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La banque de données terminologiques et linguistiques du gouvernement du Canada.

MACERATION [11 fiches]

Fiche 1 2025-04-01

Anglais

Subject field(s)
  • Winemaking
CONT

Skin-fermented or skin-contact white wines are white wines that have had extended contact with grape skins. This is unique, because typically, white wines do not spend time on their skins during fermentation. When white wine grapes are pressed, only the juice is fermented. Whereas, when red wines and rosés are fermented and pressed, they spend time on the skins (much less time for rosés than for reds). This extended skin contact is what gives wines their color and tannin. [They are] often known as "orange wines" due to their color ...

OBS

Some orange wines are indeed orange, but some can be pale pink or deep amber. This comes down to the grape variety and the amount of time the juice spent with the skins.

Terme(s)-clé(s)
  • skin fermented white wine
  • skin contact white wine
  • skin contact wine
  • skin macerated white wine

Français

Domaine(s)
  • Industrie vinicole
CONT

[Un] vin orange est tout simplement un vin blanc qui est vinifié comme un vin rouge. Habituellement, un vin blanc est fait uniquement à partir de la pulpe du raisin sans ses autres parties solides. Le vin orange, lui, est fait à partir de raisins blancs qui ont fermenté avec leurs peaux et parfois leur rafle (c'est-à-dire la partie verte qui ressemble à des branches) de quelques semaines à plusieurs mois.

OBS

vin orange : La forme au pluriel est «vins orange».

Terme(s)-clé(s)
  • vins orange

Espagnol

Conserver la fiche 1

Fiche 2 2014-11-28

Anglais

Subject field(s)
  • Winemaking
DEF

A method of fermentation where whole bunches of uncrushed grapes are fermented in a vessel which is filled with carbon dioxide.

OBS

This yields wines that in comparison to conventional fermentation are lighter-bodied and lower in tannins, with an emphasis on fruit flavours and aromas.

Français

Domaine(s)
  • Industrie vinicole
DEF

Méthode de fermentation dans laquelle des grappes entières de raisins non pressés sont fermentées dans une cuve remplie de dioxyde de carbone.

OBS

Cette méthode produit des vins plus légers et moins tanniques que ceux produits par la méthode conventionnelle, avec des saveurs et des arômes plus fruités.

Espagnol

Conserver la fiche 2

Fiche 3 2011-08-26

Anglais

Subject field(s)
  • Biochemistry
  • Medication
  • Animal Feed (Agric.)
DEF

Corn steep water.

OBS

Cleaned corn grain is washed thoroughly and then steeped for 36 to 40 hours in approximately twice its volume of water containing 0.2% SO2 at a temperature of 46-50 [degrees]C. As the steep water is drawn from the corn it contains between 6 and 9 lbs of solids per 100 lbs of water. The corn should be soft to the touch, but must not be slimy or smeary - in the latter case it was steeped either too hot or too long. The steep liquor is then evaporated [under 25 mm Hg pressure] in a "Swenson" evaporator to what is called heavy steep liquor with a gravity of 16 to 20 [degrees] Bé and containing 50-60% of solids. In this form it is sold to manufacturer of antibiotics who may have their own specifications as to age, gravity and SO2 content.

Français

Domaine(s)
  • Biochimie
  • Médicaments
  • Alimentation des animaux (Agric.)
CONT

L'amidon se prépare industriellement à partir des pommes de terre, du blé, du riz ou du maïs. La méthode d'extraction diffère considérablement selon le produit de départ. [...] Pour le riz ou le maïs, on procède par macération des grains dans une solution de 0,3 à 1% d'hydrate de sodium ou d'anhydride sulfureux, pour les réduire ensuite en pulpe entre des cylindres rotatifs, et les laver à l'eau. Les résidus de l'extraction (sucres, protéines, graisses) sont destinés à l'alimentation du bétail. L'eau de macération du maïs (le corn steep liquor) s'emploie dans la préparation de la pénicilline et d'autres antibiotiques. Dans tous les cas, on obtient une suspension aqueuse (lait d'amidon) de laquelle le produit se sépare par décantation.

Espagnol

Campo(s) temático(s)
  • Bioquímica
  • Medicamentos
  • Alimentación animal (Agricultura)
Conserver la fiche 3

Fiche 4 2002-11-21

Anglais

Subject field(s)
  • Beverages
CONT

the thorough maceration of the leaf makes fermentation quicker.

Français

Domaine(s)
  • Boissons (Industrie de l'alimentation)
DEF

opération qui consiste à laisser séjourner dans un liquide un corps ou une substance jusqu'à dissolution des parties solubles.

Espagnol

Campo(s) temático(s)
  • Bebidas
Conserver la fiche 4

Fiche 5 2002-11-21

Anglais

Subject field(s)
  • Perfume and Cosmetics Industry
CONT

Maceration consists in the extraction of the flowers by immersion in liquid fats or oils at a temperature of about 60° to 70°C.

CONT

Extraction with hot fat (Maceration) ... The flowers are extracted by immersion in hot fat. In other words, the same batch of hot fat is systematically treated with several batches of fresh flowers until the fat becomes quite saturated with flower perfume. The exhausted flowers are removed and the fragrant fat, called Pomade d'Orange, Pomade de Rose, etc., is sold as such, or the pomade may be treated further by washing it with strong alcohol....

Français

Domaine(s)
  • Parfumerie
CONT

L'extraction par dissolution au moyen de graisse fondue (graisse de porc) se pratique sur les fleurs dans lesquelles le parfum cesse de s'élaborer dès la cueillette. Ce procédé est dit «macération»; [...] les essences sont séparées de la graisse par dissolution dans l'alcool. Pour avoir l'essence pure, on évapore l'alcool.

Espagnol

Campo(s) temático(s)
  • Industria del perfume y cosméticos
Conserver la fiche 5

Fiche 6 2002-08-16

Anglais

Subject field(s)
  • Winemaking
  • Food Industries
CONT

From Ironstone Vineyards in Murphys, the winemaking team selected fully mature, estate grown grapes that were approximately 23 percent brix. They were gently crushed and fermented in moderate temperatures from ten to fourteen days. This included a period of post fermentation, skin maceration that helped to develop the proper tannin complexity for proper aging.

Français

Domaine(s)
  • Industrie vinicole
  • Industrie de l'alimentation

Espagnol

Conserver la fiche 6

Fiche 7 2002-01-04

Anglais

Subject field(s)
  • Biochemistry
  • Biotechnology

Français

Domaine(s)
  • Biochimie
  • Biotechnologie

Espagnol

Campo(s) temático(s)
  • Bioquímica
  • Biotecnología
Conserver la fiche 7

Fiche 8 2000-03-07

Anglais

Subject field(s)
  • Winemaking
  • Viticulture

Français

Domaine(s)
  • Industrie vinicole
  • Viticulture
DEF

Période pendant laquelle les éléments tanniques et la couleur de la peau du raisin se diffusent dans le jus fermenté. Le contact entre le liquide (le moût) et les éléments solides du marc (la peau, les pépins et quelquefois la rafle) vont donner au vin corps et couleur.

Espagnol

Campo(s) temático(s)
  • Industria vinícola
  • Viticultura
DEF

Contacto del mosto o del vino con sus hollejos para extraer materias colorantes y componentes del extracto y de los aromas.

CONT

La maceración aporta al vino tinto sus cuatro características específicas: color, taninos, componentes del extracto y aroma. La diferencia que a través de la vista y el paladar se encuentra entre el vino tinto y el vino blanco es consecuencia de los fenómenos de la maceración.

Conserver la fiche 8

Fiche 9 1998-08-12

Anglais

Subject field(s)
  • Pulp Preparation (papermaking)
DEF

Bleaching done usually with peroxides at high density, ambient temperature, low alkalinity and long retention times.

OBS

The bleach liquor is applied on the surface of a feltless type web machine or mixed according to normal high-density procedures and stored while bleaching takes place over a period of days. Because no neutralization step is required, the alkalinity in the bleach liquor must be carefully controlled so that the final pulp is neutral or slightly acidic when the peroxide has been fully consumed.

Français

Domaine(s)
  • Préparation de la pâte à papier
DEF

Blanchiment généralement effectué avec un peroxyde à haute concentration dans une solution faiblement alcaline et à la température ambiante.

OBS

Le temps de séjour est très long. La solution de peroxyde est soit pulvérisée sur la surface d'une machine à toile sans feutre, soit mélangée à la pâte à haute concentration, puis entreposée pendant que le traitement se poursuit durant plusieurs jours. Aucune neutralisation n'étant requise, l'alcalinité de la solution de blanchiment doit être soigneusement contrôlée pour que la pâte finale soit neutre ou légèrement acide une fois que le peroxyde est complètement décomposé.

Espagnol

Conserver la fiche 9

Fiche 10 1992-03-25

Anglais

Subject field(s)
  • Winemaking

Français

Domaine(s)
  • Industrie vinicole
DEF

Méthode de vinification consistant à laisser en contact quelque temps le jus et la peau des raisins avant de filtrer le jus pour opérer la fermentation.

Espagnol

Conserver la fiche 10

Fiche 11 1976-06-19

Anglais

Subject field(s)
  • Culinary Techniques

Français

Domaine(s)
  • Techniques culinaires

Espagnol

Conserver la fiche 11

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