareng fumé Incorporée

Espagnol

Conserver la fiche 40

Fiche 41 1998-05-19

Anglais

Subject field(s)
  • Food Industries
  • Brewing and Malting
OBS

A type of malt used in the brewing industry.

Français

Domaine(s)
  • Industrie de l'alimentation
  • Brasserie et malterie

Espagnol

Conserver la fiche 41

Fiche 42 1997-07-07

Anglais

Subject field(s)
  • Aquaculture
CONT

Manure may be applied on the dried pond bottom, particularly in new ponds that have little silt deposition ... In large ponds it will be possible to disperse manure from mesh baskets towed around from a powered boat ...

Français

Domaine(s)
  • Aquaculture
CONT

Les étangs d'alevinage sont de petite taille [...] La fumure (minérale et organique) joue un rôle important dans ce type d'étang car elle permet de stimuler la production de plancton. Les praticiens d'Europe [...] appliquent 8 tonnes de fumier, 2 tonnes de lisier et 150 à 180 kg de superphosphates/hectare appliquées en étangs de grossissement [...].

Espagnol

Campo(s) temático(s)
  • Acuicultura
Conserver la fiche 42

Fiche 43 1997-02-28

Anglais

Subject field(s)
  • Canadian General Standards Board (CGSB) Standards
OBS

Standard number: 32.142M, 1991

Français

Domaine(s)
  • Normes de l'Office des normes générales du Canada (ONGC)
OBS

Numéro de norme : 32.142M, 1991

Espagnol

Conserver la fiche 43

Fiche 44 1997-02-28

Anglais

Subject field(s)
  • Canadian General Standards Board (CGSB) Standards
OBS

Standard number: 32.63M, 1991

Français

Domaine(s)
  • Normes de l'Office des normes générales du Canada (ONGC)
OBS

Numéro de norme : 32.63M, 1991

Espagnol

Conserver la fiche 44

Fiche 45 1995-08-07

Anglais

Subject field(s)
  • Food Industries
  • Seafood and Freshwater Food (Food Industries)

Français

Domaine(s)
  • Industrie de l'alimentation
  • Produits de mer et d'eau douce (Industr. alim.)

Espagnol

Conserver la fiche 45

Fiche 46 1994-01-11

Anglais

Subject field(s)
  • Titles of Documents and Works
OBS

Canadian Cancer Society, 1993.

Français

Domaine(s)
  • Titres de documents et d'œuvres
OBS

Société canadienne du cancer.

Espagnol

Conserver la fiche 46

Fiche 47 1993-02-26

Anglais

Subject field(s)
  • Food Industries
  • Commercial Fishing
  • Seafood and Freshwater Food (Food Industries)
DEF

Hot-smoked herring from which head, belly, tail and most bones have been removed.

Français

Domaine(s)
  • Industrie de l'alimentation
  • Pêche commerciale
  • Produits de mer et d'eau douce (Industr. alim.)
DEF

Hareng fumé à chaud, dont la tête, l'abdomen, la queue et la plupart des arêtes ont été enlevés.

Espagnol

Conserver la fiche 47

Fiche 48 1993-02-26

Anglais

Subject field(s)
  • Food Industries
  • Commercial Fishing
  • Seafood and Freshwater Food (Food Industries)
OBS

Fillets, pieces or steaks (cutlets), skinned or unskinned, brined, often dyed, and hot or cold-smoked.

Français

Domaine(s)
  • Industrie de l'alimentation
  • Pêche commerciale
  • Produits de mer et d'eau douce (Industr. alim.)
OBS

Filets, morceaux ou tranches, avec ou sans peau, saumurés, souvent teints, et fumés à chaud ou à froid.

Espagnol

Conserver la fiche 48

Fiche 49 1993-02-26

Anglais

Subject field(s)
  • Food Industries
  • Commercial Fishing
  • Seafood and Freshwater Food (Food Industries)
DEF

Fish cured by smoking at air temperatures not higher than 30 ° C (86 ° F) - in some countries 90 ° F - to avoid cooking the flesh or coagulating the proteins; tropical species may be smoked at slightly higher temperatures; various products e.g. finnan haddock, golden cure, kipper lachshering (Germany).

Français

Domaine(s)
  • Industrie de l'alimentation
  • Pêche commerciale
  • Produits de mer et d'eau douce (Industr. alim.)
DEF

Poisson préparé par fumage à des températures ne dépassant pas 30 ° C (86 ° F) - 90 ° F dans certains pays - afin d'éviter de cuire le poisson et d'en coaguler les protéines; certaines espèces tropicales peuvent être fumées à des températures légèrement supérieures; exemple : haddock, hareng rouge, hareng fumé, «lachshering» (Allemagne).

Espagnol

Conserver la fiche 49

Fiche 50 1992-11-06

Anglais

Subject field(s)
  • Meats and Meat Industries
CONT

Pork smoked back fat.

Français

Domaine(s)
  • Salaison, boucherie et charcuterie
OBS

(d'après M. Ovila Fortier de l'Institut national des viandes).

Espagnol

Conserver la fiche 50

Fiche 51 1991-11-21

Anglais

Subject field(s)
  • Titles of Documents and Works
OBS

Conference held on June 18-23, 1989 in Trondheim Norway. Information found in DOBIS.

Français

Domaine(s)
  • Titres de documents et d'œuvres
OBS

Renseignement retrouvé dans DOBIS et confirmé par la bibliothèque de CANMET.

Espagnol

Conserver la fiche 51

Fiche 52 1991-06-18

Anglais

Subject field(s)
  • Cheese and Dairy Products

Français

Domaine(s)
  • Laiterie, beurrerie et fromagerie
OBS

fromage (à la) fumée de noyer; fromage fumé au noyer.

Espagnol

Conserver la fiche 52

Fiche 53 1991-06-11

Anglais

Subject field(s)
  • Prepared Dishes (Cooking)
Terme(s)-clé(s)
  • maple-flavoured smoked bacon
  • maple-flavor smoked bacon
  • maple-flavour smoked bacon

Français

Domaine(s)
  • Plats cuisinés

Espagnol

Conserver la fiche 53

Fiche 54 1987-04-13

Anglais

Subject field(s)
  • Prepared Dishes (Cooking)

Français

Domaine(s)
  • Plats cuisinés

Espagnol

Conserver la fiche 54

Fiche 55 1986-11-13

Anglais

Subject field(s)
  • Recipes
  • Restaurant Menus

Français

Domaine(s)
  • Recettes de cuisine
  • Menus (Restauration)

Espagnol

Conserver la fiche 55

Fiche 56 1986-11-13

Anglais

Subject field(s)
  • Recipes
  • Restaurant Menus

Français

Domaine(s)
  • Recettes de cuisine
  • Menus (Restauration)

Espagnol

Conserver la fiche 56

Fiche 57 1986-11-13

Anglais

Subject field(s)
  • Recipes
  • Restaurant Menus

Français

Domaine(s)
  • Recettes de cuisine
  • Menus (Restauration)

Espagnol

Conserver la fiche 57

Fiche 58 1986-07-03

Anglais

Subject field(s)
  • Drugs and Drug Addiction
CONT

... opium dross, which is the residue left in the pipe after smoking and contains more than 7% of morphine and is smoked again.

Français

Domaine(s)
  • Drogues et toxicomanie
CONT

Mais le fumeur pauvre se contente souvent du "dross", c'est-à-dire du résidu d'opium fumé, riche encore en morphine et bien plus toxique.

Espagnol

Conserver la fiche 58

Fiche 59 1986-02-10

Anglais

Subject field(s)
  • Cheese and Dairy Products

Français

Domaine(s)
  • Laiterie, beurrerie et fromagerie
OBS

Equivalent adopté par le Comité intergouvernemental de terminologie de l'industrie laitière.

Espagnol

Conserver la fiche 59

Fiche 60 1986-02-07

Anglais

Subject field(s)
  • Cooking and Gastronomy

Français

Domaine(s)
  • Cuisine et gastronomie

Espagnol

Conserver la fiche 60

Fiche 61 1986-02-07

Anglais

Subject field(s)
  • Cooking and Gastronomy

Français

Domaine(s)
  • Cuisine et gastronomie

Espagnol

Conserver la fiche 61

Fiche 62 1986-02-07

Anglais

Subject field(s)
  • Cooking and Gastronomy

Français

Domaine(s)
  • Cuisine et gastronomie

Espagnol

Conserver la fiche 62

Fiche 63 1986-02-07

Anglais

Subject field(s)
  • Cooking and Gastronomy

Français

Domaine(s)
  • Cuisine et gastronomie

Espagnol

Conserver la fiche 63

Fiche 64 1986-02-07

Anglais

Subject field(s)
  • Cooking and Gastronomy

Français

Domaine(s)
  • Cuisine et gastronomie

Espagnol

Conserver la fiche 64

Fiche 65 1986-01-29

Anglais

Subject field(s)
  • Commercial Fishing

Français

Domaine(s)
  • Pêche commerciale
OBS

cf. LIP règ. rég. la fabrication etc.

Espagnol

Conserver la fiche 65

Fiche 66 1985-02-25

Anglais

Subject field(s)
  • Preparation of Leather and Leather Articles
OBS

Hide applies especially to the tough skin of a large animal, raw or tanned: the hide of cows is tough.

Français

Domaine(s)
  • Préparation des cuirs et des objets en cuir

Espagnol

Conserver la fiche 66

Fiche 67 1976-06-19

Anglais

Subject field(s)
  • Meats and Meat Industries

Français

Domaine(s)
  • Salaison, boucherie et charcuterie

Espagnol

Conserver la fiche 67

Fiche 68 1976-06-19

Anglais

Subject field(s)
  • Cooking and Gastronomy

Français

Domaine(s)
  • Cuisine et gastronomie

Espagnol

Conserver la fiche 68

Fiche 69 1976-06-19

Anglais

Subject field(s)
  • Meats and Meat Industries

Français

Domaine(s)
  • Salaison, boucherie et charcuterie

Espagnol

Conserver la fiche 69

Fiche 70 1976-06-19

Anglais

Subject field(s)
  • Cooking and Gastronomy

Français

Domaine(s)
  • Cuisine et gastronomie

Espagnol

Conserver la fiche 70

Fiche 71 1976-06-19

Anglais

Subject field(s)
  • Cooking and Gastronomy

Français

Domaine(s)
  • Cuisine et gastronomie

Espagnol

Conserver la fiche 71

Fiche 72 1976-06-19

Anglais

Subject field(s)
  • Meats and Meat Industries

Français

Domaine(s)
  • Salaison, boucherie et charcuterie

Espagnol

Conserver la fiche 72

Fiche 73 1976-06-19

Anglais

Subject field(s)
  • Meats and Meat Industries

Français

Domaine(s)
  • Salaison, boucherie et charcuterie

Espagnol

Conserver la fiche 73

Fiche 74 1976-06-19

Anglais

Subject field(s)
  • Graphic Arts and Printing

Français

Domaine(s)
  • Imprimerie et arts graphiques

Espagnol

Conserver la fiche 74

Fiche 75 1975-03-11

Anglais

Subject field(s)
  • Prepared Dishes (Cooking)

Français

Domaine(s)
  • Plats cuisinés

Espagnol

Conserver la fiche 75

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