TERMIUM Plus®

The Government of Canada’s terminology and linguistic data bank.

ANIMAL NUTRITION [19 records]

Record 1 2024-07-17

English

Subject field(s)
  • Occupation Names (General)
  • Agriculture - General
CONT

Agriculture specialists provide assistance and advice to farmers and livestock producers. They consult on a number of areas, including crop choice and rotation, cultivation and harvesting, soil and water issues, and animal husbandry and nutrition.

French

Domaine(s)
  • Désignations des emplois (Généralités)
  • Agriculture - Généralités
CONT

Les spécialistes en agriculture offrent une aide et des conseils aux agriculteurs et aux éleveurs. Ils les conseillent sur un certain nombre de sujets, dont le choix et la rotation des cultures, la culture et la récolte, les questions ayant trait au sol et à l'eau, ainsi que l'élevage et l'alimentation des animaux.

Spanish

Save record 1

Record 2 2022-02-24

English

Subject field(s)
  • National Bodies and Committees (Canadian)
  • Agricultural Economics
  • Animal Feed (Agric.)
OBS

The Animal Nutrition Association of Canada(ANAC) is the national trade association of the livestock and poultry feed industry.

French

Domaine(s)
  • Organismes et comités nationaux canadiens
  • Économie agricole
  • Alimentation des animaux (Agric.)
OBS

L'Association de nutrition animale du Canada (ANAC) est l'association nationale qui représente l'industrie canadienne des aliments destinés au bétail et à la volaille.

Spanish

Save record 2

Record 3 2021-05-31

English

Subject field(s)
  • Aquaculture
CONT

Nutrition is a critical factor in intensive aquaculture as it is in other types of animal production because it can significantly influence growth, health, product quality, and cost of production. As production intensity in aquaculture increases, fish generally must rely more heavily on prepared diets to provide all required nutrients for proper growth and health.

Key term(s)
  • intensive aquiculture

French

Domaine(s)
  • Aquaculture
Key term(s)
  • aquiculture intensive

Spanish

Save record 3

Record 4 2019-11-29

English

Subject field(s)
  • Various Proper Names
  • Personnel Management (General)
  • Federal Administration
Universal entry(ies)
SH
occupation code, see observation, Canada
OBS

The Health Services Group comprises positions that are primarily involved in the application of a comprehensive knowledge of professional specialties in the fields of dentistry, medicine, nursing, nutrition and dietetics, occupational and physical therapy, pharmacy, psychology and social work to the safety and physical and mental well-being of people; and, in the field of veterinary medicine, to the prevention, diagnosis and treatment of animal diseases and the determination of the human safety of veterinary drugs.

OBS

The Dentistry, Medicine, Nutrition and Dietetics, Nursing, Occupational and Physical Therapy, Pharmacy, Psychology, Social Work, and Veterinary Medicine Groups have been integrated with this occupational group, in conformity with the occupational group definitions published in the Canada Gazette on March 27, 1999.

OBS

SH: Government of Canada occupational group code.

French

Domaine(s)
  • Appellations diverses
  • Gestion du personnel (Généralités)
  • Administration fédérale
Entrée(s) universelle(s)
SH
occupation code, see observation, Canada
OBS

Les groupes Art dentaire, Médecine, Nutrition et diététique, Sciences infirmières, Ergothérapie et physiothérapie, Pharmacie, Psychologie, Bien-être social, et Médecine vétérinaire ont été intégrés dans ce groupe professionnel, conformément aux définitions des groupes professionnels publiées dans la Gazette du Canada le 27 mars 1999.

OBS

SH : code de groupe professionnel du gouvernement du Canada. 

Spanish

Save record 4

Record 5 2018-08-14

English

Subject field(s)
  • Occupation Names (General)
  • Soil Improvement and Fertilizer Management
  • Plant and Crop Production
CONT

An agrologist belonging to a provincial agrologist institute in Canada.

CONT

Agrology professionals practice in many diverse areas, depending on their education, experience and scope of practice. For example, agrology professionals : help decision-makers plan how to restore land for safe use in agriculture; offer science-based advice on environmental issues related to remediation and reclamation activities; provide recommendations to government and industry on how to improve food production and support economic activity; offer science-based advice on best use of fertilizer and pest management; offer science-based advice on best use of animal nutrition, production conditions and animal welfare; educate future agrologists; provide advice to farmers.

French

Domaine(s)
  • Désignations des emplois (Généralités)
  • Fumure et amélioration du sol
  • Cultures (Agriculture)
OBS

Agronome affilié à l'Institut agricole du Canada et reconnu par un institut agronomique provincial représentant toutes les provinces sauf le Québec, qui a sa propre structure professionnelle (Ordre des agronomes du Québec).

CONT

Agronomes […] Leur rôle consiste notamment à : conseiller les décideurs qui doivent planifier la mise en valeur des terres aux fins de leur utilisation agricole sans risque; donner des avis scientifiques sur les enjeux environnementaux des activités de réhabilitation et de remise en état des mileux; formuler des recommandations sur les méthodes d'amélioration de la production alimentaire et le soutien de l'activité économique à l'intention des gouvernements et de l'industrie; offrir des avis scientifiques sur l'utilisation optimale des fertilisants et la lutte antiparasitaire; produire des avis scientifiques sur l'optimisation de la nutrition, des conditions d'élevage et de l'état de santé des animaux; former la relève; conseiller les éleveurs et les agriculteurs.

Spanish

Save record 5

Record 6 2018-02-01

English

Subject field(s)
  • Food Industries
  • Dietetics
  • Homeopathy
CONT

Canada produces a wide range of functional foods and natural health products that rank among the world's best in terms of quality, nutrition, taste and scientific research. They encompass not only conventional foods that provide benefits above and beyond basic nutrition, but also products that have been enhanced or fortified with beneficial substances such as vitamins, minerals, micro-organisms and other bioactive compounds derived from plant, animal and marine sources.

OBS

functional food and natural health product; natural health product and functional food: designations usually used in the plural.

Key term(s)
  • functional foods and natural health products
  • natural health products and functional foods

French

Domaine(s)
  • Industrie de l'alimentation
  • Diététique
  • Homéopathie
OBS

aliment fonctionnel et produit de santé naturel; produit de santé naturel et aliment fonctionnel : désignations habituellement utilisées au pluriel.

Key term(s)
  • aliments fonctionnels et produits de santé naturels
  • produits de santé naturels et aliments fonctionnels

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Industria alimentaria
  • Dietética
  • Homeopatía
OBS

alimento funcional y producto natural para la salud; producto natural para la salud y alimento funcional: designaciones utilizadas generalmente en plural.

Key term(s)
  • alimentos funcionales y productos naturales para la salud
  • productos naturales para la salud y alimentos funcionales
Save record 6

Record 7 2017-08-11

English

Subject field(s)
  • International Bodies and Committees
  • Food Safety
OBS

In May 2003, the European Food Safety Authority replaced the Scientific Committee on Food, the Scientific Committee on Animal Nutrition, the Scientific Veterinary Committee, the Scientific Committee on Pesticides and the Scientific Committee on Plants.

French

Domaine(s)
  • Organismes et comités internationaux
  • Salubrité alimentaire
DEF

[Comité] offrant à la Commission européenne un avis scientifique sur la sécurité des aliments.

OBS

[Le Comité scientifique de l'alimentation humaine], composé de scientifiques indépendants, fut établi en novembre 1974 et transféré vers l'Autorité européenne de sécurité des aliments (EFSA) en mai 2003.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Organismos y comités internacionales
  • Inocuidad Alimentaria
OBS

SCF por sus siglas en inglés.

OBS

Comisión Europea.

Save record 7

Record 8 2017-08-09

English

Subject field(s)
  • International Bodies and Committees
  • Food Safety
OBS

It was set up in 2002 following a series of food crises in the late 1990s to be a source of scientific advice and communication on risks associated with the food chain.

OBS

In May 2003, the European Food Safety Authority replaced the Scientific Committee on Food, the Scientific Committee on Animal Nutrition, the Scientific Veterinary Committee, the Scientific Committee on Pesticides and the Scientific Committee on Plants.

French

Domaine(s)
  • Organismes et comités internationaux
  • Salubrité alimentaire
OBS

L'EFSA a été créée en 2002, suite à une série de crises alimentaires survenues à la fin des années 1990, afin de constituer une source impartiale de conseils scientifiques et de communication sur les risques associés à la chaîne alimentaire.

Spanish

Save record 8

Record 9 2017-03-30

English

Subject field(s)
  • Toxicology
  • Food Safety
CONT

Natural toxicant (e.g., poisonous mushrooms, paralytic shellfish poisoning).

CONT

Additional declaration on the food label is recommended when significant modifications of the food, e. g. composition, nutrition value, level of anti-nutritional factors, natural toxicant, presence of allergen, intended use, introduction of an animal gene etc., have taken place...

French

Domaine(s)
  • Toxicologie
  • Salubrité alimentaire
CONT

La roténone, un produit toxique naturel issu des végétaux, inhibe de façon importante la NADH [nicotinamide adénine dinucléotide hydrogénée] déshydrogénase des mitochondries.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Toxicología
  • Inocuidad Alimentaria
Save record 9

Record 10 2013-08-30

English

Subject field(s)
  • Chemical Elements and Compounds
  • Biochemistry
Universal entry(ies)
C9H11NO3
formula, see observation
60-18-4
CAS number
DEF

A nonessential amino acid in the form of white crystals, readily oxidized by the animal organism, which constitutes a growth factor in nutrition, a dietary supplement, and which is used in biochemical research and in the preparation of thyroid, adrenocortical hormones and dopamine by the body.

OBS

L-tyrosine: the letter "L" is a small capital; form recommended by the IUPAC (International Union of Pure and Applied Chemistry).

OBS

(2S)-2-amino-3-(4-hydroxyphenyl)propanoic acid: systematic name; the capital letter "S" must be italicized; form recommended by the IUPAC (International Union of Pure and Applied Chemistry).

OBS

L-alpha-amino-β-(para-hydroxyphenyl)-propionic acid: The first "L" is a small capital; the word "alpha" must be replaced by the corresponding Greek letter or italicized; the word "para-" (abbreviated "p-") must be italicized.

OBS

The prefixes "ortho-," "meta-" and "para-," along with their corresponding abbreviations ("o-," "m-" and "p-"), appear in italics and are ignored in alphabetizing. According to the actual chemical nomenclature rules in organic chemistry (in 2003), the numbers designating the positions of the disubstitution groups (1,2- for "ortho-," 1,3- for "meta-" and 1,4- for "para-") are to be preferred to the symbols "o-," "m-" and "p-." Furthermore, the prefixes "ortho-," "meta-" and "para-" should not be used anymore, and their corresponding abbreviations ("o-," "m-," and "p-") will soon be judged to be avoided, if not totally condemned.

OBS

Chemical formula: C9H11NO3

Key term(s)
  • beta-(para-hydroxyphenol) alanine
  • L-alpha-amino-beta-(para-hydroxyphenyl)-propionic acid
  • L-a-amino-β-(para-hydroxyphenyl)-propionic acid

French

Domaine(s)
  • Éléments et composés chimiques
  • Biochimie
Entrée(s) universelle(s)
C9H11NO3
formula, see observation
60-18-4
CAS number
OBS

La tyrosine est un acide aminé non essentiel; les formes suivantes sont connues : DL-tyrosine, L-(-)-tyrosine et D-(+)-tyrosine. Il est à noter que les lettres «DL-», «L-» et «D-» sont de petites majuscules.

OBS

L-tyrosine : La lettre «L» est une petite majuscule; forme recommandée par l'UICPA (Union internationale de chimie pure et appliquée).

OBS

acide (2S)-2-amino-3-(4-hydroxyphényl)propanoïque : nom systématique; lettre «S» en italique; forme recommandée par l'UICPA (Union internationale de chimie pure et appliquée).

OBS

acide alpha-amino-β-(para-hydroxyphényl) propionique : Le mot «alpha» doit être remplacé par la lettre grecque correspondante ou s'écrire en italique; le mot «para-» (en abrégé : «p-») s'écrit en italique.

OBS

Les préfixes de position «ortho-», «méta-» et «para-», tout comme les abréviations correspondantes «o-», «m-» et «p-», s'écrivent en italique et n'interviennent pas dans une classification par ordre alphabétique. Selon les règles de nomenclature de chimie organique en vigueur aujourd'hui (en 2003), il est recommandé d'utiliser les chiffres 1,2-, 1,3- et 1,4-, respectivement. Les préfixes «ortho-», «méta-» et «para-» ne doivent plus être utilisés. L'usage des symboles correspondants («o-», «m-» et «p-») sera bientôt fortement déconseillé, sans être exclu.

OBS

Formule chimique : C9H11NO3

Key term(s)
  • bêta-(para-hydroxyphénol) alanine
  • acide L-alpha-amino-bêta-(para-hydroxyphényl)-propionique
  • acide L-a-amino-β-(para-hydroxyphényl)-propionique
  • acide alpha-amino-bêta-(para-hydroxyphényl) propionique
  • acide a-amino-β-(para-hydroxyphényl) propionique

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Elementos y compuestos químicos
  • Bioquímica
Entrada(s) universal(es)
C9H11NO3
formula, see observation
60-18-4
CAS number
OBS

Fórmula química: C9H11NO3

Save record 10

Record 11 2011-11-30

English

Subject field(s)
  • Private-Sector Honorary Distinctions
  • Animal Feed (Agric.)
OBS

Award for Excellence in Nutrition and Meat Sciences-This award is made to recognize excellence in teaching research, or technology transfer in the area of animal nutrition or meat science.

French

Domaine(s)
  • Titres honorifiques et décorations du secteur privé
  • Alimentation des animaux (Agric.)
OBS

Le Prix d'excellence en Nutrition et Science de la Viande reconnaît l'excellence en enseignement, en recherche ou en transfert technologique dans le domaine de la nutrition animale ou en science de la viande.

Spanish

Save record 11

Record 12 2009-01-13

English

Subject field(s)
  • Animal Feed (Agric.)
  • Food Additives
CONT

Feed additives are products used in animal nutrition for purposes of improving the quality of feed and the quality of food from animal origin, or to improve the animals’ performance and health, e. g. providing enhanced digestibility of the feed materials. Feed additives may not be put on the market unless authorisation has been given following a scientific evaluation demonstrating that the additive has no harmful effects, on human and animal health and on the environment.

OBS

Not to be confused with «food additive».

French

Domaine(s)
  • Alimentation des animaux (Agric.)
  • Additifs alimentaires
DEF

[Produit] volontairement incorporé dans l'alimentation des animaux afin d'améliorer leurs performances ou de modifier les caractéristiques de l'aliment.

OBS

additif pour alimentation animale : terme normalisé par l'Office des normes générales du Canada en 2006.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Alimentación animal (Agricultura)
  • Aditivos alimentarios
DEF

Sustancias o preparados que, incorporados a los alimentos de los animales, pueden influir en las características de tales alimentos o en las producciones que dan los animales.

CONT

Desde el punto de vista funcional, los aditivos se podrían clasificar en tres categorías: a) Auxiliares tecnológicos: [...] (conservantes, emulgentes, aglutinantes ...). b) Potenciadores sensoriales: [...] (colorantes, aromatizantes, agentes de textura, etc.). c) Aditivos nutricionales: [...] (vitaminas, oligoelementos, aminoácidos, antibióticos).

Save record 12

Record 13 2005-11-25

English

Subject field(s)
  • National Bodies and Committees (Non-Canadian)
  • Animal Diseases
  • CBRNE Weapons
OBS

The Federal Research Centre for Virus Diseases of Animals(BFAV) is an independent supreme federal authority under the auspices of the Federal Ministry for Consumer Protection, Nutrition and Agriculture. Its task is to produce the scientific basis to help decision making in the areas of nutrition, agriculture and forestry, and to expand scientific knowledge in these areas. The BFAV performs research concerning animal virus diseases and related sciences.

French

Domaine(s)
  • Organismes et comités nationaux non canadiens
  • Maladies des animaux
  • Armes CBRNE
Key term(s)
  • Institut fédéral de recherche sur les maladies virales animales

Spanish

Save record 13

Record 14 2001-11-06

English

Subject field(s)
  • Cheese and Dairy Products
CONT

The completion of this four-year course will qualify the student for pursuing further specialisation in the form of Masters degree program in dairying. As in any other field, the Masters degree has options of varying areas of specialisation. These areas are diary microbiology, dairy chemistry, dairy technology, dairy engineering, animal genetics and breeding, livestock production and management, animal nutrition, animal physiology, biochemistry, dairy economics, dairy extension education, animal biotechnology and allied fields.

French

Domaine(s)
  • Laiterie, beurrerie et fromagerie
CONT

Découvrir les nouveautés en matière de technologie laitière applicable à votre exploitation à l'occasion de la plus grande foire de l'industrie laitière au monde. Assister aux concours ouverts aux meilleures vaches laitières au monde dans sept races différentes. Échanger des idées avec plus de 3 500 acheteurs de bétail, de produits et de services provenant de 75 pays.

Spanish

Save record 14

Record 15 1997-11-11

English

Subject field(s)
  • Animal Anatomy
OBS

In reference to animal nutrition.

French

Domaine(s)
  • Anatomie animale

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Anatomía animal
Save record 15

Record 16 1994-02-08

English

Subject field(s)
  • Animal Science
  • Animal Feed (Agric.)
OBS

used in animal nutrition studies

French

Domaine(s)
  • Zootechnie
  • Alimentation des animaux (Agric.)
OBS

pour l'analyse de la digestibilité in vivo

OBS

Digestibilité in sacco. Le sachet de nylon contenant une certaine quantité d'aliment [du fourrage habituellement] est introduit dans le rumen d'un animal pendant un temps variable. Les animaux sont munis de fistules ruminantes permanentes.

Spanish

Save record 16

Record 17 1993-01-21

English

Subject field(s)
  • Organizations, Administrative Units and Committees
OBS

Objective is to assist poor Third World citizens develop economic self-reliance through programs and instruction in agriculture, nutrition, forestry, livestock management and animal husbandry, and other related skills. Aids in the formation and operation of agricultural cooperatives.

French

Domaine(s)
  • Organismes, unités administratives et comités

Spanish

Save record 17

Record 18 1992-01-08

English

Subject field(s)
  • Animal Feed (Agric.)
  • Statistics
OBS

Especially used in animal nutrition tests.

French

Domaine(s)
  • Alimentation des animaux (Agric.)
  • Statistique
OBS

employé surtout pour les essais d'alimentation du bétail

Spanish

Save record 18

Record 19 1991-08-23

English

Subject field(s)
  • Animal Hygiene and Sanitation (Agric.)
  • Veterinary Medicine
DEF

A system of preventive medicine that takes into account the whole animal, and the total influences including social, with respect to relationships with others in the herd or flock, psychological and environmental factors that affect health, including nutrition, exercise, housing, freedom from crowding and boredom and from physical or psychological harassment or cruelty.

French

Domaine(s)
  • Hygiène des animaux (Agric.)
  • Médecine vétérinaire
OBS

p. ex. la guidance sanitaire du bétail à viande en Belgique

Spanish

Save record 19

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