TERMIUM Plus®

The Government of Canada’s terminology and linguistic data bank.

AGENT GONFLEMENT [2 records]

Record 1 2021-05-11

English

Subject field(s)
  • Plastics Manufacturing
DEF

A substance used to cause expansion in the manufacture of hollow or cellular articles.

OBS

Blowing agents can be compressed gases, volatile liquids or chemicals that decompose or react to form a gas.

OBS

blowing agent: designation and definition standardized by ISO; designation standardized by Environment Canada and the Translation Bureau for use in the Air Pollutant Emission Inventory Report.

French

Domaine(s)
  • Plasturgie
DEF

Substance utilisée pour provoquer l'expansion d'articles creux ou alvéolaires.

OBS

Les gonflants peuvent être des gaz comprimés, des liquides volatils, ou des produits chimiques qui se décomposent ou entrent en réaction pour former un gaz.

OBS

gonflant; agent d'expansion : désignations et définition normalisées par l'ISO.

OBS

agent de gonflement : désignation normalisée par Environnement Canada et le Bureau de la traduction dans le cadre de l'Inventaire des émissions de polluants atmosphériques.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Fabricación de plásticos
DEF

Sustancia que se usa para causar la expansión en la fabricación de artículos huecos o celulares.

OBS

Los agentes de soplado pueden ser gases comprimidos, líquidos volátiles o químicos que se descomponen o reaccionan para formar un gas.

Save record 1

Record 2 2002-05-27

English

Subject field(s)
  • Food Additives
CONT

Elimination of the sugar gives a totally unbalanced formula that does not behave properly and results in an unpalatable end product. Polyols such as sorbitol and mannitol are the most commonly used bulking agents.

French

Domaine(s)
  • Additifs alimentaires
CONT

Les composés chimiques sont utilisés pour de nombreux effets. L'acide ascorbique est employé pour empêcher le brunissement des pêches conservées dans le froid; des antioxydants, des agents de blanchiment, des acidulants, des neutralisants, des gonflants (polyphosphates) sont introduits dans les préparations mêmes des aliments.

OBS

gonflant : Se dit d'un agent qui provoque ou facilite le gonflement.

Key term(s)
  • agent de gonflement

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Aditivos alimentarios
Save record 2

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