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La banque de données terminologiques et linguistiques du gouvernement du Canada.

PATON [6 fiches]

Fiche 1 2011-06-21

Anglais

Subject field(s)
  • Paper Manufacturing Processes
DEF

Paper defect appearing as a white, dense spot in the sheet which becomes crushed if the sheet is calendered.

CONT

Hard lumps ... are usually caused by bits of dried pulp or broke which have not been completely dispersed before sheet formation.

Français

Domaine(s)
  • Fabrication du papier
DEF

Petite agglomération de pâte séchée ou de cassés de fabrication non complètement désagrégés, apparaissant dans la feuille sous la forme de pâtons blancs durs.

Espagnol

Conserver la fiche 1

Fiche 2 2011-06-21

Anglais

Subject field(s)
  • Paper Manufacturing Processes
DEF

Agglomerates of fibres improperly disintegrated, which are broken up by further treatment in the beater or at the jordan.

Français

Domaine(s)
  • Fabrication du papier
DEF

Petite masse de pâte agglomérée qui s'est formée entre la cuve de l'épurateur et la caisse d'arrivée, ou encore dans la caisse d'arrivée elle-même.

Espagnol

Conserver la fiche 2

Fiche 3 2007-09-20

Anglais

Subject field(s)
  • Breadmaking
CONT

In single-piece moulding, the cylindrical moulded dough piece is deposited directly into the baking pan. There are various moulder models which can modify the structure of the loaf crumb cross-section. One widely used model twists the dough pieces after they have been rolled into cylindrical pieces. In the United Kingdom and elsewhere, four-piece moulding is widely used in large bakeries, primarily for pan bread that will be sliced and wrapped. The dough piece is cut or marked into four sections and deposited in the pan in a "W" shape.

Français

Domaine(s)
  • Boulangerie
CONT

Dans le façonnage monopièce, le pâton cylindrique est déposé directement dans le moule ou sur la plaque. Il existe divers modèles de façonneuse qui sont capables d'améliorer la structure de la mie. Dans un modèle fort répandu, les pâtons sont tordus après avoir été roulés en cylindres. Au Royaume-Uni et ailleurs, les grandes boulangeries pratiquent couramment le façonnage à quatre branches, principalement pour le pain en moule qui doit être tranché et enveloppé. Le pâton est coupé en quatre sections qui sont placées dans le moule, en forme de "W".

Espagnol

Conserver la fiche 3

Fiche 4 2000-10-18

Anglais

Subject field(s)
  • Paper Manufacturing Processes
DEF

A random spot or speck on the paper sheet surface which is higher in basis weight than the surrounding area.

OBS

It is caused by broke in the coating or dried particles of coating in the coating mixture.

Français

Domaine(s)
  • Fabrication du papier
DEF

Particule de couchage sèche déposée sur le papier couché, ayant l'aspect d'une tache sans couleur, brillante, dure et fragile.

Espagnol

Conserver la fiche 4

Fiche 5 2000-10-18

Anglais

Subject field(s)
  • Paper Manufacturing Processes
DEF

A paper defect occurring as a lump caused by clay agglomeration in the sheet filler and coating.

Français

Domaine(s)
  • Fabrication du papier
DEF

Défaut du papier causé par une agglomération de matières provenant de la coucheuse ou des racles des rouleaux de calandre.

Espagnol

Conserver la fiche 5

Fiche 6 1998-02-26

Anglais

Subject field(s)
  • Food Industries
  • Breadmaking
CONT

The basic function of the bakery's make-up department is to transform the fermented bulk dough into properly scaled and moulded or formed dough pieces which, following proofing and baking, yield the desired finished product.

Français

Domaine(s)
  • Industrie de l'alimentation
  • Boulangerie
DEF

Morceau de pâte destinée à former un pain.

Espagnol

Conserver la fiche 6

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