TERMIUM Plus®

The Government of Canada’s terminology and linguistic data bank.

DESODORACION [4 records]

Record 1 2010-06-17

English

Subject field(s)
  • Industrial Techniques and Processes
  • Fatty Substances (Food)
  • Milling and Cereal Industries
CONT

Vegetable oils have natural tastes and odours which must be removed when the oils are to be used for edible purposes. Because these flavour bodies are relatively more volatile than the triglyceride oils, they can be effectively removed by high-temperature (about 230°C) and high-vacuum treatment - a process known as deodorisation. The process is carried out on refined oils or hydrogenated fats. Besides removal of odoriferous components, the free fatty acid content is reduced and the oil further decolourised by destruction of carotenoid pigments.

OBS

Term used at the Canadian Grain Commission.

French

Domaine(s)
  • Techniques industrielles
  • Corps gras (Ind. de l'aliment.)
  • Minoterie et céréales
CONT

Les huiles végétales ont des goûts et des odeurs naturelles dont il faut se débarrasser lorsqu'elles doivent servir dans l'alimentation. Étant donné que ces flaveurs sont relativement plus volatiles que les triglycérides, elles peuvent être efficacement éliminées par un traitement thermique (à environ 230°C) sous vide poussé, la désodorisation. Ce procédé est utilisé dans le cas des huiles raffinées ou des corps gras hydrogénés. Non seulement les substances odorantes sont éliminées, mais la teneur en acides gras libres est réduite et la décoloration de l'huile est complétée par destruction des caroténoïdes.

OBS

Terme en usage à la Commission canadienne des grains.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Procesos y técnicas industriales
  • Substancias grasas (Industria alimentaria)
  • Molinería y cereales
DEF

Operación destinada a suprimir el gusto y el olor demasiado fuertes de los aceites comestibles.

Save record 1

Record 2 2003-10-28

English

Subject field(s)
  • Food Industries
  • Cheese and Dairy Products
DEF

The removal of an undersirable flavour or odour. Fats are deodorized during refining by superheated steam through the hot oil under vacuum, when most of the flavoured substances are distilled off.

French

Domaine(s)
  • Industrie de l'alimentation
  • Laiterie, beurrerie et fromagerie
DEF

Opération ayant pour but l'élimination des odeurs désagréables dans le lait ou la crème.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Industria alimentaria
  • Productos lácteos
DEF

Eliminación de los compuestos olorosos de distintos productos.

Save record 2

Record 3 2003-07-11

English

Subject field(s)
  • Industrial Techniques and Processes
DEF

The process of blowing hot oil with steam under a high vacuum to remove traces of volatile materials causing odor or flavor.

French

Domaine(s)
  • Techniques industrielles
CONT

La dernière opération industrielle est la désodorisation. Celle-ci a pour but d'éliminer des huiles les constituants odorants volatiles naturels ou s'étant accidentellement formés.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Procesos y técnicas industriales
Save record 3

Record 4 2003-07-11

English

Subject field(s)
  • Food Industries
  • Fatty Substances (Food)

French

Domaine(s)
  • Industrie de l'alimentation
  • Corps gras (Ind. de l'aliment.)
DEF

La désodorisation a pour but d'éliminer par entraînement et par volatilisation toutes les substances odorantes présentes dans l'huile.

OBS

La désodorisation est nécessaire surtout pour les huiles de poisson, mais aussi pour plusieurs huiles de graines oléagineuses.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Industria alimentaria
  • Substancias grasas (Industria alimentaria)
Save record 4

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