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AGENT LEVAGE [1 fiche]

Fiche 1 2010-03-12

Anglais

Subject field(s)
  • Food Additives
  • Breadmaking
DEF

... any one of a number of substances used in doughs and batters that cause a foaming action which lightens and softens the finished product.

CONT

The leavening agent (biological, chemical or even mechanical) reacts with moisture, heat, acidity or other triggers to produce gas (usually carbon dioxide and sometimes ethanol) that becomes trapped as bubbles within the dough.

OBS

Some examples are: yeast, sour milk, air, steam, baking soda and baking powder.

Français

Domaine(s)
  • Additifs alimentaires
  • Boulangerie
DEF

Substance naturelle ou artificielle susceptible de dégager du gaz carbonique sous l'effet de la chaleur, simulant ainsi la fermentation biologique de la pâte enfournée.

OBS

On peut citer, parmi les agents de levage : la levure, le lait sur, l'air, la vapeur, le bicarbonate [de soude] et autres levures chimiques [la poudre à pâte, par exemple].

Espagnol

Campo(s) temático(s)
  • Aditivos alimentarios
  • Panificación
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